Inside Redhawks 25 augusti 2016

Vinst i viktig värdemätare

Bild: Bildbyrån.

Pantern och AIK i all ära, men några riktiga värdemätare är dessa allsvenska lag inte. Bättre upp med ett på bättre pappret väsentligt uppgraderat Karlskrona – SHL-jumbon från i våras?

Självklart.

Malmö Redhawks måste ha Blekingelaget bakom sig i tabellen. Så enkelt är det. Träningsmatcher är en sak. Seriematcher en helt annan. I den tredje träningsmatchen för säsongen vann Redhawks med stabila 5–2 (målskyttar: Erik Forssell 2, Andreas Thuresson, Frederik Storm, llari Filppula).

På det stora hela hade Redhawks större linjer, var något skickligare och gjorde färre misstag.

Spontana intryck?

Andreas Thuresson såg många procent bättre ut än vid den här tidpunkten förra året. Klart rappare. Större lungor.

Modonyförvärvet Noah Welch är tänkt som den stora backpjäsen. En kille som ska kunna göra plus 25 minuter om det krävs. Han agerade med auktoritet. Pondus. Dock inte så rörlig i sidled. Lär fälla ut bommen många gånger och dra på sig tvåor.

Johan Ivarsson var på vippen att få sitt stora genombrott förra säsongen. Samma tendens nu.

Fredrik Händemark såg ut som han gjorde under slutet av sin tid i Pantern och under de första Redhawksmatcherna. Med energi och fart under fötterna är han svårstoppad. Tung att möta.

När Ilari Filppula utgick ökade Kim Rosdahls istid. Han gick från BP-roll till fullt spel i fjärdekedjan. Stark och rejäl. Fått upp farten. Användbar. Han kan nog bli svår att rucka på och lär få sina minuter.

 

 

 

 

 

Inside Redhawks 31 juli 2016

Redhawks utmaning: Balansgången mellan gammalt och nytt

Bild: BILDBYRÅN

Juli blir augusti och hockeysäsongen smyger igång. Återsamling för Malmö Redhawks väntar.

Fystester och prova nya utrustningsgrejer. Grovt skissat ser den första veckan efter semestern ut ungefär så.

Den 8:e är det ispremiär på riktigt.

Med SHL:s högsta genomsnittsålder (28,15 år) kan vi misstänka att fysdelen av träningen blir aningen mer betydelsefull än vanligt. ”Gubbarna” ska ju orka hela vägen…

Å andra sidan är fysisk prestanda alltid ryggraden i verksamheten.

Det krävs en hel del sommarträning för att kunna spela i SHL. Genom åren har vi sett åtskilliga exempel på nordamerikaner som har slarvat med den detaljen.

I SHL är det svårt att spela sig i form.

Med det uttalade målet att klättra i SHL-tabellen gäller det att få en flygande start på seriespelet.

Åtminstone bör laget lämna startplattan tryggt och säkert.

Den nye tränaren Peter Andersson är i behov av en jämn påfyllning på poängkontot. Något som skapar trygghet i processen.

Det gäller att behålla de bästa sakerna från Björn Hellkvist-åren: det hårda jobbet och backcheckingen, men också kunna införa Peter Anderssons idéer om en större puckkreativitet.

Kunna stanna upp och tänka efter två gånger, men inte bromsa upp för mycket så intensiteten sjunker.

Med en på papperet skickligare trupp kanske en del av detta kommer per automatik.

Men i hockey går det inte att ta något för givet. Nya strategier tar tid att arbeta in. Balansgången mellan gammalt och nytt kan vara knepig.

För mig blir augusti lite annorlunda jämfört med normalt. På onsdag lyfter planet mot Rio – in i OS-bubblan med överljudshastighet.

 

 

 

Inside Redhawks 28 juli 2016

Rutinerad forward till Pantern

Bild: BILDBYRÅN

Sista pusselbiten är på plats för Pantern: Martin Janolhs. Den 25-årige forwarden kommer närmast från Almtuna, där gjorde dalkarlen 24 poäng (12+12) den senaste säsongen.

– Martin är en skridskostark forward med god teknik, säger Panterns sportchef Joakim Tillgren i ett pressmeddelande.

Joakim Tillgren prisar också Martin Janolhs karaktär och arbetskapacitet.

– Martin kommer att passa bra in i Pantern, med sig i bagaget har han en stor rutin och erfarenhet för spel på denna nivå, säger Tillgren.

Häromdagen blev det också officiellt att allsvenska Pantern har förlängt kontrakten med Anton Blomqvist och Patrik Blomberg.

Inside Redhawks 22 juli 2016

Redhawks har gått back på nordamerikanska backar

Bild: BILDBYRÅN

Malmö Redhawks har aldrig haft någon större pricksäkerhet när det gäller nordamerikanska backvärvningar. Varken förr eller senare. Flopparna har avlöst varandra. Den största fullträffen hittills är väl Warren Anderson, som lirade i Mif i slutet av 1970-talet. Därefter gjorde han bland annat två OS för Kanada.

Nu meddelar Redhawks att det inte blir en fortsättning för Derek Meech (läs mer här). Skador anges som orsaken. Meech var ingen flopp, men han motsvarade inte heller förväntningarna. En medelgod SHL-försvarare, mer under än över genomsnittet. Inte tillräckligt bra för att vara en dominant importspelare.

Derek Meechs ersättare blir en annan kanadensare: André Benoît, som har en tjockare meritlista och mer erfarenhet av europeisk hockey än vad hans föregångare hade. Bättre lycka nu för Redhawks? Time will tell.

 

Så – tillbaka till semesterlivet. 

Inside Redhawks 5 juli 2016

Pääjärvi stannar i St Louis

Bild: BILDBYRÅN

Magnus Pääjärvi Svensson stannar i NHL. Den Malmöfostrade forwarden har signerat ett nytt ettårskontrakt med St Louis Blues.

Inside Redhawks 1 juli 2016

Lönekostnaderna för Redhawks ökade med 22 miljoner

Bild: BILDBYRÅN

Om vi bryter ned Malmö Redhawks bokslut och förlusten på nästan åtta miljoner kronor – vad finner vi då? SHL kostar och ger intäkter, men i det här fallet inte i samma omfattning.

Resultaträkningen för Redhawks hockeybolag visar att nettoomsättningen (och övriga rörelseintäkter) ökade från 57 till 81 miljoner kronor.

Problemet var att ”Övriga externa kostnader” också ökade. Med sju miljoner. Från 24 till 31.

Föga förvånande var den största minusposten ”Personalkostnader”. Den ökade från 29 miljoner i allsvenskan till 53 miljoner kronor i SHL.

Märkväl att det gäller hela personalstyrkan: spelare, ledare och kanslipersonal. Totalt 42 stycken den gångna säsongen, jämfört med 40 anställda i allsvenskan.

Senaste säsongen i allsvenskan betalade Redhawks ut 20 miljoner i ”Löner och andra ersättningar”. Sedan tillkom 7 miljoner i pensionskostnader och sociala kostnader.

I SHL handlade det om nästan 35 miljoner i löner och andra ersättningar plus 14 miljoner i pensionskostnader och sociala kostnader.

Själva lönedelen var alltså 22 miljoner kronor dyrare i SHL jämfört med allsvenskan.

Naturligtvis är det spelartruppen som äter upp den största delen av lönekakan. Konkurrenssituationen i SHL gör att spelartruppen blir betydligt dyrare, men Redhawks hade också några nordamerikaner som kostade betydligt mer än vad de smakade.

Styrelseordföranden Tommy Qvarfort aviserar att Redhawks kommande säsong får runt 28 miljoner kronor i SHL-pengar, ungefär åtta miljoner mer än senast.

Att dessa åtta miljoner ograverat skulle kunna gå till spelartruppen känns orealistiskt. Såvida inte publik- och sponsorintäkter ökar med ungefär lika mycket.

Okej, några surdegar hade Redhawks med sig in i förra säsongen. Bland annat en ekonomisk uppgörelse med Yanick Lehoux och den förre tränaren Mats Lusths lön. Men sådana kostnader får väl nästan räknas som vardagsmat och alltid tas höjd för.

Nästa säsong gäller det att bromsa och gasa samtidigt. Få valuta för pengarna.

Räddningsplankan som Redhawks använde sig av i det här bokslutet är åtminstone förbrukad (läs mer här).   

 

Och nu sjunker jag in i semesterdvalan igen.

Inside Redhawks 30 juni 2016

Kalkylerad förlust med inbyggd räddningsplanka

Bild: BILDBYRÅN

 

Utåt sett har Malmö Redhawks spelat ett högt spel. Men säsongsförlusten på nästan åtta miljoner kronor kom förmodligen inte som en större överraskning.

Klubben var medveten om att man som serienykomling skulle få sex miljoner kronor mindre i SHL-pengar.

Redhawks försökte dock att få de etablerade klubbarna i SHL-aktiebolaget att ändra uppfattning, eller som det står i Redhawks förvaltningsberättelse: … ”enligt vår mening stred mot likabehandlingsprincipen av aktieägare och skapade en ojämn konkurrenssituation.”

Hur som helst: Redhawks bolagsstyrelse med ordföranden Tommy Qvarfort i spetsen resonerade så här:

– Vi var eniga i styrelsen om att vi var tvungna att satsa för att klara oss kvar i SHL. För utfallet hade varit värre om vi trillat ut på grund av att vi hade varit sparsamma. Vi satsade medvetet hårt och det har inneburit en förlust på 7,9 miljoner kronor (läs mer här).

Det hela kan tolkas som en mer eller mindre kalkylerad förlust med en inbyggd räddningsplanka.

Redhawks hade nämligen ett triumfkort att spela ut. När elitverksamheten bolagiserades säsongen 2008-09 var klubben allsvensk så det skrek om det. Just detta ska parterna då ha tagit hänsyn till. Elitverksamheten och själva spelrätten är mer värd i SHL än i andraligan. Vilket är själva (intern)affärsidén i det här upplägget.

– Historiskt sett fanns det en överenskommelse. Om vi gick till SHL skulle det utgå en tilläggsköpeskilling utöver de femton miljonerna som vi betalade då. Nu har vi gjort ett tilläggsavtal där vi betalar ytterligare tio miljoner kronor för detta. På det sättet skapar vi en vinst i den ideella verksamheten och den har använts för ett ovillkorat aktieägartillskott och det räddar det egna kapitalet, säger Tommy Qvarfort.

Enligt Tommy Qvarfort är den här modellen godkänd av licensnämnden. Den ska ha använts av två andra SHL-klubbar.

Kreativt, invecklat och en smula snårigt? Ja.

Och det hade sett snyggare ut om klubben hade spelat med öppna kort tidigare. Kommunicerat ut modellen, ungefär så här: ”vi går mot en storförlust, men vi avser att göra si och så”.

Möjligen är det också en påminnelse om att den ideella föreningen kan vara en aktiv aktör i ett idrottsaktiebolag.

Även om föreningen i det här fallet mest varit en viktig statist eller mellanstation på vägen.

Men i längden är det kapitalet som styr.

Även med 51-49-regeln.

För att klara förluster måste alltid aktieägarna vara beredda att skjuta till pengar eller medel för att balansera verksamheten.

På ett eller annat sätt.

 

 

 

Inside Redhawks 27 juni 2016

Konsten att knäcka Kim-koden

Bild: BILDBYRÅN

Den årliga NHL-draften är över. Två Redhawksjuniorer draftades i den sjunde och sista rundan: Mattias Elfström (Detroit) som 197:a och Joachim Blichfeld (San Jose) som 210:a – näst sist av alla.

Chansen att nå NHL med så höga drafttal är förstås ganska liten, men ha hopp.

Mitt favoritexempel är och förblir en annan Malmöspelare.

Kim Johnsson (bilden) draftades absolut sist 1994 av New York Rangers, som 286:a i den elfte rundan.

Och han fick en väldigt fin NHL-karriär något snäpp under absolut stjärnstatus och gjorde över 700 grundseriematcher.

 

XXX

Pantern fortsätter att presentera spelare. I förra veckan blev det klart med en Malmöåtervändare i forwarden Victor Öhman. Ingen skräll, förstås…

Det ska bli intressant att se vad Öhman kan uträtta i en förmodad stor allsvensk roll.

Pantern gjorde också klart med backen Andreas Söderberg. En produkt från Skellefteå som tillbringade förra säsongen i Vita Hästen.

Pantern fortsätter på den inslagna linjen, bygger på egen hand och verkar inte invänta vad som händer i Redhawks, men håller ändå en dörr öppen åt det hållet.

Sju backar är på Panternkontrakt. Åtta om vi räknar in Anton Blomqvist, som ännu inte är presenterad.

Elva forwards är i skrivande stund i hamn. Ett par till behövs, men just här har förstås Redhawks sitt överflöd.

XXX

Joey Tenutes nya klubbadress blev klar: Storhamar. Den norska klubben gör en intressant satsning med en godbit som Petteri Nummelin, 43 år, på blålinjen och två andra Redhawksbekanta: Hampus Gustafsson (original Babyhawk) och Christian Larrivée (som gjorde en provspelssväng i Malmö).

XXX

Såja, ett litet uppsamlingsheat mitt under semestern. Nu trycks ledighetsknappen in igen för ett tag.

 

 

 

 

Inside Redhawks 19 juni 2016

5 utmaningar för Malmö

Bild: BILDBYRÅN

Ambitionen är att lämna ingemansland i tabellen och bli ett slutspelslag. Vilka utmaningar väntar då för Malmö Redhawks? Vad behöver absolut fungera?

 

TRÄNARSTABEN: Ut med Björn Hellkvist och Andreas Hadelöv. In med Peter Andersson som huvudtränare och Martin Filander som assisterande. Kvar sedan tidigare: assisterande tränaren Jesper Mattsson, fystränaren Freddie Sjögren och målvaktstränaren Andreas Eriksson.

Ingen skönjbar röd tråd mellan Hellkvist och Andersson. Åtminstone inte autobahn-bred. Jo, Andersson vill också spela med fart och press, men 2016 är det svårt att hitta en coach som inte vill göra det.

Peter Andersson var själv en skicklig spelare och vill ha spelskickliga killar som kan och får utrymmet för att improvisera i anfallszonen. Naturligtvis med det defensiva samvetet påkopplat. Förra säsongen var känslan att forwards hade försvarsarbetet i tankarna i samma ögonblick som offensiv blålinje passerades. Något som säkert var viktigt för att ta Redhawks till högsta serien och hålla laget kvar, men för att utvecklas behövs ett större mod och kanske en bättre idé.

Och att pumpa in det blir en av Peter Anderssons största uppgifter, vilket är lättare efter uppgraderingen av truppen.

Om vi nu ska prata röd tråd är den tydligaste att Freddie Sjögren är kvar som fystränare.

Vad som görs under försäsongen lever kvar under hela säsongen och ska också underhållas under seriespelet.

Gruppkemin förändras med nya ansikten. Martin Filander verkade vara mer eller mindre klar innan Peter Andersson blev det. Det betyder förstås att sportchefen och vd:n Patrik Sylvegård var angelägen om att få just Filander.

Sylvegård handplockade Björn Hellkvist från Rögle, där dennes karriär hade bromsat upp på grund av sjukdom.

