City 20 januari 2014

Hot mot moskéer ska kartläggas

För knappt tre veckor sedan fick en moské i Stockholm hakkors sprejade på dörrarna. I Malmö har man fått utstå både bränder och hot. Nu ska muslimska föreningar i Sverige kartlägga hotbilden mot moskéer runt om i landet.

– Till slut blir man immun mot hoten och vandaliseringen och tänker ”Det är väl inte så farligt”, säger Bejzat Becirov för Islamic center i Malmö.

Deras moské sattes i brand 2003. Stora delar av området förstördes och reparationen kostade 17 miljoner kronor. Drygt två år senare var det dags igen. Utöver bränderna har levande grisar kastats in i lokalerna. Idag har Islamic center i Malmö utökat sin säkerhet med både kameraövervakning och dygnet runt personal.

En undersökning som gjordes för fem år sedan visade att fyra av tio muslimska församlingar utsatts för brott. Idag startar Sveriges muslimska föreningar en nationell kartläggning av hotbilden och säkerheten på svenska moskéer.

– Vi välkomnar beskedet. Att få en överblick på hur situationen ser ut är viktigt. Förhoppningsvis kan det leda till att makthavarna agerar, säger Bejzat Becirov.

JOHANNA TUWEZÉN