Inside Redhawks 26 september 2016

Percy om hotet från den danska jättearenan: Vi darrar inte

Bild: BILDBYRÅN

Royal arena i Köpenhamn invigs med en ljudexplosion som kanske hörs till Malmö arena tre mil bort.

Den 3 februari spelar hårdrocksbandet Metallica på premiärfesten. Den danska multiarenan har redan säkrat sim-EM 2017 och hockey-VM 2018. Malmö arenas ägare Percy Nilsson ser inte den danska arenan som något större hot.

– Vi går inte omkring och darrar. Vi ser inte någon större konkurrens. Det kan tänkas att vi missar någon stor artist. Men det är inget vi lever och dör med, säger Percy Nilsson, vars största hyresgäst är Malmö Redhawks.

Bygget av Royal arena har tagit fem år och prislappen förväntas hamna på omkring 1,8 miljarder svenska kronor.

– De har det nog inte så lätt, men är det byggt så är det byggt. De har kostnader som ligger långt över våra. De pratar om att göra 60 till 80 evenemang per år. Räknar man räntekostnaden kan det vara svårt att få ihop ekvationen. Vi gör 130 evenemang per år. Vi känner oss ganska lugna. De får göra sitt och ha sina bekymmer. Och vi gör vårt, säger Percy Nilsson.

Royal arenas toppkapacitet för konserter är uppemot 16000 åskådare och runt 13000 för sportarrangemang.

Det uttalade målet är att attrahera danskt och svenskt näringsliv. Bland annat finns fjorton loger av hög standard.

– Vi har valt att skära ned antalet loger så vi kan hålla dem på en internationell hög nivå, säger Dan Hammer, vd för driftsbolaget Danish Venue Enterprise till Berlingske Business.

– Vi har 72 loger, kontrar Percy Nilsson.

Karin Mårtensson, vd för Malmö arena, menar att konkurrensen från den danska motsvarigheten måste tas på allvar.

– Antingen konkurrerar vi eller så samverkar vi kring vissa arrangemang. Vi har träffat ledningen för Royal arena, så vi är inte helt obekanta med varandra. Men vi har fullt fokus på vårt på den här sidan av Öresund. Att det inte skulle kännas att de öppnar är däremot inte sannolikt. De kommer att sätta sin prägel, men vi har åtta års försprång, säger Karin Mårtensson.

Driftsbolaget för Royal arena ägs av Live Nation. Man kan tänka sig att bolaget placerar sina artister i den nybyggda danska arenan, eller?

– Live Nation är en stor arrangör i vår arena också, men vi får hoppas att de inte bara fokuserar på Danmark. Vi har hittat vår marknad. Tittar vi på vår kalender, så har den aldrig varit så fullbokad som nu. Men vi skulle inte kunna ha exempelvis ett sim-EM i december, det är omöjligt för oss om vi ska ha ett hemmalag [Malmö Redhawks], säger Karin Mårtensson.

Till skillnad från Malmö arena har Royal arena ingen permanent hyresgäst i form av en professionell klubb som ska spela sina seriematcher där.

– Vi har i alla fall ett hockeylag som leder SHL, det kommer aldrig att hända i Danmark, säger Karin Mårtensson med ett skratt.

XXX

Varför Metallica? Kopplingen kan vara Lars Ulrich, den dansk-amerikanske trummisen.

 

 

 

 

Inside Redhawks 26 september 2016

Charterflyg ger Redhawks vingar inför Röglematchen

Bild: BILDBYRÅN

Malmö Redhawks har fått en flygande start på säsongen med tre raka segrar. För att stanna kvar på svindlande höjder ska klubben flyga och fara. Det blir nämligen ett chartrat plan till Karlstad på torsdag för mötet med Färjestad.

– Det finns med i vår budget, där har vi med X-antal charterflygningar och så får tränarna välja vilka det blir, säger Patrik Sylvegård, sportchef och i vd i Malmö Redhawks.

Anledningen till varför det blir Karlstad t/r på torsdag med flyg är ganska enkel. På lördag är det nämligen Skånederby i Ängelholm mot Rögle. Då gäller det att vara fräsch i knopp och kropp.

Inside Redhawks 24 september 2016 • Uppdaterad 25 september 2016

Redhawks gjorde vad inte MFF kunde

Bild: BILDBYRÅN

MFF åkte till Stockholm och torskade mot Djurgården. Redhawks åkte till huvudstaden och vann mot Djurgården, 2–1.

Ett trendbrott. Redhawksspelarna spände ut bröstkorgarna.

Förra säsongen hade Malmö Redhawks ett dystert facit mot 08-orna: fyra förluster av fyra möjliga.

Redhawks tog ledningen genom Andreas Thuresson.

Ett konstmål.

Speldosan Ilari Filppula svarade för en passning bakom ryggen till Thuresson – som sköt direkt. Pang, bom!

I mittperioden höjde Djurgården tempot och pressade tillbaka Malmö Redhawks. Jonathan Davidsson kvitterade med ett skott i krysset.

Redhawks hittade dock snabbt tillbaka till det organiserade uppträdandet och jämnade ut spelet.

Och lite mer än så.

Ilari Filppula upprepade passningstricket, inte fullt lika snyggt, men med väldigt hög kvalitet. En framspelning från sarghörnan på bladet till Nichlas Hardt – som sköt direkt.

Det blev segermålet. I sista perioden byggde Redhawks en tät försvarsmur.

Så här skrev jag om Ilari Filppula efter vinsten mot Karlskrona:

”Profiler som sticker ut behövs i alla kollektiv. I det finländska nyförvärvet Ilari Filppula bor det en playmaker.

Åkningen och fysiken kanske inte håller världsklass. Men han har blicken och händerna. Hockeyhuvudet som alltid letar efter den bästa passningen”…

34-årige Ilari Filppula kanske inte är en ny Raimo Helminen eller Jussi Riihijärvi.

Men han är Ilari Filppula och det räcker långt för Malmö Redhawks.

Läs här vad Jesper Mattsson tycker, som har spelat med både Helminen och Riihijärvi.

 

Inside Redhawks 24 september 2016

Pantern och Öhman går skilda vägar

Bild: BILDBYRÅN

Victor Öhman och Pantern går skilda vägar. Det meddelar den allsvenska Malmöklubben på sin hemsida. Den 24-årige forwarden återvände i somras till Malmö efter poängstark säsong med Västervik i division 1. Där han var en bidragande orsak till att klubben tog steget upp till allsvenskan med fjorton poäng på åtta kvalmatcher.

Men det blev aldrig någon allsvensk match med Pantern. Istället blev han utlånad till Kristianstad . I division 1-klubben har Victor Öhman producerat: fem poäng på två matcher.

Och vad händer nu med Öhman? Det ryktas om en återkomst till Västervik.

Inside Redhawks 23 september 2016

Rhett ess i rockärmen inför Skånederbyt

Bild: BILDBYRÅN

Inför Skånederbyt nästa lördag har Malmö Redhawks ett ess i rockärmen: Rhett Rakhshani.

– Rhett kommer i mitten av veckan. De första dagarna bor han i Köpenhamn. Förhoppningsvis spelar han mot Rögle, säger Patrik Sylvegård, sportchef och vd i Malmö Redhawks.

Klubben avstår att använda Rhett Rakhshani i torsdagens bortamöte med Färjestad. Skälet är skattereglerna. Amerikanen lirade förra säsongen för Linköping och som artistskattspelare måste han vara ute ur Sverige i 183 dagar. Den 1 oktober ska vara brytpunkten. Det ska däremot vara fritt fram att träna med Redhawks i slutet av nästa vecka och sova i Köpenhamn.

Bortamatcherna mot Färjestad och Rögle i all ära, men Redhawks trippel av tre raka ”away games” startar redan mot Djurgården i morgon (lördag).

Redhawkstränaren Peter Andersson vill att spelarna ska älska situationen. Omfamna den.

– Vi ska till upp till Stockholm en lördagseftermiddag. Man måste gilla läget. Palla det mentala trycket. Det tror jag att vi kommer göra. Vi kommer vara beredda, säger Peter Andersson.

Du tänker på publiktrycket?

– Ja, det är hemmapremiär för Djurgården. Vi vet hur de spelar, att de vill sätta press och forechecka. Det är 8000 åskådare och högljutt, det måste man gilla som spelare. Åka in och visa att man klarar av det. Tåla det. Det är ett bra mentalt test för oss, säger Peter Andersson.

