Hästbloggen 15 januari 2017

Sex hästar på Top 7, Anna Mix, SHL–avtal, kungaparet och en del Danmark

Sju hästar sig i mål i Top 7–loppet i går, men Quattro Töll’s kusk Peter Ingves körde snävt på upploppet och för första gången i Sverige flyttades ett ekipage ner i resultatlistan.

Men det intressanta var Top 7 – ifall Quattro Töll hade blivit diskad hade bara sex hästar tagit sig i mål i loppet.

Och vad hade då hänt med Top 7?

Jo.

Läs och häpna: ”Om endast sex hästar kommer i mål räknas övriga hästar som startade loppet som om de löpt dött lopp om sjundeplatsen.”

Var det någon som sa Pingvinbingo.

+ + +

Anna Mix har ju varit veckans ”snackis”, även domarna ville ha ett snack med kusken Kim Eriksson som sa såhär:

”Hästen har svårt att följa med i snabba tempohöjningar med att hon fullföljde loppet på ett godkänt sätt men utan segerchans då hon hade alldeles för långt fram”.

Förklaringen godkändes.

+ + +

Top 7 måste nog vara det enda spel där det går att vinna pengar på en diskvalificerad häst.

+ + +

Inget nytt TV–avtal ännu (trots att avtalet egentligen löpte ut vid årsskiftet). TV4 försöker säkert ta ut några extra kronor, för hela ATG–ledningen har ju vid upprepade tillfällen gått ut och predikat hur viktig V75–sändningen i stora fyran är för omsättningen. Inte något särskilt smart med tanke på förhandlingsläget.

Rykten gör gällande att det handlar om belopp uppåt 50 miljoner som ett nytt TV–avtal kommer att kosta sporten.

+ + +

Grand Slam 75 på söndagar kommer att göra vardagsspelaren förvirrad. För inbilla er inte annat än att den vanlige spelaren kommer att tro att det handlar om samma typ av spel som han spelar på lördagar. Då kostar det 50 öre raden, vissa söndagar en krona och andra söndagar 50 öre.

+ + +

Blir ledsen i ögat när jag ser att min favoritvinskribent Anders Fagerström ska sluta skriva om vin i Sydsvenskan.

+ + +

Jägersros ledning tackar säkert sin samarbetspartner SHL. I går, samtidigt som Jägersro arrangerade V75, så hade Malmö Redhawks match mot Luleå. Fri entré, massor med kringarrangemang och över 10 000 åskådare i hockeytemplet. Med sådana vänner behöver man inga fiender.

”Ett slagskott i krysset” kallade Sten Andersen, ni vet ATG’s marknadschef som värvades från brödrostbranschen, avtalet mellan SHL och ATG.

Självmål, kallar bloggen det.

+ + +

Grand Slam 75 ska köras snabbt och med tio hästar/lopp utan när galoppen står som värd. I samband med Derbyt (det 100:e galoppderbyt rids den 16 juli) och Stockholm Cup så blir det speciella regler. TV–sändningen blir längre och det tillåts fler hästar/lopp.

+ + +

Ett speciellt tack till Nisse G som sparkade mig i baken så det blev en blogg (efter lång födslovånda).

+ + +

Minns ni Staro Harley, hästen som Jägersrotränaren Tomas Malmqvist gömde undan i ett halvår. I fredags vann den sitt första lopp på två år. Ett montélopp på Århus med sin nya ägare Karina Madsen på ryggen.

+ + +

Fascinerad över framgångarna som Jeantte Hansen har. Med hjälp av en dansk amatör – som inte haft några särskilda framgångar tidigare – går hästarna som aldrig förr. En trippel på Jägersro igår varav två på V75. Och hästarna såg helt enkelt bländande ut.

+ + +

Hör fler och fler historier om gubbslemmet inom hästsporten, men varför anmäler ingen. Varför stannar det innanför stalldörrarna?

+ + +

I morgon är det exakt sex månader till det hundrade galoppderbyt kommer att ridas. Bloggen vet att det laddas för ett hejdundrande kalas och att kungaparet har fått en inbjudan. Sätt ett kryss för den 16:e juli i kalendern.

+ + +

Propulsion struken från Prix de Belgique!

Han är tjock i ett bakben, men Daniel Redén är inte orolig inför Prix d’Amerique om två veckor.

Som gammal sportjournalist vet bloggen att det stör, att uppladdningen inte blir optimal och att det ALDRIG är bra med något sådant.

Hur många idrottare har jag inte sett som stressat tillbaka från skada eller sjukdom till ett stort mästerskap. De startar, men den optimala uppladdningen saknas och prestationen blir därefter.

Så bloggen är orolig.

+ + +

Tycker att Anders Lindqvist träffade huvudet på spiken när han skrev: Tror ST lockades i en fälla med löftet om Pokalåret. De har efter det varit Skarplöths gisslan”.