City 16 december 2014

Ellen och Aliah slår hårt mot intolerans

När City hälsar på är det träningsdags för föreningens yngre thaiboxare. Här står både tjejer och killar redo att påbörja veckans mest efterlängtade timme.

– Jag älskar att träna. Här kan man verkligen vara som man är, man döms inte av någon, säger Ellen Olsson.

Hon hamnade på Real Fighters sedan hennes pappa blivit tipsad om stället. Och att vägarna in till föreningen är både många och förgrenade, märks på resten av gängets berättelser. Någon har en hel släkt som tränar, en annan följde med en kompis och en tredje tyckte bara att det lät skoj.

– Det är tråkigt att många har fördomar om thaiboxning: att man skadar sig och att det är farligt. I början är man intresserad av det för att det är kampsport. Sen handlar det inte bara om det – utan om respekten, säger Aliah Moberg.

LÄS MER Därför får Real Fighter pengar för att motverka rasism och intolerans>>>

Det är långt i från alla som har en strulig bakgrund, men oavsett tycker många att träningen hjälpt dem – även i livet utanför ringen.

– Jag tycker att det blivit lättare i skolan. Jag har haft rätt mycket problem, till exempel med att sitta still och så. Jag kanske varit ledsen eller arg när jag kommit hit, men efter ett tag här känns allting mycket bättre, säger Teddie Ögren.

Han får medhåll av sina klubbkompisar, som framhåller gemenskapen och stämningen dem emellan.

– Nu använder jag ord istället för våld. Om man skulle vilja slå, tänker jag bara på vad tränarna skulle ha sagt, säger Elias Eriksen.

Vilka tycker ni borde börja träna thaiboxning?
– Alla som har det jobbigt hemma. De som har dåligt självförtroende. Och alla andra. Det hjälper alla som personer, säger Ellen Olsson.