Annons:

Se finalen här (falafel-tv)

Text: Federico Moreno

Spänning, tårar, glamour:

http://www.sydsvenskan.se/malmo/tv-har-koras-malmos-basta-falafel/

Finalen: backstage (sänds omkring 12)

Text: Federico Moreno

Nu är finalen avgjord.

Ni kan se den på Sydsvenskan.se från klockan 11.30 11.45 nån gång idag (tekniska problem).

Tills dess får ni en inblick här, via Falafelredaktörens mobilbilder, som jag tog mellan tagningarna.

Smaklig spis.

Baghdads kock Firas Khadir sedd via Falafelredaktörens telefon och filmaren Bengt Arvidsons kamera.

Ahmad Iskandarani, från Orient House of Falafel No 1, och motståndaren Firas Khadir. Samt snygg-Husseins bakhuvud.

Ahmad Iskandarani var spänd, lite nervös och taggad.

Den eminenta juryn Fatina Masri, Anna Storåkers och Måns Renntun i Värnhemsskolans restaurangkök. Neutral plats för finalisterna.

Falafelredaktörens ugn…

Fokus, koncentration, falafeldeg.

Dags att presentera rätten för juryn.

Falafelkampens eminenta jury bedömer enligt vetenskapens alla regler.

Annons:

Hanna Tunberg om kärleken till falafel

Text: Federico Moreno

”Jag minns min första falafel, inhandlad i en liten holk på bron vid Södra Tullgatan.

Det var i december 1992 på väg hem från arbetet på Form Design Center. Snön föll i stora flingor och min engelska pojkvän väntade på mig utanför jobbet för att avslöja sin stora upptäckt, god vegetarisk mat för en liten slant.  Mitt första möte med falafeln var romantiskt och kärleken håller i sig än i dag. Den till falafel alltså, den engelske älskaren har jag inte träffat på 20 år.

Vad är det då som gör falafeln till en sådan storhet? Kan det vara det faktum att den är vegetarisk men ändå tillfredsställer de mest inbitna köttätarna?

Kan det vara tillgängligheten eller det låga priset? Kanske är falafel helt enkelt en rätt som aldrig blir fel. Oavsett vem du är, vad du äter, var du bor eller vad du tjänar så finns falafeln som ett gott snabbmatsalternativ i din närhet.

Att prova falafel och tycka till offentligt om den i Malmö är att sticka ut hakan. Alla har åsikter och många vet bäst. Kanske är det därför det varit så roligt att vara en del av Sydsvenskans falafeljury.

Kärlek är inte alltid enkel, inte alltid ömsesidig och ofta motsägelsefull. Ingredienserna i kärlekshistorier kan skifta som innehållet i en falafelrulle. Det finns bra falafel och sämre men ingen vill leva utan den. Alla önskar sig inte samma sak,. Och vi känner igen den när vi ser den, falafeln liksom kärleken”.

Moderaterna vill döpa cykelväg till ”Falafelstigen”

Text: Federico Moreno

I ena ringhörnan väntar The Orient House of Falafel No 1.

Tabelltvåan från Österportsgatan som slog ut Jalla Jalla i semifinalen.

Nu fattas bara en motståndare i finalen.

Blir det tabellettan Baghdad eller ska folkets röst Sara rädda Bergsgatans heder och vinna den andra semifinalen?

I den frågan bestämmer inte Falafelredaktören. Däremot domarduon Stefan Lindhe (M) och falafelgurun från Kroksbäck Aiche Masri.

Bildtext. Aiche Masri, som själv gör fantastisk hemmagjord falafel, och moderaternas affischnamn Stefan Lindhe dömde den andra semifinalen.

Så fort Falafelredaktören skakade hand med Aiche slogs han av hennes falafelkunskap.

Vi skakade hand och hon började säga de vackraste ord.

