Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Lördag 15/9

Text: Dagens Recept

Bjud på marockanskt till helgen! Foto: Dominique Forssman, Middagsfrid.

Marockansk grönsakscouscous

med lammkotletter

Annons:

Couscous är Marockos nationalrätt och det sägs att det ska vara sju grönsaker i grytan för att den ska bringa lycka. I Marocko menar man en hel rätt när man säger ”couscous”, det är inte bara grynet som avses.

 6 portioner

  • 8 pärllökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 2 persiljerötter
  • 1 liten zucchini
  • 1 liten purjolök
  • 300 g spetskål
  • 1 röd chili
  • 2 msk grönsaksbuljongpulver (alt. 2 tärningar)
  • 4 msk rapsolja
  • 1 dl sultanrussin
  • 1 burk kikärtor
  • 1 msk farinsocker
  • 2 krm kanel
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 6 portioner couscous
  • 1,2 kg lammkotletter
  • 1 msk smör
  • salt och svartpeppar
  1.  Sätt ugnen på 225°.
  2.  Skär lök i klyftor och vitlök i skivor. Skär morot, persiljerötter, zucchini och purjolök i grova bitar. Strimla spetskål. Kärna ur och strimla chili.
  3.  Koka upp 1,5 liter vatten i en kastrull och tillsätt buljong.
  4.  Smörj en djup ugnsplåt med 1 msk rapsolja. Lägg alla grönsaker och russin på plåten, häll över buljongvattnet och baka i ugnen, ca 15 minuter.
  5.  Ta ut grönsakerna ur ugnen och häll av buljongen i en skål (spar den). Tillsätt kikärtor, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, socker, kanel, spiskummin, paprikapulver och 3 msk rapsolja på grönsakerna. Blanda och stek högt upp i ugnen i 15 minuter.  Rör om då och då.
  6.  Koka couscous, använd gärna en del av buljongen istället för vatten.
  7.  Krydda lammkotletter med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Smält smör i en stekpanna och stek kotletterna på medelhög värme i 2-3 minuter/sida.
  8.  Lägg upp couscousen på ett stort fat och blanda i lite av buljongvattnet (ca 1 dl). Fördela de ugnsbakade grönsakerna ovanpå och servera till lammkotletterna.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Annons:
Annons: