Försvunna Malmö 20 september 2013

Hamnpaviljongen igen

Efter en artikel, ett blogginlägg, ännu ett inlägg och ett tredje inlägg trodde jag nog att ämnet var uttömt. Men så dyker det plötsligt upp ännu ett, för mig hittills okänt kuvert på bildarkivet med bilder som ger oss ytterligare några bitar i pusslet av Hamnpaviljongens historia.

1958. Krögarna Carl-Henrik Roody och Dan Breum inviger nya Strandpaviljongen med att hissa flaggan i topp. Krögarparet arrenderar av Bogserbåtsbolaget som tagit över Malmö Yachts klubbhus. Till nya krogen kan man åka Rundan som lägger till vid bryggan. Foto: Sydsvenskan.
1958, den 27 april invigs nya Strandpaviljongen med utsikt över vågbrytarna och Öresund. Foto: Sydsvenskan.
1960. Skiss över nya Hamnparken innanför den bågformade vågbrytaren ”Korven” med gräsmatta och bilparkering. Nya Strandpaviljongen (gamla båtklubbhuset) får ny plats och en tillbyggnad kallad ”Galejan” – de två byggnaderna kommer senare att byggas samman och bilda Hamnpaviljongen.
1960. I december står gamla båtklubbhuset (det vill säga nya Strandpaviljongen) på sin nya plats vid vågbrytaren ”Korven”. Foto: Ture Hellström.
1965. Erikslustdirektörerna Knud Bülow och Olle Hedberg har tagit över arrendet av Hamnpaviljongen och döpt om stället till Skeppskrogen. Fru Ingegärd Bülow knäckte champagneflaskan mot ”skeppets” akter under jubel av invigningsgästerna den 13 april. Foto: Sydsvenskan.
1996. Sista sommaren med Hamnpaviljongen. Louise Helleblad och Per-Ola Mårtensson blev de sista att driva krog i de anrika lokalen. Foto: Gugge Zelander.