Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Nöjespanelen om festivalenergi, Funny fuckup och gurkvatten

Text: Sara Martelius

Komikerna Petrina Solange och Josefin Johansson är Citys sista nöjespanel före sommaruppehållet.

Läs mer

Dags för sommartips

Text: Julius Viktorsson

Du är ledig, du är sysslolös, du håller på att få panik. Åkalla genast Cityredaktionens sommartips och färgen kommer att återvända till dina kinder!

Solnäsgård som odlat äppel och päron i generationer är nu såld till Kiviks musteri.<br /><br />
Äppelblomma

Läs mer

Annons:

Jag ska bara göra det här först…

Text: Therese Thomasson

Det är så himla lätt att göra de snabba, tråkiga sakerna först. De som inte tar så lång tid. De som du redan vet hur man gör. De korta, lätta. Man gör bort dem, så är det färdigt. Och sen är det bara att njuta.

Jag har en dålig nyhet. Det finns inget sen.

Läs mer

Musiken växer i takt med världen

Text: Sara Martelius

Det bästa med stadsdelen där jag växte upp var alla grönområden och att det var så fullt av människor från hela världen. Det gjorde att jag kände mig närmare världen. Soundtracket till min barndom bestod till stor del av hiphop och r’n’b. Det var ”gatans musik” vid basketplanerna där de spännande killarna hängde, och i kvarteren där flera av mina klasskompisar bodde.

Men när jag lämnade mina hoods för att gå på gymnasiet i stan och fick nya vänner, som liksom jag saknade ett extra hemspråk att briljera med, byttes musiken i mitt liv ut. Den blev vitare. Visst handlade det om att jag fick upp öronen för nya genrer. Men också om att min barndoms musiksmak inte delades av min umgängeskrets, som hellre lyssnade på skramlig grunge eller blek brittisk pop.

Någonstans här blev smörig r’n’b och power-wailande min guilty pleasure. Skivor som plockades fram när hjärtat krossats av någon tanig indiekille som skulle ha fnyst åt alla denna ”soul”, eller när festlooken skulle fixas och jag behövde en boost.

Men som tur är blir världen lite större i takt med att den snurrar. Genrer förändras, eller blir så många att vi inte kan hålla reda på dem längre. Gränser suddas ut. I bioaktuella ”While we’re young” går hipstrarna på hiphopdanskurs, och jag inbillar mig att dagens kids inte skäms för något de lyssnar på. Roskildefestivalen har länge varit bra på att blanda hejvilt, och det känns fint att se Kendrick Lamar samsas med Florence + The Machine bland årets toppakter.

Den 8 juli är det premiär för allsången R’n’b Out Loud på Sommarscen med Suzanne ”Suuz” Naffah. Hon skriver på Facebook: ”Har alltid älskat allsångs-konceptet men har aldrig kunnat relatera till det utbud som finns. Därför är denna allsång viktig! Det handlar om att förstärka en kultur som många växt upp med.” Jag håller med.

”Det var svårare att få respekt när jag var tolv”

Text: Yvonne Johansson

Bakom debattartikeln om otillräcklig ungdomsmottagning. Meja Cohen Tillberg

Trots att hon bara är femton år är hon van vid att göra sin röst hörd. Hela våren har hon kämpat för en ungdomsmottagning att lita på i Lund. Juni månads Malmö/Lundabo heter Meja Cohen Tillberg.

Läs mer

Nöjespanelen om fotbad med bikini, cocktails och Siesta

Text: Sara Martelius

Linus Bjarnelo, skribent och ena halvan av Festivalpodden, och
Sandra ”Mosh” Mickelsson, dj, producent, musikskribent och programledare, är veckans nöjespanel.

1. Hur får du till sommarkänslan i den här svala temperaturen?

Linus: Jag flyr landet och hamnar på Roskilde. Där kvittar det om det så regnar eller är lika kallt som norr om muren i Game of Thrones. Sommarkänslan är ändå på topp, bara av att vara där.
Sandra: Jag tar på mig bikinin, stoppar ner fötterna i ett varmt fotbad fyllt med badsalt, sluter mina ögon och föreställer mig att jag befinner mig i ett land där sommar faktiskt existerar. Och så har jag bokat en resa till Italien…

 

2. Siesta ställer in. Är artisternas förskottskrav för höga?

Linus: Det kanske de är, men det frångår inte det faktum att Siestas ledning skött detta förbannat slarvigt. Med tanke på att Siesta konkade för bara två år sedan hade jag också krävt ett förskott för att spela där om jag var artist. Sen förstår jag inte varför Siesta ska envisas med att boka artister som de nu uppenbarligen inte har råd med från första början. Det luktar lite lyxfällan över detta.
Sandra: Förskottskrav är väl ändå standard sen lång tid tillbaka så det kom knappast som en överraskning. Och om man återupplivar en festival för andra gången kanske man inte bör boka så dyra artister. Jag låter kanske hård men konkurrensen är enorm och det är tufft att driva en ”traditionell” festival i denna tid av storstadsfestivaler och nischade typ EDM-festivaler.

