Hästbloggen 17 januari 2017

”Det är bättre att hålla käften och bli tagen för en idiot, än att öppna den och undanröja alla tvivel.”

”Det är bättre att hålla käften och bli tagen för en idiot, än att öppna den och undanröja alla tvivel.”

Bloggen fick lära sig de raderna av en gammal chef och jag kom att tänka på dem när jag läste alla kommentarer på sociala medier – och diverse skrikiga analyser – efter Peder Fredricsons seger i Jerringprisomröstningen.

Peder Fredricson vann ett OS–silver, han var snubblande nära ett guld och jag följde den dramatiska upplösningen framför TV:n under seneftermiddagen den där dagen i Rio. Men framförallt är Peder Fredricson en idol för alla som gillar hästsport i Sverige. Och det är en hel del eftersom ridsporten är landets näst största idrott (och de har stöd i omröstningen både från trav– och galoppfolk). Det är att grovt underskatta deras engagemang och vilja att rösta genom att kalla det kampanj”.

Sanningen är att Peder Fredricson är deras idol. De ser honom på Friends, de kan stå med honom i glasskön i Falsterbo eller heja på honom i Göteborg. Han är en idrottare de kan identifiera sig med och givetvis röstar de på honom. Ridsportfolket anser att det inte finns något större än Peder Fredricsons silver (i deras värld är nog Rolf–Göran Bengtssons seger i Global Champions Tour det näst största som hände 2016).

Den okunnighet som nu flödar på sociala medier gör mig beklämd, ännu värre är det att läsa de analyser som diverse proffstyckare vräker ur sig.

Herrgud.

Bor de under en sten?

Kliv ut ur bubblan, lämna den grovt överskattade fotbollsallsvenskan och se verkligheten. Det här resultatet var inte bara en seger för Peder Fredricson, det var också en käftsmäll på en alltmer enkelspårig journalistik.

Om Peder Fredricson var min kandidat?

Nej, men det är en helt annan sak.

 

 

 

Hästbloggen 15 januari 2017

Sex hästar på Top 7, Anna Mix, SHL–avtal, kungaparet och en del Danmark

Sju hästar sig i mål i Top 7–loppet i går, men Quattro Töll’s kusk Peter Ingves körde snävt på upploppet och för första gången i Sverige flyttades ett ekipage ner i resultatlistan.

Men det intressanta var Top 7 – ifall Quattro Töll hade blivit diskad hade bara sex hästar tagit sig i mål i loppet.

Och vad hade då hänt med Top 7?

Jo.

Läs och häpna: ”Om endast sex hästar kommer i mål räknas övriga hästar som startade loppet som om de löpt dött lopp om sjundeplatsen.”

Var det någon som sa Pingvinbingo.

+ + +

Anna Mix har ju varit veckans ”snackis”, även domarna ville ha ett snack med kusken Kim Eriksson som sa såhär:

”Hästen har svårt att följa med i snabba tempohöjningar med att hon fullföljde loppet på ett godkänt sätt men utan segerchans då hon hade alldeles för långt fram”.

Förklaringen godkändes.

+ + +

Top 7 måste nog vara det enda spel där det går att vinna pengar på en diskvalificerad häst.

+ + +

Inget nytt TV–avtal ännu (trots att avtalet egentligen löpte ut vid årsskiftet). TV4 försöker säkert ta ut några extra kronor, för hela ATG–ledningen har ju vid upprepade tillfällen gått ut och predikat hur viktig V75–sändningen i stora fyran är för omsättningen. Inte något särskilt smart med tanke på förhandlingsläget.

Rykten gör gällande att det handlar om belopp uppåt 50 miljoner som ett nytt TV–avtal kommer att kosta sporten.

+ + +

Grand Slam 75 på söndagar kommer att göra vardagsspelaren förvirrad. För inbilla er inte annat än att den vanlige spelaren kommer att tro att det handlar om samma typ av spel som han spelar på lördagar. Då kostar det 50 öre raden, vissa söndagar en krona och andra söndagar 50 öre.

+ + +

Blir ledsen i ögat när jag ser att min favoritvinskribent Anders Fagerström ska sluta skriva om vin i Sydsvenskan.

+ + +

Jägersros ledning tackar säkert sin samarbetspartner SHL. I går, samtidigt som Jägersro arrangerade V75, så hade Malmö Redhawks match mot Luleå. Fri entré, massor med kringarrangemang och över 10 000 åskådare i hockeytemplet. Med sådana vänner behöver man inga fiender.

”Ett slagskott i krysset” kallade Sten Andersen, ni vet ATG’s marknadschef som värvades från brödrostbranschen, avtalet mellan SHL och ATG.

Självmål, kallar bloggen det.

+ + +

Grand Slam 75 ska köras snabbt och med tio hästar/lopp utan när galoppen står som värd. I samband med Derbyt (det 100:e galoppderbyt rids den 16 juli) och Stockholm Cup så blir det speciella regler. TV–sändningen blir längre och det tillåts fler hästar/lopp.

+ + +

Ett speciellt tack till Nisse G som sparkade mig i baken så det blev en blogg (efter lång födslovånda).

+ + +

Minns ni Staro Harley, hästen som Jägersrotränaren Tomas Malmqvist gömde undan i ett halvår. I fredags vann den sitt första lopp på två år. Ett montélopp på Århus med sin nya ägare Karina Madsen på ryggen.

