175 grader 27 maj 2016

175 grader pratar saft i P4

Hohoho, så har man gjort sin radiodebut. Lite pirrigt med direktsändning över telefon var det allt, men också rasande roligt! I det här klippet kan du höra mig prata om syrener, hipsters, Ernst och svartvinbärsbladssaft med de supertrevliga programledarna Magnus Nilsson och Karin Selldén i Radio P4 Jönköping. Don’t miss!

Här finns receptet på syrensaften om du har missat det.

175 grader 25 maj 2016

Så gör du saft av syrénerna

Bild: Petra Villani

”Bloooommande sköna daaaalar, hem för mitt hjäärtas rooooo”

Ähum. Om ni hittar en fåne i bersån som sjunger Herman Palms ”Under rönn och syrén” för full hals så är det jag. Kan inte hjälpa det. Jag är och förblir hopplöst förälskad i just precis den här delen av sommaren, när syrendoften ligger tät i luften och buskarna exploderar av blommor.

Lika plötsligt som den kommer är blomningstiden över och en stackars syrenromantiker står ensam kvar i världen. Men det finns ett sätt att hålla kvar i försommarkänslan: att göra saft av blommorna. Den blir vackert rödrosa och precis lagom blommig. Saften smakar ungefär som syrener doftar, fast inte lika starkt. Godast är den riktigt kall, servera den gärna med isbitar och några citronskivor!

Här kan du följa 175 grader på Instagram

Och här finns 175 grader Facebooksida 

Syrénsaft

Mitt recept innehåller ungefär hälften så mycket citronsyra som andra jag hittat på nätet. Jag tycker syran ger en lite för besk smak och tillsätter hellre lite mer pressad citron för att göra saften syrligare. Men eftersom citronsyran förutom att dra ur smak och färg ur blommorna, också verkar svagt hämmande på bakterietillväxten gör du bäst i att frysa in saften. I kylskåpet håller den sig bara en knapp vecka. Enklast är att fylla saften i pet-flaskor och frysa dessa. Tänk på att inte fylla flaskorna hela vägen upp.

INGREDIENSER

· Ca 30 blomklasar av den ljuslila syrenen (den som också kallas bondsyrén)

· 1 liter vatten

· 1 kg socker

· 15 g citronsyra (en halv påse)

· Tre små citroner

GÖR SÅ HÄR:

· Skölj blomklasarna. Rensa bort alla gröna blad och ta bort mittstjälken i varje klase. Jag tyckte det var enklast att klippa bort blommorna från stjälken med en liten sax, men man kan förstås också riva av dem med händerna. Lägg blommorna i en stor skål eller kastrull.

· Skala två av citronerna med en potatisskalare och lägg ner skalremsorna i skålen. Pressa ur saften ur alla tre citronerna och häll den över blommorna.

· Koka upp vatten och socker. Låt koka ett par minuter tills sockret löst sig. Rör ner citronsyran.

· Häll den heta sockerlagen över blommorna och rör om. Sätt på ett lock, låt svalna och ställ sedan in skålen/kastrullen i kylskåpet. Låt dra i 3–4 dagar, rör om varje dag.

· Sila saften genom en silduk, en sliten (ren) kökshandduk eller en finmaskig sil. Häll upp den på väl rengjorda flaskor.

 

175 grader 13 maj 2016

Supersaftiga rabarbermuffins med mandel

Bild: Petra Villani

Hallonet är en knippe stenfrukter, bananen ett bär. Och rabarbern? En ört. Det är ingen ordning på allt och man fattar inte ett enda dugg, för att parafrasera Pippi Långstrump.

Men alldeles oavsett botanisk hemvist är rabarber en av mina absoluta favoritråvaror att baka med. För smaken, konsistensen, färgen – och att den mer än någon annan primör ger mig sommarlovskänslor.

De här rabarbermuffinsarna är helt galet saftiga och är dessutom enkla att göra. Har du ingen muffinsplåt går det lika bra att grädda dem i vanliga pappersformar. De klarar sig minst en vecka i kylen utan att torka ut.

Här kan du följa 175 grader på Instagram

Och här kan du gilla 175 graders Facebooksida

Foto: Petra Villani

Rabarbermuffins med mandel och citron

INGREDIENSER

· 100 g smör, ordentligt rumstempererat och skuret i tärningar

· 300 g mandelmassa

· 1 tsk vaniljsocker

· Skal från två små citroner

· 3 ägg

· 0,5 dl mjöl

· 3/4 tsk bakpulver

· 3–4 rabarberstjälkar

GÖR SÅ HÄR

· Sätt ugnen på 175 grader.

· Riv mandelmassan fint på rivjärn. Det går lättast om den är kall. Tillsätt smöret, vaniljsockret, citronskalet och vispa med elvisp tills massan ljusnar i färgen och blir lite fluffig.

· Tillsätt äggen och vispa, fortfarande med elvisp, till en jämn smet.

· Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner blandningen i smeten.

· Smörj och mjöla en muffinsplåt. Pappersformar behöver inte mjölas. Fyll formen/formarna med smeten, men lämna minst en centimeter till formens överkant.

· Ansa rabarbern och skär varje stjälk i två delar på längden. Är rabarbern grov kanske du måste dela den i tre delar. Skär den sedan i bitar, lika långa som formarnas bredd. Placera tre bitar ovanpå smeten, tryck till lätt.

· Grädda långt ner i ugnen i 18–22 minuter. När de fått fin färg och en provsticka kommer upp torr är de färdiga.

Foto: Petra Villani
175 grader 7 maj 2016 • Uppdaterad 13 maj 2016

Gammelmormor Agdas mjuka pepparkaka

Bröstkarameller i en mörk byrå. En konstig toa­lett. Av min gammelmormor Agda minns jag just inte mycket. Men hon lär ha varit en hejare på att baka – och det betvivlar jag inte eftersom jag har ärvt hennes recept på mjuk pepparkaka.

Egentligen är jag allergisk mot det där att en kaka alltid antas vara lite godare för att man sätter ”mormors”, ”farmors”, eller ”faster Eualias” (eller vad det nu kan vara) framför namnet. Som om recept likt gamla möbler snickrades ihop med mer omsorg förr i tiden?

Men ändå. Jag har provat åtskilliga recept på mjuk pepparkaka och tycker faktiskt att gammelmormors är en gudomlig variant – kryddstark och mycket saftig, nästan lite kladdig, i konsistensen.

När det gäller kryddorna kör jag ”man tager vad man haver”-principen. Ibland lite kardemumma, andra gånger lite pomerans …

Jag föreställer mig att Agda hade gjort precis detsamma.

Här kan du följa 175 grader på Instagram

Och här kan du gilla min Facebooksida

INGREDIENSER

· 100 g osaltat smör

· 6 dl vetemjöl (360 g)

· 6 dl socker

· 2 msk kanel

· 4 tsk nejlikor (malda)

· 2 tsk torkad ingefära (mald)

· ⅔ tsk bikarbonat

· 2 ägg

· 3 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

· Smöra en stor form, den bör rymma cirka 2,3 liter.

· Smält smöret och låt svalna.

· Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa lätt ihop ägg och mjölk och rör ner de torra ingredienserna i blandningen.

· Blanda ner smöret och rör varsamt till en jämn smet.

· Grädda i 200 grader på nedersta falsen i cirka 40 minuter. Känn efter med en provsticka, kakan är färdiggräddad när stickan kommer upp torr. Låt kakan vila i formen 5–10 minuter och stjälp sedan upp den på ett fat. Låt svalna under formen.

 

175 grader 29 april 2016

6 saker du kan baka till valborg

Det är lika bra att jag erkänner det direkt: jag har ingen större tradition av att baka just till siste april. För mig är det en dag då man fryser lite framför en eld, äter våfflor och sedan cyklar hem med ”Vintern ra”-ekandes i huvudet. Men flera läsare har efterlyst efterrättstips att servera på en valborgs- eller första maj-middag, så här kommer de:

1. Fluffig saffranspannacotta med björnbärs- eller blåbärskompott

Gul som vårginsten och god som bara den. Receptet hittar du här.

2. Rabarberpaj med mandelkräm, rosenvatten och kardemumma

Låt oss fira primörerna, det är ju vår! Det här är den godaste rabarberpaj jag vet.

3. Mazarinsnittar med jordgubbar

En perfekt liten godbit om man vill servera något mingelvänligt, dessutom enkel att göra till många. Jordgubbarna får väl bli av den importerade sorten, men någon gång ska man väl få synda? Kakan kan bakas och glaseras i förväg, men skär upp bitarna och sätt på jordgubbarna strax innan servering. Receptet finns här.

4. Mojitoisglass

Det pratas mycket om effektivitet i vårt stressade samhälle. Här får du dessert och drink i ett – bättre kan det knappast bli.

 

5. Chokladbollar på fyra olika sätt

Bufféer är alltid praktiska. Består de av chokladbollar är de dessutom goda.

6. Marängtårta med passionsfruktscurd

Lika lätt och frisk som våren. Den här tårtan går att förbereda nästan hela vägen i mål.

Här kan du följa 175 grader på Instagram

Och här kan du gilla 175 grader på Facebook

 

 

175 grader 22 april 2016

Enkel hallontårta med vit chokladkräm

Foto: Petra villani

Nu är det baskemig dags att fira något! Våren, solen, fredagen, att Glenn har namnsdag … i min värld är inget tillfälle för futtigt för att uppmärksammas med en tårta.

Själv hurrar jag idag för att 175 graders relativt nya Facebooksida gillas av över tusen personer och att lite drygt 1500 följer mig på Instagram. Jag är så tacksam och glad över varendaste en av er!

Även om den här tårtan inte precis slängs ihop på fem minuter är den mycket enkel att göra, utmärkt för improviserade kalas. Dessutom har jag hittills inte träffat på någon som inte älskat den! Mandelbotten blir ljuvligt saftig, chokladkrämen så god att jag måste hindra mig från att äta upp den som den är. Den lite syrliga hallongrädden bryter av och ger en i slutändan inte särskilt söt tårta. Dessutom är den naturligt glutenfri. Hurra!

Hallontårta med mandelbotten och vit chokladkräm

INGREDIENSER

Tårtbotten:

· 5 ägg

· 2 ⅓ dl strösocker

· 200 g mandelmjöl eller lika mycket mald mandel

· 2 bittermandlar, fint rivna

· 1 krm salt

· Rivet skal av 1 citron

Vit chokladkräm:

· 4 äggulor

· 1 dl strösocker

· 1 dl vispgrädde

· 100 g vit choklad

· 100 g smör, skuret i kuber

Hallongrädden:

· 300 g hallon, färska eller frysta

· ⅔ dl gelésocker

· 3 dl grädde, 40 %

Foto: Petra Villani
GÖR SÅ HÄR

· Vispa snabbt ihop ingredienserna till tårtbotten i en bunke. Smörj kanterna på en springform med en diameter på 22 centimeter. Klipp ut en cirkel ur ett bakplåtspapper med formen som mått. Smöra papperet och lägg det i botten av formen.

· Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 20–30 minuter. Testa med en provsticka, när den kommer upp torr är kakan färdig.

· Blanda äggulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Sjud blandningen på låg värme tills den tjocknar, den får inte koka. Ta kastrullen av värmen och låt svalna några minuter.

· Hacka chokladen och rör ner den i krämen. Rör tills all choklad smält.

· Tillsätt smöret några kuber i taget och rör till en jämn kräm. Låt vila i kylskåpet tills den är helt kall. Bred sedan krämen över tårtbotten och ställ in i kylskåpet.

· Lägg hallonen i en kastrull och låt koka upp. Mosa dem med en visp eller stavmixer. Tillsätt gelésockret och låt sjuda 1 minut. Ställ in hallon­blandningen i kylen tills den är alldeles kall.

· Vispa grädden ganska löst. Tillsätt hallonblandningen, lite i taget under vispning. Vispa tills hallongrädden blir tjock och fluffig, men inte för länge eller för kraftigt för då finns det risk att grädden skär sig.

· Spritsa eller bred ut hallongrädden ovanpå den vita chokladkrämen. Rosspritsningen på bilden görs med en stor tandad tyll. Spritsa i en cirkelrörelse, från mitten och ut. Spritsa första rosen i mitten av tårtan och där­efter sex rosor runt den. Fyll i mellanrummen som bildas med spritsen.

175 grader 19 april 2016

Efterlysning: Var finns Skånes bästa sommarkaféer?

Greta Linander och Kajsa Kuilenstierna med kaffepannorna i högsta hugg på Flickorna Lundgren på Skäret. Foto: Michael Hansson

Än är det inte sommar, men det hindrar ju inte att man kan börja planera inför fikastunder i det gröna. Förra året hjälpte ni mig med att sammanställa den här listan över Skånska sommarkaféer, men jag tror det finns fler grönskande kakoaser där ute. Tipsa om din favorit genom att lämna en kommentar till det här inlägget, mejla till petra.villani@sydsvenskan.se eller via 175 graders Facebooksida.

Både innerstadsställen och lantliga kaféer är välkomna, men ett minimikrav för att ett ställe ska kvala in på listan är att det har en uteservering. Jag samlar era tips i ett inlägg och lägger till dem på den här praktiska google-kartan.

175 grader 15 april 2016

Malmö chokladfabrik och Cacaofoni klara för choklad-VM

Det regnade priser över skånska chokladtillverkare när den skandinaviska delen av tävlingen International Chocolate Awards avgjordes i Köpenhamn. Malmöbaserade Cacaofoni tog hem två vinster och Malmö chokladfabrik kunde åka hem över Sundet med totalt sju medaljer. Österlenchoklad fick med sig ett brons hem och Helsingborgska Chocolatte tog hem fyra priser (1 guld, 1 silver, 2 brons).

Ann Thydell och Elisabeth Cewers på Cacaofoni med pralinerna Pistasch och apelsinblomsvatten och Green Fairy.

Cacaofoni fick en silvermedalj för en pralin gjord på vit ganache med malda pistagenötter och apelsinblomsvatten och ett brons för pralinen ”Green Fairy”, gjord på mjölkchokladganache smaksatt med svenska Valkyria Absinthe.

– Vi är så klart jätteglada och stolta över detta erkännande. Ibland blir man hemmablind så det är alltid roligt med positiva, opartiska recensioner, säger Elisabeth Cewers som driver Cacaofoni tillsammans med Ann Thydell.

Jakob Fylkner, Anders Hansson och Jens Fylkner på Malmö chokladfabrik.

Även på Malmö chokladfabrik är man glada och stolta över tävlingsresultatet.

– Det känns såklart jättekul med utmärkelserna. Det som känns extra kul är att kunna erbjuda alla de som inte tål nötter, gluten, ägg, mandlar och så vidare riktigt bra choklad och inte bara dåliga substitut, säger vd:n Jens Fylkner.

Tillsammans med kollegorna prisades han för chokladkakorna ”Chilifrukt” (brons), ”Lakritsrot” (brons), ”BJÖRN of Sweden Caramel” (brons), ”Kaffekross” (silver), ”Vilda hallon” (silver), ”Kakaobitar” (brons) och ”Saltstänk” (brons).

– Alla priserna känns roliga på sitt sätt, man lever ju lite med dessa choklader både när man testar sig fram och när man sedan lanserar dem. BJÖRN of Sweden Caramel var ensam om att få pris i sin kategori (smaksatt mjölkchoklad utan bitar i), det var kul att den fick en utmärkelse. Och så silver för Kaffekross och Vilda Hallon, det var också extra kul för dem har vi själva trott så väldigt mycket på, säger Jens Fylkner, vd på Malmö Chokladfabrik.

Arbetet med att ta fram smakerna började för ett år sedan.

– ”Kaffekross” krävde mest utvecklingsarbete och vi provade många varianter, men när vi väl hittade rätt kändes den självklar.

Placeringarna i den Skandinaviska tävlingen innebär att chokladtillverkarna får åka till choklad-VM i London i oktober. Malmö chokladfabrik kan få med ytterligare några bidrag, eftersom tävlingen inte än är avgjord för kategorin chokladkaka utan smaksättning.

 

175 grader 10 april 2016

Bulle med bulle – på mitt sätt

Nu svär jag i kyrkan, skiter i det blå skåpet, trampar i klaveret och skändar den heligaste av nordvästskånska helgedomar. Men allvarligt talat. En chokladboll intryckt i en fralla? Nej, det funkar inte. För mig i alla fall. Man måste kanske vara tonåring med bråttomhunger för att förstå storheten. Alternativt uppvuxen med bulle med bulle?

Själva konceptet är det inget fel på. En god rund sak stoppas i en annan god rund sak – fair enough! Problemet är matchningen: ”bröd-man-helst-vill-smacka-en-rejäl-klick-smör-och-en-ostskiva-på” och ”boll-gjord-av-kaksmulor-smör-och-en-ansenlig-mängd-socker”. Trots att sanningssägare sällan uppskattas är det min plikt att yttra: det skär sig. Duktigt.

Men av respekt har jag ändå dagen till ära ändå hedrat traditionen med gör bakverket på mitt sätt. Utanpå en rund och fin petit chou, inuti en kula chokladtryffel. Lite vispad grädde för att bryta av.

Det blir också en bulle med bulle. Fast god.

Här kan du följa 175 grader på Instagram

Och här kan du gilla 175 graders Facebooksida

Petit-chou med chokladtryffel och grädde, 7 st

INGREDIENSER:

Chokladtryffeln:

· 60 g mjölkchoklad

· 60 g mörk choklad

· 0,75 dl grädde (40%)

· 0,5 msk honung

· 25 g smör, ordentligt rumstempererat

Petit-chou:

· 0,5 dl mjölk

· 0,5 dl vatten

· 50 g smör

· 0,5 krm salt

· 1 tsk socker

· 1 dl vetemjöl (60 g)

· 2 normalstora ägg

Fyllning:

· 2 dl grädde

· En nypa strösocker

GÖR SÅ HÄR:

· Tryffeln: Hacka den ljusa och mörka chokladen mycket fint och lägg den i en värmetålig skål. Koka upp grädde och honung och häll över chokladen. Låt stå en minut och rör sedan om med en slickepott tills all choklad smält

· Tillsätt smöret några klickar i taget och rör om tills smöret smält och du fått en jämn och blank kräm. Om tryffeln skulle skära sig kan du mixa ihop den med en stavmixer. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in den i kylskåpet. Låt stå över natten.

· Petit-chou: Mät upp vatten, mjölk, smör, salt och socker i en kastrull. Koka upp. Låt kastrullen stå kvar på högsta värme och tillsätt mjölet. Rör kraftigt med en slev tills smeten blir lite blank och släpper kastrullens kanter. Ta av värmen och låt svalna tills smeten är fortfarande är lite varm, men inte het.

· Vispa ihop äggen i ett glas. Tillsätt ungefär hälften av äggblandningen i petit-chou-smeten och vispa kraftigt med en ballongvisp eller med en elvisp tills äggen inkorporerats. Tillsätt sedan lite i taget av resten av äggen, vispa mellan varje tillsättning. När du har tillsatt lagom med ägg är smeten tjock och rinner från vispen i tunga ”näbbar”. Det kan alltså bli lite uppvispat ägg över om dina ägg var stora.

· Spritsa eller klicka ut smeten till sju runda bollar på en ugnsplåt försedd med bakplåtspapper. Grädda petit-chouerna mitt i ugnen cirka 20 minuter i 200 grader. De ska bli ordentligt gyllenbruna. Ta ut bollarna och stick ett litet hål i dem med en tandpetare eller mätsticka. Då pyser vattenångan ut, vilket minskar risken för att petit-chouerna sjunker ihop. Låt bollarna svalna helt på ett ugnsgaller.

· Vispa grädden tjock tillsammans med sockret. Skär ett jack i petit-chouerna och spritsa eller skeda i grädden. Rulla chokladtryffeln till bollar (det går lättast om man mjölar händerna med lite kakao först) och placera en boll i varje petit-chou. Sikta florsocker över bakverken och servera direkt.

Bull med bulle på mitt sätt: petit-chou med chokladtryffelbollar

175 grader 7 april 2016

Köksmagi: En enda smet – två lager kaka

Foto: Petra Villani

En enda smet, ändå blir resultatet en kaka med två lager. Ett undre krämigt skikt med ett stycke fluffig sockerkaka på toppen – sådant kan väl inte kallas annat än magi? Min variant har en mild smak av apelsinchoklad som för tankarna till det klassiska godiset romerska bågar.

Kakan är inte svår att göra, men för att smeten ska separera är det är viktigt att mjölken och smöret håller rätt temperatur. Gör du alla steg i den ordning de står i beskrivningen nedan och inte tar några pauser emellan så kommer det att gå finfint.

