Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Nöjespanelen om Olsen Brothers, S.A.G.A.P.O och Harajukupop

Text: Sara Martelius

Komikerna Petrina Karlsson och Josefin Johansson är veckans nöjespanel.

 

1. Vilket är ditt starkaste barndomsminne från Eurovision?

Petrina: Finalen då Olsen Brothers vann. Jag var liten och samtidigt som det var en pina att sitta igenom hela röstningen var jag för nyfiken för att lägga mig.
Detta var alltså på den tiden då ALLA länder i hela världen skulle dela ut ALLA poäng.

Josefin: Att man aldrig visste vem som vann för man orkade inte hålla sig vaken genom den miljard poäng som skulle delas ut på all världens språk inklusive esperanto och rövarspråket. Non-o-ror-gog-e non-o-lol-lol poäng. Som vanligt.

 

2. Vilken är den sämsta låten som varit med?

Petrina: Oj, detta var som en avancerad version av pest eller kolera, men istället för två onda ting måste man välja mellan … hundra, kanske tusentals.
Eurovision är kungen av dålig musik så att välja ut ett bidrag vore taskigt mot all övrig skit.

Josefin: Varje år säger jag samma, men det är för att ingen nånsin kommer bli bättre/sämre än Grekland 2002. Sämst-bäst är för evigt Greklands Michalis Rakintzis S.A.G.A.P.O. Youtube gärna. Det är också året efter Antiques exceptionella Die for you, hur gick det till!?!?!

 

3. Hur skulle ditt eget Eurovision-bidrag låta och se ut?

Petrina: Om jag var tvungen att ställa upp hade det blivit en tre minuters medley-parodi på alla bidrag som tagit sig till de internationella deltävlingarna det året. Så jag skulle alltså komma in med mitt bidrag väldigt sent.

Josefin: Det skulle vara ett tuggummipoppigt nummer med Rob Zombie-referenser. Harajuku-sött med en dödslängtan. Herregud, hur bra låter inte det här? Jag måste hem och tuta på Yamahan på dirren.

 

4. Vad hittar du på i helgen?

Petrina: I helgen kommer jag att spela samba på Köpenhamnskarnevalen. Så jag kommer vara igång torsdag-söndag! Kanske blir jag döv…

Josefin: Jag ska ha Eurovision-visning hemma hos mig, en så kallad Eurovisning. Där man blir tilldelad ett slumpvis valt land att roota för så det inte blir sån tråkig svennig fotbollsstämning där alla hejar på samma. Vill man får man måla en flagga också. Men jag har bara färgen blå. Det blir många finska flaggor.

Sämsta yrket? Inte en chans!

Text: Marcus Svensson

En kompis i it-konsultbranschen förhandlade nyligen upp lönen med i runda slängar tio papp. Han får dra till Mellanöstern och hålla workshops. Andra företag rycker i honom. Hans eget företag expanderar.
En annan vän är ekonom och har headhunters i hälarna då och då. Han jobbar med Spotify och podcasts i lurarna halva arbetsdagen men tjänar snuskigt ändå. En tredje polare åker till San Fransisco stup i kvarten. När han inte får åka till Tokyo. Hans företag är visserligen i kris – men efterfrågan på hans kompetens stor.

I min egen bransch är det störtdykning. Rena uppsägningsboomen faktiskt. Och vid sidan av kollegorna är stress min närmaste följeslagare. Tätt följt av rasistiska mejl.
I en nylig rankning av 200 yrken – gjord av amerikanska Careercasts och baserad på faktorer som arbetsmiljö, stress och inkomstmöjligheter – klassades journalist på dagstidning som det allra sämsta. På plats 200 alltså. Av 200 yrken.
Det är vid sådana tillfällen man börjar fundera på om gräset möjligen kan vara grönare på en annan sida.

Men jag är inte sugen på att beta runt. Däremot är jag trött på människor som bara jämför sig med dem som anses ha det bättre, istället för att inse hur välkrattat de själva har det.
I mitt fall har jag ju också polare som får sten, spottloskor och könsord slängda i huvudet för sisådär 25 000 i månaden (polis). Som springer häcken av sig på ett underbemannat SUS (sjuksköterska). Som ger ovärderlig mänsklig omtanke för taskiga villkor och snåla lönebesked (personlig assistent).
Då ska vi inte ens tala om kompisarna som är arbetslösa – eller om de människor som tvingas tigga på gatan.

De senaste månaderna har jag intervjuat en syrisk båtflykting, en minister, en fotbollsstjärna, en missbrukare, en överlevare från nazisternas dödsläger. För att nämna några.
Som journalist är världen mer tillgänglig för mig än för de flesta andra jag känner. Jag får se platserna och höra berättelserna i första hand – om lyckan, ångesten, ilskan, förhoppningarna, oron, drömmarna.
Att journalist skulle vara det sämsta yrket man kan tänka sig?
Inte en chans!

JA: Byter jag till tv- eller radiojournalist klättrar jag i rankningen – med fyra placeringar.

NEJ: På plats ett i rankningen hamnade jobbet aktuarie. Vad är det för något?