+ + +

Fascinerad över framgångarna som Jeantte Hansen har. Med hjälp av en dansk amatör – som inte haft några särskilda framgångar tidigare – går hästarna som aldrig förr. En trippel på Jägersro igår varav två på V75. Och hästarna såg helt enkelt bländande ut.

+ + +

Hör fler och fler historier om gubbslemmet inom hästsporten, men varför anmäler ingen. Varför stannar det innanför stalldörrarna?

+ + +

I morgon är det exakt sex månader till det hundrade galoppderbyt kommer att ridas. Bloggen vet att det laddas för ett hejdundrande kalas och att kungaparet har fått en inbjudan. Sätt ett kryss för den 16:e juli i kalendern.

+ + +

Propulsion struken från Prix de Belgique!

Han är tjock i ett bakben, men Daniel Redén är inte orolig inför Prix d’Amerique om två veckor.

Som gammal sportjournalist vet bloggen att det stör, att uppladdningen inte blir optimal och att det ALDRIG är bra med något sådant.

Hur många idrottare har jag inte sett som stressat tillbaka från skada eller sjukdom till ett stort mästerskap. De startar, men den optimala uppladdningen saknas och prestationen blir därefter.

Så bloggen är orolig.

+ + +

Tycker att Anders Lindqvist träffade huvudet på spiken när han skrev: Tror ST lockades i en fälla med löftet om Pokalåret. De har efter det varit Skarplöths gisslan”.

Hästbloggen 7 december 2016

Blogg: Tips till årets sista galoppdag på Jägersro

Rosilla har hittat en formtopp mot slutet av säsongen.  Seger näst senast och ett bra lopp mot tuffare motstånd senast.

– Här är det något billigare sällskap. Jag hoppas att formen sitter i och nu är det [Elione] Chaves upp. Jag hoppas att det ska gå bra, säger tränaren Pia Göransson.

Vi väljer att lämna Rosilla ogarderad för att på så sätt kunna gardera de tre stora favoriterna.

A Certain Romance (avd 2) var bra senast, men det är bara en vecka sedan han startade under 68 kilo. Tränare Jardby låter uppåt, men den prestationen kan sitta i benen.

Nanodes (avd 3) var bra i debuten för Lennart Reuterskiöld Jr och tränaren meddelar att formen är intakt. Men vi är lite fundersamma till distansen 2400 meter.

Zewina Zaid (avd 4) står egentligen ohyggligt bra till i avslutningen. Hon vann senast, men vikterna var redan satta när hon gjorde den prestationen så Zewina Zaid står till för seger. Men frågan är om det treåriga stoet klarar av att starta vecka–vecka?

Där hittar vi också något som kan vara två fynd till garderingar; Golden Caviar som hittade rätt på kortare distans senast och Magical Spring som sedan en tid tränas av Dina Danekilde

Tipset, första start 12.20

Lopp 1: 4 Rosilla, 7 Glorias Express, 2 Madam Midnight, outs: 6 Autumn Revue.

Lopp 2: 2 A Certain Romace, 1 IKC Kick Back, 6 Esme, outs: 13 Clauses Ivory.

Lopp 3: 3 Nanodes, 9 Energia Central, 2 Mr Walker, outs: 8 Label.

Lopp 4: 3 Zewina Zaid, 1 Golden Caviar, 7 Magical Spring, outs: 2 Fleurie.

Lopp 5: 5 Agaton, 4 Fire in the Sky, 7 Apricots in Honey, outs: 1 Mrs Kiesza.

Lopp 6: 5 Robinia Face, 6 Green Dunkirk, 3 Ulysses, outs: 2 The Royal Day.

Strykningar

Lopp 1: 1 Mr Kerckhaert, 9 Im an Albatroz, lopp 2: 5 Man after Midnight.

V4–systemet, 180 rader

Avd 1: 4 Rosilla (7 Glorias Express, 2 Madam Midnight).

Avd 2: 1 IKC Kick Back, 2 A Certain Romance, 4 Razello, 6 Esme, 7 Ozzy, 8 Herald, 9 Otama Obama, 11 Eesti Poeg, 12 Enjoy the Light, 13 Clauses Ivory (3 Wolis Amaretto, 10 It’s a Light).

Avd 3: 2 Mr Walker, 3 Nanodes, 4 Mulan, 7 Soldier Sam, 8 Label, 9 Energia Central (5 Hurricane Emerald, 1 Mykita).

Avd 4: 1 Golden Caviar, 3 Zewina Zaid, 7 Magical Spring (2 Fleurie, 6 Clauses Angora).

LD–systemet, 6 rader

A Certain Romance (2) trivs ypperligt hemma på Jägersro och inte minst med ryttaren Annie Nilsson Lindahl. Från box två är han nästan garanterd en bra löpning och vi chansar med att lämna honom ogarderad på LD–systemet. Den andra avdelningen är lurig. Nanodes (3) kanske bara vinner, men  vi har ett litet frågetecken för 2400 meter och garderar. Energia Central (9) bär mycket vikt, men har gjort sig förtjänt av en seger. Mr Walker (2) klarar distansen och notera att Label (8) nu står bättre till jämfört med Soldier Sam (7). Mulan (4) sjunker i tal.

Systemet. Avd 1: 2. Avd 2: 2,3,4,7,8,9.

Triosystemet, 24 kombinationer

Zewina Zaid (3) står oförskämt bra till, men det handlar om täta starter för ett treårigt sto och vi garderar. Golden Caviar (1) med Elione Chaves känns spännande och Magical Spring (7) är sänkt tio kilo och gör nu sin första start för Dina Danekilde. Bakom är loppet vidöppet.

Systemet: 1,3 och 7 som etta och tvåa. 1,2,3,4,6,7 trea.

Hästbloggen 5 december 2016

TV–stressen förstör V75–dagarna

Jägersro hade en fantastisk tävlingsdag i lördags, men TV–stressen förstörde den.

Jag har skrivit det förr; när det är lite bättre tävlingsdagar måste det finnas tid att njuta, snacka, se repriser och hämta andan.

Nu ska det vara 23 minuter mellan V75–loppen i den bästa av världar – men så blir det sällan.

Eftersom V75–omgångarna helst ska inledas med ett voltstartslopp (det ramlar in extra tusenlappar i omsättning vid en omstart) kan vi nästan garanterat räkna med att hamna på minus direkt. Nu blev det ett par omstarter och när sedan Bergh och Kolgjini gjorde sina sedvanliga besök på stallbacken för att ”korrigera utrustningen” var tävlingsdagen plötsligt femton minuter sen.

Panik!

All tid MÅSTE tas igen eftersom TV–tablån inte ger utrymme för något tidsöverdrag. ”Fet–fyran” har sina reklamavbrott och direktsändningarna av de två sista avdelningarna sker utan marginal och skyddsnät. Körschemat är heligare än banpublik och säkerhet.

Den tidsjakten drabbar publiken (och givetvis de aktiva) som knappt hinner med mellan loppen. Äta, spela, gå på toaletten och snacka trav. Det gäller att prioritera, för allt hinns inte med.

Snälla – ge oss 30 minuter mellan V75–loppen i alla fall. En V75–dag är en höjdpunkt på vilken svensk bana som helst och är det någon dag som det ska finnas tid att umgås på en travbana är det när det bjuds på bra sport.

Skippa sedan bara det sista, fullständigt onödiga, evakueringsloppet så blir inte tävlingsdagen längre. Och ingen protesterar väl (förutom Hasse Skarplöth då) om V75–loppen startar 15.30 istället. Dessutom blir det ett bra slut med toppsport om dagen avslutas med V75–7.

Rent sportsligt, om lördagen, så tror jag att Svensk Uppfödningslöpning höll mycket hög klass. Vinnaren Coin Perdu är redan hyllad, men även tvåan Executive Caviar tror jag är en topphäst. Sen brukar det nästan alltid dölja sig någon stjärna i det slagna fältet.

Sånt borde det ha funnits tid att snacka om i lördags.

Om Svensk Travsport menar allvar med att locka tillbaka publiken till banorna så är det här en bra början.

Hästbloggen 30 november 2016

Blogg: Tips till lunchgaloppen och kanske en hint om vem som vinner Derbyt nästa år

Sandtastic, vinnartippad i Sydsvenskan, debuterade till ett fett odds. Nu gör han andra starten och vi tror att han vinner igen.

– Han var fin i debuten och har tagit det loppet bra, säger tränaren Lennart Reuterskiöld Jr.

Vi tror att Sandtastic har så hög kapacitet att han bara kliver fram och avgör på klasshästens vis. Han blir omgångens spik på V4.

Vår roliga idé på V4–spelet finns i den första avdelningen där Bridgekeeper kommer tillbaka efter knappa fem månaders paus.

– Han klappade igenom vid premiären på Bro Park, sen upptäckte vi att han hade magsår, berättar tränaren Peter Jardby.

Nu är Bridgekeeper frisk, tränar bra och har tidigare besegrat bättre hästar än de han möter i eftermiddag.

– De senaste jobben har varit riktigt bra, men det är första starten på länge så jag är ändå lite osäker på vad han presterar.

Peter Jardby startar också A Certain Romance.

– Det ser väl rätt bra ut, tycker han på förhand.

På V5–spelet lämnar vi Enjoy the Light ensam. Han mötte ungefär samma gäng näst senast, var då slagen med två längder men står nu två kilo bättre till och förstärks med Elione Chaves.

– Enjoy the Light är en liten fuskare som man måste bära hela tiden och det kan Chaves, säger tränaren Vanja Sandrup.

Chaves har ridit hästen två gånger med en seger och en tredjeplats som facit.

Vanja hoppas också på en framskjuten placering för Wll Tried.

– Han möter Red Robin igen, men nu har han startat en gång efter vila. Min går bra, men är inte någon säker vinnare, tycker Sandrup.

I samma lopp sadlar Vanja ut Nerissa.

– Hon gick jättebra senast och står inte alls dåligt till, men jag tror att det blir svårt att vinna.

I arabloppet tror vi mest på Niraan och spikar då han har rätt förutsättningar.

Tipset, första start 12.20

Lopp 1:  6 Intense Man, 3 Zacapa, 4 Bridgekeeper, outs: 1 Up Up Euphoria.

Lopp 2: 8 Sandtastic, 2 Dardenne, 5 Stricker, outs: 6 Sasha Waltz.

Lopp 3: 7 Red Robin, 10 Well Tride, 9 Bostar, outs: 4 Copper Canyon.

Lopp 4: 1 Delacroix, 7 Seaside Song, 6 Stormy Ocean, outs: 8 Victor Kalejs.