– Ett kilo kikärtor, ett halvt kilo bruna bönor. En bunt persilja, koriander, vitlök, lök och falafelkrydda. Blanda ihop allt. Det ska malas rejält. Två skedar bakpulver, karbonat. Låt stå i femton minuter, rulla bollar och fritera sedan bollarna.

För första gången stod Falafelredaktören mållös. Knockad.

Men jobbet måste göras, showen måste fortsätta och det gäller att vara fokuserad för att rätt finallag ska väljas ut när det största och viktigaste mattestet i Sveriges moderna historia når sitt avgörande.

Herman Omstedt fotade.

Liksom Aiches dotter Fatina.

– Min hemmagjorda falafel är den godaste, sa Aiche. Den har starkare smak.

– Det var Fatinas farfar som lärde mig. I början fick jag stå och mala. Han hade en falafelrestaurang i Beirut för 40 år sedan. Restaurang Abdul hette den.

Stefan Lindhe, som blir Katrin Stjernfeldt Jammehs (S) utmanare i valrörelsen, gjorde sitt första stora uppdrag som moderaternas affischnamn i kommunvalet.

– Falafel är en del av Malmös moderna kulturarv. Många Malmöbor har en referens till kikärtsrätten. Det är nog därför Falafelbloggen blivit så populär, dessutom är serien annorlunda. Jag har aldrig sett något liknande.

Bildtext: Aiche, Fatina och Stefan på Sara, Bergsgatan.

Stefan Lindhe är ett hett namn nu när Anja Sonesson tar ett steg tillbaka efter förlusten i partiets provval, som Sydsvenskan avslöjade förra veckan.

– Jag tar självklart chansen. Det är en one in a lifetime-möjlighet.

Hur lyder ditt falafelvallöfte?

– Jag vill att någon av cykelstråken kring Möllevångstorget ska döpas till Falafelstigen, Och så vill jag att klassiska falafelställen ska få skyltar där folk kan läsa om historien. Jag är mycket för att vi ska skylta mer i stan och göra historien mer levande, som i Berlin, så att man kan läsa om vad som hänt på en viss plats och vilka som bott där.

Bildtext: Yrkesmannen Olof Westerberg uppmärksammade mig om att Malmömoderaterna lagt upp sitt falafelengagemang på nätet.

En inblick i första semifinalen:

 

Malmös mäktigaste dömde semifinalen

Text: Federico Moreno

Här kan ni läsa om när Malmös mäktigaste politiker dömde semifinalen.

Och längre ner en rapport från falafelkorrespondenten Lovisa Höök i Stockholm.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) dömde semifinalen mellan The Orient House of Falafel No 1 och Jalla Jalla ihop med erfarne falafelexperten Måns Renntun.

Kommunstyrelsens ordförande har följt bloggens och seriens framfart och tvekade aldrig när Falafelredaktören frågade om hon ville sitta i juryn.

För kännedom ska Stefan Lindhe (M) vara med och döma den andra semifinalen mellan folkets röst Sara på Bergsgatan och tabellettan Baghdad på Norra Grängesbergsgatan.

Katrin Stjernfeldt Jammeh avslöjade bland annat något intressant om sin syn på Folkpartiet efter Ewa Bertz falafelskandal.

– Det blev uppståndelse för falafel är så väldigt mycket Malmö och har man inte koll på falafel så hänger man väl inte med i det som händer i staden. Men jag tycker att hon skötte det väldigt fint efteråt, när hon gjorde prao i Jalla Jalla.

Se Bertz praktik: http://www.sydsvenskan.se/malmo/hon-ar-en-talang-och-lar-sig-valdigt-snabbt/

Betyder det att du kan tänka dig att samarbeta med Folkpartiet nu? 

– Det är åtminstone lättare att samarbeta med partier som är beredda att ändra sig, svarade Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Det är svårt att få jobb i Malmö och lönerna i restaurangbranschen är låga. Hur tänker du när du väljer var du ska äta?

– Jag väljer gärna ställen som har bra villkor. Den här bloggen är bra för den lyfter ställen som inte bara satsar på att sälja billigt.