Tillsammans gjorde Sylvegård och Hellkvist en resa från allsvenskan till SHL-etablering.

Vad som vi också måste ha i bakhuvudet är att Peter Andersson kommer in i det här jobbet med helt andra ingångsvärden än vad Björn Hellkvist gjorde.

Peter Andersson och Patrik Sylvegård spelade tillsammans, de är från Örebro och hade starka sociala band tidigare.

Andersson var en ledande spelare i Malmö, Sylvegård betydligt längre ned i hierarkin.

Peter Andersson har dessutom ett förflutet som sportchef i Redhawks.

SHL är en resultatbaserad underhållningsindustri och poäng är bränslet.

Under sommarmånaderna är det sol, glass och avspänt.

Under seriespelet testas konstellationen.

I skarpt läge.

Peter Andersson har integritet, är envis och är mentalt tuff. Han är säkert beredd att kompromissa till en viss gräns, men att Andersson är tillräckligt stark för att sätta kursen och styra det här skeppet i SHL råder ingen tvekan om.

Allt mäts emellertid i poäng och tabellplaceringar, särskilt ett lag som är byggt för att ta nästa steg.

Friktion uppstår alltid och kan ses som en del av den dynamiska processen, men en hyfsad poängskörd är nyckeln för att undvika gnissel.

 

MÅLVAKTSPARET: Jonas Gunnarsson och målvakstränaren Andreas Eriksson kändes som ett riktigt sammansvetsat team. Med Gunnarsson i NHL, Oscar Alsenfelt kvar och nye Cristopher Nihlstorp, då ritas landskapet om. Nihstorp är en beprövad vinnare med tre tunga mästerskapstitlar och Alsenfelt är en toppmålvakt om formen infinner sig efter höftskadan. I teorin står sig den här duon väl i SHL-konkurrensen.

 

BACKBJÄSSEN: Förhoppningarna är stora när det gäller Noah Welch, som närmast kommer från Modo. Han pekas ut som en kille som kan och vill spela mycket, samtidigt ska den Harvardutbildade backen vara en ledare på och utanför isen. Låter inte som ett helt lätt uppdrag, men, men… Welch verkar ha gjort det förut, även om Modo trillade ur.

 

SKICKLIGHETSHÖJNINGEN: Redhawks har värvat för att bli vassare. Nästan uteslutande på forwardssidan och då vill det förstås till att produktionen ökas. Bland nyförvärven – Ilari Filppula, Konstantin Komarek, Nichlas Hardt, Robin Nilsson Alvarez, Rhett Rakhshani, Erik Forssell och Fabian Brunnström – behöver nog tre fyra av dem prestera enligt förväntningarna och någon ännu bättre än så. Sedan får man alltid räkna med att en eller två inte lyckas fullt ut.

 

ÅLDERSNOJAN: Över 28 i snittålder maskeras bäst genom energifyllda framträdanden och poäng i massor. Dinosauriekritiken infinner sig om laget ser orkeslöst ut och dalar i tabellen.

 

XXX

Btw: ha en trevlig semester. Själv går jag på ett långt sommarlov och sedan väntar Rio-OS. Några sommarnedslag blir det förmodligen ändå i den här kolumnen. Hur som helst: Njut av sommaren…!

 

 

Inside Redhawks 16 juni 2016

Dyk bekräftad av Pantern

Bild: BILDBYRÅN

En av Panterns sämst bevarade hemligheter är officiell. 23-årige Sebastian Dyk är presenterad som nyförvärv. Forwarden gjorde 30 poäng (11+19) förra säsongen för Asplöven.

– Sebastian är en högerskytt med god erfarenhet och är en stark skridskoåkare med hög arbetsmoral. Sebastian är Malmögrabb och har en hög ambitionsnivå, han är poängstark och kommer att passa bra in hos Pantern och vårt sätt att  spela, säger Panterns sportchef Joakim Tillgren till klubbens hemsida.

Arkiv