Lopp 5: 1 Fifty Shades, 4 Fast Filly, 3 La Maitresse, outs: 2 Redcoat.

Lopp 6: 2 Enjoy the Light, 1 Boldbob, 5 Tookwing, outs: 7 Osofin.

Lopp 7: 1 IKC Kick Back, 5 Fleurie, 2 Zewina Zaid, outs: 6 Medicean’s Miracle.

Lopp 8: 4 Man after Midnight, 8 A Certain Romance, 2 Queen’s Delight, outs: 5 Tiger Webb.

Lopp 9: 1 Niraan, 8 Al Janoob, 3 Mahany de Piboul, outs: 7 Pamills Lipse.

Strykningar

Lopp 5: 6 Mamur Carl Ras, lopp 6: 3 Sant’elia.

V4–systemet, 120 rader

Avd 1: 1 Up Up Euphoria, 3 Zacapa, 4 Bridgekeeper, 6 Intense Man (7 Flower Spring, 9 Banksy).

Avd 2: 8 Sandtastic (2 Dardenne, 5 Stricker).

Avd 3: 2 Half Tiger, 4 Copper Canyon, 5 Dickie Dickens, 7 Red Robin, 9 Bostar, 10 Well Tried (6 Nerissa, 8 Sarafina).

Avd 4: 1 Delacroix, 6 Stormy Ocean, 7 Seaside Song, 8 Victor Kalejs, 10 Rackham den Röde (2 Trend Eagle, 3 Freestyler).

V5–systemet, 180 rader

Avd 1: 1 Fifty Shades, 2 Redcoat, 3 La Maitresse, 4 Fast Filly, 5 Call Me Back (1,4).

Avd 2: 1 Boldbob, 2 Enjoy the Light, 5 Tookwino, 7 Osofin (4 Holy Sparkle, 6 Marsh King).

Avd 3: 1 IKC Kick Back (5 Fleurie, 2 Zewina Zaid).

Avd 4: 1 Otama Obama, 2 Queen’s Delight, 3 Need Temptation, 4 Man after Midnight, 5 Tiger Webb, 6 Ozzy, 7 Hoshi, 8 A Certain Romance, 9 Lomax (4,8).

Avd 5: 1 Niraan (8,3).

LD–systemet, 3 rader

Sandtastic (8) gjorde ingen besviken när han debuterade med en lätt sexlängdersseger. Han har varit en snackhäst länge och eftersom  tränaren förklarar att allt bara är bra efter debuten lämnar vi honom ensam på alla system. Vi tror helt enkelt att det handlar om en riktig klasshäst. För att hitta hyggligt spelvärde försöker vi nöja oss med tre hästar i den andra avdelningen. Red Robin (7) var enormt tapper när han vann senast och brukar nästan alltid gå bra efter en vila. är han fortfarande fräsch och fin kan det bli andra raka. Men vi väljer att gardera med Well Tried (10) som var slagen fyra längder senast men som nu står tre kilo bättre till. Vi tycker oss också skymta att Bostar (9) börjar hitta formen på allvar.

Systemet. Avd 1: 8. Avd 2: 7,9,10.

Triosystemet, 16 kombinationer

Delacroix (1) vann Kriteriet senast och har nu tre raka segrar, dessutom vinner Jan–Erik Neuroth med nästan allt i de större löpningar. På trion lämnar vi honom ensam som etta. Bakom känns Seaside Song (6) intressant. Han har gjort flera fina lopp på Bro Park. Nu handlar det om en ny bana och första långresan vilket är en osäkerhetsfaktor. Stormy Ocean (7) fick ett halvtungt lopp i Kriteriet, men höll tappert som fyra och var  bara 1,5 längd efter vinnaren. Med lite mer klaff är han närmare. Vi försöker klara oss på dessa två som tvåa och hakar istället på alla andra som trea.

Systemet: 1 som etta , 6.7 som tvåa. 2,3,4,5,6,7,8,9,10 som trea.

Hästbloggen 28 november 2016

Kritik mot Solvalla, nya söndagsspelet, Adielsson och Kolgjini

Snackade en stund med Tomas Malmqvist och snubblade in på ämnet Solvallas banunderlag. Malmqvist var mäkta irriterad och drog fram Kriterieuttagningarna, Breeders Crownsemifinalerna och nu senast i lördags.

– Kan inte Solvalla prestera bättre underlag tycker jag att man ska flytta tävlingarna. Jag har en häst hemma som fortfarande inte hämtat sig efter den dåliga banan under Breeders Crownsemifinalerna. V75 är travets skyltfönster och frågan är om det är rätt att köra på Solvalla om inte banan kan prestera ett bra underlag. Enda gången jag kan berömma banan var när det snöat så mycket, då gjorde de ett jättejobb som fick banan tävlingsmässig.

+ + +

Grävt lite i det nya söndagsspelet. Har fortfarande inte luskat fram något namn men lansering troligen vårvintern (typ mars) och utdelning på fem, sex och sju rätt. Radpris en krona.

+ + +

Får klagomål att jag bloggar för lite. Ska försöka skärpa mig.

+ + +

Top7 sjunker sakta, 5,1 miljoner i lördags och snart är spelet nere i halva den ”tänkta” omsättningen. Och detta trots en massiv reklamkampanj.

+ + +

November är snart slut. Kan se fram mot december med elva V75–dagar. Torsdagen den 29 i Uleåborg känns extra intressant – NOT.

+ + +

Noterar en ettårig galoppör hos Hans Adielsson som heter Fort Knox. Den ägs av Frackstad Lantbruks AB. Alltså samma ägare som till travstjärnan Oasis Bi.

+ + +

På tal om galopp. Får många frågor från travfolk om hur galoppen har det med sina ”Täbypengar”.

Kort ser det ut så här:

Svensk Galopp har en kredit på 662 miljoner för det nya banbygget Bro Park. Ett förskott på ca 240 miljoner har redan betalts ut.

Sen väntar en del utbetalningar (om byggandet går planenligt).

Juli/augusti 2017: Ca 550 miljoner vilka till större delen går till att lösa en stor del av lånen.

2019: Ca 100 miljoner ska betalas ut (om byggande fortsätter enligt plan).

2021: Den tredje utbetalningen, beloppet är okänt.

+ + +

På tal om trav och galopp. Hans Adielsson ropade ju in en ettåring på Goffs i september. Han betalade 80 000 euro (knappt 800 000 kronor) för en unghingst. Nu börjar ägarbilden klarna och där finns travfolk; Lutfi Kolgjini, Lulzim Kolgjini och Ulf Eriksson – men även ett par äldre hästägare hos Adielsson.

+ + +

Det känns riktigt spännande med Sulkysport – det nya tidningsprojektet. Lars G Dahlgren, Claes Freidenvall, Mathias Hedlund, Ola Lernå, Mia Törnberg. Kunskapen finns och ägarna har ekonomiska muskler. Tänk att få läsa om SPORTEN.

+ + +

Lutfi Kolgjini har annars haft tur med sina galoppörer som tävlat starkt, däremot är hans galoppör Pocahontas Face skadad och kommer att gå till avel.

+ + +

På torsdag startar Rikstravet, men fortfarande finns det sex stall som inte ens sålt hälften av sina andelar.

+ + +

Fina tvååriga galoppörer ute på Jägersro på onsdag (lunch). Ett lopp med 100 000 kronor i förstapris och ett annat med 200 000 kronor. Kanske kan vi få en hint om vem som vinner Derbyt nästa år. Det blir något alldeles speciellt eftersom Derbyt fyller 100 år. Söndagen den 16:e juli 2017 avgörs Derbyt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hästbloggen 16 november 2016

Coin Perdu, Viva Zapata, TV–avtal, ett nytt spel och den engelska drottningen

Coin Perdu.

Där har ni min favorit till vinsten av Svensk Uppfödningslöpning. Men jag erkänner att det svänger fort i 2-åringsbranschen och i morgon vid samma tid kan någon annan ha klivit fram.

Under alla omständigheter så gillar jag de uttagningsloppen (inte bara för att Jägersro är min hemmabana) eftersom det ger en fingervisning om blivande stjärnor.

På tal om Coin Perdu (notera att det ska vara franskt uttal) så betyder det ungefär ”ute på landet” eller ”ute på vischan”. Det är ett exklusivt vin från vingården La Canorgue och uppfödaren Calle Wihlborg hittade namnet i filmen A Good Year (baserad på boken Ett år i Provence). Vissa scener i filmen är också inspelade på vingården, som inte ligger så långt från familjen Wihlborgs franska gård. På La Canorgue är det Nathalie som ansvarar för vinet och skulle du bli sugen att testa Coin Perdu så ligger snittpriset på 423 kronor (mest årgångarna2013 och 2014). Men det finns bara på ett fåtal utvalda ställen i Europa.

+ + +

Har blivit medlem i Facebookgruppen ”Torpgärdans travbana”. Nostalgin flödar.

+ + +

Ett tack till Willy Nilsson som har den lite ovanliga kunskapskombinationen trav och vin och som berättat om Coin Perdu får mig.

+ + +

Eftersom jag gillar att sy ihop trådarna så lyckas jag alltså trä samman Coin Perdu och Facebookgruppen ”Torpgärdans travbana”.

+ + +

Väntar på ett nytt spel på söndagarna. Har förstått att det finns tankar om ett spel där det gäller att hitta vinnaren i sju lopp och med utdelning på sju, sex och fem rätt. Även om konceptet påminner om ett streckspel som arrangeras 16.20 på lördagar så ska det inte – om det nu sjösätts – inte kallas V75. Dessutom blir radpriset högre. En fågel kvittrade också om att det är förberett för Top6.

+ + +

Jo, en av mina favorithästar på Torpgärdan var Viva Zapata. Viva Zapata är uppfödd av Wiking Nilsson i Kävlinge. Wiking är pappa till Willy och Wallis Nilsson. Familjen Nilsson döpte sina hästar med kennelnamnet Viva och sedan en frihetskämpe. Hemma i stallet står fö en travare (används som ridhäst) med Viva Mandela som mamma. Vill minnas att Viva Zapata tränades av Ola Hansson och fungerade nästan enbart i ledningen.

+ + +

Svante Båth tränar ju Coin Perdu och senaste gången han vann svensk Uppfödningslöpning var 2003 med Even Who. Men minns ni vilken blivande storstjärna som dolde sig i det slagna fältet (oplacerad felfri på 19,4)?

+ + +

Det lönar sig att vinna lopp. Jockeylärlingen Annie Nilsson Lindahl vann båda DD–loppen i söndags. Nu rider hon nio av tio lopp på Jägersro kommande söndag. Det är bara under amatörloppet (som hon inte får rida) Annie hinner pusta ut.

+ + +

Rätt svar på den lilla quizen; Torvald Palema.

+ + +

Har fått klagomål på att det har varit lite tunt med bloggandet. Måste erkänna att det har figurerat en liten semester i sammanhanget. Chamonix–Mont Blanch några dagar och helt avkopplad/nerkopplad.

+ + +

Förhandlingarna om ett nytt TV–avtal pågår. Har fått tips om att ett nytt avtal kommer att kosta sporten 50–60 miljoner. D.v.s pengar som betalas till en TV–kanal för att den ska visa trav– och galoppsport.

Om vi jämför med fotbollen så är det en viss skillnad.

Där får de allsvenska fotbollslagen en sudd pengar/säsong för att TV4–gruppen/C–more ska få sända fotboll. Svenska mästarna Malmö FF får 17 miljoner, ett allsvenskt mittlag 10,5 miljoner medan jumbogängen får knappa tio miljoner. Totalt har svensk Elitfotboll 180 miljoner att fördela till sina 32 medlemsföreningar.

+ + +

Ibland undrar jag hur ödet för hästar i olika riktningar. På Jägersro startar ibland galoppören Augustinian. Uppfödare till den är den engelska drottningen.

+ + +

Orkar inte bli upprörd över tävlingsdagarnas placering. Men när Halmstad kör V64 måndag, Jägersro tisdag, Kalmar fredag och Åby V86 på onsdagen är i alla fall inte jag förvånad över att det kan bli runt i vissa lopp. För breddloppskusarna kunde inte heller fylla ut – de hade en tävlingsdag i Halmstad på lördagen. Åtminstone förr lades NHL’s spelschema för hand av en person, ett nytt schema säsong för säsong för att alla lokala variationer skulle tas till vara. Inte något datorprogram och bara att trycka på en knapp utan helt enkelt utnyttja de lokala variationerna maximalt. Något för ST att ta efter?

+ + +

Eftersom bloggen uppnått mogen ålder är det med glädje jag hittat en webradiokanal som heter P4plus. Precis min musik när jag jobbar. Och ni som nu väntat länge på en blogg har i alla fall fått många bokstäver. Och ingen semester är inplanerad förrän slutet av januari och då är tanken att våldgästa Anders Lindqvist en förmiddag.

Hästbloggen 13 november 2016

V64 galopp: Vi spikar en treårig norska

Storloppsdag med Svenskt Kriterium som höjdpunkt – och risken är överhängande att det blir norsk dominans i de största loppen.

Fyra av våra sex tipsettor kommer från Norge – och bäst möjligheter tror vi att Angel Love (V64 avd 3) har.

– Hon har gått bra på Jägersro. Hon har god form så jag tror på chans, meddelar Wido Neuroth.

Omgången ser annars öppen ut och det finns fler alternativ till singelstreck, men samtidigt finns det små frågetecken kring dem.

Delacroix (avd 1) har imponerat på slutet, men tvååringen ska för första gången ut på långresa och dessutom har den aldrig startat på Jägersro.

Silver Ocean (avd 2) kommer att bli mycket streckad. Från den innersta boxen kan han nog hålla upp ledningen och då blir det hästen att slå. Men vi har sådan respekt för Mrs Loreen (har aldrig varit sämre än tvåa hemma på Jägersro) att vi dubblar systemet med henne. Speeden hon har kan betyda seger.

Captain America (avd 4) har fina meriter och slog Staring at the Sea senast de möttes och blir nog favorit. Men notera att Captain America bara startat en gång på Jägersro och var då stort slagen av Funinthesand som vann före Hurricane Red.

Be My Academy (avd 5) ska normalt ha en toppchans. Distansen 2400 meter är nog mitt i prick och hans tunga avslutning brukar innebära seger. Nu är vi förstås inte helt säkra på hans form; de senaste starterna har han inte riktigt imponerat. Därför garderar vi och har en feeling för Funny’s Chap som gick bra senast han gästade Jägersro. Faktum är att han regelrätt besegrade Be My Academy den gången.

Egentligen är det bara i den sista avdelningen som det är svårt att hitta en bra vinnare. Visst har Finial formen på topp, men det krävs inte mycket för att det ska strula över 1200 meter med fjorton jämngoda hästar i boxarna.

Nu finns det en osäkerhetsfaktor och det är underlaget. Det har varit kallt och blir några plusgrader i eftermiddag. .

Till sist: Uselt av ATG att inte kunna ha kompletta resultat på hemsidan när det gäller Honeymoon Honey (avd 6). Han var sjua i sin senaste start på Övrevoll den 9/11.

 

Tipset, första start 13.55

Lopp 1: 1 La Maitresse, 4 Mouli Greyrose, 5 Mamut Carl Ras, outs 2 Ozzy.

Lopp 2: 7 Enjoy the Light, 8 Cece Ambition, 5 Clauses Monsieur, outs: 3 My Pearl.

Lopp 3: 9 Houston Heat, 3 Wyclef, 1 Otama Obama, outs: 7 Clauses Angora.

Lopp 4: 2 Agaton, 4 Green Dunkirk, 9 Manassas, outs: 6 Desert Eagle.

Lopp 5: 2 Red Robin, 3 Red Hot Chili, 6 Mustajjid, outs: 7 Well Tried.

Lopp 6: 3 Delacroix, 7 Golden Dollar, 10 Spicy Mix, outs: 11 Gold Tyranny.

Lopp 7: 1 Silver Ocean, 7 Mrs Loreen, 6 Killroy, outs: 5 Catch the Cider.

Lopp 8: 5 Angel Love, 6 Lady Marma, 4 Ocean’s Mist, outs: 8 Miss Chocolate.

Lopp 9: 7 Captain America, 3 Staring at the Sea, 2 Saving Kenny, outs: 6 Free Ride.

Lopp 10: 2 Be My Academy, 5 Funny’s Chap, 6 Hi Finn, outs: 8 Funinthesand.

Lopp 11: 11 Finial, 5 Cat In Vegas, 6 The Penny Horse, outs: 9 Rashash.

Strykningar

Lopp 1: 3 Red Zeppelin, 6 Javeline, lopp 4: 5 I Kirk, lopp 8: 1 Latzimas, lopp 9: 1 IKC Dragon Heart, lopp 10: 3 Lendas, lopp 11: 1 Hands Up.

V64–systemet, 384 rader

Avd 1: 3 Delacroix, 7 Golden Dollar, 10 Spicy Mix, 11 Gold Tyranny (6 Stormy Ocean, 12 Danny K).

Avd 2: 1 Silver Ocean, 7 Mrs Loreen (6 Killroy, 5 Catch the Cider).

Avd 3: 5 Angel Love (6 Lady Marma, 4 Ocean’s Mist).

Avd 4: 3 Staring at the Sea, 7 Captain America (2 Saving Kenny, 6 Free Ride).

Avd 5: 2 Be My Academy, 5 Funny’s Chap, 6 Hi Finn (8 Funinthesand, 1 Fillip Stark).

Avd 6: 4 My Dream, 5 Cat in Vegas, 6 The Penny Horse, 9 Rashash, 10 Honeymoon Honey, 11 Finial, 13 Hunter Jack, 14 Negroamaro (2 Puyol, 7 Burning the Clocks).

V4–systemet, 96 rader

Avd 1: 5 Angel Love (6 Lady Marma, 4 Ocean’s Mist).

Avd 2: 2 Saving Kenny, 3 Staring at the Sea, 6 Free Ride 7 Captain America (4 Caipirinha, 8 Nelson Jr).

Avd 3: 2 Be My Academy, 5 Funny’s Chap, 6 Hi Finn (8 Funinthesand, 1 Fillip Stark).

Avd 4: 4 My Dream, 5 Cat in Vegas, 6 The Penny Horse, 9 Rashash, 10 Honeymoon Honey, 11 Finial, 13 Hunter Jack, 14 Negroamaro (2 Puyol, 7 Burning the Clocks).

DD–1, lopp 10, 2400 meter dt

1 Fillip Stark, N de Souza         65611

2 Be My Academy, J Johansen       11424

3 Lendas, E Chaves        STRUKEN

4 Free Despatch, A Nilsson Lindahl         249u1

5 Funny’s Chap, F Janetzky   20235

6 Hi Finn, J–E Neuroth     61621

7 Saarim, D de Barros      k5511

8 Funinthesand, S Karlsson    33412

9 Last Interviewer, K Lindsjö   11247

A–häst: 2. B–hästar: 5,6,8,1,7,4.

Kommentar: Be My Academy (2) borde ha en perfekt uppgift här, men formen har inte varit riktigt på topp. Läge och distans passar i alla fall perfekt. Funny’s Chap (5) gillar lång distans och gick bra senast han gästade Jägersro (slog då Be My Academy). Hi Finn (6) hanterar nog banan och visade senast att formen finns där. Funinthesand (8) närmar sig formen. Saarim (7) kommer med två raka segrar, men tuffare motstånd nu.

DD–2, lopp 11, 1200 meter dt

1 Hands Up, M Rodriguez        STRUKEN

2 Puyol, Josefin Landgren       97026

3 Turn the Page, S de Paiva    20479

4 My Dream, E Chaves   74221

5 Cat In Vegas, A Tapia Dalbark      45423

6 The Penny Horse,J Johansen      78810

7 Burning the Clocks, K Lindsjö       16250

8 Intense Man, A Nilsson Lindahl    81307

9 Rashash, S Karlsson    45564

10 Honeymoon Honey, N de Souza       64637

11 Finial, A Wallace 37192

12 Flower Spring, P–A Gråberg        58613

13 Hunter Jack, F Janetzky     74343

14 Negroamaro, J–E Neuroth 61293

A–hästar: – B–hästar:11,5,6,9,14,4,10,13

Kommentar: Öppet. Finial (11) har bra form, men det kan bli tufft att komma till från elfte box och vi garderar. Cat In Vegas (5) står lite på tur. The Penny Horse (6) har toppform, senast kom han bort direkt i starten. Rashash (9) trodde vi en del på senast, gick då hyggligt utan att glänsa men tränaren tror fortsatt på sin häst. Notera att Hunter Jack (13) utrustas med blinkers.

DD–systemet, 8 rader

Avd 1: 2. Avd 2: 4,5,6,9,10,11,13,14.

 

Hästbloggen 2 november 2016

Tips till dagens lunchgalopp på Jägersro

Förra året slutade Thewaytoyou tvåa i Derbyt, men efter det har inte mycket fungerat. Nu ser formen ut att vara på gång och dagens uppgift ser intressant ut

– Han börjar komma efter sin sjukdom. Senast var det lite för kort, tycker tränaren Katharina Stenefeldt.

