175 grader 5 februari 2016

Den blev bästa semlan i Sydsvenskans test

Hur mycket bittermandel ska mandelmassan innehålla? Ska brödet vara fast eller mjukt, grädden hård eller lös, locken små eller stora? Och ska man säga semla eller fastlagsbulle?

Olika kynnen drabbade samman när Sydsvenskans panel tog sig an den svåra, men angenäma, uppgiften att vaska fram den godaste semlan. I filmen ovan kan ni se när vi pratade grädde med ko-smak, köttsemlor och trekantslock. Missa för allt i världen inte när Andreas Ekström visar ”backhandsskaket” som effektivt tar bort överflödig grädde från bullen – oslagbart!

Elva fastlagsbullar från Malmö och Lund diskuterades och dissekerades ner till minsta smula och till slut kunde vinnaren koras: en ”semla i nästan perfekt harmoni” från Patisserie David i Malmö.

Men ta nu detta test med ett rågat kryddmått salt. Den fastlagsbulle som en av provsmakarna gav sin femma, gav en annan sitt bottenbetyg. Smaken är helt enkelt som semlan – delad.

Här kan du följa 175 grader på Instagram

Här finns 175 grader på Facebook

Alla fastlagsbullarna köptes på testdagens morgon, förvarades i kyl och provsmakades på förmiddagen. Deltagarna satte varsitt betyg och sedan räknade vi ut snittbetyget på varje semla. Så här tyckte vi:

Gateau (Malmö): snittbetyg 3,25

Andreas Ekström: Rakt igenom god. Lite för fluffig bulle, möjligen. Betyg 4.

Camilla Sylvan: Riktig grädde, aningen hårt vispad. Lite tam smak i bullen. Saknar mandelbitar i mandelmassan. Betyg 3.

Martin Andersson: På tok för mycket och söt mandelmassa. Bullen comme si comme ça. God, naturlig grädde. Betyg 3.

Petra Villani: Lite blek bulle, själva brödet smakar inte så mycket. God och inte så söt grädde. Bra mandelfyllning i lagom mängd. En godkänd semla, men inget man minns länge efteråt. Betyg: 3.

Patisserie David (Malmö): snittbetyg 4,25

Andreas Ekström: En touch av sälta i bullen lyfter den. Betyg 4.

Camilla Sylvan: Väldigt god grädde som är härligt lösvispad. Surdegskänsla i bullen, plus för aningen sälta. Lagom mängd mandelmassa. Gott med bittermandelsmak. Betyg 4.

Martin Andersson: Finfin grädde, saftig bulle och lagom med god mandelmassa. En elegant fastlagsbulle i närmast perfekt harmoni. Betyg: 5.

Petra Villani: Bra konsistens på bullen. Smakar nästan som om den skulle kunna vara gjord på vetesurdeg? Men mer kardemumma, tack. Supergod grädde, lagom tjockt vispad. Lite för mycket bittermandel i mandelmassan. Betyg: 4.

Konditori Katarina (Malmö): snittbetyg 2,5

Andreas Ekström: En aning karaktärslös, men utan formella fel. Betyg: 2.

Camilla Sylvan: Kylskåpssmak på grädden. plus för mandelbitar i massan. Smaklös bulle. Betyg: 3.

Martin Andersson: Trist bulle, trött grädde med medioker mandelmassa. Betyg: 2 (-).

Petra Villani: Bullen är lite för degig och grädden smakar som om den stått lite för länge i kylskåp. Plus för mandelbitar i mandelmassan. Betyg: 2.

Mormors bageri (Lund), snittbetyg 2,75

Andreas Ekström: Spänstig och välsmakande. Säkert fin som hetvägg dag två! Betyg: 3.

Camilla Sylvan: God mandelmassa, okej grädde. Bra som helhet, men lite trist bulle. Betyg: 3.

Martin Andersson: Degig bulle, trist grädde, men bra mandelmassa. En fastlagsbulle i obalans. Betyg: 2.

Petra Villani: Bullen smakar för lite och är för blek. Grädden god, men inte märkvärdig. God mandelmassa med bitar i. Betyg: 3.

S:t Knuts bageri (Malmö), snittbetyg 2,0

Andreas Ekström: Tveksam grädde. Smaken blir syrlig och drar åt smör. Betyg: 2.

Camilla Sylvan: Alldeles för mycket florsocker på locket. Plus för snygg färg på bullen men hu för grädden. Betyg: 2.

Martin Andersson: För söt mandelmassa, menlös grädde, mediokert bröd, men med bra sting av kardemumma. Betyg: 2.

Petra Villani: Grädden är alldeles för hårt vispad och smakar smör, samt för mycket vanilj. Bullen är ganska god, men lite torr och kunde ha fått mer kardemumma. Betyg: 2.

S:t Jakobs stenugnsbageri (Lund), snittbetyg 3,75

Andreas Ekström: Lösvispad, lite rinnig grädde. Men god och stor och generös. Betyg: 4.

Camilla Sylvan: Är den av plast? Snygg färg och bra konsistens på brödet, men minus för att grädden och mandelmassa har runnit ner på bullen. Ändå en maffig pjäs. Betyg: 4.

