175 grader 11 maj 2015 • Uppdaterad 28 maj 2015

Fyra sorters chokladbollar på chokladbollens dag

Följ 175 grader på Instagram!Foto: Petra Villani

Ibland samverkar saker och ting på ett nästan kusligt vis. Först fyller jag halva frysen med sockerkaksrester efter ett antal misslyckade försök med att få fram ett recept på den här chokladkakan med cream cheese-fyllning. Sen kommer herr 175 grader på att han har fyllt år, bjuder in till plötslig födelsedagsfest och utlovar bubbel och chokladbollsbonanza. Och vad kan man göra goda chokladbollar av? Sockerkakssmulor.

Sen visar det sig dessutom vara chokladbollens dag idag, vilket ger mig en anledning att blogga om det hela. Tack universum!

Att göra bara en sorts chokladbollar kändes så trist, så jag improviserade ihop några olika sorter med lite grejer jag hade hemma. Total blev det fem varianter om man räknar den helt vanliga chokladbollen som jag gjorde efter receptet på mitt havregrynspaket.

Precis när bollarna var färdigrullade och champagneglasen diskade fick vi ställa in kalaset eftersom unga fröken 175 grader fick feber.

Well. You win some, you lose some …  Jag gillar dig ändå, universum.

Foto: Petra Villani

Punschbollar

Ingredienser:

· 180 g rumstempererat smör

· 2 dl florsocker

· 2 tsk vaniljsocker

· 4 msk kakao

· 6 dl kaksmulor från en chokladsockerkaka (det går åt ungefär en halv sockerkaka)

· Punsch efter smak (jag använde ungefär 3 matskedar)

· Strössel av valfri sort

Gör så här:

· Rör smöret smidigt tillsammans med florsockret och vaniljsockret. Tillsätt kakao och kaksmulor och blanda till en jämn deg. Arbeta in punschen. Degen kommer att kännas ganska lös. Ställ in i kylskåpet minst 30 minuter, gärna längre.

· Forma bollar av degen och rulla dem i strösslet. Kyl dem minst 30 minuter, men gärna längre. Ta ut bollarna cirka tio minuter före servering.

Foto: Petra Villani

Hallonbollar

Ingredienser:

· 180 g rumstempererat smör

· 2 dl florsocker

· 2 tsk vaniljsocker

· 1,5 deciliter hallonpulver (säljs i välsorterade bakbutiker och på nätet)

· 6 dl kaksmulor från en vanlig sockerkaka (det går åt ungefär en halv sockerkaka)

· Saltlakritsströssel eller lite florsocker

Gör så här:

· Rör smöret smidigt tillsammans med florsockret, vaniljsockret och hallonpulvret. Tillsätt kaksmulorna och blanda till en jämn deg. Degen kommer att kännas ganska lös. Ställ in i kylskåpet minst 30 minuter, gärna längre.

· Forma bollar av degen och rulla dem i lakritsströsslet. Gillar du inte lakrits kan du sikta lite florsocker över i stället. Kyl dem minst 30 minuter, men gärna längre. Ta ut bollarna cirka tio minuter före servering.

Chokladbollar med konjakssmak

Ingredienser:

· 180 g rumstempererat smör

· 2 dl florsocker

· 2 tsk vaniljsocker

· 4 msk kakao

· 6 dl kaksmulor från en chokladsockerkaka (det går åt ungefär en halv sockerkaka)

· Konjak efter smak (jag använde ungefär 2 matskedar)

· Strössel av valfri sort (jag använde chokladströssel)

Gör så här:

· Rör smöret smidigt tillsammans med florsockret och vaniljsockret. Tillsätt kakao och kaksmulor och blanda till en jämn deg. Arbeta in konjaken i degen. Den kommer att kännas ganska lös. Ställ in i kylskåpet minst 30 minuter, gärna längre.

· Forma bollar av degen och rulla dem i strösslet. Kyl dem minst 30 minuter, men gärna längre. Ta ut bollarna cirka tio minuter före servering.

Pistagebollar med rosenvatten (ca 30-40 bollar)

Ingredienser:

· 200 g skalade pistagenötter + lite extra till dekoration.

· 180 g rumstempererat smör

· 2 dl florsocker

· 2 tsk vaniljsocker

· Finrivet skal från två citroner

· 6 dl kaksmulor från en vanlig sockerkaka (det går åt ungefär en halv sockerkaka).

· Rosenvatten (Jag använde ungefär 2 matskedar, vilket var något för mycket. Börja med en mindre mängd och smaka av.)

Gör så här:

· För att få bort det inre, fnasiga skalen på pistagenötterna gör du som med mandeln till glöggen: Lägg dem i en kastrull, fyll på med vatten så att de täcks, ställ kastrullen på spisen. När vattnet precis har börjat sjuda tar du av kastrullen från värmen, sköljer nötterna i kallt vatten och trycker på dem så att den illgröna kärnan hoppar ur det nu vitaktiga och lite hala skalet. Klappa pistagenötterna torra med en kökshandduk och hacka dem i småbitar, för hand eller i matberedare.

· Rör smöret smidigt med florsocker, vaniljsockret och finrivet skal från två citroner. Tillsätt kaksmulor, cirka 3/4 av pistagenötterna (det är inte så noga med exakta mängder här) och blanda till en jämn och kladdig deg.

· Arbeta in rosenvattnet lite i taget tills du tycker att det smakar lagom mycket. Ställ in degen i kylen minst 30 minuter, gärna längre.

· Rulla degen till bollar och doppa toppen av bollen i lite hackade pistagenötter. Ställ in i kyl minst 30 minuter, gärna längre. Ta ut bollarna cirka tio minuter före servering.


 • Tobias Tofft

  Inte så mycket choklad i dom där ”chokladbollarna”.
  Kanske ska heta något annat?

  • petravillani

   Åjo, i två av dem är det betydligt med chokladsmak än i ”vanliga” chokladbollar. De andra två fick slinka med för att det var roliga. Och goda!

   • Tobias Tofft

    Kakao är inte choklad. Bara det jag menar.

    • petravillani

     Aha, nej det har du förstås rätt i. Men det är ju ändå så att man med ”chokladboll” i många bakböcker och i folkmun menar just sådana gjorda på kakao. Det borde finnas två namn så man kan särskilja dem. Kakaoboll? Nej, låter inte gott. Men kanske något annat.