Nu är distansen lite längre och det borde passa perfekt.

– Jag tycker att det ser bra ut och tycker att han kan vinna det här.

Well Tried är höjd efter den senaste vinsten, Top Turn gör årsdebut och vi lämnar därför Thewaytoyou ogarderad.

Egentligen kommer Madeleine Smith ner från Bro Park med två hästar som ska ses med bra chans. Men både Mermaid och Redcoat har varit sjuka och tränaren är osäker på formen.

En Redcoat i normal form ska vinna den sista V4–avdelningen utan probem, näst senast mötta han Ramstein och Duke of Burden, senast var han ute i 2000 Guineas

– Han har varit sjuk och struken efter det, berättar Madeleine Smith.

Därför garderar vi med Energia Central som såg ut att vara på klar uppgång senast.

Samma sak i första avdelningen där Mermaid har bra chans, men tveksam form och vi streckar på

Tipset, första start 12.20

Lopp 1: 1 Mermaid, 3 Barny, 5 My Dream, outs: 8 Ebba.

Lopp 2: 2 Thewaytoyou, 3 Top Turn, 1 Well Tried, outs: 10 Label.

Lopp 3: 3 Medicean Melody, 4 Esme, 9 Itsakeeper, outs: 1 Vai Embora.

Lopp 4: 7 Redcoat, 5 Energia Central, 4 Dorothy Hill, outs: 2 Wide Ranging.

Lopp 5: 1 Momentum, 4 Arctic Run, 6 Pro Modified, outs: 8 Capa Preta.

Lopp 6: 2 Sandtastic, 10 Green Dunkirk, 9 Noble Dynamite, outs: 1 Apricots in Honey.

Strykningar

Lopp 1: 7 More Steps, lopp 3: 11 Solid Edge.

V4–systemet, 156 rader

Avd 1: 1 Mermaid, 2 Lyrique Hill, 3 Barney, 5 My Dream, 7 More Steps, 8 Ebba, 9 Zewina Zaid (4 Lucky Loke, 6 Cool Silk Boy).

Avd 2: 2 Thewaytoyou (3 Top Turn, 1 Well Tried).

Avd 3: 1 Vai Embora, 2 Youessey, 3 Medicean Melody, 4 Esme, 5 Herald, 6 Sleeping Venus, 7 Wolis Amaretto, 8 Kengät Jalassa, 9 Itsakeeper, 10 Sin Miedo, 12 Lady Ex, 13 Cece Ambition, 14 A Certain Romance (3,4).

Avd 4: 5 Energia Central, 7 Redcoat (4 Dorothy Hill, 2 Wide Ranging)

LD–systemet, 6 rader

Thewaytoyou (2) har vi väntat på, men nu känns det som om han är på gång. Minns att han förra året gick från kön i Derbyt till en andraplats, distansen är rätt och nu när han fått vara frisk ett tag borde formen också komma. Vi har dock respekt för Well Tried (1) som sällan eller aldrig gör ett dåligt lopp och Top Turn (3) visade förra året att han är riktigt bra. Vi är inne på att Esme (4) ska kunna vinna en andra avdelningen, men det handlar om en humörhäst vi väljer att gardera med Medicean Melody (3) som visat stabil form på slutet.

Systemet. Avd 1: 1,2,3. Avd 2: 3,4.

Lunchtriosystemet, 12 kombinationer

Redcoat (7) vinner normalt det här loppet, han är van mycket värre motstånd. Men formen är aningen tveksam och vi kan se att Energia Central (5) är på väg uppåt i form och kanske kan utmana trots hög vikt. Bakom dessa två är loppet vidöppet och vi lägger på alla övriga som trea.

Systemet: 7 och 5 som etta och tvåa. 1,2,3,4,6,8,9 som tvåa och trea.

Hästbloggen 29 oktober 2016

Varför vill inte ATG ha publik på banorna?

Varför vill inte ATG ha publik på banorna?

Tanken kan låta konspiratorisk, men på annat sätt kan jag inte tolka deras annonskampanjer.

I dagens pappersupplaga av Sydsvenskan finns det två fyrfärgsannonser – helsidor – från ATG.

På den första dominerar sju hästar och sju pingviner och rubriken är ”Nytt enkelt miljonspel”.

Längre ner står det:

”Top 7 hittar du i din närmaste butik eller på atg.se”

Den andra helsidan, som ligger på uppslaget efter, skriks det ut om ”Dubbel Jackpot, 37 miljoner idag” vid sidan av Vinnie på en surfingbräda.

Längre ner:

”Finns i butik och på atg.se”, men den här gången med tillägget för eftermiddagens TV–tider.

Inte i någon av annonserna, i regionens största tidning, står det att tävlingarna avgörs på Jägersro. Att samtliga dessa spel också går att spela på banan.

Varför finns det inte en ruta som anger var och när tävlingarna avgörs som ett försök att locka några fler åskådare?

Det här är inte någon engångsföreteelse, så någonting måste ligga bakom. Kanske är det så att något snille på ATG räknat ut att en spelare omsätter mer framför datorn än på plats på en bana.

Under alla omständigheter känns det som ytterligare ett sätt från ATG att försöka kväva den levande travsporten.

Arkiv