Försvunna Malmö 19 maj 2017 • Uppdaterad 24 maj 2017

Vem ville inte se The Who på MFF-stadion?

Om man kunde backa bandet 50 år hade jag inte tvekat. Så länge är det sedan ögonblicket gick mig förbi. Det var kanske inte mitt livs misstag – jag var ju bara 11 år. Men ändå.

År 1967 pryddes mitt pojkrums väggar av diverse idolporträtt ur tidningen Bildjournalen. Det var Tages, Gonks och Beatles men framför allt var det The Who. Popbandets sex bokstäver prydde även ryggen på min Koreaduffel. Man var ju ett mods! På skivspelartallriken snurrade ”My Generation”, ”I’m a Boy”, ”Ready Steady Who”, ”Happy Jack”, ”So Sad About Us” och framförallt ”Pictures of Lily”.

Klicka på bilden för att få den större.

Att ha missat The Whos första konsert i Malmö på hösten 1966 må vara sin sak. Men att även den andra konserten i maj 1967 gick mig förbi är svårt att smälta. Jag borde naturligtvis rymt hemifrån, pantsatt hunden eller vad som helst för att komma över en biljett. Men jag nådde liksom inte upp till biljettluckan.

Läs mer: När modsen spred panik i Malmö. 

Förvisso fick jag ytterligare en chans att se idolerna, i engelska Durham 1968. Men då var det…utsålt. Den gången var jag 12 år, och ”so sad…”.

Många år senare gavs en ny möjlighet, i Köpenhamn 1997. Den gången var det lättare att få tag på biljett. men det var ju så dags, då var det ju bara tre kvar. Keith Moon levde som bekant som han lärde, eller som Pete Townshend skaldade i ”My Generation”: han dog innan han blev gammal.

Nåväl. Med hjälp av vårt arkiv går det att göra en tidsresa. Sydsvenskans poprecensent signaturen ”Bosson”, även känd som Bosse Hansson, var på plats blad modsen på MFF-stadion vid Erikslustvägen den 7 maj.

Här är Bossons rapport:

”I rekvisitan ingår insparkade och sönderrivna förstärkare (attrapper), men ur de fungerande högtalarna kom ett fantastiskt hårt och skönt ljud. […]

Polisen gjorde vad de kunde för att hålla ordning när Pete Townshend i The Who satte fart på sin gitarr på MFF-stadion för 50 år sedan. Foto: Per Roland Nilsson/Sydsvenskan.

Det var fyra engelsmän i toppform. Roger Daltrey var på bästa sånghumör. Hans röst lät mestadels till och med bättre än på platta. […] Skaparen av Who-soundet, Pete Townshend, är något alldeles för dig själv. Han behandlar sin gitarr som vore den en leksak. Kastar den upp i luften, drämmer den i golvet osv. 

Tidstypisk konsert med The Who, på MFF-stadion i Malmö 7 maj 1967. Foto: Per Roland Nilsson/Sydsvenskan.

Bakom branschens största trumset tronade Keith Moon. Han har utnämnts till poppens bäste och mest hårdslående trummis. […] Trumpinnar är snabba förbrukningsartiklar i händerna på Mr Moon. 

De tres raka motsats är basisten John Entwistle. Han rör inte mycket på sig under konserten. […]

Tumult i Malmö 7 maj 1967. Foto: Per Roland Nilsson/Sydsvenskan.

Till detta enorma utspel på scenen svarade publiken med att komma i extas. […] Svettiga poliser som försöker hålla borta den stormande publiken, flickor som hoppar upp på scenen för att omfamna sina idoler, skrik och skrän. Men ordningsmakten lyckades hålla det hela under kontroll, även om det gick ganska bryskt till här och var.”

Foto: Per Roland Nilsson/Sydsvenskan.

Konserten arrangerades av klubb Bongo som också såg till att Jimi Hendrix kom till Malmö, bara ett par veckor senare.

Läs mer: När Jimi Hendrix spelade på Friisgatan i Malmö.