Försvunna Malmö 11 oktober 2014 • Uppdaterad 10 juli 2015

En sten är återfunnen

Minnesstenen. Foto från 1960 ur boken ”Från det fula Malmö – Till det vackra Malmö”.

Att tappa minnet är en sak, att förlora en stor minnessten i granit är en annan.

1946 restes en sten på Malmö Allmänna sjukhusområde för att hugfästa minnet av Malmös och ett av landets äldsta koloniområde, de så kallade Pildammskolonierna. Sedan dess har stenen flyttats en eller flera gånger. Till sist var det ingen längre som visste var den blev av. Dess existens tycks ha varit var en välbevarad hemlighet.

Saknas gör den symptomatiskt även i  konstkompassen där man annars kan hitta alla offentliga konstverk och minnesstenar i Malmö.

Frågan aktualiserades för ett tag sedan i gruppen ”Malmö – Ett historiskt perspektiv” på Facebook.

I en artikel i Sydsvenska Dagbladet om den högtidliga invigningen den 14 november 1946 kan man läsa: ”Den är rest mellan nya lungkliniken och sjukhemmet. Materialet är granit från Dalby, och dekorationen föreställer en man och en kvinna, som planterar ett vårdträd. I en slinga under står att läsa: ‘Till minne av Pildammskolonien 1895-1945”. Stenen donerades av Malmö förskönings- och planteringsförening. Sjukhusledningens ordförande lovande att direktionen skulle ”ta väl hand om den, även om det kanske i framtiden skulle visa sig behövligt att flytta stenen” då det fanns planer att uppföra nya byggnader i området.

Idag står minnesstenen kanske 50 meter från sin ursprungliga plats. Klicka här för karta. Blått fält markerar ursprungliga Pildammskolonierna, det lite mindre blåa fältet markerar i grova drag den del som försvann 1929. Markören visar var stenen står idag.

Monumentet är som sagt signerat bildhuggaren Edvard Trulsson, kanske mest känd för sina skulpturer av dels Frans Suell (1915) på Norra Vallgatan, dels av ”Limhamnskungen” R F Berg (1940) på Strandgatan på Limhamn. Han gjorde också ”Najaden” (1938) i Folkets park.

Mer om det bortglömda monumentet över Pildammskolonierna – och hur vi återfann det –kan man läsa om i denna krönika.

Pildammskolonierna. Vägen mot höger är gamla Pildammsvägen (numera Jan Waldenströms gata). Nuvarande Pildammsvägen ligger utanför bild hitom.
Snickarglädje med Baltiska utställningen som tema. FOTO: SYDSVENSKAN
Klipp ut Sydsvenskan 15 nov 1946.