– Restaurangbranschen är en inkörsport för många. Jag började själv jobba på restaurang, ett ställe som hette Estrad, och slogs för att få vit lön.

Katrin Stjernfeldt Jammeh avslöjade att hon vill se ett falafelställe i Malmö som erbjuder närodlade, ekologiska grönsaker.

– Det hade kunnat sälja lite dyrare falafel och ändå lockat mycket folk, sa hon.

Snygg-Hussein fotade och hade med sig praktikant-Herman som vanligtvis pluggar i Sundsvall. Herbert gjorde sin första dag på Sydsvenskan och fick genast ge sig in i hetluften och falafeltest.

– Välkommen till Malmö, sa Hussein när vi steg in i The Orient House på Österportsgatan där Måns tog för sig av det goda.

Förresten, ni som vill se vilket betyg Falafel No 1 i Rosengård (vagnen) fick i ligan kan läsa här:

http://www.sydsvenskan.se/malmo/lagt-betyg-for-falafelpionjar/

EXTRA EXTRA

Idag fick Falafelredaktören en intressant rapport från falafelkorrespondenten i Stockholm, Lovisa Höök:

”Hipsterfalafel i Stockholm. Rulle med humus för 80 spänn”, skrev Lovisa och mms:ade dessa bilder.

Stället ligger på Hornsgatan på Söder.

 

Sista testet utfört

Text: Federico Moreno

Milda makaroner! Nu har vi testat arton (18!) falafelställen.

Med tanke på att tre jurymedlemmar gjort varje test blir falafelmatematiken totalt 54 utförda test (!)

Det är världsrekord! Falafelredaktören har visserligen inte hunnit kolla upp om det är rekord men vi säger det.

Ungefär så tycks Falafel No 1-vagnens ägare i Rosengård resonera när de pyntat stället med ”Bäst i test”.

Vilket test menar ni? Frågade Falafelredaktören.

– Eh… ett test som kommunen gjorde. De gör det då och då. Och de kom fram till att vi är bäst. Kunderna säger det också, svarade Mustafa Iskandarani.

Jag tror att ”bäst i test” föddes när Sydsvenskan på 1900-talet gjorde en guide, prövade några falafelställen och rekommenderade falafelvagnen i Rosengård.

Har jag fel får ni gärna rätta mig på momangen.

Falafelvagnen förtjänar all respekt, vi snackar om en av Malmös pionjärer. Men det här med att flera ställen i Malmö marknadsför sig själva som ”bäst i test” och ”godast i stan” håller inte.

Det här är falafel inte någon jäkla lekstuga.

När Falafelredaktören ser sådant stärks hans tro på detta sökande efter Malmös och därmed norra Europas godaste falafel. En gyllene kvalitetsmärkning. En hyllning till de som gör falafel med kärlek och respekt och Malmöstolthet.

Idag testade grymma duon Karin Arbsjö och Maria Lovén Falafel No 1 (Måns Renntun har redan gjort sitt test).

Bildtext: Maria Lovén och Karin Arbsjö ute i värmen.

Det kändes stort. Både för att det var sista testet inför semifinalerna och för att så kvalificerade jurymedlemmar lånade ut sina smaklökar för den goda saken.

Bildtext: Det bubblade av glädje inom Falafelredaktören men jag höll mig som vanligt James Bond-cool.

I morgondagens Sydsvenskan kan ni läsa vad Karin, Maria och Måns tyckte om Falafel No 1. Då avslöjar vi dessutom vilka ställen som tagit sig till semifinalerna. De som avgörs på onsdag och torsdag.

– Isbergssalladen var lite tradig, sa Maria. Men den starka såsen var stark och bra.

– Jag tycker inte att isbergssalladen var tradig, påpekade Karin. Men den hade samma smak som tomaten, vilket inte är bra.

Duons falafeldiskussion om dåliga grönsaker följs upp av kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) på onsdag, här i bloggen.

För övrigt började dagen med en kontrovers på grund av Värnhems Falafels snöpliga fjärdeplats. Stället fick alltså samma totalbetyg som trean Jalla Jalla men föll på att stränge Kenan Habul gav Värnhems stolthet det individuellt lägsta betyget.

Efter att Niklas anklagat Falafelredaktören för ”fulmanövrering” fick Kenan också en släng av kikärtssleven:

I Malmö berör falafel. Så ska det vara.

En av läsarna har till exempel reagerat på att en del jurymedlemmar ger bra omdömen men sämre betyg. Så här skriver Johnny som granskat och funnit två motsägelsefulla tester:

”I båda fallen har det varit bra ställen, som dras ned av betyg från en som sätter låga betyg, fast de skriver att det är bra, väldigt gott osv. Lite konstigt, tycker jag.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/the-orient-house-upp-i-toppstrid/

och

http://www.sydsvenskan.se/malmo/falafelchock-i-sofielund/

Intressant, tycker Falafelredaktören som ständigt hållit ögonen öppna för att jurymedlemmarna ska göra ett bra jobb och inte låta sig köpas. Jag tycker de gjort ett fantastiskt jobb men vad tycker ni?

Jag håller med Johnny om att jurymedlemmarna ofta inte är överens. Det är bra, därför vi valt att alltid ha tre testare så att en enskild turfalafel inte ska avgöra en så viktig prövning.

Men visst kan det förbrylla när någon skriver en väldigt positiv recension för att sedan sätta dåliga eller alldagliga betyg. Jag tolkar det som att en del jurymedlemmar har så höga krav och sätter ribban så högt att de inte nöjer sig med bra och positiva kikärtsbollar.

Falafelsanningens ögonblick närmar sig

Text: Federico Moreno

Bilder, saftiga omdömen och ett rafflande falafelreferat. Det kan ni läsa i detta femtionde blogginlägg:

Nu är den kokta kikärtsbollen snart friterad.

Snart är vi i mål.

Nu ska det hela Sverige väntat på äntligen avgöras. Vem som har Malmös godaste… ja ni vet.

En sak är säker: Folkets Falafel har inte, trots sin reklam, ”godast falafel i stan”.

Jag är ledsen för FF (vi kan väl kalla stället så) och dess supportrar, men juryn har sagt sitt.

På söndagen publicerade vi ett fantastiskt uppslag med flera test. Toppjobb av redigeraren Adam von Gertten.

Snart är ligan klar. Det blir en intensiv vecka. Bara ett test återstår innan det är dags för semifinal och tevesänd final.

Efter att ha gjort många test på sistone som hamnade någonstans i mitten av tabellen sticker nu plötsligt flera utmanare fram i upploppet.

Bildtext: Suzanne Naffah tog den här vackra bilden, på Orient House, som Falafelredaktören sparat för att titta på när magen kurrar.

The Orient House of Falafel No 1 på Österportsgatan ligger nu tvåa. Jalla Jalla som haft täten hela vägen är plötsligt trea och riskerar att tappa semifinalplatsen.

Värnhems Falafel fick samma betyg som Jalla Jalla men hamnar fyra för att det fick det lägsta individuella betyget (3,2 av stränge Kenan Habul). Därmed kan Värnhems stolthet absolut inte nå semifinal då bara de tre första samt folkets röst tar sig dit.

Förstår att det är en mörk dag i Värnhems historia men sådan är verkligheten, svår att smälta.

Efter detta mastodonttest som vi publicerat vill jag särskilt hylla några av jurymedlemmarna.

Hanna Schermatski är en av dem. Hon pluggar i Malmö men är ursprungligen från Tyskland. Henne kommer ni att få läsa mer om här intensiva veckan.

