175 grader 23 april 2014 • Uppdaterad 24 april 2014

Kärleksmums: mitt allra bästa recept

 

 

Kärleksmums, snoddas, mockarutor, amerikanare … 

Kär kaka har många fåniga namn. Men vem bryr sig om det när den smakar så gott?

Detta är mitt allra bästa recept, jag har ärvt det av min mamma som i sin tur har ärvt det av min mormor. Botten blir saftig och glasyren är härligt kraftig i smaken och riklig till mängden (allvarligt, om du är en sån som brukar dubbla glasyrmängden i andra recept: strunta i det denna gång).

Vanligtvis skär jag kakan i fyrkantiga bitar, men för att göra den lite mer barnkalasig tog jag denna gång ut hjärtan med en pepparkaksform. Nackdelen/fördelen med dett är att det blir spillbitar över som man måste/får äta upp.

Familjetraditioner bjuder kokos som dekoration, men jag använde strössel bara för att det gör mig barnsligt glad. (Jag köpte färdigt, men här kan du läsa om hur man gör hemmagjort.)

Mormors bästa kärleksmums (20-25 hjärtan eller några fler rutor)

INGREDIENSER

· 200 g smör

· 2 ägg

· 3 dl socker

· 1 tsk vaniljsocker

· 3 msk siktad kakao

· 4,5 dl vetemjöl

· 1 tsk bakpulver

· 1,5 dl mjölk

 

Glasyr:

· 2 msk smält smör

· 1 kkp (1,5 dl) kokt, kallt kaffe

· 4 msk siktad kakao

· 2 tsk vaniljsocker

· 8-9 dl florsocker

 

Garnering:

Kokosflingor eller strössel

 

GÖR SÅ HÄR

· Smält smöret och låt det svalna.

· Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt.

· Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en separat bunke. Vänd ner blandningen växelvis med mjölken och det smälta smöret. Blanda försiktigt till en jämn smet.

· Lägg ett smörat och mjölat smörpapper i en liten långpanna och häll på smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 12–15 minuter på 175 grader.

· Låt svalna helt.

· Blanda alla ingredienser till glasyren. Häll den över den kalla kakan och ställ in i kylen i en halvtimme eller så. Ta ut hjärtan med ett pepparkaksmått om du vill. Annars skär du upp kakan i fyrkanter. Dekorera med strössel eller kokosflingor.

 


  • Alice

    Man kan ju göra vart annat hjärta upp och ner, så blir det mindre spill och fler kakor 😀

    • petravillani

      Ja, herregud, varför tänkte jag inte på det?! Mitt undermedvetna måste ha varit väldigt sugen på spillrester …

  • Catharina

    Vad är en ”liten” långpanna? Har du måtten? Tänkte använda en vanlig långpanna men det blir kanske för stort?

    • petravillani

      Min hade måtten 35 x 25 centimeter. En ”vanlig” långpanna brukar vara kring 30 x 40, så det är ju ingen jätteskillnad. Om du har en ännu större långpanna (kan ju variera med ugnstorleken) behöver du inte bre ut smeten över hela bakplåtspappret. Det kommer att flyta ut något vid gräddningn och kanterna kommer inte att bli jämna, men det brukar funka hyggligt. Lycka till, hoppas du gillar dem!