 

3. Vilken är din bästa sommarcocktail?

Linus: Jag fortsätter i festivalspåret och säger hederlig rom & cola. På Roskilde kan du nämligen inhandla en flaska rom, en flaska cola, samt en hink is, direkt från en affär inne på festivalcampingen. En lyx som vi som är uppväxta med svenska festivaler inte är bortskämda med.
Sandra 3. Strawberry daiquiri. Men det är samtidigt min bästa cocktail året runt. Jag testade i och för sig en mango daiquiri häromdagen som var rätt smaskig så den kan man ju variera med också.

 

4. Vad händer i helgen?

Linus:  Jag styr ÄNTLIGEN kosan mot Roskilde. Festivalen öppnar portarna på lördagen, men vi drar dit redan på fredagen för att köa och leva rövare. Festen börjar ju redan i kön, glöm inte det ni som också ska till Roskilde. Stick dit redan NU!

Sandra: Jag ska göra klart en låt, se färdigt OITNB, sörja att alla avsnitt av OITNB är slut, gå vidare och sen spela på ett rave.

Varsågod – femrätters journalistik

Text: Therese Thomasson

Papperstidningen är en dinosaurie. Jag vet att jag inte borde skriva det. Jag vet att jag borde vara positiv. Dinosaurier var ju fantastiska djur. De dominerade och sedan bara – pang – borta.

Läs mer

Annons:

Nöjespanelen om små grodorna, sommarprat och havsdopp

Text: Sara Martelius

Komikerna Petrina Solange och Josefin Johansson är veckans nöjespanel.
1. Midsommar nästa fredag – blir det snaps, sill och små grodorna?

Petrina: Nej, det blir det inte för min del. Jag kommer hänga med min familj och kompisar. Ska äta massa onyttigt.
Finns ingen bättre mix än lagom tinad vaniljglass med grädde, chokladsås och färska jordgubbar. Lite solvärmda. Mmmmm!

Josefin: Ja, såklart. Små grodorna–dansen, inte maträtten. Jag firar som vanligt traditionell midsommar utanför Laholm. Traditionell på så sätt att vi alltid vaknar för sent för att vara med på kransbindandet, glömmer alltid sätta på potatisen i tid så vi får bara äta chips, och lagom till att vi gått varvet runt på snapsvisor dyker tyskarna upp och vill höra mer sång. Det är bara att börja om.

 

2. Vilka sommarpratare vill du inte missa i år?

Petrina: Jag brukar inte lyssna på det . Men det brukar skrivas en del om det i media när de tillkännager vilka som ska få prata, och medan avsnitten spelas upp skrivs det ganska ihärdigt på sina ställen om hur folk gråter så bra det var. Kanske något man ska lyssna ikapp på om inte annat.

Josefin: Varje år kollar jag genom schemat efter folk som pratar om det jag gillar, det vill säga humor och 50-talsporslin. I år är där fler som talar om det första än andra. Ändring till nästa år Bibi Rödöö!!!

 

3. Hur är du i havet – snabbdoppare eller långflytare?

Petrina: Det tar för lång tid innan jag vågar doppa mig, eftersom att jag alltid tycker att det är kallt. Men när jag val kommer i stannar jag eftersom det inte finns någon skugga på stranden.

Josefin: Mitt första dopp i år var i Vinterviken i april. Och omingen säger nåt annat ligger jag kvardär än.

 

4. Vad hittar du på i helgen?

Petrina: I helgen ska jag se min kusin ta studenten och springa ut … i arbetslösheten (skoja), springa ut i friheten. Framför allt ska jag köra stand up (på Moriskan ikväll, reds anm).

Josefin: Det här är första helgen jag är hemma sen februari så jag ska göra allt sånt jag missat: peta ned fröer i balkonglådan, peta upp de torra rädisorna jag sådde för två månader sen och sen tvinga mig i dem på grund av: VEM GILLAR EGENTLIGEN RÄDISOR?

Nöjespanelen om Malmö Live, helgplaner och väderönskningar

Text: Sara Martelius

Linus Bjarnelo, skribent och ena halvan av Festivalpodden, och dj:n, producenten, musikskribenten och programledaren Sandra ”Mosh” Mickelsson är veckans nöjespanel.

 

1. Malmö Live invigdes igår – vad säger du om detta bygge?

Linus: Jag är kluven. Å ena sidan tycker jag att det är fint att Malmö får en ny frisk fläkt till livescen. Det behövs. Å andra sidan huserar den i ett skrytbygge som känns så provocerande fel att smälla upp i en stad som snarare är i akut behov av fler bostäder.