Hanna Schermatski testade Badrans Super Falafel som hon tyckte var ”annorlunda på ett spännande sätt”. Hon gav stället 4,3 medan Måns Renntun och Hanna Tunberg gav det 2,6 respektive 2,2. Måns enda positiva ord var ”rejält med persilja vilket gjorde bollarna riktigt gröna. En ljuspunkt i tillvaron när allt annat i vardagen är Malmödass och sjuttiotalsgrått”.

Hannas vän Annika Löbel testade också, men fick tyvärr inte plats i juryn.

Fatina Masri är en annan sådan som kommer att dyka upp närmaste veckan. Hon testade The Orient House och tyckte att såsen taratour var suverän.

All kredd till Suzanne Naffah som gjorde första testen och nu dök upp igen. Här skickade hon en bild från Orient:

Suuz kan helt plötsligt skicka humorlänkar som hon själv garvar högt åt.

På tal om jurymedlemmar: När Niklas Orrenius formulerar sig så här förstår man att han är född till att bedöma falafel.

Niklas om Värnhems Falafel.

Och när ett test återstår ser ligan ut så här:

1. Baghdad 4,2

2. Orient House 4,0

3. Jalla Jalla 3,8

——————–

4. Värnhems Falafel 3,8

5. Nobel Falafel 3,6

6. Ammos 3,3

7. Möllans Habibi 3,3

8. Folkets Falafel 3,2

9. Laziza 3,2

10. Shawarmaspecialisten 3,1

11. Marina 3,0

12. Badrans Super Falafel 3,0

13. Babylons Grill 2,8

14. Sara 2,6

15. Bay Rock Palace 2,2

16. Falafel no 1, Triangeln, 2,1

17. No 28, Limhamn (diskad)

Kom ihåg: De tre första samt folkets röst går till semifinal.

Där möts ligasegraren mot folkets röst och tvåan mot trean.

Semifinalsegrarna gör upp om guldet i en tevesänd final.

Annons:

Extra, chock, alla stormar: Bagdad går om Jalla Jalla

Text: Federico Moreno

Nu har det som världen trodde var omöjligt hänt.

Jalla Jalla, som fullständigt dominerat falafelligan, har tappat ledningen. Bagdad på Annelundsgatan/Norra Grängesbergsgatan har fått fantastiska omdömen av juryn och toppar serien.

Jurymedlemmarna hade så mycket att säga om Bagdad att allt inte fick plats.

Därför publicerar Falafelredaktören här falafelexperten Erika Oldbergs omdöme i sin helhet. Som bonus får ni i slutet även läsa Mikael Al Safandi Olssons test, som tyvärr inte fick plats denna gång.

De fina bilderna har tagits av Erika och Mikael.

Erika Oldberg sammanfattar sin upplevelse med orden ”Jag är Jason”. Läs:

Allmänt omdöme: 

Falafel Baghdad får en femma (5) i betyg av mig. Det är ett jättefint och ambitiöst ställe. Sist jag åt där var rätt längesen, då var det bara en liten liten vagn och själva falafeln kommer jag inte ens ihåg. Ett år sen de byggde om, säger killarna som jobbar här.

Nu är det riktigt trevligt att sitta här och äta, med koran-taxla och en blinkande ljusrörsjultomte i fönstret, tv-apparat med arabiska nyheter, och ett ställ med en intressant arabiskspråkig nyhetstidning som heter Al Kompis som vi blir väldigt nyfikna på. Stället verkar rent, de har en ayran-maskin som man får servera sig själv obegränsade mängder ayran – alltså oändlig påtår – för femton kronor. Grymt, för mig som älskar ayran.

Mycket folk som kommer och går, två tjejer sitter vid bordet bakom läänge och snackar och snackar. En gammal Jönköpingskompis kommer in och det visar sig vara hans och hans tjejs favvo-falafelställe, de gillar nån sallad (?) som serveras här.

Killarna som jobbar är åxå väldigt måna om att göra allting fint – falafel-tallriken lades upp väldigt vackert och omsorgsfullt och i slutet kom fetaosten flygande som en bonus.

Och när vi kommer hem efter test-middagen, mätta som plättar, får vi höra att Falafel Bagdad är Jason Diakités favvoställe. Sammanfattningsvis, v g falafel: Jag är Jason.

Nu till test-kriterierna: 

Smak: Lagom med kikärtor i falafeln tycker jag. Den känns färsk.

Konsistens: Perfekt fluffig och luftig utan att bli torr. Krispig på ytan.

Grönsaker: Stort grönsaksutbud. Saknar rättikan, men det finns ju de små goda auberginerna fyllda med valnötter, så det väger ju så att säga upp. Majskornen gör mig också konfunderad, de hör väl inte hemma i en falafel?

Såser: Testar mangosåsen och den är en riktig hit, inte alls så värst söt utan snarare skarp av vinäger. Funkar fint till vitlökssåsen tycker jag.

Utseende: Bollarna är lagom storlek, tillräckligt stora för att inte bli torra. Och själva falafeln, som jag väljer med irakiskt bröd, blir jättefin och lätt-äten. (det är viktigt för mig som en gång för längesen skämdes kopiöst när jag åt falafelrulle från grillen på möllevångstorget på en date och såsen droppade i mängd och en lökring trillade ut och dinglade i min jack-ärm, och den coola snubben kommenterade det såklart: ”eeyy, erika… du har lök i ärmen och sånt”.) Tips från coachen: Om man väljer irakiskt bröd t sin falafel så funkar den fint även på romantisk date!

Mikael Al Safandi Olsson: ”Påminde om den falafel jag ätit i det verkliga Bagdad”. Om befrielsen från missljud.

Jag åt falafeln på Bagdad falafel med en ”stor salladstallrik” bestående av hoummus, baba ganoush, tzatsiki, valnötsfyllda aubergine, brynt blomkål, tabbouleh och en variant av aubergine och tomatröra.

Falafeln var utmärkt; krispig utanpå, utan att bli för hård, innanmätet mjukt men inte degigt. Smaken god med en lätt accent av spiskummin. Toppbetyg. Påminde om den falafel jag ätit i det verkliga Bagdad och irakiska Kerbala dock befriat från misstaget som jag råkat ut för där, nämligen att de krossade kikärtorna som då de kokats innan frityr inte bytts vatten på vilket gör att kvävet stannar kvar i ärtorna och resultat blir verkliga missljud när man väl kommer hem. Här fanns en liten sån tendens, men alls inget problem.

Den ”stora salladstallriken” hade sina höjdpunkter i hoummusen som var syrlig, men inte sur. Möjligen något för mycket tahini.

Aubergine med valnötter rekommenderas också. Vitlöksyoughurten var härligt vitlöksstark och helt klart gjord på verkligt färsk vitlök. Inget av den unkna smak som ibland kan uppstå med för gammal vitlök. Övriga såser var dock medelmåttiga och en smula intetsägande.

Något som särskilt bör poängteras som berömvärt var brödet; hembakt irakiskt samoon luftigt, varmt och med långa glutentrådar som ger den rätta segheten. Fantastiskt. Helhetsbetyg till Bagdad falafel = 4.

Bevisat: Falafelbloggen bäst i världen

Text: Federico Moreno

Falafelbloggen har belönats med webbpriset ”Månadens Z”.

Det är ett pris som Sydsvenska Dagbladet tilldelar den som ”zlatanerat digitalt”. Det betyder ungefär att bloggen är bäst i världen.

Bloggen har visserligen trollbundit en hel stad, engagerat massvis med läsare och är en pågående succé men Falafelredaktören vill inte ta åt sig all ära själv. Ni läsare ska också känna er stolta och jag hoppas att ni tar åt er av berömmet.

Det här är er seger!

Och Falafelredaktörens. Men framförallt er. Och min.

Men priser är egentligen inte så viktiga.

Inte alls.

I helgen var Falafelredaktören på Grand, där många nyfikna kom fram och ville prata falafel.

En fråga jag fick var om jag kan lägga upp tabellen här på bloggen. Om någon kan det så är det ju Falafelredaktören!

Men först vill jag påpeka att ni läsare kan rösta in ert favoritställe till semifinalen. Med andra ord kan ni via mejl, samtal, brev, fax eller telegram kvala in ett falafelställe som vi inte testat eller som ligger långt ner i tabellen.

Falafelligan (sex ställen återstår att testa)

1. Jalla Jalla 3,8

2. Ammos 3,3

3. Möllans Habibi 3,3

———————–

4. Folkets Falafel 3,2

5. Laziza 3,2

6. Shawarmaspecialisten 3,1

7. Marina 3,0

8. Babylons Grill 2,8

9. Sara 2,6

10. Bay Rock Palace 2,2

11. Falafel no 1 2,1

Diskad: No 28, Limhamn

Kontakt: malmo@sydsvenskan.se eller federico.moreno@sydsvenskan.se

”Booming business” i Värnhem

Text: Federico Moreno

Nu har Niklas Orrenius, Lars Ekström och Kenan Habul testat Värnhems Falafel.

– Skönt att se lite booming business, sa färske jurymedlemmen Niklas när han steg in.

Stället är verkligen välbesökt. En stark kontrast mot köpcentret Entré som ligger en fjärdedels falafel mitt emot.

Kenan Habul debuterade också i juryn.

– Jag tycker ändå något ställe i Malmö borde variera sig och hotta upp falafeln, sa han.

Både Niklas och Kenan arbetar för Stockholmstidningar och därför använder de sig av termer som ”booming business” och ”hotta upp”.

Här kommer förresten Kenan med dottern Iris.

Iris kom med ett chockavslöjande om Aftonbladet-Kenan. Det visar sig att han kallat Iris för ”bebis”.

– Men det sa jag på skoj, sa han och klappade dottern på huvudet.

Bildtext: Iris åt pommes med ketchup och förklarade hur saker och ting ligger till.

Fotografen snygg-Hussein påpekade att fler ställen borde ha hummus som en naturlig del av falafeln.

– Det borde vara standard, sa han.

Bildtext: Snygg-Hussein gillar hummus.

Niklas Orrenius, som precis hade sprungit sin dagliga runda i spöregnet, rekommenderade Café Ceder.

– De har hembakat bröd och god hummus.

Sedan vände han blicken mot teven på väggen.

– De har teve, det gillar jag. När jag kommer hit tittar jag ofta på jaktprogram.

Niklas berättade också om fenomenet ”Carlskrove”, en sammanslagning av calzone och skrovmål. Tydligen finns det en pizzeria i Skellefteå som gör en mastodonträtt bestående av pommes, två hamburgare med bröd, ost, sallad, ketchup, dressing och tomat. Och (!) allt inbakat i en extra stor calzone.

– Det är lite cautionary tale, sa han.

Vad menade du? Frågade jag senare i ett sms.

”Ett varnande exempel för när crossover går för långt”, svarade han.

Bildtext: Niklas har klätt upp sig för falafeltestet.

Tredje jurymedlemmen, Lars Ekström, verkade gilla Värnhems Falafel. Han envisades visserligen med att få höra vad de andra gett i betyg men Falafelredaktören stod emot. Det är otroligt viktigt att ni läsare är de första att få de sammanställda resultaten. Och att Falafelredaktören vårdar sin makt.

#

Som Falafelredaktör strävar jag ständigt efter att ha en jämn könsfördelning. Ibland lyckas jag inte. Vi har gjort några test där juryn bara bestått av kvinnor. Idag var det idel män. Men å andra sidan väldigt bra män som gjort sig förtjänta av varje falafeltugga.

I helgen kan ni läsa vårt senaste test: Laziza. Måns Renntun, Anna Storåkers och Nadia Jebril är inte alls överens om Lazizas falafelkvalitet.

Annons:
Annons:
Annons:

Annons: