Försvunna Malmö 29 juni 2016 • Uppdaterad 1 juli 2016

MFF:s skyddslejon har återvänt hem

Det händer att även djungelns konung måste vika sig för överheten. Till slut fick de nog, de två lejonen som i åratal vaktat den gamla tennishallen mittemot Konsthallen. Kanske insåg de att slaget var förlorat. Tennishallen kommer att rivas, vare sig de vill eller inte.

Läs även: Game, set, match för Tennishallen.

Häromdagen reste sig lejonen, lommade västerut genom asfaltsavannen och slog sig ner på slänten mellan de vita träden (flaggstängerna) vid Malmö idrottsplats östra kortsida, inte långt från sin ursprungsplats.

Läs även: Om lejon kunde tala. 

Lejonen skänktes av R F Berg och Skånska Cementgjuteriet år 1897. De vaktade i många år framför Idrottsplatsens restaurang, även den gången Malmö FF bildades där under ett turbulent möte 1910. Byggnaden som 1896 hade rests på den mark som numera upptas av parkeringsplatsen bakom Operan, revs i samband med att Stadsteatern byggdes. Lejonen placerades därefter (exakt när är inte känt) utanför Tennishallen.

Nu har de alltså, nära nog, återvänt till gamla marker. Fast bakom staket.

Lejonen vaktar numera Malmö idrottsplats.
Ett 119 år gammalt lejon utanför Tennishallen mittemot Konsthallen. En gång låg det på vakt utanför idrottsplatsens restaurang, där Malmö FF bildades 1910.
Idrottsplatsens restauration med ett av lejonen på vakt utanför. I bakgrunden ses den byggnad som 1910 blev danspalatset Boston Palace, innan det blev en filminspelningsstudio på 1940-talet. Båda byggnaderna revs 1948. Bakom Boston skymtar några av bostadshusen vid Munk- och Borgmästegatorna.