175 grader 23 juni 2016

Midsommarpanik? Här är fyra snabba efterrätter du fortfarande hinner göra

Det var värst så snabbt det blev midsommar i år! Är du lika dåligt förberedd som jag? Här kommer fyra söta rätter du hinner göra till firandet i morgon.

1. Jordgubbar marinerade i marsalavin och basilika

En marinad ett bra sätt att få jordgubbarna att smaka mer. Följ instruktionerna för gubbarna i det här receptet på jordgubbstiramisu, men skippa krämen och kexen. Servera i stället bären med en klick mascarpone, crème fraîche, glass eller grädde. Basilikan kan bytas ut mot mynta om man vill och marsalavinet kan ersättas med något annat sött dessertvin, sherry eller rent av en god balsamvinäger.

2. Marängtårta

En av de allra enklaste tårtor man kan baka, men också en av de godaste. Allt går att göra på midsommarafton, men vill du kan du förbereda bottnarna dagen innan. Receptet finns här.

Foto: Petra Villani

3. Mandeltårta med grädde och jordgubbar

Mandelbotten i det här receptet vispas ihop på fem minuter. Skippa den vita chokladkrämen och hallontoppingen, vispa i stället 4 dl grädde och toppa med en grotesk mängd hela jordgubbar.

4. Vaniljpannacotta med jordgubbar

Känner du mer för efterrätt än tårta? Byt ut saffranet i den här uppvispade pannacottan mot fröna från två vaniljstänger, bottna glasen med jordgubbar i bitar i stället för blåbär. Pannacottan behöver stå över natten, men arbetsinsatsen är ändå minimal.

Här kan du följa 175 grader på Instagram

Och här finns 175 grader på Facebook


 • kamelion

  Hej Petra,

  tänkte nu när det börjar barka göra dina skurna peppakakor, men jag studsade till litet över att det inte är någon ingefära i dem. Är det något slags ställningstagande, eller bara en fråga om att du inte tycker det är gott? Allt gott!

  • petravillani

   Hej! Oh nej, inget ställningstagande, jag älskar ingefära! Jag bakar dessa skurna pepparkakor varje år och väljer olika kryddor gång till gång. När jag skrev blogginlägget kände jag dock att jag ville använda originalreceptet för att hedra upphovsmakerskan. Välj fritt vilka kryddor du vill ha, men tänk på att den totala mängden kryddor bör vara ungefär densamma.

   • kamelion

    Tackar, ja då gör jag som vanligt med ganska rejäl kryddning inklusive ingefära (och en liten smula svartpeppar). En mycket stark rekommendation från min sida är att stänka i litet Angostura Bitters (och/eller Angostura Orange) i smeten!

    • petravillani

     Det låter väldigt gott, tack för tipset!