Försvunna Malmö 14 mars 2013

Spriten före Systembolaget – del 1

I hörnet av Engelbrektsgatan och Jöns Filsgatan låg Malmö Spritförsäljningsaktiebolags utskänkningsställe nummer 4, med en folkrestaurang på ovanvåningen och minuthandelsförsäljning på bottenplan.Efter en nybyggnation 1920 (signerad Arnold Salomon-Sörensen) tar AB Malmörestaurangen över verksamheten och döper om krogen till Druvan. 1956 tillkommer värdshuset Trånga västen och 1973 stänger båda krogarna. Arkivfoto: Lennart Gullberg 1965

Det fanns en tid före Systembolaget.

Denna miniserie om Systembolag vi minns, glömt, eller rent av inte känt till fanns, börjar med Malmö Spritförsäljnings AB.

Nykterhetsrörelsen hade ett mindre grepp om Skåne och Malmö än i övriga landet. Kanske för att arbetarrörelsen som var stark och tidigt utvecklad i Malmö uppmanade till återhållsamhet. Eller var det så att skåningarna hade ett annat, mer kontinentalt, förhållningssätt till alkohol?

Men visst söps det. 1906 fanns det 828 försäljningsställen för öl och vin i Malmö, varav 102 låg innanför kanalen.

Därmed inte sagt att brännvinsförsäljningen var okontrollerad, i alla fall inte efter 1855 då den gamla rätten att bränna för husbehov inskränktes, för att helt förbjudas 1860. Efter Göteborgsmodell bildades bolag i syfte att ge tillstånd för utskänkning och minutförsäljning av starka varor. Polisen delade ut tillstånd.

1870 fanns det tjugo utskänkningsställen för sprit och lika många för minutförsäljning i Malmö. I mitten av 1880-talet fanns det genom Malmö Spritförsäljningsaktiebolag tio utskänkningsställen för sprit, sex avhämtningsställen och fyra minuthandelställen.

Några av Malmö Spritförsäljnings AB:s utskänkningsställen i början av 1900-talet var Altona på Stora Nygatan 48, Ettan på Södra Förstadsgatan, sedermera Södra Långgatan på Lugnet, Fenix på Föreningsgatan 7, Koholmen på Bredgatan 3, senare Korsgatan 3-5, Kvarnen på Gasverkgatan 2 samt ”Engelbrekt” på Engelbrektsgatan- 17 B (sedermera Druvan på nr 5) som också hade en minuthandelförsäljning på bottenplan. Även på Hjulhamnsgatan 5 (då nr 27 & 29) – i lokalen för före detta Tryckeri AB CA Andersson & Co – låg ett av Malmö Spritförsäljnings-aktiebolags avhämtningsställen på 1910-talet.

Försäljningsställe nummer 14 låg på Hjulhamnsgatan.

(Denna text publicerades i Sydsvenskan första gången 5 jan 2012)