Sandra: En snygg, rolig satsning men jag är lite skeptisk ändå. Jag tror tyvärr att Malmö är en för liten stad för ett sånt här jätteprojekt, men jag hoppas verkligen att jag har fel och jag ser till exempel väääldigt mycket fram emot att se Robert Henke där i september!

 

2. Nationaldag imorgon – finns det något att fira?

Linus: Självklart! Jag ska fira #vansinneshelgen med mina vänner. Detta är en tradition sedan 4 år tillbaka. Vi träffas alltid en helg i inledningen av sommaren för att festa och äta bruncher medan vi följer massa regler vi hittat på. Och då hälften av oss inte bor i Malmö längre har detta blivit vårt sett att kunna återförenas i alla fall minst en gång om året. Det är fint. Alla borde ha en vansinneshelg med varandra.

Sandra: Det finns hur mycket som helst att fira men själva firandet, jag vet inte… att typ hälsa på kungen, äta smörgåstårta och sjunga visor tilltalar inte direkt mig. Om nationaldagsfirandet genomgår en seriös makeover så kan jag överväga att fira mer seriöst.

 

3. Hur ser väderprognosen ut för sommaren om du får önska?

Linus: Eftersom jag ska spendera stora delar av sommaren på diverse festivaler hoppas jag givetvis på strålande solsken och det som man i Roskildeland kallar för Hedebølge. Men det får gärna ösregna de veckor jag väl är hemma, så att jag med gott samvete kan kurera mig med tredje säsongen av Orange is the new black i soffan.

Sandra: Jag skulle gärna se att väderleken växlar mellan medelhavsvärme och spöregn. När jag ska semestra/åka på festival osv så vill jag givetvis ha toppenväder men alla dagar (och det kommer att vara många) då jag behöver sitta i studion och göra musik får det gärna regna, ju mer desto bättre.

 

4. Vad hoppas du på inför den här helgen?

Linus: Eftersom jag planerar en tripp över till Köpenhamn för att närvara på en av nordens största gatufestivaler, Distortion, hoppas jag att den där hedebølgen vill infinna sig redan nu. Och ifall ni aldrig besökt Distortion rekommenderar jag er att hänga med. Köpenhamn förvandlas nämligen till en gatufestival som är så maffig och cool att den får Malmöfestivalen att framstå som Sjöbo Marknad. Det vill ni inte missa.

Sandra: Att få lugn och ro. Den här helgen ska bli en stillsam paus innan sommaren drar igång på riktigt tänkte jag. Jag flyr därför till mina föräldrar och har tänkt att sitta på verandan och göra musik samt sniffa på min brors baby.

Nu inleds festivalsäsongen – den ljuva och utmattande

Text: Sara Martelius

Citys nöjesredaktör Sara Martelius på Primavera Sound festival i Barcelona 2011.

Min första tältfestival var Hultsfred. Jag var 16 år och hade hört att man inte skulle ta med något av värde. Så jag gick omkring i mina Lugiträningsbyxor från mellanstadiet i tre dagar.

Året därpå var det dags för Roskilde. Jag tänkte på allvar att jag kanske aldrig kommer hem igen. Att vad som helst kan hända på en festival. Och det kan det ju. Men oftast klarar man sig helskinnad. Jag kom hem solbränd och febrig efter att ha levt på Mathilde kakaomælk, öl, nudlar och musikkärlek i en vecka, och däckade i något dygn.

Det bästa med festivallivet är undantagstillståndet. Den totala dekadensen. Eftermiddagsberusningen, dopp i någon sjö eller älv, euforin i publikhavet när bästa bandet spelar. Att få umgås med sina vänner dygnet runt, enkelheten i att skapa nya bekantskaper, att förälska sig i livet och sin omgivning.

Med åldern känns stadsfestivaler ofta lite mer bekväma, att slippa de iskalla nätterna, de svettbadande mornarna när solen steker på, grannarnas högtalarsystem med Swedish House Mafia dygnet runt. De kan inte ersätta den helhetskänsla som en tältfestival innebär, men jag har haft väldigt fina upplevelser på Way Out West och Primavera de senaste åren. Att få hänga på ett festivalområde en hel dag och kväll i Göteborg och Barcelona och sen somna mellan lakan är en vuxenlyx att unna sig.

Ett tag snackades det mycket om festivaldöden, men de senaste åren har det poppat upp nya här och var. Som Psykjunta, Big Slap och Summerburst, och det ska bli spännande att se hur det går för Måns Zelmerlöws Summer on som debuterar i juli.

Så länge människor älskar musik och att hänga utomhus på somrarna har festivaler en grund att stå på. Och om det finns någon där ute som tvekar om att åka till Siesta säger jag – gör det, det skulle jag ha gjort om jag var du!

Annons:
Annons:

Cityarkivet

Annons:

Annons:
Annons: