Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Jag har vänt ut och in på mig själv

Text: Sara Martelius

Idag skriver jag på den här platsen för sista gången. City läggs snart ned och redan nästa fredag är jag någon annanstans. Det har varit fantastiskt kul att få skriva nöjeskrönikor här varje vecka sedan i februari. Det låter ju inte så länge, men varje text är ett nytt blankt blad, som ska utgå från ett nytt tema och fyllas med nya tankar. Och varje gång en utmaning. I formuleringskonst, i förmågan att stryka sina darlings, i ödmjukhet inför andras synpunkter, i att hitta en röd tråd…

Nästan alltid har texterna inletts med några trevande meningar i min telefon, på bussen på väg till eller från jobbet. Ett utkast om amerikaners syn på svenskars inflytande i världen slutade som en krönika om hur satir kan få oss att få upp ögonen för det vi helst blundar för (utgångspunkten var samma tv-serie men vinkeln förändrades med flyktingkatastrofen).

”Jag skriver och skriver och till slut blir det något som är bra nog” berättade artisten Jonathan Johansson om sitt textförfattande när jag intervjuade honom i våras. Och det är ju enda sättet, ”to achieve true greatness” som det skulle ha formulerats i en känslosvallande Hollywoodscen.

Vissa krönikor har jag varit mer nöjd med. Som när jag lyckades formulera min kärlek till Malmö på ett sätt som skapade igenkänning och berörde andra. Eller när jag äntligen fick ur mig allt jag ville säga till Jens Lekman på en offentlig plattform… Många måndagar har jag tänkt: den här veckan blir det inget. Men något har det alltid blivit. Eftersom jag både bävar och ser fram emot utmaningen. Och har svårt att låta bli.

Vill du fortsätta att läsa mina alster i fortsättningen och bor i Lund ska du hålla utkik efter tidningen Hallå! som kommer att dimpa ner i din brevlåda på torsdagar precis som City har gjort. Men tills dess: fortsätt att läsa City, denna kaxiga, roliga, mänskliga tidning som alltid kommer att ha en särskild plats i hjärtat hos oss som har fått förmånen att jobba med den.

Om hur man går vidare

Text: Peter Herkel

For sale, baby shoes, never worn.

Jag tänker på sexords-novellen av Ernest Hemingway när jag cyklar hem från Anna och Niclas. För fyra månader sedan var de fullt förberedda att inleda sitt nya liv som småbarnsföräldrar. Annas graviditet var fullgången och allt var fixat: spjälsängen, barnkläderna, vagnen.

Läs mer

Annons:

Vi sysslar inte med hjärntvätt

Text: Therese Thomasson

Det finns en bubbla av människor i Sverige som aldrig läser en dagstidning. För att få reda på vad som händer söker de istället information på internetsidor som drivs av likasinnade.

Läs mer

Livet förändrades – men klubben stod kvar

Text: Sara Martelius

Vi blev ett par på Babel och sen bodde vi på samma gård som klubben. På fredag- och lördagskvällar när vi släckte i vardagsrummet vid 23 – trötta småbarnsföräldrar på väg att somna framför filmen – hade det rödlila blinkande ljuset i lokalen mittemot precis satts igång.

Då kändes det som att vi levde i en storstad. Och häftigt att möjligheten att bara glida ner dit en liten stund – ta en öl, snacka lite, dansa lite – faktiskt fanns. Vi gjorde aldrig det. Men när våra bebisar sov middag på balkongen dagen efter blev vi påminda om ställets existens igen, genom den flera minuter långa glasflasktömningen på gården.

I helgen firar Malmös klubbkyrka sju år med sitt nya namn Babel. Vi gifte oss inte där, men kunde nästan lika gärna ha gjort – med tanke på att det ett tag kändes som att hela livet utspelade sig i kvarteret kring Spångatan.

Vi hade vår första dejt på min blivande makes balkong, samma plats där våra kommande barn skulle vakna när Babel körde soundcheck på eftermiddagarna. Där jag stått och köat på trottoaren för att komma in på klubbkvällar – finklädd, småberusad – stod nya yngre förmågor, medan jag försökte krångla mig förbi med barnvagn och Konsum-kassar.

Livet förändrades men kvarteret var detsamma. Klubbkyrkan blev en symbol för det gamla livet, det som var både svårare och lättare.

Jag har köat minst lika mycket till andra ställen, till gamla Inkonst, Debaser, Smålands och Mejeriet, i för tunn jacka och blöta skor. Och jag saknar det inte särskilt. Men jag gillade att ha det där rosalila ljuset på gården som en påminnelse om klubblivet. Och jag önskar dig som ska gå ut och dansa i helgen en härligt svettig och euforisk kväll.

Nöjespanelen om cosplay, nörderi och helgens bästa nöjen

Text: Sara Martelius

Krögaren Martin Axén och programledaren och konstnären Kakan Hermansson är veckans nöjespanel.
I helgen lockar serie- och spelmässan Comic Con tusentals nördar till Malmö. Vad är du mest nördig i?

Martin: Jag kan väldigt mycket om öl, pubar och ölstugor i Prag. Så mycket att jag ibland måste låtsas att jag vet mindre än vad jag gör. Det är vansinne, men ett underbart sådant.

Kakan: Utan tvekan feminism och hudvård, det första har jag odlat intresse för sen tonåren men hudvården har kommit nu på senare år. Vägen till periodiska systemet gick genom syror i nattkrämer, skrubbar och serum. Är totalt chockad över att just detta blev min grej men älskar det.

 

2. Om du var tvungen att cosplaya – vilken karaktär skulle du vara?

Martin: Om Rosa Pantern-dräkten redan är upptagen så kör jag lätt Soldaten Svejk. Då kan jag ju sitta på en ölstuga i Prag!

Kakan: En dag skulle jag vilja vara Samantha i SATC, en dag Moesha. Skulle säkert vara kul att vara Batman en stund också, sätt på mig ett par goa mjukisbyxor och jag cosplayar Andrea Dworkin utan tvekan. Sen skulle jag vilja vara Queen Latifah på 90-talet. Tack.

 

3. Babel firar 7 år i helgen. Vilket är ditt starkaste minne därifrån?

Martin: En konsert med Sebastian Tellier 2008, den var fantastisk!

Kakan: Jag har några ganska färska minnen, min syster Kikkis 30-årsfest i augusti och Mwuanas fantastiska men korta spelning i juli. När jag var konferencier på Nöjesguidens prisutdelning, det var kul, speciellt när GNUCCI och Tres Bien vann!

 

4. Vad ska man inte missa den här helgen?

Martin: Grands klubb fyller 1 år idag den 11 september. Det blir klubbkavalkad med alla klubbarrangörer samt konserter med Swing Tarturo och Future Punx. Jag hoppas på en fantastisk afton! Skördefest i Folkets Park på lördag är ett hett tips också!

Kakan: Ingen aning. Jag är på Palma och skriver en feministisk bok och kollar på katter.

Siffror och ord med olika syfte

Text: Mikael Anjou

Folk på olika företag och verksamheter har slut på sommarlovet och det märks på alla pressmeddelanden som dimper ned på redaktionen.

Läs mer

Satiren som träffar rakt i hjärtat

Text: Sara Martelius

Mitt i morgonrusningen står ett tåg mellan Woodstock och New York stilla på grund av en olycka. Pendlarna skruvar irriterat på sig och några klagar högljutt.

Läs mer

Annons:

Nöjespanelen om humorfesten och andra skrattpiller

Text: Sara Martelius

Komikerna Petrina Solange Josefin Johansson är veckans nöjespanel i City.

Läs mer

Seriöst, hur tramsig får man vara?

Text: Therese Thomasson

Hur långt kommer man på en falukorv? Så var arbetsrubriken på ett reportage som City publicerade för en vecka sedan.

Läs mer

Nöjespanelen om festivalminnen, Lundahumor och tv-seriefrosseri

Text: Sara Martelius

Linus Bjarnelo, skribent och ena halvan av Festivalpodden, och Sandra ”Mosh” Mickelsson, dj, producent, musikskribent och programledare, är veckans nöjespanel i City.

1. Vilket av sommarens festivalminnen håller du högst?

Linus: Det är oerhört svårt att säga, men att min galna vän Teodor lyckades lura både mig och många andra att Michael Nyqvist bodde på Roskildecampingen är ett festivalminne jag sent kommer glömma. Folk gick på fullaste allvar runt och letade efter honom. Och besvikelsen när skämtet uppdagades var obehagligt stor. Folk ville nästan ge Teodor på käften. Årets bästa festivalrykte om inte annat.

Sandra: Det har varit flera bra, men lustigast var nog Secret Island, en liten housefestival på västkusten där jag spelade. Resan dit var minst av allt problemfri, vi fick bensin över nästan all packning. Strömmen gick två gånger under mitt set, men trots detta var det så sjukt kul!

 

2. Lund Comedy Festival drar igång nästa vecka. Vad är Lundahumor för dig?

Linus: Om jag ska vara ärlig visste jag inte ens att uttrycket Lundahumor existerade. Men det kan också bero på att jag försökt undvika allt som har med Lund att göra de senaste tio åren. Jag svarar inte ens i telefon om jag ser att numret börjar med 046.

Sandra: Lundahumor förknippar jag nog främst med spextraditionen och det är inte direkt min grej. Men det är väl Hipp Hippkillarna som ligger bakom det här och de är ju rätt roliga i och för sig… Den här frågan förvirrar mig, mitt svar är att jag vet inte?

 

3. Vilken tv-serie kommer du att frossa i under hösten?

Linus: Jag kommer i vanlig ordning gotta ner mig i The Walking Dead, som har gått från att inledningsvis vara en medioker serie, till att nu vara på snudden till ett mästerverk. Och så Bron förstås, som jag hade äran att få vara med och jobba med på ett hörn.

Sandra: Jag älskade Heroes så jag är extremt pepp på nyversionen Heroes Reborn som kommer snart, även om jag sörjer att Sylar inte verkar dyka upp. Sen kommer jag kolla på the Walking dead”, the Mindy project och ja, säkert någon bubblare också.

 

4. Malmö Live kör igång hösten med ett digert program. Ska du dit i helgen?

Linus: Nej, för min cynism har gjort mig övertygad om att Angel Haze kommer ställa in, och gör hen det så är inte programmet särskilt digert längre. Jag tänkte istället spendera fredagen på Grand där Sveriges bästa musiksajt Hymn arrangerar klubb. En viss Festivalpodden-duo ska visst dj:a.

Sandra: Nej, i helgen ska jag spela techno på en 30-årsfest i en lada. Däremot ska jag till Malmö Live för att se Robert Henkes (med största sannolikhet rätt episka) Lumière II i september!

Annons:
Annons:

Cityarkivet

Annons:

Annons:
Annons: