Hästbloggen 3 februari 2017

Maharajah, Vercruysse, Groisbois, Minerva, Stjärnkusken och Svenskt Derby

Bloggen har haft semester och tillbringat några dagar i Paris i samband med Prix d’Amérique. Det blev fyra fantastiska dagar med god mat, fantastiska hästar och några kul besök.

Lördagsförmiddagen tillbringade jag på Grosbois, det var första gången jag besökte den jättelika anläggningen – och jag blev mållös. Trodde knappt att något sådant existerade. Snacka om att hästen placerades i centrum och att den franska staten förstått att hästen och hästsporten är viktig. Att sedan själva miljön med slottet och de olika borgarna är helt magnifik gör inte saken sämre.

Träffade sedan Johan Lindberg, generalsekreterare på ST, på Vincennes och vi snackade Grosbois. Han har en dröm, visserligen fem–tio år bort – men i alla fall:

– Tänk om vi kunde skapa fem träningscentrum runt om i Sverige…

+ + +

Fick höra att Björn Lindblom, proffstränare på Jägersro numera, var med om en otäck bilolycka i slutet av december. Det hade kunnat sluta så illa att han fått ställa tofflorna, men det är segt virke i ”Archie” och han är på benen igen.

+ + +

På tal om träningsanläggningar. Bara en så’n grej jag funderat på. Varför har travet sina utbildningar på Wången? Vore det inte smartare att ha dem på Flyinge i Skåne.

Där finns det utrymme, närheten till massor av proffstränare som skulle kunna ställa upp som gästföreläsare och på Flyinge finns dessutom redan massor med hästkunskap.

Det är visserligen vacker utsikt i Wången, men det ligger inte direkt vid allfarvägen.

+ + +

Tillbaka till Grosbois, en liten story som väl är preskriberad vid det här laget.

2014 var Maharajah på plats i den stora träningsanläggningen, han var inkvarterad på den borg där Pierre Vercruysse höll till. Problemet inför det viktiga loppet var det stora intresset från alla nedresta svenskar. Alla ville se, fotografera och helst klappa Maharajah. Men det skulle ju inte vara den optimala uppladdningen direkt. Lösningen var då en medelmåtta hos Vercruysse som i alla fall var hyggligt lik den svenska stjärnan. Varje gång en svensk busslast stormade in för att titta på Maharajah släpades istället den franska medelmåttan fram; kamerorna smattrade och besökarna var saliga. Maharajah själv stod lugn och ro i sin box och tuggade lite hö och vann ju sedan Prix d’Amérique.

Så det lär finnas ett och annat fotografi i Sverige på en fransk medelmåtta som i alla fall är hyggligt lik Maharajah.

+ + +

Leonard Rios, galoppjockeyn, har brutit lårbenshalsen och blir borta några månader.

+ + +

Det finns 356 000 hästar i Sverige, 58 000 av dem i Skåne. Kan inte låta bli att fundera över Johan Lindbergs tankar om fem träningscentra för hästar. Jag tror banne mig att det kan bli verklighet, men då krävs det samarbete. Trav, galopp och ridsport tillsammans, många faciliteter går att ha gemensamma och sedan grenspecifika delar.

Vem tar initiativet?

+ + +

Redan nu är det stor aktivitet bland galoppfolket i Skåne. Den 16 juli rids det 100:e galoppderbyt på Jägersro. Kungaparet har fått en inbjudan och det planeras för en jättefest.

Här kan ni läsa allt om evenemanget:

http://svensktderby.se

+ + +

Det snackas mycket häst de där dagarna i Paris. Hörde en kul story, en hästägare som i somras började fundera på vem som körde Minerva i 4 kilometer 1960. Grundproblemet var enkelt att lösa, han åkte hem och kikade i programmet. Han har nämligen sparat alla Solvallaprogram sedan 1957. Han hittade ett namn, men kunde inte spåra kusken. Problemet dryftades i en buss på väg från Vincennes och genast visste mannen i sätet intill att den aktuella kusken bytt efternamn och slutat med travsport och satsat på en civil karriär.

Så där i bussen fick ett problem som ”Lillen”, ”Vargen” och Pelle Sundberg misslyckats att lösa, sin förklaring.

Och Minerva blev ju sedan ett alldeles lysande avelssto.

+ + +

Bold Eagle kommer.

Nu är det upp till Tarzan och vädergudarna i Enköping och det blir en drömduell i Elitloppet.

+ + +

Har sett ett avsnitt av Stjärnkusken. Kändes lite ljummet, men det kanske kan locka nya personer till travsporten. Ser i alla fall att Patrik Sjöberg förnyat sin licens, men han har inte kört lopp sedan han besegrade Svante Båth på Dannero.