City 8 november 2014

Tobias skrev om sin långa väg mot att bli pappa

Tipsen kommer från Tobias Åkerman som skrivit boken ”Drömmen om ett barn” som kom ut i månadsskiftet. Boken handlar om hur det är att leva som ofrivilligt barnlös.

– Jag hade ingen koll på det här med barnlöshet och missfall. Ingen har pratat om det i min omgivning, och det gör att det blir svårt att förhålla sig till, säger Tobias Åkerman.

Han och hans fru Anna gick igenom flera missfall och ett livshotande utomkvedshavandeskap under fyra och ett havt år. Det satte stor press på relationen.

– Ofrivillig barnlöshet är en livskris eftersom det finns en början men kanske inte ett slut. Man kan vara barnlös resten av sitt liv, vilket kan vara svårt att hantera.

Skrivandet blev ett sätt att hantera situationen.

– Det är ett känsligt ämne för män att prata om. Det finns ingen naturlig mötesform där man pratar om sådana saker, och jag visste inte vad jag skulle säga till min fru. Så då började jag skriva.

Varför tror du att det var så viktigt för dig att bli pappa?
– Man börjar måla upp en bild av hur det är, och så börjar man längta och identifiera sig med det. När det rycks undan försvinner en del av din identitet.

Tobias Åkerman och hans fru bestämde sig till slut för att adoptera, och för ett och ett havt år sedan fick de en son. Nu har de precis lämnat in en ansökan för att få adoptera ett syskon.

Under tiden fortsätter Tobias Åkerman föreläsa om ofrivillig barnlöshet, och han har förstått att det kan vara svårt att veta hur man ska bemöta par i den här situationen.

– Särskilt kring tillfällen som fars dag, mors dag och jul, säger han och tillägger att det är viktigt att inte glömma bort männen.

– Barnlöshet är inte enbart en kvinnofråga, och många män sörjer i tysthet. Tryck inte på, men låt dem veta att du finns tillgänglig.

HANNAH DAVIDSSON