En metod för att slippa ännu mer press på isen är att undvika utvisningsbåset.

– Det gäller att åka skridskor in i situationerna, vi får inte vara passiva. För då blir det dumma utvisningar och man kommer fel in i matchen, säger Peter Andersson.

Lagkaptenen Erik Forssell är fortfarande på skadelistan.

– Han är nog med nästa vecka, säger Peter Andersson.

Inside Redhawks 22 september 2016

Lyckad shoppingrunda på hemmaplan plus Söderberg och Hersley

Bild: Bildbyrån.

Storhandla. Fylla på förrådet inför vad som komma skall. Så har Malmö Redhawks agerat. Sex poäng på två hemmamatcher i säsongsinledningen. 3–0 mot Karlskrona under onsdagskvällen (läs mer här). Totalt sett ger det en god grund att stå på. Nu följer nämligen tre bortamatcher på raken: Djurgården (lördag), Färjestad (torsdag nästa vecka), Rögle (lördag nästa vecka). Sett till förra säsongens resultat behöver det inte vara negativt. Redhawks var tolva i hemmatabellen, men åtta i bortatabellen.

 

Malmöprodukten Carl Söderberg har på papperet varit i Tre Kronors fjärdekedja under World Cup. Men han och Gabriel Landeskog (klubbkompisen från Colorado) har i praktiken varit topp-6 bland svenska forwards kväll efter kväll. Mot Nordamerikas U23-lag kom första poängen för Söderberg. Han var inblandad i kvitteringsmålet som tog Tre Kronor till semifinalen (läs mer här).

 

Höllvikenbon Patrik Hersley är sidsteppad i Lokomotiv Jaroslavl. Den hårdskjutande backen är inne på sin tredje säsong i KHL. Vad petningen betyder är svårt att sia om. Ryska klubbar kan vara nyckfulla. Det kan vara början till slutet för Hersley i KHL, men han kan också vara tillbaka på isen innan vi hinner säga Lokomotiv. Malmö Redhawks? Ja, förr eller senare. Skulle Hersley vara på glid från Lokomotiv Jaroslavl är en annan KHL-klubb eller en europeisk mellanstation troligare. Inte minst ur skattesynpunkt. Ett närliggande fall är Mikael Wahlberg. Han fick kicken av CSKA Moskva mitt under säsongen 2008-09, men hamnade i schweiziska Ambri-Piotta. Visst blev det Redhawks igen, men först efter ett år i Österrike. I Hersleys fall skulle han dock kunna undvika det österrikiska året.

Inside Redhawks 21 september 2016

Panterntränaren: Man ska inte vara girig

Bild: BILDBYRÅN

Fem poäng efter tre matcher. Inte en flygande start för Pantern, men snudd på.

– Mot Vita Hästen hade vi också velat ha poäng, men man ska inte vara girig. Det hade kunnat vara noll poäng också, säger Panterntränaren Håkan Åhlund.

Mot Bofors Karlskoga var Robin Dahse tillbaka efter skada. På den fronten har det ljusnat för Pantern.

– Thom Flodqvist har tagit av gipset och är igång med skridskoåkningen. Ludwig Karlsson ska vara på is från och med nästa vecka. Jakob Karlsson finns tillgänglig till matchen mot Timrå på fredag, säger Håkan Åhlund.

Redhawkslånet Mattias Elfström missar trippen till Medelpad. Istället blir det J20-spel för honom.

– Han ska spela med Malmös juniorer – som har tre matcher i helgen, säger Håkan Åhlund.

Inside Redhawks 20 september 2016

Peter Andersson: Viktigaste är att behålla ödmjukheten

Bild: BILDBYRÅN

Vinst i smygpremiären mot Frölunda och Malmö Redhawks tuff-tufftåg ska rulla vidare. Mot nya poäng. Så är tanken. Onsdagens hemuppgift heter Karlskrona, SHL-jumbon från i våras.

Tränaren Peter Andersson höjer dock ett varningens finger.

– Vi gjorde en bra match mot Frölunda. Det vet vi. Det viktigaste nu är att behålla ödmjukheten i laget, att vi inte tror att vi är bättre än vad vi är. Vi kan spela så här bra – om arbetsinsatsen finns där och alla ställer upp på vad vi har kommit överens om. Då kan det se ut som mot Frölunda, säger Peter Andersson och fortsätter:

– Börjar vi fuska och några ska fara ut på sina egna äventyr, då förlorar vi. Fortsätter vi på samma sätt som mot Frölunda är vi svårslagna.

Det ser inte ut att bli några genomgripande förändringar i laguppställningen.

– Erik Forssell är ett frågetecken fortfarande, troligtvis kan han inte spela, säger Peter Andersson.

Målvaktssidan?

– Det får ni se, men någon av dem står [Oscar Alsenfelt eller Cristopher Nihlstorp], säger Peter Andersson med ett skratt.

 

Inside Redhawks 19 september 2016

Tung trea för Pantern mot raggarhockeyns främsta företrädare

Bild: Bildbyrån

Bofors Karlskoga har under 2010-talet i princip prenumererat på en plats bland de fem främsta i allsvenskan.

En seger mot raggarhockeyns främsta företrädare är alltid en merit.

Trots att Karlskoga är brandskattat och de ärrade veteranerna inte är lika elaka som förut.

Visst, raffel och tryck mot slutet, men Pantern behöver inte be om ursäkt för hemmasegern, 2–1.

Målvakten Tex Williamsson stod som en säker sheriff i skottregnet.

På det stora hela har Pantern ett jämnare material den här säsongen, jämfört med debutåret i allsvenskan.

Naturligtvis gör lånen sitt till. Erik Nyström (som temporärt är tillbaka med Frölundas välsignelse) samt Redhawkslånen Mattias Persson och Carl-Johan Lerby höjer nivån. Nittonårige Lerby har ett stort spel i sig.

Betyder också mycket att ha en sådan rutinerad herre som Johan Björk med från start. Han skänker stadga åt försvaret.

Förstås.

Och hur gick det till när Pantern tog sin första trepoängare i höst?

Jo, så här.

1–0 genom Emil Carnestad, ett old school powerplaymål. En passning från bakom kassen signerad Emil Sandin till Carnestad, som avslutade mitt i skottsektorn.

2–0 doftade Kristianstad, årgång 1992. Dennis Svensson, som är en frisk fläkt, fann Axel Wemmenborn mitt i skäret. Wemmenborn avslutade säkert mellan benen. Snyggt och ännu skönare för Pantern var att det skedde i numerärt underläge.

Karlskoga reducerade i powerplay, men Pantern höll undan.

En tung trea alla dagar i veckan.

OBS! Raggarhockey är inget negativt i min bok. Flänghockey med attityd är alltid kul att skåda. Och gå på hockey i Karlskoga är en kulturell upplevelse.

 

 

 

Inside Redhawks 14 september 2016

Pantern har inte råd med stjärnsmällar

Bild: Bildbyrån

1–2 mot Vita Hästen

En match av 52 omgångar.

En förlust och 51 matcher kvar.

Med andra ord ingen fara å färde för Pantern?

Nej, egentligen inte, men det andra året i en serie kan vara nog så knivigt. Första säsongens entusiasm över att spela i en professionell liga har sakta bleknat bort.

En liga som är topp-tio i Europa är svår att etablera sig i.

Ny huvudtränare (Håkan Åhlund).

En hel del nya spelare.

Delvis ny spelidé.

Det kan ta en stund att sätta allt på plats.

Premiärlaget var hyggligt namnkunnigt med Redhawks Mattias Persson och Frölundas Erik Nyström.

Två vassa lån.

Lånebacken Carl-Johan Lerby, också han från Redhawks, kan Pantern få mycket nytta av. En nittonåring kille med en utvecklingskurva i stigande.

Framåt virvlade Sebastian Dyk runt. Martin Janohls hade två frilägen, Mattias Persson ett.

Dennis Svensson rafsade in Panterns mål.

Aningen tveksam till att lagkaptenen Kim Johansson lirar i en undanskymd roll som ytterforward. Visst, han missade en passningsmottagning som var upprinnelsen till Hästens vinstmål, men avslutningen var ett distansskott.

Tror inte att Pantern kan kosta på sig lyxen att ha Johansson i en tredjekedja. Och som ytterforward. I det här gänget känns han som en given center i minst andrakedjan.

 

 

 

Arkiv