City 19 september 2014

Kryddig partymusik sist ut på Kulturnatten

Hon är frilansaren som spelat med bland annat Titiyo och Jasmine Kara. Nu är Nadia Hamouchi aktuell med bandet Sallyswag.

— Vi spelar världsmusik med kryddor av reggae, rap och dance hall. Man kan säga att köttet är folkmusik, men marinaden utgörs av en massa andra genrer, säger hon.

Nadia Hamouchi är den enda i bandet som är bosatt i Skåne. Resten av gänget är Göteborgsbaserat och kommer först till spelningen i morgon kväll. Tillsammans har de utgjort Sallyswag i ungefär ett års tid. Under den tiden har de bland annat hunnit spela på festivaler som Urkult i Umeå till Backafestivalen på Österlen.

Bandet kom till efter att en tävling för enbart kvinnliga musiker utlysts. Erika Risinger, som körar och spelar fiol, satte ihop sitt dreamteam med sju andra kvinnliga musiker i sin egen hemtrakt. Men de saknade någon på trumpet och Nadia Hamouchi blev den sista pusselbiten efter ett tips. Hur det gick? Bandet kammade hem vinsten i konkurrens med 24 andra band.

— Det finns kanske en handfull som spelar trumpet i Lund-Malmöområdet, medan det kryllar av elgitarrister. Att spela trumpet och trumbon är ofta förknippat som något nördigt och stängt. Men jag känner mig inte stängd. För att bli anlitad som musiker krävs att man är öppen, social och trevlig, säger hon.

Själv började hon med trumpet som barn på musikskola, kanske påverkad säger hon, av sin bastrombonist till mamma.

— Det var ganska tungt i högstadiet, jag har många minnen när man stod och skämdes på konserter med blåsorkestern. Men min mamma sa att det kommer bli bra, fortsätt bara, säger Nadia Hamochi, som började spela andra instrument under tiden på estetprogrammet i gymnasiet.

— När jag var liten var det mest gubbar som var lärare. Jag förstår inte varför man inte kryddar upp undervisningen och gör den rolig så att fler unga inspireras att spela.
Inspirera är just vad hon själv hoppas kunna göra med Sallyswag. Bland annat kommer bandet ge sig ut på turné med Kultur i Väst i höst, för att nå yngre tjejer.

Samtidigt fortsätter Nadia Hamouchi att frilansa från Malmö. Ett kulturstipendium från Malmö Stad har gjort det möjligt för henne att satsa på ett projekt där hon spelar inte bara trumpet, utan också piano, gitarr, bas, trombon, trummor och sång.
— Det har lönat sig att testa att jobba med musik på heltid. Det är sjukt kul, säger hon.