175 grader 22 april 2016

Enkel hallontårta med vit chokladkräm

Foto: Petra villani

Nu är det baskemig dags att fira något! Våren, solen, fredagen, att Glenn har namnsdag … i min värld är inget tillfälle för futtigt för att uppmärksammas med en tårta.

Själv hurrar jag idag för att 175 graders relativt nya Facebooksida gillas av över tusen personer och att lite drygt 1500 följer mig på Instagram. Jag är så tacksam och glad över varendaste en av er!

Även om den här tårtan inte precis slängs ihop på fem minuter är den mycket enkel att göra, utmärkt för improviserade kalas. Dessutom har jag hittills inte träffat på någon som inte älskat den! Mandelbotten blir ljuvligt saftig, chokladkrämen så god att jag måste hindra mig från att äta upp den som den är. Den lite syrliga hallongrädden bryter av och ger en i slutändan inte särskilt söt tårta. Dessutom är den naturligt glutenfri. Hurra!

Hallontårta med mandelbotten och vit chokladkräm

INGREDIENSER

Tårtbotten:

· 5 ägg

· 2 ⅓ dl strösocker

· 200 g mandelmjöl eller lika mycket mald mandel

· 2 bittermandlar, fint rivna

· 1 krm salt

· Rivet skal av 1 citron

Vit chokladkräm:

· 4 äggulor

· 1 dl strösocker

· 1 dl vispgrädde

· 100 g vit choklad

· 100 g smör, skuret i kuber

Hallongrädden:

· 300 g hallon, färska eller frysta

· ⅔ dl gelésocker

· 3 dl grädde, 40 %

Foto: Petra Villani
GÖR SÅ HÄR

· Vispa snabbt ihop ingredienserna till tårtbotten i en bunke. Smörj kanterna på en springform med en diameter på 22 centimeter. Klipp ut en cirkel ur ett bakplåtspapper med formen som mått. Smöra papperet och lägg det i botten av formen.

· Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 20–30 minuter. Testa med en provsticka, när den kommer upp torr är kakan färdig.

· Blanda äggulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Sjud blandningen på låg värme tills den tjocknar, den får inte koka. Ta kastrullen av värmen och låt svalna några minuter.

· Hacka chokladen och rör ner den i krämen. Rör tills all choklad smält.

· Tillsätt smöret några kuber i taget och rör till en jämn kräm. Låt vila i kylskåpet tills den är helt kall. Bred sedan krämen över tårtbotten och ställ in i kylskåpet.

· Lägg hallonen i en kastrull och låt koka upp. Mosa dem med en visp eller stavmixer. Tillsätt gelésockret och låt sjuda 1 minut. Ställ in hallon­blandningen i kylen tills den är alldeles kall.

· Vispa grädden ganska löst. Tillsätt hallonblandningen, lite i taget under vispning. Vispa tills hallongrädden blir tjock och fluffig, men inte för länge eller för kraftigt för då finns det risk att grädden skär sig.

· Spritsa eller bred ut hallongrädden ovanpå den vita chokladkrämen. Rosspritsningen på bilden görs med en stor tandad tyll. Spritsa i en cirkelrörelse, från mitten och ut. Spritsa första rosen i mitten av tårtan och där­efter sex rosor runt den. Fyll i mellanrummen som bildas med spritsen.