Försvunna Malmö 20 april 2017

Barnen på Gustav ska få leka igen, men först en renovering

De lekande barnen på Gustav Adolfs torg är ett av vårt mest kända, omtyckta och äldsta offentliga konstverk i staden. När skulpturen och fontänen 1999 flyttade ett trettiotal meter rörde det upp känslor.

Nu demonteras konstverket igen, men bara för att renoveras. Fontänen har på senare år läckt vatten och behövde ses över. Den är ju trots allt över hundra år gammal. Ursprungligen stod den Skånefödde konstnären Anders Jönssons skulptur utanför Baltiska konsthallen och kallades ”Duschen”.

Vykort från 1914. Anders Jönssons ”Duschen” stod framför Konsthallen på Baltiska utställningen. Observera de höga strålarna.

Efter Baltiskan inköptes ”Duschen” av konsuln och färgfabrikanten Eugén Wingård. I hans butik vid Södergatan handlade för övrigt konstnärer i flera generationer sitt material. Wingård anslog också medel för tillverkning av en lämplig bassäng i granit, efter ritningar av Anders Jönsson.

Genom Malmö förskönings- och planteringsförenings försorg placerades fontänen 1915 vid den östra delen av planteringsrundeln på Gustav Adolfs torg.

Vykort frankerat med 10 öre, vilket var portot mellan åren 1919 och 1948. Anders Jönssons ”Lekande barn” med halvhöga strålar.

Nytt namn blev ”Lekande barn” och fontänens strålar sänktes då malmöbor krävde att barnen inte skulle duscha dagarna i ända. Sedan dess har vattentrycket sänkts ytterligare och nådde senast knappt barnen till midjan. Efter en renovering ska det förhoppningsvis bli bättre sprutt. 

Stenläggare Kjell Hansson från Ljungbyhed har fått i uppdrag att renovera den hundra år gamla fontänen. Om någon vecka ska vattnet kopplas på igen. Foto: Martin Andersson