City 23 oktober 2014

Med influenser från pop och metall – jazzlöfte spelar i Lund

Susanna Risberg är med två klassiskt skolade musiker till föräldrar uppvuxen i ett hem där musiken alltid var närvarande. Som sjuåring var det dags för henne själv att välja ut ett instrument att satsa på. Men när ögonen föll på en gitarr satte föräldrarna stopp.

– De ville att jag skulle ta ett instrument som man kan spela i orkester med. Så det blev tuba.

Tre år senare släppte föräldrarna på gitarrförbudet. Då hade Susanna Risberg längtat så länge efter instrumentet att alla andra intressen i hennes liv försvann.

– Jag hade varit en idrottsfanatiker men släppte det helt för gitarren. Jag gick upp i det helt. Min bror spelade också, och vi tävlade mot varandra.

Under tonåren startade hon flera band som i början mest spelade blues. Men improvisationslustan gjorde att hon så småningom drogs till jazzen.

– Förr var det inte så vanligt med ett jazzband där frontfiguren var gitarrist, eftersom det inte fanns förstärkare. Nu är det tvärtom. Gitarr är ett kul instrument eftersom man både kan kompa och använda det som melodidrivande.

Idag leder Susanna Risberg en trio som kommer till Mejeriet på lördag. Hon säger att hon utvecklats mycket som artist under åren, och att hon på senare tid hittat tillbaka till den ursprungliga glädjen med musiken.

– När man går i skolan heltid, som jag gjorde för några år sen, kan ens kreativitet ta skada. Men nu känner jag som jag gjorde de allra första åren: att jag gör något som jag själv verkligen vill, inte något som andra vill att jag ska göra.

Hon vill inte avslöja för mycket om helgens spelning i Lund, men berättar att hennes egna låtar är influerade av pop, metal och standardjazz.

– Det är så lätt idag att veta precis vad man vill ha, att specialisera sitt intresse. Men grejen med konserter är att de ska vara något annat än det förväntade.