Annons:
Annons:
Annons:
Dagens recept

Lördag 15/9

Bjud på marockanskt till helgen! Foto: Dominique Forssman, Middagsfrid.

Marockansk grönsakscouscous

med lammkotletter

Couscous är Marockos nationalrätt och det sägs att det ska vara sju grönsaker i grytan för att den ska bringa lycka. I Marocko menar man en hel rätt när man säger ”couscous”, det är inte bara grynet som avses.

 6 portioner

  • 8 pärllökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 2 persiljerötter
  • 1 liten zucchini
  • 1 liten purjolök
  • 300 g spetskål
  • 1 röd chili
  • 2 msk grönsaksbuljongpulver (alt. 2 tärningar)
  • 4 msk rapsolja
  • 1 dl sultanrussin
  • 1 burk kikärtor
  • 1 msk farinsocker
  • 2 krm kanel
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 6 portioner couscous
  • 1,2 kg lammkotletter
  • 1 msk smör
  • salt och svartpeppar
  1.  Sätt ugnen på 225°.
  2.  Skär lök i klyftor och vitlök i skivor. Skär morot, persiljerötter, zucchini och purjolök i grova bitar. Strimla spetskål. Kärna ur och strimla chili.
  3.  Koka upp 1,5 liter vatten i en kastrull och tillsätt buljong.
  4.  Smörj en djup ugnsplåt med 1 msk rapsolja. Lägg alla grönsaker och russin på plåten, häll över buljongvattnet och baka i ugnen, ca 15 minuter.
  5.  Ta ut grönsakerna ur ugnen och häll av buljongen i en skål (spar den). Tillsätt kikärtor, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, socker, kanel, spiskummin, paprikapulver och 3 msk rapsolja på grönsakerna. Blanda och stek högt upp i ugnen i 15 minuter.  Rör om då och då.
  6.  Koka couscous, använd gärna en del av buljongen istället för vatten.
  7.  Krydda lammkotletter med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Smält smör i en stekpanna och stek kotletterna på medelhög värme i 2-3 minuter/sida.
  8.  Lägg upp couscousen på ett stort fat och blanda i lite av buljongvattnet (ca 1 dl). Fördela de ugnsbakade grönsakerna ovanpå och servera till lammkotletterna.

Dagens recept

Här hittar du nya recept varje vecka. Dagens recept är ett samarbete mellan Middagsfrid och Sydsvenskan. Om du vill kontakta oss mejla dagensrecept@sydsvenskan.se.


toppnyheterna just nu
Annons: