City 15 oktober 2015

Hejdå-krönika: Den bästa kritik man kan få

”Det finns problem. Och så finns det riktiga problem”.

Det skrev en lokal krönikör häromdagen, och beklagade sig över en artikel som publicerats i City. Vår text handlade om småbarnsföräldrar i Malmö och Lund som ledsnat på att det är svårare att åka buss här än i Stockholm och Göteborg.

Krönikören menade att flyktingkrisen är ett riktigt problem, barnvagnar på buss är det inte.

Det är såklart svårt att gå i polemik med den rekordöppna dörren som krönikören slår in. Men samtidigt är kritiken ett av de finaste betygen vi på City kan få.

Under de nio åren som vår tidning funnits har vi satt en ära i att skriva om snackisar: sådant som folk pratar om i trängseln på 171:ans buss eller i kön till restaurang Vegegårdens lunchbuffé, (som för övrigt är himmelsk).
Vi har stått i diket intill motorvägsinfarten till Malmö norrifrån och räknat hur stor andel av förarna i morgonrusningen som färdas ensamma (över 90 procent). Vi har patrullerat Pildammsparken ihop med Väktaren, Malmös ende real life superhero.

Vi har testat vilka av Malmös nattklubbar man kan komma in på iklädd morgonrock (Izakaya koi nekade, på Etage var det bara att stiga på).

Vi har undersökt hur många gånger man kan åka Citytunneln mellan Triangeln och Hyllie utan att få biljetten viserad.

Och vi har placerat ut barnplånböcker fyllda med pengar och kontaktuppgifter på gatan i olika stadsdelar och undersökt vilka som återlämnats. På Malmös finaste adress på Bellevue tömde upphittaren plånboken på pengar innan hon ringde upp för att returnera – vi såg det från vårt gömställe.

Samtidigt har vi gett stort utrymme åt de ”riktiga problemen”.

För oss råder det inget motsatsförhållande, såklart. Vi rapporterar dagligen om människorna som flytt krig, förföljelse och fattigdom för att starta om sina liv här.

I drygt två år har Citys material publicerats på Sydsvenskan.se – och våra artiklar tillhör dem som lockar flest klick.

Nu läggs City ner. Vår ägares vision är att de drygt 166 000 personer som bläddrar i en City varje dag ska söka sig till hemsidan.

Förhoppningsvis kommer du även fortsättningsvis att hitta artiklar om både problem, och riktiga problem där.