Hästbloggen 20 januari 2017

Om skoinformation, två galoppstjärnor som inte finns mer och lite Tarzan

Läser om förslaget att tränarna ska lämna skoinformation senast 1,5 innan spelstopp.

Det handlar inte om exakt balans, det handlar om det ska finnas en sko eller inte under hoven.

Sen har jag förstås förstått att vad som är en sko kan vara en definitionsfråga, men med all respekt för tränarnas kunskap kan det väl inte vara någon jättefråga. För handlar det om hästarnas hälsa kan både banveterinär och/eller måldomare gå in och upphäva regeln. Och om fransmännen kan tävla med förutsättningen att balansen ska rapporteras redan när hästen anmäls måste det väl kunna fungera i Sverige också.

Betydligt viktigare tycker jag i så fall det är att informationen är korrekt. Är det barfora, ska det vara barfota. Är det skor ska det vara skor.

En häst där transpondern för positioneringssystemet inte fungerar som det ska, kallas ofelbart till en funktionär. Kan inte samma funktionär stå i ledvolten – innan defilering – med en lista över aktuell skoinformation och kolla att allt stämmer.

Då blir det rätt i loppet – och den information som spelarna tar del av är relevant.

+ + +

Galoppen har sorg. Två av landets främsta hästar är borta.

Giftorm, en av Sveriges främsta hästar är död. Han skadade sig allvarligt vid en start i Dubai att hans liv inte gick att rädda.

Tränaren Fredrik Reuterskiöld förklarade saken för internetsidan GalopSport.dk:

– Han fick frakturer på båda sidor av kotan. Det skedde troligen redan vid startboxen för han hade en kort galopp och var inte sig själv.

Hästen togs upp under loppet, fördes i ambulans till djursjukhuset där han röntgades men skadorna visade sig så allvarliga att hans liv inte gick att rädda.

Giftorm gjorde 37 starter, vann sex lopp, tjänade 2,6 miljoner och hade en seger i Zawawi Cup och en andraplats i Pramms som främsta meriter.

Även Golden Dollar, vinnare av SM för tvååringar på Bro Park i oktober, har nu flyttat till de evigt gröna ängarna. Golden Dollar hann med sju starter som tvååring och tjänade drygt 450 000 kronor.

+ + +

Jägersros travgala ikväll. Tror att det kan bli ett och annat bejublat danssteg.

+ + +

Och nästa vecka bär det av mot Paris. Vad jag har förstått blir Prix d’Amerique av. Alla hästar har inte stoppats av vintern. För att tala klarspråk; hade Tarzan varit sugen på att starta Nuncio i Prix d’Amerique hade det gått att lösa. Om det nu inte är så att ”vinterhatet” var en förevändning för något annat?

Men Tarzan äger och tränar hästen, så givetvis får han göra exakt som han vill.