City 16 december 2014

”Integrationen måste komma från två håll”

Real Fighter och Lunds kickboxningssällskap delar lokal med Lunds Ungdomsförening och Spartacus MMA. Hit kommer träningsintresserade människor i alla åldrar.

– Vi har en väldig bredd – både akademiker och unga i utanförskap. Vi har lärare och civilingenjörer här, och vår världsmästarinna Elna Heimdal Nilsson är forskare i förbränningsfysik, säger Toni Guinovic.

De kompetenser som finns i huset vill föreningen använda.

– Man kan prata om faror med våldsbejakande extremism och så vidare, men integrationen måste komma från två håll.

Just nu tittar han på en lösning att utöka föreningslokalen med en grannbyggnad där en mer renodlad fritidsverksamhet skulle kunna finnas.

Inga tv-spel eller biljardbord kommer i så fall locka här. Istället ska ungdomarna komma för att ha en vettig plats att vistas på, samtidigt som en repertoar av vägledning kan ges av vuxna, både när det gäller skola, nätverkande och träning.

LÄS MER Ellen och Aliah slår hårt mot intolerans>>>

– För min del är det här arbetet ofrånkomligt. Man hör ofta hur ungdomarna sitter och diskuterar – nu är det mycket kring valet – och ibland blir det häftiga grupperingar. Jag vill gärna nyansera och förklara religiösa eller demokratiska processer. Politiker behöver till exempel inte vara ”dum i huvudet” – det är vi som väljer dem, säger Toni Guinovic.

Under nästan tre år har han och föreningen drivit det statligt finansierade projektet ”Mot rasism och intolerans”. Syftet har varit just det här: att lära unga hur ett demokratiskt samhälle utan intolerans fungerar och vilka värdegrunder som är viktiga för det. Utöver träning och samtal, har också olika personer bjudits in till föreningen.

– Vi vill bryta utanförskapet hos ungdomarna, några av dem har en väldigt tuff bakgrund. Genom att de deltar i en dialog kan de förhoppningsvis se att det finns en annan väg för dem i samhället.