175 grader 7 maj 2016 • Uppdaterad 13 maj 2016

Gammelmormor Agdas mjuka pepparkaka

Bröstkarameller i en mörk byrå. En konstig toa­lett. Av min gammelmormor Agda minns jag just inte mycket. Men hon lär ha varit en hejare på att baka – och det betvivlar jag inte eftersom jag har ärvt hennes recept på mjuk pepparkaka.

Egentligen är jag allergisk mot det där att en kaka alltid antas vara lite godare för att man sätter ”mormors”, ”farmors”, eller ”faster Eualias” (eller vad det nu kan vara) framför namnet. Som om recept likt gamla möbler snickrades ihop med mer omsorg förr i tiden?

Men ändå. Jag har provat åtskilliga recept på mjuk pepparkaka och tycker faktiskt att gammelmormors är en gudomlig variant – kryddstark och mycket saftig, nästan lite kladdig, i konsistensen.

När det gäller kryddorna kör jag ”man tager vad man haver”-principen. Ibland lite kardemumma, andra gånger lite pomerans …

Jag föreställer mig att Agda hade gjort precis detsamma.

Här kan du följa 175 grader på Instagram

Och här kan du gilla min Facebooksida

INGREDIENSER

· 100 g osaltat smör

· 6 dl vetemjöl (360 g)

· 6 dl socker

· 2 msk kanel

· 4 tsk nejlikor (malda)

· 2 tsk torkad ingefära (mald)

· ⅔ tsk bikarbonat

· 2 ägg

· 3 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

· Smöra en stor form, den bör rymma cirka 2,3 liter.

· Smält smöret och låt svalna.

· Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa lätt ihop ägg och mjölk och rör ner de torra ingredienserna i blandningen.

· Blanda ner smöret och rör varsamt till en jämn smet.

· Grädda i 200 grader på nedersta falsen i cirka 40 minuter. Känn efter med en provsticka, kakan är färdiggräddad när stickan kommer upp torr. Låt kakan vila i formen 5–10 minuter och stjälp sedan upp den på ett fat. Låt svalna under formen.