Annons:

Nöjespanelen om 17 maj, hipsterfester och festivaleufori

Text: Sara Martelius

Linus Bjarnelo, skribent och ena halvan av Festivalpodden,  och Sandra ”Mosh” Mickelsson, dj, producent, musikskribent och programledare, är veckans nöjespanel.

 

1. Syttende mai på söndag – vad vill du gratulera Norge för?

Linus: Jag vill tacka Norge för att de givit MFF allsvenskans bästa värvningar i Berget och Vargen. Nu fattas bara att vår käre norrman till tränare slutar gnälla på pyroteknik, och istället fokuserar på att lösa vårt läckande försvar, så ska vi nog kunna jogga hem allsvenskan i år också.

Sandra: Jag vill gratulera Norge för sitt överlägsna sätt att fira sin nationaldag på. När jag bodde i Oslo var det den bästa dagen på hela året!

 

2. Vilken blir bästa festen i maj?

Linus: Clickfest i Helsingör som äger rum nu i helgen! Det är som en dansk motsvarighet till Way out West, med skillnaden att folk är hipsters på riktigt. Dessutom kommer David Byrne dit. Han ska dock inte lira musik, utan ställa ut en tavla. Det vore en dröm som blir besannad att få mingla med vin tillsammans med honom, samtidigt som man låtsas förstå sig på hans konst.

Sandra: Bästa festen blir då Rundgång arrangerar technofest på Babel den 29:e maj. Riktigt seriös line-up med bland annat Head front panel, Peel MD, Rivet och så jag förstås 😉

 

3. Vilka festivaler ska du gå på i sommar?
Linus: Vilka ska jag inte gå på är snarare frågan? Som festivalexpert börjar ju min högsäsong nu. Var jag än hamnar är i alla fall Roskilde den mest givna. Alla som har något som helst intresse av festivaler måste åka dit! Om ett år i livet definieras i sex, så är Roskilde orgasmen, som en god festivalvän till mig brukar säga.

Sandra: Schemat är inte helt klart än, några kommer att tillkomma. Men klart är i alla fall att jag ska spela på Peace & Love och Festival del mar och besöka Kappa festival i Italien.

 

4. Vad missar du inte i helgen?
Linus: Jag tänkte titta förbi på Dubbel Dubbels brunch-häng på lördag. Deras nya innergård ska tydligen vara mysig. Och eftersom jag egentligen börjar bli för gammal för att börja dricka öl vid 12-tiden på en lördag så lär väl resten av helgen vara sabbad efter det. Men det är det säkert värt.

Sandra: Jag skulle egentligen behöva en vit helg men jag kommer med största sannolikhet att glida till Babel på lördag då Baba Stiltz spelar. Han släppte ändå ett av de bästa albumen förra året, och det var länge sen jag såg honom spela.

Rösta på Månadens Lunda och Malmöbo

Text: Therese Thomasson

Skärmavbild 2015-05-13 kl. 17.06.16

En har fixat Lunds första cykelkök, en har gjort till sin livsuppgift att hjälpa våldsutsatta kvinnor och en uppgraderar Malmös dj-scen efter att ha kammat hem en stenhård musiktävling.
Tävlingen Månadens Malmö-Lundabo är tillbaka! Läs motiveringarna nedan och rösta fram till den 24 maj genom att klicka på bilderna på:
Citys Facebook.

 

Läs mer

Våryra och City finns i appform

Text: Therese Thomasson

Våren är här. Jag vill lyssna på popmusik och tar hela tiden bilder på träd som blommar. Solen skiner och lite kallt är det allt i skuggan, men ändå. Det finns uteserveringar.

Läs mer

Nöjespanelen om brännboll, tinnitus och rap för transpersoner

Text: Sara Martelius

Krögaren Martin Axén och konstnären och programledaren Kakan Hermansson är veckans nöjespanel.

 

1. Hur tillbringar du helst en varm kväll i maj?

Martin: När man bor på landet och har uthärdat en hel vinter isolerad från grannar och vänner är det ljuvligt att samla dessa i trädgården en härlig majkväll. När sedan mörkret och tystnaden lagt sig är det perfekt att luta sig tillbaka med en pilsner i trädgården och njutbart lyssna till det svaga suset av en mild tinnitus.

Kakan: När maj har kommit och kvällen är varm har dygnet så många timmar. Kanske tränar jag först tills jag blir sur, sen sitter jag ute och tar igen mig med goda vänner. Om jag är i Malmö tar jag mig ett dopp på Kallis med mina BJC-medlemmar.

 

2. Boule eller brännboll – vilket utomhusspel briljerar du i?

Martin: Brännboll är ju en riktig klassiker som man spelar allt för sällan. Jag har ett riktigt finurligt tennisserve-slag som ibland kan imponera rejält. Sen tror jag att jag är ganska snabb fortfarande också. Det var väldigt länge sedan jag provade dock, så jag kanske inte skall skryta allt för mycket.
När ska det öppnas en brännboll-bar i Malmö förresten? Alla väntar!

Kakan: Well, jag skulle nog säga att jag briljerar på alla utomhusspel möjliga. Men på brännboll blir jag så svettig så jag tar boule. Jag är en väldigt störig vinnare men bra förlorare. På kubb är jag en riktig jävel, men måste vara så koncentrerad att det nästan inte är kul.

