175 grader 3 juli 2014

Jordgubbstiramisù med marsalavin och basilika

Eftersom jag är en halvitalienska med bakning som största hobby får jag ofta frågan om vilket som är det bästa receptet på den italienska klassikern tiramisù. Jag brukar flacka lite med blicken och mumla något om att ”oj, det finns så MÅNGA bra recept” för att slippa blotta min okunskap.

Men den bistra sanningen är att jag inte har en aning: jag gillar nämligen inte kaffe och absolut inte espresso. Häpp! Nu var det sagt.

Två saker jag däremot gillar skarpt är jordgubbar och marsalavin. Därför har jag gjort en tiramisùvariant med mina favoriter, men utan den mörka helvetesdrycken.

Förmodligen är det ett helgerån. Men i så fall ett väldigt gott helgerån.

Jordgubbstiramisù med marsalavin och basilika, 5 portioner

Vill man göra denna efterrätt mer barnvänlig kan man ersätta marsalavinet med lika mycket saft från pressad apelsin. Jag använder färdigköpta savoiardikex (i svenska butiker kallas de ofta för ”italian ladyfingers”) för att det är lite bökigt att få till rätt konsistens när man gör dem själv.

INGREDIENSER:

· 1 l jordgubbar

· 1,5 dl marsalavin

· 15 blad färsk basilika

· Finrivet skal från 1 apelsin

· 15 savoiardikex

· 3 ägg

· 1 dl + 2 msk socker

· 125 g (0,5 förpackning) mascarpone

GÖR SÅ HÄR:

·  Ta undan cirka 10 jordgubbar. Skär resten i ganska små bitar och lägg den i en bunke. Strö 2 matskedar socker, det finrivna apelsinskalet och finhackad basilika över gubbarna. Häll på marsalavinet. Rör om försiktigt, sätt ett lock eller plastfolie över bunken och låt vila i kylen 30 minuter.

· Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum med 0,5 dl socker. Du ska kunna vända bunken uppochner utan att de rinner ut.

· Vispa äggulorna med 0,5 dl socker tills de ljusnar i färgen. Klicka ner mascarponeosten lite i taget och rör om till en klumpfri smet. Vänd ner blandningen försiktigt i äggviteskummet. Rör varsamt med en slickepott tills allt har blandat sig.

· Sila marslavinslagen från jordgubbarna ner på exempelvis en tallrik eller en liten gratängform. Doppa kexen på båda sidor i lagen.

· Ta fram fem små skålar eller dricksglas. Bryt kexen i mindre bitar och täck botten av glasen lite slarvigt med dem. Fördela hälften av de marinerade jordgubbarna ovanpå kexen och täck dem med ett lager av mascarponekrämen. Upprepa en gång.

· Låt vila i kyl i cirka 1 timme. Innan servering skär du de sparade jordgubbarna i skivor och lägger dem på toppen.