Martin Andersson: Ser ut att vara ett skyltexemplar gjord av vax. Men överraskar och är bättre än den ser ut. Bra bulle, men hygglig grädde och mandelmassa. Men ingen vinnare. Betyg: 3.

Petra Villani: God mandelmassa med lagom mycket bittermandelsmak. Grädden är väldigt löst vispad, lite för löst, vilket har gett en oroväckande rinnsituation. Fin bulle med bra konsistens drar upp betyget. Betyg: 4.

Konditori Valhall (Malmö), snittbetyg 3,0

Andreas Ekström: Oklanderlig men därför också lättglömd. Betyg: 3.

Camilla Sylvan: Kylskåpssmak i kanten på grädden, men inuti är den bra. Fin konsistens på bullen. Betyg: 3.

Martin Andersson: Anonym, lagom och högst medelmåttig. Når inte upp till fastlagsbullens nivå, men passerar obemärkt i semlans mittfåra. Behöver het mjölk för att lyfta. Betyg: 3.

Petra Villani: 7. Helt okej semla. Grädden mycket god inuti, smakar ko på ett bra sätt, men kylskåpston i grädden längs kanterna. För lite mandelmassa. Betyg: 3.

Ramklints (Lund), snittbetyg 2,0

Andreas Ekström: Första tuggan är nästan åt det sura hållet. Betyg: 2.

Camilla Sylvan: Kylskåpssmak på grädden, kompakt bulle, industrikänsla. Betyg: 2.

Martin Andersson: Ganska trist semla. Som den förra [Konditori Valhall] fast snäppet sämre. Betyg: 2.

Petra Villani: Vad har hänt med grädden – den smakar verkligen inte gott! Hela semlan andas lite industribak. Betyg: 2.

Hollandia (Malmö), snittbetyg 4,0

Andreas Ekström: Bästa bullen, men för snålt med mandel. Betyg: 4.

Camilla Sylvan: Hembakkänsla på brödet, lite degigt. God smak. Lite karaktär på semlan. Betyg: 4.

Martin Andersson: Fastlagsbulle med bra balans. Grädden är den svaga länken, men massa och bulle är utmärkt. Betyg: 4.

Petra Villani: Bullen har god smak, men är någon nyans för blek. Mycket god grädde som är lagom söt och smakar färskt. Betyg: 4.

Martins konditori (Malmö), snittbetyg 3,75

Andreas Ekström: Största bullen. Intensiv bittermandelsmak, vilket jag gillar. Betyg: 4.

Camilla Sylvan: Underbar björnklistersmak på mandelmassan. Skön sälta i bullen, bra konsistens. Kunde vara lite mer kardemummasmak. God grädde. Betyg: 5.

Martin Andersson: Overkill. Mer björnklister än bittermandel. Bullen fin, men grädden sådär. Betyg: 3.

Petra Villani: Gott bröd med fin konsistens. För mycket bittermandel i mandelmassan. Grädden är god, men inte så märkvärdig. Betyg: 3.

Systrar och bröder (Malmö), snittbetyg 3,5

Andreas Ekström: Min vinnare. Tydlig mandelsmak, stadig bulle som är välbakt utan att bli torr. Betyg: 5.

Camilla Sylvan: Alldeles för söt grädde. Trevligt med vaniljprickar men nej för sötman. Bullen är mycket bra. Plus för mandelmassan med bittermandelfläkt. Bästa bullen i testet. Betyg: 4.

Martin Andersson: Sockerbomb! Bra bulle och hygglig mandelmassa men den söta grädden gör semlan närmast oätlig. Betyg: 1.

Petra Villani: Testets bästa bröd, det är välgräddat utan att bli torrt. Grädden smakar tyvärr för mycket vanilj och den märkligt ljusa mandelmassan smakar lite för mycket bittermandelolja. God helhet ändå. Betyg: 4.


  • Ramklints regerar. För de är de enda som kallar bakelsen för ”fastlagsbulle”. (Mäster Hans i Malmö också för övrigt.) Köper alltså inte från de andra. 🙂

    • petravillani

      Ja, någon urvalsmetod ska man väl ha … 😉

  • Pepperbackwriter

    Patisseriets semla var pk. Dvs den smakade nästan inget, med touch stenbakat o surdeg o what have you – sältan var inte välsmakande.

    Konditori Valhalls semla är undervärderad eftersom den smakar exakt som en semla ska smaka.

    • petravillani

      Smaken är delad, som sagt!

  • Jessica Glimberg

    Oerhört förvånad att tidningen inte dyker in på Brunius café i Lund..? Dessa semlor skall ätas på plats eller iallafall, på inrådan, så snart som möjligt efter hemkomsten. Bullen är bakad från grunden i caféet, med kardemumma förstås, mandelmassan blandad där och riktig vispgrädde. Dock så spritsas inte grädden utan klickas på, men det gör inget!

    • petravillani

      Ett bra tips, det tar vi med oss till nästa år!

    • petravillani

      Dem provar vi nästa år!