City 9 maj 2014

Vem blir april månads Malmö- Lundabo?

En Lundabo som gör succé på instagram, arrangören av Gerillamarathon – och en riktigt tung baba. Tävlingen Månadens Malmö-Lundabo är tillbaka.

[poll id=4]

1. Hamza ”Tung Baba” Ftouni, 20 år, radioprofil och filmare

Den multiengagerade Sevedsbon Hamza Ftouni nomineras för sitt engagemang mot rasism. I mitten av april var det release för 20-åringens dokumentär ”Verkligheten”, där musiker berättar om hur de utsatts för rasism och diskriminering. Bland de medverkande finns Timbuktu och Ken Ring.

Hamza Ftouni, eller Tung Baba som han kallar sig, vill med filmen även lyfta fram positiva aspekter av sin stadsdel. ”Jag har aldrig läst en positiv artikel om Seved” sa Hamza Ftouni när City pratade med honom inför releasen.

2. Moa Björnson, 29 år, gerillalöpare

De kallar sig för gerillalöpare och slåss för att det ska vara enkelt för alla att springa. I april arrangerade Moa Björnson och hennes gerillavänner loppet Gerilla-marathon längs havet i Malmö – där anmälningsavgiften var noll kronor och allt krimskrams som de stora loppen är förknippade med lyste med sin frånvaro.

– Tanken är att det ska vara så enkelt som möjligt och tillgängligt för alla som vill. Vem som helst får vara med och det finns inga regler för hur långt man måste springa, säger Björnson.

130 löpare deltog. Tanken är att loppet ska bli ett återkommande event.

3. Matilda Berggren, 26 år, Instagramprofil

Normen säger att kvinnors kroppar ska vara sexiga, snygga och inbjudande – absolut inte roliga.
Detta satte Malmökomikern Matilda Berggren fingret på när hon i april var redaktör för det feministiska instagramkontot Kvinnohat.
Instagramcensuren slog till när Matilda Berggren la ut en bild på sig själv – moonandes i en åker. Som motdrag fick hon hundratals tjejer att under hashtaggen #minroligakvinnokropp lägga ut bilder på sig själva där de skämtar med sina kroppar.