Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Totalt tågstopp under konserter i Malmö live

Text: Marcus Svensson

Foto: HUSSEIN EL ALAWI

Tågen kommer inte att köra mellan Triangeln och Malmö C på lördagskvällar, från och med augusti. Statliga ljudmätningsinstitutet (SLI) har mätt fel och vibrationerna i Malmö lives konsertsalar är för kraftiga. Felmätningarna kommer att kosta Malmö stad miljonbelopp.

Juni 2012 togs det första spadtaget till Malmö live. Byggnaderna som ska invigas i juni började ta form – rakt ovanför Citytunneln. Men placeringen skulle inte vara ett hinder.

– Det innebär inga speciella problem. Vibrationerna från Citytunneln ligger långt under gränsvärdena. Men de akustiska kraven på konserthuset är mycket höga, sa projektdirektör Staffan Andersson då.

Det var fel. I Malmö lives två salar Konsertsalen och Kuben, med plats för drygt 2 500 besökare, orsakar Citytunneln nu problem.

– Våra mätningar har slagit fel. Ljudet i sig hörs inte, men vibrationerna är för kraftiga, säger Dessi Bell på Statliga ljudmätningsinstitutet som har haft hand om bullermätningarna.

Vad exakt innebär det?
– Det vill jag egentligen inte gå in på, vi utreder fortfarande var det har blivit fel. Men ett exempel är att notställen skakar.

Malmö live har redan kostat Malmö stad hundratals miljoner och att bygga om är otänkbart. Därför har man i stället föreslagit Skånetrafiken en årlig ersättning för att kunna lösa problemet. Tågtrafiken föreslås stå stilla mellan Centralstationen och Triangeln under konserterna.

Konsertsäsongen inleds den 28 augusti och de flesta konserter börjar klockan 19 och pågår i upp till tre timmar.

– Vi rekommenderar resenärerna att resa före 19 och efter 22. Vi kommer att gå ut med en tydlig kampanj i god tid innan, säger Anna Kustik på Skånetrafiken.

Kommer det inte att bli korvstoppning före och efter avbrotten?

– Vi hoppas att det går bra. I längden får vi se om vi kan hitta andra lösningar.

Totalt rör det sig om 21 avgångar från Malmö C som får ställas in, det handlar bland annat om avgångar till Köpenhamn och Ystad. Det är också 21 avgångar från Triangeln till Malmö C som berörs, tågresenärer på väg till Malmö C får alltså hoppa av vid Triangeln i stället för att fortsätta norrut till Göteborg eller Kalmar.

– Det kommer att bli totalt kaos och många upprörda resenärer, säger tågförare Bengt ÅG Rells.

 

MARIA WIDEHED

En cykelhuligans bekännelser

Text: Marcus Svensson

Häromdagen satt jag och pratade med två Lundapoliser på trafikbrottsenheten. Med trötthet beskrev de felen Lundacyklisterna gör. Skjutsar, kör mot enkelriktat, på gångbanor, utan cykelljus, med cykelljus som inte är tänt och så vidare. I mitt huvud bockade jag av vilka av felen jag själv gör eller gjort. Check, check, check…
Jag tänker inte berätta vilken poäng jag fick, men vore det en tenta hade jag varit nöjd. Min egen gymnasietid tillbringade jag bak på min klasskompis Lisas cykel. Lisa var en späd ballerina med benmuskler som besegrade alla uppförbackar.

Varför är det så? Varför är Lundacyklisterna som gångtrafikanter på hjul eller en svärm gräshoppor som far genom stan, om man ska citera småprat med kommunens tekniska förvaltning?
Enligt beteendeforskaren Sören Nordlund vid högskolan i Dalarna använder vi de äldsta delarna av hjärnan när vi cyklar, utan att impulserna nödvändigtvis passerar tänkandedelarna.

Cyklingen är något som väcker känslor, märker jag i min mejlbox. Jag får reaktioner på gatstenarna i stan, hur trångt det är att cykla jämte bussarna på Stora Södergatan, att jag inte tar mitt ansvar mot den ”förskräckliga trafikmiljö i Lund där 99 procent av alla cyklister konsekvent bryter mot samtliga trafikregler”.
Jag är tillbaka på Lundaredaktionen igen efter några år i Malmö och njuter av närheten till allt. Människorna, stan, läsarreaktionerna. Jag lovar att ta mitt ansvar att berätta om det som händer i Lund. Men vissa saker överlåter jag åt polisen.

Nä, jag blir verkligen inte glad när jag möter en svartklädd självmordscyklist som kör ut mitt framför min bil med luvan uppdragen och full musik i öronen eller när jag håller på att krocka med en ljuslös nattcyklare på Hardebergaspåret.
Men när två glada ungdomar kommer farande på en cykel, en tant vinglar från Mårtenstorget med en halv trädgård nertryckt i cykelkorgen eller en ung tjej kämpar sig upp för Tornavägen med en hand som håller fast i en fåtölj på pakethållaren blir jag ändå glad. Det här är min stad. Min och min cykels.

Släpp reportrarna loss – det är vår

Text: Therese Thomasson

Det är någon som puttar mig framåt när jag cyklar. Jag behöver inga växlar. Jag kör förbi lycraklädda män i skägg, kvinnor med supertunna däck och tonåringar på EU-mopeder.
Det är fotarbetet som gör hela skillnaden.

Läs mer

För ditt höga nöjes skull

Text: Julius Viktorsson

Köp lite frukt & grönt, unna dig en klädsam helgångest frammanad av en pjäs och ett skräckbrädspel och runda av helgen med några Amy Hempel-noveller. Citys helglista kanske inte förgyller ditt liv, men den ger dig vad du behöver. 

Läs mer

Om Sara Pascoe, Kryddan Peterson och Thug Life

Text: Sara Martelius

Komikerna Petrina Karlsson och Josefin Johansson är Citys nöjesguider inför helgen.

 

Vårversionen av Lund Comedy Festival hålls i helgen. Vilka tror du blir höjdpunkterna?

Petrina. Dellasport för att Simon och Jonatan är roliga och bra komiker. Utöver det hade jag personligen gärna sett Sara Pascoe för att hon varit med i Live At The Apollo och Never Mind The Buzzcocks, program jag skrattat mycket åt.

Josefin. Som anglocomediafil (Jag gillar brittiskt kul) så är det ett krav (ett roligt sådant) att gå och se Sara Pascoe. Hon är ett geni och brukar gästa mitt favoritprogram på BBC Radio 4 The News Quiz (även om säkert många av er nu säger: jag tycker The Now Show är bättre, men njaaaa det får stå för er). Se henne!

 

På tal om Lund – vad är roligast i/med den staden?

Petrina. Det roligaste med Lund är att Lund Comedy Festival och Humorfalangen på Mejeriet finns där. Annars är det inte så himla kul faktiskt. Tycker lite synd om folk som bor där som inte är studenter, känns inte som att det anordnas mycket för dem. (Men vad vet jag).

Josefin. *tänker så det knakar* *i byxan* Roligast i Lund är Kryddan. Inte Petersson, pizzerian. (Enligt min vän Jofi. Och han borde veta för han älskar Lund.) (Och Kryddan. Pizzerian. Och komikern?!?!)

 

Vad skrattar du åt på nätet just nu?

Petrina. Thug life! Om man inte vet vad det är så föreslår jag att man googlar det. Tänker inte spoila alls! Det är de roligaste just nu. Älskar musiken, de konstiga situationerna, allt.

Josefin. Jag är sist på bollen men jag har precis upptäckt Miranda Sings, henne skrattar jag gott åt. Och så har ju min husgud Russell Brand startat upp sin podcast igen med Matt Morgan och de släpper 2 (TVÅ?!!!) i veckan, det håller mig sysselsatt.

 

Vad gör du annars i helgen?
Petrina. I helgen är jag i Göteborg och skojar! Det ska bli kul.

Josefin. Tar min väninna Emma Knyckare i handen och far till Halmstad där vi håller i årets första Humorkollo. Två dagar av tjejtrams och utbildande av morgondagens komiker.

Vad har du på dig egentligen?

Text: Sara Martelius

Citys modeskribent Martina Axtelius gav sig ut för att höra vad malmöborna tycker om trender och vilka plagg de ska satsa på i vår.

Text och foto: Martina Axtelius

1. Hur tänker du klädmässigt på morgonen?

2. Vilka tre plagg kommer du att bära i vår? 

3. Vad betyder trender för dig?

Läs mer

Tidningen City – med svar på allt

Text: lenaphilipson

”Hej! Du skrev ju en artikel om sjukvården i dagens tidning. Jag har fått så himla ont i bröstet för en stund sedan, och det strålar liksom smärta längs vänsterarmen. Vad tycker du jag ska göra?

Det här läsarsamtalet fick jag när jag varit reporter i två eller tre månader. Jag kommer aldrig glömma det. ”RING 112!” var mitt svar, på vad som för mina otränade öron lät som en möjlig hjärtattack.

Läs mer

Tips inför helgen

Text: Julius Viktorsson

Dröm dig bort till Björks MoMA-utställning, vakna upp, gå på bakluckeloppis och avsluta helgen med att göra din plikt och försvara jorden från utomjordingar. Citys helglista är din guide i det grymma vårljuset.  

 

Gör:

Vårmarknad på Mitt Möllan:

Hur vet man att det är vår? Naturligtvis när du börjar få dåligt samvete för att du inte odlar något på fönsterbrädan trots att solen skiner. Gå till Mitt Möllan på lördag klockan 11 och delta i Odlingsnätverket Seveds såverkstad, shoppa picknick-filt och få inspiration till hur just din trista lägenhet kan få ett uns av liv.

Bakluckeloppis:

I parkeringshuset Södervärn anordnas bakluckeloppis både lördag och söndag, 9.30-14, en trappa upp. I vanlig ordning gäller det att vara först på plats för att göra de verkliga fynden!

Spazio på Smålands: 

Inte student? Men ring Smålands och lös det på något sätt, för på lördag blir det Spazio Social Club med finfin techno och gött häng. 22-02.

 

Läs:

”Are we creating digital imperialism?”

Jenna Wortham skriver för The New York Times Magazine om digital kultur och nya teknologier. Läs den här intervjun med henne där hon diskuterar ras, internets framtid och intersektionen mellan feminism och teknologi.

Björk på MoMA:

Inte råd med en biljett till New York för att se Björks utställning på Museum of Modern Art? Läs om den här istället.

 

Se:

Bette

Bette Midler tolkar Kim Kardashians tweets:

Att Kim Kardashian skriver kärnfulla tweets visste vi redan. Men de lyriska reflektionerna når definitivt nya höjder när Bette Midler framför dem i musikalisk tappning.


Notorious B.I.G. i ny skepnad:

Kommentarer överflödiga. Njut av det fulländade konstverket där farsan från 90-talsserien Dinosaurs mimar till låten ”Hypnotize”.

 

Spela:

Ori and the Blind Forest (Xbox One):

Minns du när du var liten och spelade Super Mario och försökte föreställa dig hur framtidens spel skulle se ut? Det du tänkte (samma 2D-spel som gjordes 1993 fast snyggare) är nu verklighet och det heter Ori and the Blind Forest. Du spelar som Ori. Du går runt i en skog. Det är skitsnyggt. Kolla på trailern här.

Xcom the board game:

Du och upp till tre av dina tappra vänner försvarar jorden från utomjordingar. Spelet styrs av en app, som begränsar tiden du har på dig att välja vilka vapen som ska forskas fram och hur ni ska placera ut era trupper. Sedan kommer UFO:na flygande enligt appens instruktioner och allt du kan göra är att bevittna resultatet av dina taktiska snedsteg. Köp spelet på sci-fi-bokhandeln.

 

Om pingis, dansgolv och finkrogar

Text: Sara Martelius

Linus Bjarnelo, skribent och ena halvan av Festivalpodden, och
Sandra ”Mosh” Mickelsson, dj, producent, musikskribent och programledare, är dina nöjesguider inför helgen.

 

Äntligen vår! Vilken är din plats i solen?

Linus . Äntligen! Jag kastar mig givetvis in på första bästa uteservering på Möllan och dricker med darriga händer öl medan jag drar en filt om mig. Doften av bränt hår gör sig påmind längs uteserveringen på grund av alla värmelampor som är på högsta styrka. Kanske lite för tidigt att ropa hej ännu?

Sandra. Jag är rätt så duktig på att gömma mig från solen genom att gå ner i en mörk studio istället, men just nu känner jag mig svältfödd på sol så jag kommer nog att försöka att hålla mig ute när den är framme. Lite grann i alla fall för min D-vitaminolja håller på att ta slut.

 

Hur påverkar Michelinstjärnor och White Guide-rankningar var du väljer att gå ut och äta?

Linus. Det gör mig extremt obekväm. Nu är jag tvingad att uppskatta att bli serverad svindyr mat jag aldrig hört talas om av fisförnäm och uppblåst servitör. Det smakar som kyckling, men på grund av en viss stjärna måste jag plötsligt prisa det till skyarna? Nej, jag vill nog bara ha en burgare, när allt kommer omkring.

Sandra. På grund av min diskreta matbudget så påverkar det mig väl inte överdrivet mycket, men jag tycker att det är jättekul att det finns så många bra restauranger i Malmö! Jag älskar mat och väljer ibland att lyxa till det och då väljer jag ställen som har bra vegetariskt utbud, men det kryllar dessvärre inte av ”fina” restauranger med grymma grönsaker…

 

Var finns Malmös bästa dansgolv just nu?
Linus. 2015 dansar vi inte. Nu spelar vi pingis. Och just därför älskar jag KB:s senaste initiativ till onsdagshäng och nya Pingisklubben. Där finns pingisbord, samt sällskapsspel i drivor. Och Mario Cart på storbildskärm! Det är som en fritidsgård, där man får dricka öl. Jag älskar det!

Sandra. Bästa dansgolven finns sen ett tag tillbaka på svartklubbarna. Jag tycker personligen att det är jättesynd att det inte finns fler legala alternativ om man vill dansa till house och techno sent, men ja, så ser det ut.

 

Hur ser helgplanerna ut?
Linus. Jag tänkte dra till Norra Grängesbergsgatan där mina kompisar i Ra har releasefest för sin debutplatta Scandinavia. Hey Elbow lirar visst också. Det kan bli en legendarisk kväll av ”Alla var där”-kalibern. Lite som på den gamla goda tiden när Slagsmålsklubben lirade på svartklubb borta vid Nobeltorget och fick hela stället raidat av polisen.

Sandra. Jag åker upp till Stockholm i helgen för att spela på Berns back to back med min kille Patrick Siech i jättemånga timmar, det ska bli otroligt kul!

Ropen skalla: City åt alla

Text: Therese Thomasson

Det är inte så att tidningen City har tagit över sydsvenskan.se. Det är mer så att vi har flyttat in.

Läs mer

Annons:
Annons:

Cityarkivet


Annons: