City 15 september 2014

”Problemet är mycket större än SD"

Vad gör man när 13 procent av den svenska befolkningen har röstat på Sverigedemokraterna?
Lundaillustratören Lisa Wool-Rim Sjöblom har gjort en överlevnadsstrategi.

– SD utpekas ofta som problemet, men det är ett mycket större strukturellt problem än så.
Det säger Lisa Wool-Rim Sjöblom, som ritat en lista med överlevnadsråd, som bland annat delats av sajten rummets.se, där personer som utsätts för rasism delar sina historier.

Åtta råd riktas till just dessa personer – och lika många till de ”allierade”, som inte utsätts men som vill delta i kampen. Några av råden till de senare lyder ”Lyssna på berättelser utan att ifrågasätta” och ”Dela inte in kampen i små och stora rasismer.”

– När vi berättar om våra upplevelser av rasism är det många som tror att det bara är isolerade händelser. Nu är det dags att börja lyssna, i stället för att berätta vad man själv tycker är rasism.
Statsvetaren och SD-experten Anders Sannerstedt vid Lunds universitet är inte så förvånad över resultatet, eftersom SD legat på runt tio procent i opinionsmätningarna.

– Det står ensamma mot alla övriga partier i att kritisera invandrings- och integrationspolitiken. Och bortåt 40 procent av svenska folket tycker att det är en bra idé att minska antalet flyktingar.

Det har också bidragit att prognoserna för hur många flyktingar som kommer komma hit har ökat, vilket statsminister Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, pekade på när han för några veckor sedan bad svenska folket att ”öppna sina hjärtan”.

– Åtminstone 12,9 procent har nu sagt att jag kommer inte öppna mitt hjärta, säger Anders Sannerstedt.

Malmös kommunstyrelseordförande förklarar SD:s framgång med ett större missnöje i landet. Ökade klyftor och försämrade skolresultat ligger till grund, som hon menar beror på alliansens politik.

– SD fångar upp ett missnöje med det samhälle som alliansregeringen skapat där de rika drar ifrån de fattiga. Därför förlorar också Moderaterna röster.