175 grader 28 mars 2015 • Uppdaterad 9 april 2015

Påsktårta med maräng, hasselnötter, passionscurd­ och mörk choklad

Att bjuda på mäktig tårta efter en tung påskmiddag kan få även storätande gäster att börja svettas nervöst. Men av denna lätta och frasiga marängtårta med solgul, syrlig passionscurd går det säkert ner en bit. Eller två.

Ett annat påskrecept hittar du här: Chokladskal gjorda med hjälp av ballonger

Påsktårta med hasselnötsmaräng, passionsfruktscurd- och mörk choklad, 8-10 bitar

Ingredienser:

Passionscurden:

· Finrivet skal och saft från 2 citroner

· 1 dl passionsfruktkött, från cirka 8 passionsfrukter

· 2 ägg + 1 äggula

· 1 dl socker

· 50 g osaltat smör

Bottnarna:

· 6 äggvitor

· 3,5 dl strösocker

· 2 dl hasselnötter

· 50 g mörk choklad

Fyllning och dekoration:

· 5 dl vispgrädde, helst 40%

· 0,5 passionsfrukt

· 100 g mörk choklad av god kvalitet (till chokladrör eller chokladrasp)

Gör så här:

· Passionscurden: Vispa ihop alla ingredienser utom smöret i en liten, tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på svagast möjliga värme och sjud krämen under ständig omrörning. Doppa en sked i curden och dra upp den. När krämen inte rinner av direkt utan täcker skedens baksida är den färdig. Ta av från värmen och tillsätt det rumsvarma smöret klickvis. Rör till en jämn kräm. Tryck curden genom en sil om du inte vill ha passionskärnor i den. Häll upp i en väl rengjord burk och låt stå i kyl över natten. Curden kan förberedas upp till en vecka i förväg.

· Bottnarna: Gnid insidan av en väl rengjord, helt torr och värmetålig bunke – helst gjord av glas eller metall – lätt med snittytan på en halv citron. Häll i äggvitor och socker och vispa snabbt ihop för hand. Sätt bunken över ett vattenbad och vispa kraftigt, för hand eller med elvisp, tills smeten börjar tjockna och känns het (60 grader om du har en kökstermometer). Ta av från värmen och vispa kraftigt för hand eller med elvisp tills marängsmeten är sval, mycket tjock och glansig.

· Hacka hasselnötterna ganska fint och vänd försiktigt ned dem i marängsmeten. Rita fyra rundlar med 18 centimeter i diameter på två bakplåtspapper. Lägg bakplåtspapperen på två plåtar och spritsa eller bred ut marängen på rundlarna.

· Grädda cirka 45 minuter i 125 grader. Växla plats på plåtarna efter halva tiden. Bottnarna är färdiga om de känns torra och enkelt lossnar från bakplåtspapperet. Ställ åt sidan och låt svalna helt.

· Smält chokladen och ringla den över bottnarna. Låt stelna.

· Montering: Vispa grädden tjock och fluffig. Lägg en marängbotten på tårtfatet och bred ut en dryg fjärdedel av grädden över den. Ringla en dryg fjärdedel av passions-curden ovanpå grädden. Varva ytterligare två bottnar, grädde och curd. Lägg på den sista botten, klicka lite grädde mitt på och ringla det sista av curden på toppen. Dekorera med ett chokladrör (här har jag beskrivit hur man gör) och en halv passionsfrukt eller flaga chokladen med hjälp av en potatisskalare och strö ut raspet över tårtan. Servera tårtan max en halvtimme efter monteringen. Eller omedelbart om du vill att marängen ska vara superkrispig.