Här kan du följa 175 grader på Instagram

Och här kan du gilla 175 graders Facebooksida

Magisk chokladkaka med apelsin

Det är nästan omöjligt att få upp alla bitar ur formen utan att toppen spricker på några av dem. Låt oss kalla det charm och tänka på att det är insidan som räknas! Receptet finns också i min bok ”Sätt ugnen på 175 grader – klassiska bakverk med nya smaker” som du kan beställa här!

INGREDIENSER

· 100 g normalsaltat smör

· 6 dl mjölk, 3 %

· 1 ⅔ dl vetemjöl (100 g)

· 7 msk kakao

· 4 ägg

· Några droppar citronsaft

· 2 dl strösocker

· 2 tsk vaniljsocker

· Rivet skal från 1 apelsin, helst ekologisk

· 2 msk mycket starkt ljummet kaffe

GÖR SÅ HÄR

· Sätt ugnen mitt emellan 175 och 150 grader (162,5 grader).

· Smält smöret och ställ åt sidan. Värm mjölken fingervarm, ställ åt sidan.

· Vispa ihop mjöl och kakao i en bunke.

· Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till ett fast skum tillsammans med några droppar citronsaft i en ren och torr bunke, helst av glas eller metall. Ställ åt sidan.

· Vispa ihop äggulor, socker, vaniljsocker och rivet apelsinskal några minuter för hand tills blandningen ljusnar i färgen. Tillsätt det smälta smöret (som vid det här laget bör vara ungefär fingervarmt) och kaffet. Vispa till en jämn smet.

· Vänd ner mjöl- och kakaoblandningen. Rör till en jämn smet. Tillsätt sedan mjölken och rör till en slät smet. Den är mycket lös.

· Vänd ner ungefär en tredjedel av äggvitorna i taget och blanda försiktigt tills alla stora klumpar är borta. Smeten kommer att se grynig ut, men det är i sin ordning. Häll upp i en smord ugnsform, med cirkamåtten 20 x 30 centimeter.

· Grädda ett steg under mittfalsen i 50–60 minuter. Kakan ska fortfarande kännas lite, lite dallrig i mitten. Låt svalna helt och skär sedan upp i bitar.

175 grader har blivit en bok

Köp boken "Sätt ugnen på 175 grader"

175 grader på Facebook

facebook_button_new

175 grader på Instagram

instagram_button_new

175 grader på Pinterest

pinterest_button_new

Senaste bilderna från Instagram

  • Idag pratade jag om den här syrensaften, Ernst och svartvinbärsbladssaft i @p4jonkoping. Lyssna gärna, länken finns här: 👉@175grader 👈 Trevlig helg! #syrensaft #sverigesradio #p4 #radiodebut
  • Sommar på flaska! Receptet på syrénsaften nu på bloggen, direktlänk här 👉@175grader👈 #syren #syrensaft #hemgjord 🇺🇸 Lilac cordial - summer in a bottle! #lilaccordial #foodphotooftheday #cordial #lilacs #food_photos_love @sota.saker #bakcirkeln
  • Columbine flowers are oh so pretty ... Just love my little garden! 🇸🇪 Man kan inte baka på dem, men vackra är de. #akvileja #akleja #koloniliv #blommor
  • Nu gäller det bara att ha tålamod ... #syrénsaft 🇺🇸 Making #lilac #cordial and trying really hard to be patient ... #homemade
  • Doften, gott folk, doften. Ikväll blir det saftkokning på mina bondsyréner och kanske en omgång syrénsocker också. 🇺🇸 Natures best perfume. Lilac cordial is on todays schedule, can't wait! #syrén #lilacs #lilaccordial #honemade #lemonade #summerinmyheart #syrensaft
  • Löjligt saftiga mandelmuffins med rabarber - blir nästan som små bakelser! Direktlänk till receptet här 👉@175grader👈 Trevlig helg! 🇺🇸 These almond rhubarb muffins with a hint of lemon are so ridiculously moist! #rhubarb #muffins #almondpaste #zest #homemadecakes #hautecuisines #beautifulcuisines #gloobyfood #kitchenbowl

Sök på bloggen

Twitter