Försvunna Malmö 25 januari 2017

Katja of Sweden satte Malmö på modekartan

Katja of Sweden blev hela Sveriges modeskapare, och inte minst MMT:s i Malmö.

Malmö Mekaniska Tricotfabrik grundades redan 1892 i syfte att tillverka underkläder, i en förhyrd lokal på Lilla Kvarngatan. År 1898 stod en helt ny fabriksbyggnad klar på Rönneholmsvägen (idag mellan Kronborgsvägen och Västra Rönneholmsvägen). När första världskriget bröt ut 1914 var personalstyrkan på över 300 personer på fabriken som kallades Trikåtan.

Läs mer: Textilfabriken – kvinnornas arbetsplats. 

Under mellankrigsåren växte verksamheten. På 1950-talet drabbades den svenska textilindustrin hårt av en ökad import från utlandet. Men MMT hävdade sig bra, mycket tack vara att företaget år 1954 fått till ett framgångsrikt och lönsamt samarbete med den världsberömda klädesdesignern Katja Geiger.

Modevisningar i Sydsvenskans regi 1956. Balenciagas Sylvana beundrar Maj Hähnels ensemble i kryddgrön 3-Te-jersey, signerad Katja of Sweden. Foto: Sydsvenskan.

År 1961 köptes MMT upp av den vacklande MAB & MYA-koncernen och samarbetet med Katja Geiger blev allt mer ansträngt. År 1975 bröt hon all samverkan med Malmöföretaget. Så länge kontraktet gällde fortsatte MMT  att tillverka kläder under varumärket Katja of Sweden ytterligare något år innan de stängde för gott.

På Skånemässan 1961 demonsterar direktör Frick höstens första boutiqueplagg från Katja of Sweden och MMT. Foto: Sydsvenskan.
Fröken Cathy Malmros vid MMT-montern med Katja of Sweden-modeller på Skånemässan i Malmö 1962. Foto: Sydsvenskan.
Annons ur en klippsamling om företaget MMT på Malmö stadsarkiv.
Modeskaparen Katja Geiger i sitt hus i Huaröd år 1954. Foto: Sydsvenskan.

Katja Geiger föddes som Karin Hallberg 1920 i Ekeby strax öster om Helsingborg.

 

 


Taggar