Hästbloggen 8 december 2010

Detta eviga bludder

Jag vet inte hur många av er som följer ATG–live, som lyssnar på den ljudkuliss som vräks ut timme efter timme.

Det kommer tips, information och värmningsrapporter. Från en studio i Stockholm. Det hänvisas till informatörer och rapportörer. Hästarna följs några sekunder på upploppet och så kommer det en analys.

Men vem kan man lita på?

Bosse Eklöf är bra, speciellt när det gäller hästarna norr om Solvalla. Fredrik Widman är överlägsen – har egna idéer och är påläst.

Men sen, det dyker upp okända förmågor utan andra meriter än lite kompisar eller travintresse. Lyssna på snacket en kväll, följ oddset på den eller de hästar som ATG–live skriker ut.

Oddset sjunker som en sten, precis samma sak händer när ”Professorn” eller Nybrink nämner en häst i lunchsändningen.

Förmodligen är ordern glasklar – nämn så många hästar som möjligt i så positiva ordalag som möjligt för att på så sätt få lirarna intresserade och därmed pytsa in en slant till.

Det finns ingen kritisk värdering, ingen som vågar sticka ut utan tugget mal bara på – oftast på tomgång och egna, personliga, idéer slår igenom.

Däremot är snack med tränare bra och kan ge viktig information, som när Jan-Olov Molin pratade med Steen Juul i tisdags och Juul var riktigt orolig över att Nesmil Hanover tvingades gå med skor och det fanns en uppbar risk att han skulle snubbla sig i galopp. Bosse Eklöf satt i studion och förklarade vad som kunde ske – och sedan hände exakt vad Juul varnat för.

Släng ut de orerande småpåvarna ur studion, låt tränare och kuskar komma till tals sedan de sett banan och kanske t o m värmt någon häst. Sen kan Eklöf, Widman och ytterligare någon med gedigen travbakgrund – inte spelbakgrund – analysera informationen.

Då kan det ge vettig information till spelarna.