Annons:

Lördag 20/10

Text: Dagens Recept

En smakrik salladsrätt med asiatiska förtecken.  Foto: Dominique Forssman, Middagsfrid.

Kinesisk biff

med broccoli, chili och sesamfrön

Om du gillar stark mat, låt fröna i chilifrukterna sitta kvar. Där sitter mycket av styrkan. Om du inte får tag i risvinäger, går det bra med vitvinsvinäger.

4 portioner

  • 1 dl hoisinsås
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 250 g broccoli
  • 50 g gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g morot
  • 1 grön chili
  • 400 g rostbiff
  • 2 msk neutral olja
  • 150 g äggnudlar
  • 4 blad isbergssallad
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 kruka koriander
  • salt och svartpeppar
  1.  Blanda ihop hoisinsås, soja, risvinäger och sesamolja i en liten skål.
  2.  Ansa och skär broccoli i små buketter, skiva lök och vitlök tunt. Hyvla morot med en potatisskalare på längden. Kärna ur och skiva chili tunt.
  3.  Strimla rostbiff. Stek köttet i 1 msk olja på hög värme i 2 minuter. Häll på oljesåsen efter halva tiden. Ställ sedan åt sidan.
  4.  Koka äggnudlar.
  5.  Stek broccolin, löken, vitlöken, morötterna och chilin i 1 msk olja på hög värme i 5 minuter. Tillsätt 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Blanda ner nudlarna.
  6.  Ta fram 4 tallrikar och lägg ett salladsblad i botten på varje tallrik. Fördela grönsakerna, nudlarna, köttet, sesamfrön och korianderblad på salladen. Klart att servera!

Fredag 19/10

Text: Dagens Recept

Sött, kärleksfullt och gott! Foto: Lena Larsson, Middagsfrid.

Kärleksmums

Enkelt och väldigt gott till helgfikat!

Ca 30 bitar

  • 250 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl + 4 msk socker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl + 3 tsk vetemjöl
  • 5 msk kakao
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • bakplåtspapper
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl kokosflingor
  1.  Sätt ugnen på 225°.
  2.  Smält 150 g smör i en kastrull. Vispa ägg och 1,5 dl socker pösigt i en bunke. Rör ner smöret och mjölk i bunken. Blanda 4 dl vetemjöl, 3 msk kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
  3.  Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Grädda i 10-15 minuter. Låt kakan svalna.
  4.  Smält 100 g smör i en kastrull. Tillsätt grädde, 4 msk socker, 3 tsk vetemjöl och 2 msk kakao i kastrullen. Koka krämen tills den tjocknar, ca 5 minuter.
  5.  Bred krämen över kakan. Strö över kokos och låt krämen svalna. Skär kakan i bitar och servera!
Annons:

Torsdag 18/10

Text: Dagens Recept

lassisk svensk husmanskost som smakar fantastiskt gott. Foto: Dominique Forssman, Middagsfrid.

Rotmos och fläsklägg

med gröna ärtor

Framläggen är köttigare än bakläggen och kan kännas igen på att de är vinklade medan bakläggen är raka. Salt bör tillsättas i kokvattnet om det är färskt lägg, men behövs inte tillsättas i kokvattnet om det är rimmat.

4 portioner

  • 1,2 kg rimmat fläsklägg
  • 300 g gul lök
  • 4 kryddpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 250 g gröna ärtor
  • 1 kg kålrot
  • 200 g morötter
  • 1 msk grönsaksbuljongpulver (alt.1 tärning)
  • 5 potatisar
  • 2 msk smör
  • salt och svartpeppar
  1.  Lägg fläsklägget i en gryta, täck över med vatten och koka upp.
  2.  Skala och skär 200 g gul lök i klyftor. Tillsätt löken, kryddpepparkorn, vitpepparkorn, lagerblad och timjan i grytan med fläsklägg. Koka upp och sjud under lock tills köttet kan lossas från benen, ca 1,5 timmar.
  3.  Tina ärtorna.
  4.  Skala och skär kålrot och morot i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en stor gryta och täck över med vatten. Tillsätt buljong och 0,5 tsk salt. Koka upp och låt koka i 20-30 minuter.
  5.  Skala potatisen och skär den i 1 cm stora bitar. Låt potatisen koka med rotfrukterna de sista 15 minuterna.
  6.  Skala och hacka 100 g gul lök. Smält 1 msk smör i en stekpanna och fräs löken på medelvärme i 2 minuter. Tillsätt ärtorna och fräs dem i 2 minuter.
  7.  Häll av kokspadet från rotfrukterna men spar ca 2 dl till spädning. Mixa rotfrukterna med en elvisp i grytan. Späd med spadet och smaksätt med 1 msk smör, 1,5 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
  8.  Servera rotmoset och fläsklägget med de gröna ärtorna.

Onsdag 17/10

Text: Dagens Recept

Passa på att koka soppa på höstmorötterna. Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid.

Syrlig morotssoppa med fröknäcke

Morötter är ett bra miljöval då svenska ekologiska morötter finns under så gott som hela året. Rotsaker odlas på friland och kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker såsom tomater och sallad.

4 portioner

  • 200 g rödlök
  • 800 g morötter
  • 1 bit ingefära (ca 1,5 msk)
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 lime
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 tsk sambal oelek
  • 1 pkt knäckebröd
  • 1 ask boursinost, 80 g
  • salt och svartpeppar

 

  1.  Skala rödlök, morötter och ingefära. Skär morötterna i 1 cm tunna slantar och grovhacka rödlöken. Tärna ingefäran.
  2.  Smält smör i en gryta och fräs rödlöken, vitlök, ingefäran och morötterna på medelhög värme i ca 5 minuter. Tillsätt 7 dl vatten och 1,5 tsk salt och låt puttra under lock på medelvärme i ca 10-15 minuter tills morötterna är mjuka.
  3.  Skölj och riv skalet från limen i en liten skål och tillsätt turkisk yoghurt.
  4.  Häll av vattnet från grönsakerna i en bunke och mixa dem släta med en stavmixer i kastrullen. Häll tillbaka vattnet och tillsätt tomatpuré, sambal oelek, saften från en halv lime (ca 1 msk) 1 krm svartpeppar och blanda om.
  5.  Servera soppan med en klick limeyoghurt, knäckebröd och boursinost. Skär den andra halvan lime i klyftor och tillsätt i soppan efter behag.

Tisdag 16/10

Text: Dagens Recept

Kyckling på marockanskt vis. Foto: Annika Andersson, Middagsfrid.

Marockansk kyckling med mynta & citrus

Ska du bjuda på buffé? Denna rätt passar utmärkt som bjudrätt, både varm som kall. Öka bara antalet portioner så att det räcker till alla.

4 portioner

  • 1 aubergine
  • 3,5 msk olivolja
  • 4 portioner couscous
  • 1 citron
  • 1 apelsin
  • 2 tsk kumminfrön
  • 1,5 tsk sambal oelek
  • 4 msk flytande honung
  • 450- 500 g kycklingfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 kruka mynta
  • 50 g rödlök
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • salt och svartpeppar

 

  1.  Sätt ugnen på 225° grill. Ta fram en djup ugnsplåt.
  2.  Skär aubergine i 2 cm stora tärningar och lägg på ena halvan av plåten. Krydda med 0,5 tsk salt och ringla över 2 msk olivolja. Stek mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  3.  Skölj och riv skalet från citronen och apelsinen och lägg i en bunke.
  4.  Pressa saften från en halv citron och en halv apelsin i bunken med citrusskal. Blanda ner kumminfrön, sambal oelek, flytande honung, 0,75 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
  5.  Koka couscous tillsammans med saften från en halv apelsin.
  6.  Lägg kycklingfilé i bunken och blanda om så att marinaden täcker kycklingen. Tärna paprika.
  7.  Ta ut plåten med auberginen, lägg kycklingen och marinaden på den andra plåthalvan och stek i ca 10 minuter. Lägg paprikan på plåten, vänd kycklingen och stek ytterligare 10 minuter.
  8.  Skär bort resterande skal från citronen och tärna citronköttet. Hacka mynta och rödlök. Blanda couscousen med 1,5 msk olivolja, 0,5 tsk salt och 1,5 krm svartpeppar så att det blir fluffigt. Tillsätt ugnsgrönsakerna, rödlöken, citronköttet och myntan.
  9.  Servera kycklingen ochcouscoussalladen med turkisk yoghurt.

Måndag 15/10

Text: Dagens Recept

Ett gott och frasigt täcke till fisken! Foto: Annika Andersson, Middagsfrid.

Solrostoppad spätta med stomp

Vill du förbereda kan du skala och skära palsternackorna kvällen innan och även förbereda solrostäcket. Förvara övertäckt i kylen. Det går även bra att använda en stavmixer eller matberedare till täcket.

4 portioner

  • 50 g + 4 msk smör
  • 1 kg palsternacka
  • 600 g rödspättafilé
  • 50 g solroskärnor
  • 100 g parmesan
  • 1 kruka persilja
  • 0,5 dl ströbröd
  • 300 g tomater
  • 100 g rödlök
  • 150 g sockerärtor
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • salt och svartpeppar

 

  1.  Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnsform med 1 msk smör.
  2.  Koka upp 2 liter vatten med 1 msk salt i en kastrull. Skala och skär palsternacka i 2 cm stora bitar och lägg i kastrullen. Koka tills de är mjuka, 15-20 minuter.
  3.  Krydda rödspättafilé med 0,5 tsk salt och 1 krm svartpeppar och lägg i formen. Grovhacka solroskärnor och grovriv parmesan. Finhacka persilja. Blanda solroskärnorna, osten och persiljan med ströbröd, 3 msk smör, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i en liten skål. Fördela över fisken. Stek mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  4.  Grovhacka tomater och skär rödlök i tunna halvmånar. Blanda tomaterna och löken med sockerärtor i en skål. Ringla över olivolja, balsamvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
  5.  Mixa sönder den kokta palsternackan med en stavmixer i kastrullen och tillsätt 50 g smör, 0,5 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Rör till ett stomp.
  6.  Servera fisken med palsternacksstompet och salladen.

Söndag 14/10

Text: Dagens Recept

Några knep för att barnen ska äta mer

Ett par gånger om året skriver jag om barn och mat. Jag får mycket tips genom mitt jobb och den dialog jag har med mina kunder. Det är ett tacksamt ämne där många känner igen sig. Barnen är kräsnare än vi och tycks känna andra smaker i sina munnar än vad vi känner i våra. Här kommer några saker jag snappat upp det senaste halvåret:

Barn har en tendens att dricka sig mätta om de får dricka mjölk till maten. Uteslut mjölk till middag samt till lunch över helgen, så kommer de garanterat att äta mer mat. Det räcker med mjölk till frukost och mellis samt all den ost och andra mejeriprodukter de får i sig genom maten. Fler än en nutritionist har sagt till mig att de brukar avråda föräldrar från att ge barn mjölk till dagens järnrika måltider eftersom kalciumet i mjölken förhindrar järnupptag. Även juicer av olika slag mättar. Något att komma ihåg.

Låt barnen hjälpa till med maten. Det ökar deras nyfikenhet att smaka på maten. Säg att de får smaka t.ex. grönsaker redan under förberedelserna. Av någon konstig anledning kan man peta i barn det mesta innan middagen. Det blir desto svårare när det ligger på tallriken. Detta har jag ingen förklaring till.

Ge bara beröm när barnet vågar smaka nya saker och kritisera aldrig ett barn som inte äter. Tvinga aldrig ett barn att äta. Det går inte heller för den delen. Du kan till och med ge barnet beröm för att de vågar låta en brysselkål eller broccolibit ligga på tallriken! Det kan vara nog så modigt. Nästa steg är att utmana dem till att våga lukta lite på den, nästa att spetsa den med gaffeln, nästa att slicka lite på den osv. Rätt som det är tar de upp grönsaken och stoppar den i munnen.

Servera alltid något välbekant till middagen – också. Barnen gillar det de känner igen och om allt är nytt kan det skapa låsningar. Om du tänker göra ett försök med t.ex. rostad blomkål, se till att det också finns morötter eller gurka på bordet.

Servera fetaost, hackade örter, chili, rödlök och andra saker som dina barn kan ha svårt för vid sidan av. Det är inte kul att sitta och se på när ett barn petar ut små gröna saker eller när det blivit lite för starkt för att man strött chili över maten. Lägg upp maten i småskålar tills barnen börjat vänja sig vid de nya smakerna.

Ge inte upp! Det kan behövas tio exponeringstillfällen eller mer tills barnet vant sig vid en viss smak. Det är alltid för tidigt att konstatera ”mitt barn äter inte X”. Just nu äter de kanske inte X, men imorgon kanske de gör det.

 

Lycka till!

Kicki Theander
Grundare av Middagsfrid

Annons:

Lördag 13/10

Text: Dagens Recept

Färsk rosmarin och stjärnanis sätter piff på den här rätten! Foto: Dominique Forssman, Middagsfrid.

Lammytterfilé och svartrötter

med äppelsalsa

Köttermometer är ett bra tips för att få ett perfekt resultat på helt kött. Ugnar fungerar olika och det är svårt att ange exakta stektider.

4 portioner

  • 1 kruka rosmarin
  • 600 g lammytterfilé (ca 3 stycken)
  • 1,5 msk olivolja
  • 1 citron
  • 500 g svartrötter
  • 2 röda äpplen
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 stjärnanis
  • salt och svartpeppar
  1.  Sätt ugnen på 150°. Hacka rosmarin (spar en kvist till salsan).
  2.  Lägg lammytterfilé i en ugnsform och gnid in dem med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och hackad rosmarin. Ringla över olivolja. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filén och stek i ugnen tills innertemperaturen är 63°, ca 40 minuter.
  3.  Koka upp 2 liter vatten med 0,5 tsk salt och saften från citronen. Skala svartrötter och skär dem i 3 cm stora bitar. Koka i 15 minuter.
  4.  Halvera, kärna ur och skär äpplen i 1 cm stora tärningar. Finhacka schalottenlök. Koka äpplena och löken i 0,5 dl vatten med rosmarinkvisten och stjärnanis i 5 minuter. Låt salsan kallna.
  5. Skär lammfilén i skivor. Servera med svartrötterna och äppelsalsan.

Fredag 12/10

Text: Dagens Recept

Ett gott och enkelt tilltugg. Foto: Katarina Bellman, Middagsfrid.

Gratinerade fikon

med chèvre

Den här förrätten passar utmärkt som drinktilltugg före maten, som förrätt eller på buffébordet. Den söta honungen och det salta i parmaskinkan står i härlig kontrast med varandra.

 4 portioner

  • 8 mogna fikon
  • 8 skivor parmaskinka
  • 100 g chèvre
  • 1 msk flytande honung
  1.  Sätt ugnen på grill, högsta värme.
  2.  Skär av toppen på varje fikon och linda in fikonen med varsin skiva parmaskinka. Ställ fikonen i en ugnsform.
  3.  Fördela chèvreosten på toppen av fikonen och gratinera högt upp i ugnen i 4 minuter.
  4.  Droppa över honungen och servera.

Torsdag 11/10

Text: Dagens Recept

Gott både som lunch och middag. Foto: Hanna Johansson, Middagsfrid.

Kallrökt lax på omelett med pepparrot

Nyriven färsk pepparrot doftar ljuvligt, glöm pepparrot på tub som innehåller en massa E-nummer! Pepparroten varierar mycket i styrka, så smaka dig fram vad gäller mängden. Riven pepparrot blandat med t ex. gräddfil, blir snabbt en god kall sås till grillad fisk eller kött.

4 portioner

  • 12 ägg
  • 100 g gul lök
  • 100 g morot
  • 200 g palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • en halv romansallad
  • 1 kålrabbi
  • 1 päron
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 liten bit pepparrot
  • 300 g skivad kallrökt lax
  • salt och svartpeppar

 

  1.  Vispa ihop ägg, 0,75 dl vatten, 0,75 tsk salt och 2 krm svartpeppar i en bunke.
  2.  Hacka gul lök. Skala och grovriv morot och palsternackor. Hetta upp 1 msk olivolja i en traktörpanna (med lock), tillsätt löken, moroten och palsternackan. Fräs på medelvärme i 3 minuter.
  3.  Sänk värmen till svag värme, rör om i äggblandningen och häll den över rotfrukterna. Lägg på lock och grädda omeletten tills smeten precis stelnat, ca 30-35 minuter.
  4.  Grovhacka romansallad. Skala och skär kålrabbi i 1 cm stora tärningar. Skär päron i 1 cm stora tärningar. Blanda salladen med kålrabbin och päronet i en skål. Ringla över 1 msk olivolja, vitvinsvinäger, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
  5.  Skala och grovriv pepparrot (ca 2 msk). Ta fram kallrökt lax.
  6.  När omeletten är klar, lägg på laxskivorna och strö över lite riven pepparrot. Servera med salladen.
Annons:
Annons:
Annons:

Annons: