City 6 maj 2014

Högsäsong för Eurovisions amerikanska bloggstjärna

För William Lee Adams är det Eurovision 365 dagar om året. Just nu är det högsäsong.
– Det är galet. Jag sover tre timmar per natt, säger grundaren till en av världens mest populära Eurovision-bloggar.

– Jag växte upp i en homofobisk håla i Georgia, i USA. Det dövade säkert mitt intresse för Eurovision. Det var först 2007 när jag flyttat till London som jag såg det första gången.

Det året vann lesbiska Marija Šesti, bland annat över en drag queen.

– Det var som att de talade till mig. Jag visste att jag var gay från att jag var tretton och växte upp under enkla förhållanden, med en filippinsk mamma och en förståndshandikappad bror. Plötsligt hittade jag en värld där alla var välkomna, säger William Lee Anderson, eller Wiwi, som han är mest känd som i Eurovision-sammanhang.

Två veckor innan finalen 2009 startade han bloggen. Inom mindre än en vecka hade den haft över hundra tusen besökare.

– Jag fattade inget. Att det kunde finnas så många som ville läsa det jag satt hemma i kallingarna och skrev.

Trettio personer

Idag är ett trettiotal personer, från länder som Rumänien, Tyskland, USA och Finland, och i åldrarna 14 till 58, involverade i bloggen. De gör tv-inslag, skriver, anordnar omröstningar och framför allt, till skillnad mot Europas journalister, så följer de samt-liga länders tävlingar.

– Ibland blir man helt rörd av att se olika nationers förutsättningar. Det var till exempel starkt att se skillnaden mellan den svenska finalen ett år och den i Moldavien, där det satt hundra personer i en sliten studio och där det luktade piss i korridorerna. Men ändå är det precis samma känsla.

Han älskar klänningarna och frisyrerna, men tycker samtidigt inte att man kan skriva om Eurovision utan att inkludera politik. Vilket lett till att han skällts ut i rysk tv, för att ha antytt att det ryska bidraget var konservativt, och han har fått årets ukrainska deltagare, Marija Jaremtjuks ögon att stråla.

– I en intervju jag gjorde med henne såg hon att jag hade ett armband i de ukrainska färgerna och hon uppskattade det. Det finns mycket som är skevt i Europa och det ska uppmärksammas. Ta bara en sådan sak som att danska reportrar frågade deras vinnare Basim hur det var att immigrera och i fall han utsatts för diskriminering på grund av det. Han har inte immigrerat, men hans föräldrar har.

Hektiska dagar

Flera hektiska dagar återstår för Wiwi-gänget. Det första William ska göra när han väl kommer hem till London är att sova.

– Det är galet. Jag sover tre timmar per natt nu. Så jag ska sova och umgås med min man, som inte ser så mycket av mig mellan februari och mitten av maj.

Gillar inte han Eurovision?
– Haha, nej, vi är väldigt olika. Han tycker om gammal körsång och jobbar för premiärminister David Cameron.