Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Släpp reportrarna loss – det är vår

Text: Therese Thomasson

Det är någon som puttar mig framåt när jag cyklar. Jag behöver inga växlar. Jag kör förbi lycraklädda män i skägg, kvinnor med supertunna däck och tonåringar på EU-mopeder.
Det är fotarbetet som gör hela skillnaden.

Läs mer

För ditt höga nöjes skull

Text: Julius Viktorsson

Köp lite frukt & grönt, unna dig en klädsam helgångest frammanad av en pjäs och ett skräckbrädspel och runda av helgen med några Amy Hempel-noveller. Citys helglista kanske inte förgyller ditt liv, men den ger dig vad du behöver. 

Läs mer

Om Sara Pascoe, Kryddan Peterson och Thug Life

Text: Sara Martelius

Komikerna Petrina Karlsson och Josefin Johansson är Citys nöjesguider inför helgen.

 

Vårversionen av Lund Comedy Festival hålls i helgen. Vilka tror du blir höjdpunkterna?

Petrina. Dellasport för att Simon och Jonatan är roliga och bra komiker. Utöver det hade jag personligen gärna sett Sara Pascoe för att hon varit med i Live At The Apollo och Never Mind The Buzzcocks, program jag skrattat mycket åt.

Josefin. Som anglocomediafil (Jag gillar brittiskt kul) så är det ett krav (ett roligt sådant) att gå och se Sara Pascoe. Hon är ett geni och brukar gästa mitt favoritprogram på BBC Radio 4 The News Quiz (även om säkert många av er nu säger: jag tycker The Now Show är bättre, men njaaaa det får stå för er). Se henne!

 

På tal om Lund – vad är roligast i/med den staden?

Petrina. Det roligaste med Lund är att Lund Comedy Festival och Humorfalangen på Mejeriet finns där. Annars är det inte så himla kul faktiskt. Tycker lite synd om folk som bor där som inte är studenter, känns inte som att det anordnas mycket för dem. (Men vad vet jag).

Josefin. *tänker så det knakar* *i byxan* Roligast i Lund är Kryddan. Inte Petersson, pizzerian. (Enligt min vän Jofi. Och han borde veta för han älskar Lund.) (Och Kryddan. Pizzerian. Och komikern?!?!)

 

Vad skrattar du åt på nätet just nu?

Petrina. Thug life! Om man inte vet vad det är så föreslår jag att man googlar det. Tänker inte spoila alls! Det är de roligaste just nu. Älskar musiken, de konstiga situationerna, allt.

Josefin. Jag är sist på bollen men jag har precis upptäckt Miranda Sings, henne skrattar jag gott åt. Och så har ju min husgud Russell Brand startat upp sin podcast igen med Matt Morgan och de släpper 2 (TVÅ?!!!) i veckan, det håller mig sysselsatt.

 

Vad gör du annars i helgen?
Petrina. I helgen är jag i Göteborg och skojar! Det ska bli kul.

Josefin. Tar min väninna Emma Knyckare i handen och far till Halmstad där vi håller i årets första Humorkollo. Två dagar av tjejtrams och utbildande av morgondagens komiker.

Vad har du på dig egentligen?

Text: Sara Martelius

Citys modeskribent Martina Axtelius gav sig ut för att höra vad malmöborna tycker om trender och vilka plagg de ska satsa på i vår.

Text och foto: Martina Axtelius

1. Hur tänker du klädmässigt på morgonen?

2. Vilka tre plagg kommer du att bära i vår? 

3. Vad betyder trender för dig?

Läs mer

Tidningen City – med svar på allt

Text: lenaphilipson

”Hej! Du skrev ju en artikel om sjukvården i dagens tidning. Jag har fått så himla ont i bröstet för en stund sedan, och det strålar liksom smärta längs vänsterarmen. Vad tycker du jag ska göra?

Det här läsarsamtalet fick jag när jag varit reporter i två eller tre månader. Jag kommer aldrig glömma det. ”RING 112!” var mitt svar, på vad som för mina otränade öron lät som en möjlig hjärtattack.

Läs mer

Tips inför helgen

Text: Julius Viktorsson

Dröm dig bort till Björks MoMA-utställning, vakna upp, gå på bakluckeloppis och avsluta helgen med att göra din plikt och försvara jorden från utomjordingar. Citys helglista är din guide i det grymma vårljuset.  

 

Gör:

Vårmarknad på Mitt Möllan:

Hur vet man att det är vår? Naturligtvis när du börjar få dåligt samvete för att du inte odlar något på fönsterbrädan trots att solen skiner. Gå till Mitt Möllan på lördag klockan 11 och delta i Odlingsnätverket Seveds såverkstad, shoppa picknick-filt och få inspiration till hur just din trista lägenhet kan få ett uns av liv.

Bakluckeloppis:

I parkeringshuset Södervärn anordnas bakluckeloppis både lördag och söndag, 9.30-14, en trappa upp. I vanlig ordning gäller det att vara först på plats för att göra de verkliga fynden!

Spazio på Smålands: 

Inte student? Men ring Smålands och lös det på något sätt, för på lördag blir det Spazio Social Club med finfin techno och gött häng. 22-02.

 

Läs:

”Are we creating digital imperialism?”

Jenna Wortham skriver för The New York Times Magazine om digital kultur och nya teknologier. Läs den här intervjun med henne där hon diskuterar ras, internets framtid och intersektionen mellan feminism och teknologi.

Björk på MoMA:

Inte råd med en biljett till New York för att se Björks utställning på Museum of Modern Art? Läs om den här istället.

 

Se:

Bette

Bette Midler tolkar Kim Kardashians tweets:

Att Kim Kardashian skriver kärnfulla tweets visste vi redan. Men de lyriska reflektionerna når definitivt nya höjder när Bette Midler framför dem i musikalisk tappning.


Notorious B.I.G. i ny skepnad:

Kommentarer överflödiga. Njut av det fulländade konstverket där farsan från 90-talsserien Dinosaurs mimar till låten ”Hypnotize”.

 

Spela:

Ori and the Blind Forest (Xbox One):

Minns du när du var liten och spelade Super Mario och försökte föreställa dig hur framtidens spel skulle se ut? Det du tänkte (samma 2D-spel som gjordes 1993 fast snyggare) är nu verklighet och det heter Ori and the Blind Forest. Du spelar som Ori. Du går runt i en skog. Det är skitsnyggt. Kolla på trailern här.

Xcom the board game:

Du och upp till tre av dina tappra vänner försvarar jorden från utomjordingar. Spelet styrs av en app, som begränsar tiden du har på dig att välja vilka vapen som ska forskas fram och hur ni ska placera ut era trupper. Sedan kommer UFO:na flygande enligt appens instruktioner och allt du kan göra är att bevittna resultatet av dina taktiska snedsteg. Köp spelet på sci-fi-bokhandeln.

 

Om pingis, dansgolv och finkrogar

Text: Sara Martelius

Linus Bjarnelo, skribent och ena halvan av Festivalpodden, och
Sandra ”Mosh” Mickelsson, dj, producent, musikskribent och programledare, är dina nöjesguider inför helgen.

 

Äntligen vår! Vilken är din plats i solen?

Linus . Äntligen! Jag kastar mig givetvis in på första bästa uteservering på Möllan och dricker med darriga händer öl medan jag drar en filt om mig. Doften av bränt hår gör sig påmind längs uteserveringen på grund av alla värmelampor som är på högsta styrka. Kanske lite för tidigt att ropa hej ännu?

Sandra. Jag är rätt så duktig på att gömma mig från solen genom att gå ner i en mörk studio istället, men just nu känner jag mig svältfödd på sol så jag kommer nog att försöka att hålla mig ute när den är framme. Lite grann i alla fall för min D-vitaminolja håller på att ta slut.

 

Hur påverkar Michelinstjärnor och White Guide-rankningar var du väljer att gå ut och äta?

Linus. Det gör mig extremt obekväm. Nu är jag tvingad att uppskatta att bli serverad svindyr mat jag aldrig hört talas om av fisförnäm och uppblåst servitör. Det smakar som kyckling, men på grund av en viss stjärna måste jag plötsligt prisa det till skyarna? Nej, jag vill nog bara ha en burgare, när allt kommer omkring.

Sandra. På grund av min diskreta matbudget så påverkar det mig väl inte överdrivet mycket, men jag tycker att det är jättekul att det finns så många bra restauranger i Malmö! Jag älskar mat och väljer ibland att lyxa till det och då väljer jag ställen som har bra vegetariskt utbud, men det kryllar dessvärre inte av ”fina” restauranger med grymma grönsaker…

 

Var finns Malmös bästa dansgolv just nu?
Linus. 2015 dansar vi inte. Nu spelar vi pingis. Och just därför älskar jag KB:s senaste initiativ till onsdagshäng och nya Pingisklubben. Där finns pingisbord, samt sällskapsspel i drivor. Och Mario Cart på storbildskärm! Det är som en fritidsgård, där man får dricka öl. Jag älskar det!

Sandra. Bästa dansgolven finns sen ett tag tillbaka på svartklubbarna. Jag tycker personligen att det är jättesynd att det inte finns fler legala alternativ om man vill dansa till house och techno sent, men ja, så ser det ut.

 

Hur ser helgplanerna ut?
Linus. Jag tänkte dra till Norra Grängesbergsgatan där mina kompisar i Ra har releasefest för sin debutplatta Scandinavia. Hey Elbow lirar visst också. Det kan bli en legendarisk kväll av ”Alla var där”-kalibern. Lite som på den gamla goda tiden när Slagsmålsklubben lirade på svartklubb borta vid Nobeltorget och fick hela stället raidat av polisen.

Sandra. Jag åker upp till Stockholm i helgen för att spela på Berns back to back med min kille Patrick Siech i jättemånga timmar, det ska bli otroligt kul!

Ropen skalla: City åt alla

Text: Therese Thomasson

Det är inte så att tidningen City har tagit över sydsvenskan.se. Det är mer så att vi har flyttat in.

Läs mer

På kant med Kaptensbron

Text: redaktionen

Kanske borde även denna cyklist vara glad och tacksam. Det är han inte. I stället hackar han tänder, hör cykeln skramla till och oroar sig för att det ska bli hål i ömtåliga däck.

Låt mig förklara: Politikerna sköt till pengar och en ny, bred bro över kanalen byggdes för drygt 30 miljoner kronor.

Det blev fint. Man glider fram på ny asfalt, jämn som ett salsgolv. Räckena går i vackra vågor som lutar ut över kanalens vatten. Staket vid trafikljusen gör livet bekvämt för de cyklister som trots allt väntar in grönt ljus.

Alltihopa kröns av en elegant belysning som kastar både ljus och karaktär över bron, som också invigdes festligt 2013. Låter som en dröm, eller hur?

Det finns ett problem. Den nya fina bron har en ny, vass stenkant mot rännstenen i gatan. Kanske sticker den upp två centimeter över Drottninggatan. Inget att bråka om, tycker du kanske.

Men för en hårdpumpad och högpresterande stadscyklist på väg inåt stan i morgonrusningen kan det vassa guppet leda till hjärnskakning och tandskador.

Helt klart är också att man får lika detaljerad som oönskad information om sin sätesmuskulatur när man kör över den förstenade kanten, även i måttlig fart.

När den tvåhjuliga rusningstrafiken passerar hör man en våg av rasslande skärmar, kedjeskydd och oavsiktligt plingande klockor – och ryser.

Enligt kommunala bedömningar är det upp till 10 000 cyklister som varje dag färdas över bron och utsätts för kantstenens stenhårda, destruktiva kraft.

Mest för de rullande medmänniskornas skull föreslår jag att man sänker den där kantstenen lite, eller kanske knackar av den vassa kanten.

Jag erbjuder härmed en kopp bra espresso åt den som fixar detta. Och jag hoppas att gatukontorets personal hinner först.

Helglistan

Text: Julius Viktorsson

Solig pop, feministisk superfest och ett stundande Cybergheddon. Pricka av Citys helglista och upplev hur det är att vara en komplett människa.

Läs mer

Annons:
Annons:

Cityarkivet


Annons: