Försvunna Malmö 22 juli 2013 • Uppdaterad 12 december 2014

Minnen från båtklubben

1949. Strandpaviljongen är borta. Kvar finns båtklubbhuset (till höger) som 1958 blir nya Strandpaviljongen. Foto: Sydsvenskans arkiv.

Gunilla Thydell som har försett oss med viktig information och bilder till artikeln om Strandpaviljongen och Malmö Yachtklubb fastnade för denna arkivbild i den efterföljande bloggen.

Hon skriver: ”Klubbhuset syns ju tydligt till höger och hur det vilar på pålar, precis som jag minns. Framför ser man ett litet vitt hus med toppigt tak och vid sidan står en båt på land som är täckt av en presenning. Inne i det här lilla huset byggde min pappa en liten jolle till mig, som jag skulle få om jag lärde mig simma. Men jag lärde mig inte simma förrän jag blev 10 år och då hade han tröttnat och gav bort den till någon annan, tyvärr. Båten som står under presenningen byggdes under många år av “farbror Lasse”, som jobbade som någon sorts förman på Kockums. Den tog lång tid att bygga, för Lasse var glad åt både flickor och flaskor. När han en dag skulle sjösätta den, så var den inte helt sjösäker utan fick slagsida och Lasse vadade under klubbhuset för att få styr på den, förtvivlad och i upprorstillstånd. Det lyckades visst aldrig att bli en riktig båt av den. Likaså nere vid stenarna vid sjökanten där fångade vi de här krabborna jag berättat om. Spännande och äventyrligt!”

Bilden tagen 1989. .Foto: Sydsvenskans arkiv.

Även denna bild (till höger) fångar Gunilla Thydells intresse: ”På ett av fotona från din artikel där man flyttat Hamnpaviljongen och ser en liten bit av vågbrytaren som är kvar, där kan man även se den bunker som låg där nere vid kajkanten. Här satt jag ibland ensam och lekte eller filosoferade för mig själv och ibland var vi flera ungar som hittade på någon lek. Mellan bunkern och gamla klubbhuset låg en slipers där man sjösatte eller drog upp sina båtar för hand.”

Sist och inte minst en glad och somrig vykortsfärgbild från lyckliga dagar, efter klubbhuset blivit restaurang men innan paviljongen flyttades till dagens plats.