Försvunna Malmö 3 oktober 2015 • Uppdaterad 12 maj 2017

Vilken är äldsta krogen i Malmö?

Vilken krog i Malmö är äldst?

Den frågan har åtskilliga kroggäster och historiskt intresserade Malmöbor ställt sig mer än en gång.

Svaret är att det beror på hur man definierar frågan. Tunneln, Mattssons, Kramer, Rådhuskällaren, Savoy, Mando och Sturehof kan möjligen, alla på sitt sätt göra anspråk på att vara äldst av ännu verksamma krogar.

Restaurangen som näringsställe uppfanns i Frankrike på slutet av 1700-talet. Innan dess fanns det värdshus, tavernor, gästgiverier och andra matställen som serverade mat. Vid lunch- och middagstid slog sig gästerna ner runt ett större bord och delade det som serverades, inte sällan i sällskap med värden.

I Sverige var det först under 1800-talet som moderna hotell i sina restauranger serverade flera rätter, också på udda tider. I slutet av seklet hade varje svensk centralort ett hotell med restaurang, kypare i svart fluga, vita dukar på individuella bord och en meny med svenska och internationella maträtter samt vin.

Det äldsta ännu verksamma hotellet i Malmö som serverar varm mat bör vara Kramer, även om själva restaurangsalongen flytta runt i huset. Hotellet invigdes 1877. Tidigare drev Jöns Magnus Fick världshus på samma plats, från 1846.

Savoy som vi känner hotellet idag uppfördes lagom till Baltiska utställningen 1914. På samma plats låg Gästgivaregården – kallad ”Svarta hålet” – med anor från sent 1600-tal. Hotellföregångarna till Savoy (den äldre, östra delen) hette Svea (från 1862) och Horn (1884-1901). Där kunde man säkert också få sig serverad varm mat.

En av de absolut äldsta byggnaderna i Malmö är källarvalven där vi numera hittar restaurangen Malmö rökeri. Valven är från 1300-talets första hälft och där ska det tidigt ha förekommit vin- och ölutskänkning. I trappgavelhuset från 1500-talet inrättades ett kafé med vin- och spriträttigheter år 1852 och i källarvalvet öppnade restaurang Tunneln onsdagen den 2 maj 1866, med utskänkning och varm mat. Detta sedan krögaren Friis låtit ta fram det ursprungliga stengolvet som under århundradens lopp täckts av smuts från ”därstädes lagade varor”. Läs här mer om Tunneln och huset.

Hundra år senare åt halva Beatles lunch i samma lokal. Lokalen ingick sedan några år i Trocadero. På 90-talet höll en peruansk/mexikansk till i källaren. Sen blev den Steakhouse och frukost – och hyrlokal till hotellet. Med andra ord, källaren under hörnhuset mot Kansligatan har i stort sett fungerat som krog sedan 1866.

Äldsta ölkaféet är Mattssons. I samma kvarter som Tunneln började man tillverka bayersk öl 1846. I hörnet av Adelgatan och Göran Olsgatan inrättades en tillhörande ölstuga. 1856 bytte bryggeriet namn till Mattssonska bryggeriet och ölkaféet heter än i dag Mattssons (nuvarande lokal togs i bruk 1886). Mer bryggarhistoria finns att läsa här.

Sett till fristående restauranger, som kontinuerligt i samma lokal och under snartlikt namn, har serverat mat och dryck bör Sturehof inneha åldersrekordet. För hundra år sedan – den 2 oktober 1915 – fick källarmästare Nils Jönsson sitt tillstånd att servera öl och vin. Men då har vi räknat bort Kallbadhusets kafé (se nedan).

Läs mer: Sturehof fyller hundra år. 

Om man vill snäva av kriterierna ytterligare och söker den restaurang som tålmodigt behållit lokal, inredning och inriktning under längst tid i Malmö landar man på den Amerikainspirerad grillen Mando på Skomakaregatan. Dock bör det sägas att när man öppnade 1966 var det två krogar, dels steakhouse Stek-Wändaren och den billigare sidofickan Burger Grill. Det dröjde något år innan namnet ändrades till Mando.

Fast i frågan om liknande koncept under längst tid ska man inte glömma bort Kin Long. Malmös första och ännu verksamma kinarestaurang öppnade på Rådmansgatan hösten 1965, i samma lokal som sedan 1930-talet tillhört restaurang Urania. Man ska dock tillägga att Kin Long under sina år har utvecklats från kinasylta till fine diner med avsmakningsmenyer.

Här några trevliga bubblare: 

Far i hatten. Restaurangen i Folkets park tillkom på tidigt 1890-tal och bör därmed vara en av landets äldsta folkparksrestaurang. Sitt namn fick den första på 1920-talet, döpt efter restauratören Per Anton Holmgren som nästan alltid var klädd i hatt. Moriskan tillkom som ett komplement 1902.

Wega. Automatrestaurang som öppnade i ”Öresundshuset” på Skeppsbron 1912. Finns idag att beskåda i Malmö museum.

Kockska huset är uppfört på 1500-talet men Kockska krogen är förhållandevis ny. Föregångaren hette Nya Tunneln som öppnade i slutet av 1870-talet. Innan dess hette krogen Anderssons källare. Från 1907 och fram till Kockska krogen öppnade 1967 var källaren ett lager.

Bullen. Ölutskänkning i denna lokalen på Storgatan 35 startade 1899. Under åtskilliga år hette ölkafét Wernerssons Öl- och Biljardsalong. Efter en omfattande renovering öppnade puben The Bulls Eye 1970 och blev ”Bullen” i folkmun.

Centralens restaurang och pub. Järnvägsrestaurangen öppnade runt 1925, blev engelsk pub 1968. 2006 flyttade O’Learys i lokalen och fem år senare blev den ett Starbucks.

Kungsparken. Första versionen av restaurang Kungsparken öppnade 1881, men då i en annan byggnad och under annat namn.

Teaterkaféet/Olgas kafé. Kaféet uppfördes 1920 i anslutning till friluftsteatern vid vattentornet i Pildammsparken. Drevs sedan 19030-talet av aktrisen Olga Hellqvist. Olgas Kafé blev med tiden Chez Olga, Olgas restaurang och sedan en del år Bloom in the Park.

Rådhuskällaren. Ser man till de äldsta byggnaderna som en gång varit krog och är det också i dag (men som alltså haft en annan funktion genom åren lopp), då är kanske Rådhuskällaren äldst. Där drack man öl redan på 1500-talet.

Hippodromen. Restaurangen öppnade den 8 april 1900 och stängde 1969. Efter 25 års uppehåll återuppstod både teatern och krogen, år 1994.

Temperance. Limhamnskungen R F Berg och hans Malmö Nya Ångköks AB lät uppföra hotellet med matsal 1901-02. Sedan dess har det – med vissa uppehåll – varit  krog på hörnet Engelbrektsgatan och Per Weijersgatan.

Café Väster, på Västergatan 11, sägs ha öppnat 1882. Ska ha hetat Kamras i början av förra sekelskiftet och därefter Tegnérs Konditori från 1944 och framåt. Idag är det restaurang i lokalen.

KallbadhusetMalmö saltsjöbad öppnade från 1898. Sedan dess har det serverats någon form av mat, dock var det enbart kafé med platsmuggar, kanelbullar och ostmackor under 1980- och 1990-talen.

Översten. Här känns det som att tiden stått still sedan Kronprinsen stod klar 1964. En del förändringar har dock gjorts. Borta är bland annat bardelen.

Ölkafér. Puben Nobe vid Nobelvägen brukar lyftas fram som stans äldsta. Namnet Nobe tillkom någon gång på 1980-talet. Innan dess låg där en av de fyra restauranger som drevs av Malmö Café AB. Men det finns andra ölkaféer som är äldre. Skolgatans ölkafé och restaurang Möllan har rötterna i förra sekelskiftet. Även Bee/La Couronne har ett förflutet som ölstuga/ölhall, kallad Kronan.

Läs om Malmös historiska krogar i den utmärka boken ”Här har man roat sig”, av Bengt Liljenberg. 

Restaurang Tunneln år 1913. Direktör Elias Smith och hovmästaren Hugo Svensson främst i bild.
Kockska huset 1907, men nedgång till krogen Nya Tunneln från Västergatan.
Hotell Svea till vänster och Gästgivaregården, kallad ”Svarta hålet”, till höger. Idag ligger Savoy på platsen. Bilden tagen senat 1860-tal eller tidigt 1870-tal. Foto: Carl de Shàrengrad.
Restaurangen i Kungsparken, den äldre.
Far i hatten, döpt i folkmun efter den hattprydde krögren Per Anton Holmgren.
Josephine Baker uppträdde i Kramers restaurang i september 1967. Foto: Bert Olsson.
Servitrisen Marta Lundh tar sig ett bloss på Mattssons ölstuga. Okänt år. Foto: Martin Reychman.
”Bullen” blev smeknamnet på puben Bull’s Eye, sedermera Tv¨krögare. Ursprungligen var det ett öl- och biljardkafé om drevs av Wernersson. Utanför fönstret kan man ana det rivna Lugnet. Året är 1974. Foto: Bert Olsson.
Det är sig likt på Mando på Skomakaregatan i Malmö. Bilden är tagen i juli 1967. Foto: Staffan Johansson.