 

3. Vad går varmt i dina öron just nu?

Martin: Jag får rätt många spelförfrågningar med olika länkar till bands Soundcloud eller liknande. Ibland hajjar man till! Senast var En Poppel. Det har jag lyssnat ett gäng gånger extra på.

Kakan: Ofta sparar jag några Jenny och Vänner-avsnitt så jag kan ta igen mig ett par timmar med gott snack och bra ny musik. Det är så lyxigt med musikpod, att få allt serverat medan jag lägger en go mask eller nåt. Annars är jag mycket på Soundcloud och bloggar och letar ny musik för mina fräcka dj-set. jag petar också in Zara Larssons Bad Boys.

 

4. Vad ser du mest fram emot i helgen?

Martin: Först Klubb Ode To Joy på Grand, sedan ligga i trädgården och halvsova till suset av en mild tinnitus!

Kakan: Jag ska åka till Göteborg och spela på Yakida, en go peppfest inför Westpride med Min Stora Sorg och Taro. Jag har fått ny spelglädje och det kommer märkas. Och ärligt, det finns inget bättre än att spela rap för transpersoner och lebbor, det är kanske det som är meningen med livet.

Sotaren och reporterns hemlisar

Text: Therese Thomasson

Jag är en hantverkare. Jag tror det i alla fall. När jag gick journalistutbildningen hette en av böckerna ”Att snickra en tidningsartikel”. Där stod det hur det går till.

Läs mer

Annons:

Månadens vinnare: ”Det är vår mänskliga natur att vara ärliga”

Text: Marcus Svensson

Abdullah Homsi lämnade tillbaka stulen mobil som han köpt på Blocket - när han insåg att den var stulen och upptäckte vem den tillhörde. Månadens Malmö-Lundabo i City mars/april 2015

Pannie ”Banzai” Kianzad och Svetlana Plotean gjorde ingen dålig tävling. Men konkurrensens kunde inte ha varit tuffare.
Abdullah Homsi är Månadens Malmö-Lundabo efter att ha fått över 35 000 röster – fler än någonsin i tävlingens historia.

Läs mer

Journalistik är inte dejting

Text: Therese Thomasson

Det är nu två veckor sedan jag skrev att City borde skriva mer om sex. Sedan dess har det hänt två saker.

Läs mer

Nöjespanelen om fulöl, fontändopp och parkhäng

Text: Sara Martelius

Valborgsfirande Stadsparken i Lund. Ca 30000 studenter och andra festade.

Linus Bjarnelo, ena halvan av Festivalpodden, och dj, producenten, musikskribenten och programledaren Sandra ”Mosh” Mickelsson är veckans nöjespanel i City.

SandraLinusCollage

1. Vilket är ditt värsta valborgsminne?

Linus: Antagligen från när jag var 16 år och huttrandes hängde på Mölleplatsen, drickandes langad fulöl. Så har i och för sig de flesta av mina valborg sett ut, nu när jag tänker efter, sorgligt nog. Det enda som på sin höjd bytts ut med åren är platsen, men fulölen, den består.

Sandra: Jag har alltid älskat valborg och har firat i Lund i många år där det är typ the happening of the year, så jag har inga dåliga minnen direkt. Jag minns att jag blev väldigt sjuk efter ett valborgsfirande för några år sen men det var nog mitt eget fel efter att ha badat i nån fontän.

 

Vad gör du på valborg i år?

Linus: Jag skulle gissa på att jag motvilligt blir släpad till Skånes värsta fylleslag i Lund, av flickvän och vänner. Har vi tur så regnar det, så jag kan stanna hemma och glo på Netflix i soffan istället.

Sandra: Jag har inte planerat så mycket än men jag tror att jag kommer att spendera natten på svartklubb och dagen i park om det är mysigt väder.

 

Vad innebär första maj för dig?

Linus: Det låter bekant, det där. Jag har för mig att det är något särskilt med den där dagen, men jag kan inte minnas vad. Den kan bero på att jag oftast ligger hemma och är bakfull den dagen.

Sandra: Första maj är en dag som i regel ger mig rätt dåligt samvete. Man borde spendera dagen i demonstrationståget men tyvärr brukar man oftast spendera dagen hemma i bakisfosterställning.

 

Hur ser den här helgens planer ut?

Linus: Om solen fortsätter vara oss hälsad, tänker jag parkera mig på en filt i Folkets Park tillsammans med min flickvän och goda vänner. Jag tänker mig att vi grillar, dricker öl och jobbar på bonnabrännan. Jag älskar parkhäng, ironiskt nog med tanke på att jag tillägnat halva veckans panel till att dissa parkhäng.

Sandra: Om jag har lyckats bli kvitt de japanska baciller jag tog med mig hem från semestern så ska jag spendera hela helgen på Inkonst på deras nya festival Intonal. Rekommenderar oavsett alla att spana in Klara Lewis, Zamilska och Fjäder!

Annons:
Annons:

Cityarkivet

Annons:

Annons:
Annons: