Annons:
Annons:
Annons:
Anders Mildner

Googlegåtan

Vilken är egentligen skillnaden mellan The Pirate Bay och Google?

Frågan tål att ställas nu när den uppmärksammade rättegången inleds i Stockholms tingsrätt.

Många känner sig osäkra över svaret. Även jag. Bägge sajterna pekar ju då och då mot upphovsrättsligt skyddat material. Hur ska man ställa sig till det?

Kanske kan man bara blunda. Inte för att världen ser annorlunda ut när man öppnar ögonen igen, men man har i alla fall fått problemet ur vägen, för en stund.

Problemet?

Ja, för om jag nu har förstått den tekniska sidan av den här saken rätt, så sparar Google – till skillnad från The Pirate Bay – allt som man indexerar på sina servrar, vilket bland annat inkluderar en hel del bildmaterial som Google inte har upphovsrätt till.

Och det bör väl vara ett problem i dessa sammanhang.

– Men, hallå, det finns en stor skillnad när det gäller uppsåt, säger nu vissa.

Och det argumentet kan man ju köpa.

I alla fall för en stund.

Google har ju till exempel inget piratskepp som logga.

Samtidigt vill ju Google så klart indexera ALLT, eftersom det är företagets affärsidé. Men det innebär också att allt material som man kan hitta med hjälp av The Pirate Bay även går att finna med hjälp av Google.

För ett och ett halvt år sedan, fick Sten Warmland på polisens it-brottssektion Google-frågan av Daniel Goldberg på Computer Sweden, i samband med att det diskuterades att blockera The Pirate Bay på grund av misstankar att man kunde hitta barnpornografiskt material via sajten.

Han svarade så här:

”…det har inte varit aktuellt att spärra Google. Jag tror att det skulle vara betydligt mycket lättare att kommunicera med Google än med Pirate Bay. Bara där har du en skillnad. Men vad vi sen skulle kunna göra i ett sånt fall har jag svårt att säga just nu.”

Och här finns mycket riktigt en väsentlig skillnad. Det går faktiskt att plocka bort saker från Google. Genom att gå in på företagets ta-bort-sida, kan man som sajtinnehavare välja att inte komma med i Googles indexering.

Företaget frågar dock inte först. (Den roliga översättningen som förklarar varför lyder: ”Google anser att kvaliteten av dess webbsökningar är en extremt viktig prioritet. Därför slutar Google att indexa sidorna på din sajt endast efter förfrågan från sidornas webmaster. Denna policy är nödvändig för att försäkra att sidorna inte blir onödvändigt borttagna från vårt index.”)

Men om detta är den ena stora skillnaden, så är den andra att de företag och organisationer som nu vill stämma kablarna av The Pirate Bay-männen, faktiskt inte verkar bry sig ett dugg om Google.

Annars hade väl någon börjat föra den där kommunikationen som polisen pratar om? På några sekunder – betydligt snabbare än via The Pirate Bay, för övrigt – hittar man ju allt som ingår i åtalet mot The Pirate Bay. Dessutom med ett betydligt större urval av trackers.

Kolla bara här, här eller här.

Jag har inga svårigheter att begripa varför man drar sig för att börja slåss med Google. Det verkar helt enkelt lite lättare att brottas med tre pirater än ett helt imperium som säkert har en och annan dödsstjärna på lur om det skulle börja hetta till.

Men om nu frågan i sig är så angelägen – hur kommer det sig då att man inte ens hör det minsta lilla gnäll om Google? Nu när ämnet så att säga ändå är uppe på tapeten? Det skulle jag tycka vara rätt intressant att höra svaret på.

42 kommentarer till “Googlegåtan”

 1. [...] Sydsvenskan ska vara glada som har Anders Mildner i sitt stall. Han skriver: Vilken är egentligen skillnaden mellan The Pirate Bay och [...]

 2. Erik Starck skriver:

  Vafalls! Sydsvenskan.se länkar till Googles länkar av upphovsrättsskyddat material. Faller inte detta under ”medhjälp till brott mot upphovsrättslagen”? Har Sydsvenskan närt en kriminell vid sin barm?

 3. Robert Andersson skriver:

  Googlegåtan skulle kunna ha en mycket enkel förklaring. De kan ju tänkas ha slutit någon form av hemligt avtal med underhållningsindustrin. Alternativt finns inget sådant avtal. I så fall är det mycket klokare att förlora ett skruttmål i Sverige. Ett sorts träningsläger helt enkelt. Det finns inget som säger att ifpi och mpa inte förbereder ett mål mot Google. Min uppfattning är att underhållningsindustrin vill kapa internet och göra det till sitt distributionsmonopol.

 4. Staffan Malmgren skriver:

  Google blir ju stämda i parti och minut. Det mål som mest ställde frågan på sin spets var kanske Google vs Perfect 10 (där frågan gällde om det var upphovsrättsintrång att Google image search direktlänkade till Perfect 10:s bilder respektive skapade tumnaglar av samma bilder), men även Google News har hamnat i hetluften (även om jag tror det blev förlikning, inte rättegång) i Storbritannien och Belgien.

  Sen har även Youtube och Google Book Search varit föremål för massvis med juridiska dispyter, men där är det ju inte fråga om länkning på samma sätt som de ovanstående fallen.

 5. [...] Pythons försäljningsframgångar i och med att de lade ut material gratis på YouTube. Och så Mildner igen, där han jämför TPB med Google. Tänkvärt som vanligt. En annan mycket intressant text är [...]

 6. [...] bay, men “rättegången påverkar ingenting“. Anders Mildner funderar på sökmotorn Google kontra Pirate bay – same same eller..? Riksdagen är oenig och fattiga studenter är veliga. SvD har en snabbguide [...]

 7. Sture skriver:

  Nu förvånar Mildner med att inte veta och inte ha införskaffat information som finns tillgänglig via internet.

  Varför hör man inte det minsta lilla gnäll om Google? SKOJAR DU? http://www.foxnews.com/story/0,2933,470925,00.html
  http://www.readwriteweb.com/archives/italian_tv_company_mediaset_su.php
  Det är många som bråkar med Google och det har resulterat i att mängder av Youtube videor och länkar har avlägsnats från Google.

  Det är därför stor skillnad på Google och TPB i och med att den som har upphovsrätten till ett specifikt material kan anmäla detta hos Google varpå Google slutar länka. Detta på samma sätt som Mininova slutar länka efter påpekande.
  Man anmäler till Google här: http://www.google.com/dmca.html
  Varpå Google skickar ut detta – http://www.chillingeffects.org/dmca512/notice.cgi?NoticeID=861

  Hur kan du ha missat detta? Samt att du tydligen missat att Google skriver avtal med bokförlag http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article5187385.ece

  Google är mycket, men mycket lite jämförbara med TPB.

 8. Stefan Stenudd skriver:

  Robert Andersson skrev: ”Min uppfattning är att underhållningsindustrin vill kapa internet och göra det till sitt distributionsmonopol.”
  Ja, det är allraminst deras våta dröm. De vill återta den monopolsituation de hade före internet – och som de missbrukade allt vad de orkade, även gentemot upphovsmännen.

  Anders, utmärkt inlägg! Åklagaren hade dock ingen chans att beslagta Googles servrar :)

 9. Sten skriver:

  ”Varför hör man inte det minsta lilla gnäll om Google?” SKOJAR DU? http://www.foxnews.com/story/0,2933,470925,00.html
http://www.readwriteweb.com/archives/italian_tv_company_mediaset_su.php
Det är många som bråkar med Google och det har resulterat i att mängder av Youtube videor och länkar har avlägsnats från Google.
  Det är därför stor skillnad på Google och TPB i och med att den som har upphovsrätten till ett specifikt material kan anmäla detta hos Google varpå Google slutar länka. Detta på samma sätt som Mininova slutar länka efter påpekande.
Man anmäler till Google här: http://www.google.com/dmca.html
Varpå Google skickar ut detta – http://www.chillingeffects.org/dmca512/notice.cgi?NoticeID=861
  Hur kan du ha missat detta? Samt att du tydligen missat att Google skriver avtal med bokförlag http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article5187385.ece
  Google är mycket, men mycket lite jämförbara med TPB.

 10. Björn Felten skriver:

  Den stora skillnaden mellan Google och TPB är att TPB vid sidan av sin sökmotor (som definitivt aldrig kan påstås vara olaglig) även kör en tracker.

  Denna tracker är en absolut nödvändighet för att bittorrentfunktionen skall fungera, det är denna som är själva drivmotorn för all fildelning via BT.

  Och TPB:s tracker är den i särklass största och kraftfullaste på hela internet. Trots TPB-killarnas enträgna vädjanden om att andra skall sätta upp alternativa trackers, så har de flesta BT-sajter ändå valt att använda sig av TPB:s tracker.

  Av förklarliga skäl: en tracker med den kapaciteten kostar multiúm att sätta upp och driva. Betydligt mer än de futtiga 1,2 mille som Roswall tjaffsar om, för övrigt…

 11. king coma skriver:

  Delar av resomenganget haltar, eftersom de avslutande exemplen på google-sökningar inte ger så mycket. Du kan inte hitta en torrent i google’s cache, bara en länk till en torrent (på t.ex. TPB). Google har alltså lagt till ett lager av vadd mellan sig själva, och själva länken till den upphovsrättsskyddade filen. När det gäller backyard babies mp3-filer, så blir alltså svaret på frågan något i stil med: En av skillnaderna mellan google och tpb är att du kan varken hitta filerna eller länkar till dem på google. På tpb kan du hitta länkar till filerna (i form av torrent-filer). Jag kan ha fel, men det tror jag inte.

 12. Gustaf skriver:

  Re: King Koma

  Du har fel. skriv in

  backyard babies filetype:torrent

  i google, så får du länkar direkt till torrenten. Däremot ligger inte själva torrenten på googles servrar, medans den gör det på tpb, så där har du en skillnad.

 13. king coma skriver:

  @gustaf: ?? Det var ju precis så jag skrev. Google har bara länkar till länken(=torrenten), medan TPB hostar själva länken också. Jag skulle tycka att det vore mycket roligt att hitta torrents på google också, men jag tvivlar som sagt på att det finns några. Kanske om folk slutade att döpa dem till ”.torrent”, så skulle google börja lagra dem av misstag?

 14. Connyt skriver:

  @king coma m.fl.
  Om själva brottet är att underlätta spridning av upphovsrättskyddat material så måste Google anses minst lika skyldigt som TPB. Övrigt är mer teknikaliteter om hur medhjälpen till brottet sker. ATT medhjälp till brott sker via Google är väl odiskutabelt!

 15. [...] fler som inser det ologiska i att dra TPB inför rätta när ungefär samma saker går att hitta direkt via Google. CNets blog Crave skriver om rättegången och gör en intressant slutsats för att komma från en [...]

 16. anders skriver:

  @Framtiden: det är väl ganska talande. Men det är ju lite svårt att ha en uppfattning om vilken sorts material som sprids via dessa.

 17. [...] Mildner har skrivit bra om detta redan, men jag kunde inte låta bli att ge min egen lilla take på det hela. [...]

 18. king coma skriver:

  Måste meddela att det visade sig att jag hade fel i fråga om skillnaden mellan TPB och google när det gäller torrents. I de flesta fall kan du hitta en direkt representation av torrent-filen i google’s cache genom att söka på ”magnet link”. Då får man (direkt i cache) en länk som kan användas istället för själva torrenten, med samma effekt. Alltså, både TPB och google lagrar direkta länkar (torrents eller magnet links) till upphovsrättsskyddat material. Att google dessutom själva lagrar lite sporadiskt upphovsrättsskyddat material här och där borde ju göra att de begår grövre ”brott” än TPB, om man bara ser till sökmotordelen.

 19. Skadlig skriver:

  En stor skillnad mellan Google och TPB är att Googles primära drivkraft är pengarna. Något jag inte tror gäller TPB…

 20. [...] som står inför rätta utan The Pirate Bay. (Läs gärna Anders Mildners intressanta blogginlägg Googlegåtan som berör just [...]

 21. anders skriver:

  @sture: ja, jag menar alltså här och nu från svenskt håll, det kanske borde ha framgått tydligare i texten.

 22. Simon skriver:

  Intressant artikel.

  Ännu ett steg tas ju när Google på det här sättet ”marknadsför” specialiserade sök som bara gäller just torrents:

  http://www.google.se/ig/directory?url=www.google.com/coop/api/017922944032633731918/cse/9ctkbsx797o/gadget&type=gadgets

 23. Karin skriver:

  Jag känner mig otroligt gammaldags och teknikfrånvänd, vilket jag annars inte tycker att jag är, varje gång jag läser om the Pirate Bay.

  Det är inte så att jag inte fattar vad rättegången handlar om – jag vet att TPB inte ger ut kopior av musik eller filmer etc; bara att de hjälper till med tekniken för att alla brukare ska kunna fildela.

  Men det jag blir otroligt upprörd över är att nästan alla människor, förutom de som framställer musik, film, spel etc, tycker att det är en mänsklig rättighet att ladda hem gratis. Men Hallå, vem tror ni vill engagera sig, skapa konst, vara finurlig, om de inte får betalt för det? Jag tycker att diskussionen är helt absurd!

 24. Wilhelm S skriver:

  När det gäller frågan om skillnaden mellan Google och Pirate Bay. Ovanstående skribenter anför lite olika argument för att det båda sajterna gör precis samma sak.

  Någon hävdar att Google verkligen cachear torrent-filerna. Nåväl, det må så vara. Men om man tog bort torrenttrackingsajterna, kommer Googles torrentsökningsmöjligheter att kunna vidmakthållas?

 25. mattias skriver:

  Karin: Typ de flesta konstnärer och musiker osv? Jag har själv spelat i band utan att tjäna mycket mer än en back öl, och delat ut musiken gratis. Jag arbetar nu bland annat som konstnär, och får sällan eller aldrig betalt för mitt arbete. Det betraktas närmast som ett privilegium att få ställa ut i en konsthall utan ersättning. Lösningen stavas i mitt fall brödjobb.

  Det här är överhuvudtaget märkligt, det talas ofta om att konstnärer måste kunna leva på sitt arbete. Jag känner en rad konstnärer, musiker, poeter som inte kan leva på sitt konstnärliga arbete, oavsett fildelning. Sen är fildelning förstås ett problem för de stora aktörerna på marknaden, men jag tror knappast det kommer leda till kulturskymning.

 26. [...] att få ta konsekvenserna av att stå på barrikaderna utan på att jag hittat ytterligare ett lästips som hade passat perfekt att länka till i min förra post. Jämförelsen mellan söktjänster tyder [...]

 27. anders skriver:

  Jag tycker, fortfarande, att det är svårt att komma fram till ett svar i den här frågan. Men vad jag framförallt saknar är – som tidigare – de annars så högljudda upphovsrättsorganisationerna i en liknande diskussion.
  De har ju alltid varit beredda att gå vidare, att gå längre, se bara på lobbandet för alla tänkbara lagändringar.
  Är detta någonting som de kan tänka sig att ta upp efter en eventuell seger i Pirate Bay-rättegången? Och vilka skulle då de juridiska problemen för en fällning vara – och på vilket sätt skulle de skilja sig från Pirate Bay-fallet?
  Möjligen skulle en sådan diskussion kunna sätta fingret på den aktuella rättegångens knepigheter.

 28. Ola Berg skriver:

  Jag tycker att svaret på frågan är ganska enkel: INGEN.

  Bägge sidorna tillhandahåller länkar eller länkar till länkar. Inget upphovsrättsskyddat material alls.

  Och då måste man också påminna sig om att en torrent av ett verk inte är en representation av det verket.

  En torrent är en länksamling med länkar till olika representationer av verket.

  Brottslingen är den som tillhandahåller verket, helt eller delvis, emot upphovsmännens vilja.

 29. Daniel Wijk skriver:

  Ah, men Google hjälper faktiskt till att föra upp debatten om upphovsrättens problem till massorna. T.ex. så bjöd Google över Rick Falkvinge till USA för att tala där för något år sedan.

  Så Google talar, men att göra det i anslutning till denna rättegången vore osedvanligt korkat.

 30. Daniel skriver:

  ”Den stora skillnaden mellan Google och TPB är att TPB vid sidan av sin sökmotor (som definitivt aldrig kan påstås vara olaglig) även kör en tracker.”

  Ja, det är väl trackern som är grejen? Alltså, rättegången verkar delvis handla om annat, men slutresultatet oavsett hur det går i HD om några år måste väl ändå bli att det blir olagligt att hjälpa till att distribuera upphovsrättsskyddat material genom att tillhandahålla en tracker?

  TPB jämför sig med vägverket, jag skulle snarare jämföra dem med flygledartornet på Arlanda.

 31. Robert skriver:

  Skillnaden mellan Google och TPB är att TPB har användare som lägger upp material och TPB kan enkelt gå in och tabort eventuellt upphovsskyddat material om så önskas.

  Google har en serverfarm som med hjälp av enorma nätverk av datorer (kluster) automatiskt samlar på sig information och arbetar med enormt mycket större mängder information än TPB vilket gör det svårt för Google att manuellt ta bort all oönskat material i god tid som gick förbi deras ”filter”. Notera att Google litar på att användarna (skaparna för hemsidor) följer diverse lagar.

 32. Connyt skriver:

  @Robert
  ”TPB kan enkelt gå in och tabort eventuellt upphovsskyddat material om så önskas.”

  TPB kan INTE ta bort något upphovsrättsskyddat material. De kan ta bort en länk till detta material (torrenten).

  ”Notera att Google litar på att användarna … följer diverse lagar.”

  Precis som TPB gör. Det är användarnas ansvar att följa lagen – inte tjänsteleverantörens.

  @Daniel
  Så flygledartornet är ansvarigt för ev. olagligheter som kan förknippas med flygplanen? (vad nu det skulle vara…)

 33. Googledrabbad skriver:

  Google tillgängliggör upphovsrättsligt skyddat material men också förtal – när bloggstormarna går så finns allt senare på Google som cementerar allt – lögnerna bland sanningarna och ibland väljer själv i vilken ordning det ska presenteras. Du kan inte kontakta någon för att be dem att plocka bort felaktigheter. När EU begärde att Google kortar tiden de sparar allt material från 18 månader till 6 månader gnällde de. Och google läser all g-mail för att lägga fram rätt reklam till mejlare. D v s håller koll på innehållet i mejlen och sparar. Vilka som får tillgång till analyserna vet jag inte – hittills har man bara pratat om marknaden men det kan ju vara även andra institutioner som vill veta vad vi skriver och till vem. Och har råd att betala…?

  Samtidigt uppmuntras t ex personalchefer googla dem som söker jobb i dessa arbetslöshetstider. Det är lika vansinnigt som att be dem att gå ut på gatan och fråga vem som helst. Men folk tycks tro på Googles tio-i-topp-sanningar som förr i halvåtta Rapport på tv.

  Google är inte stat i staten utan överstaten, men få tycks märka det.

 34. [...] Läs mer på: Sam Sundberg 1, 2, Rick Falkvinge, Christian Engström, Spectrial,Sidvind, Oscar Swartz, Opassande, Anders Mildner. [...]

 35. Robert skriver:

  ”TPB kan INTE ta bort något upphovsrättsskyddat material. De kan ta bort en länk till detta material (torrenten).”

  Ta det inte så bokstavligt, du vet precis vad jag menade.

  ”Precis som TPB gör. Det är användarnas ansvar att följa lagen – inte tjänsteleverantörens.”

  Så du menar att t.ex. om folk länkar barnporrbilder eller något annat känsligt material så som personuppgifter på bloggkommentarer eller i forum så behöver alltså inte tjänsteleverantören ta bort dessa utan låta dem ligga kvar för alla att se även om dom bryter lagar? Get real.

 36. [...] February 19, 2009 by ahrens Vill bara tipsa om ett väldigt bra inlägg av Anders Mildner på Sydsvenskan angående The Pirate Bay-rättegången. Läs det här. [...]

 37. [...] Anders Mildner förklarar detta tydligt: ”Jag har inga svårigheter att begripa varför man drar sig för att börja slåss med Google. Det verkar helt enkelt lite lättare att brottas med tre pirater än ett helt imperium som säkert har en och annan dödsstjärna på lur om det skulle börja hetta till.” [...]

 38. tiffany pendant skriver:

  tiffany pendant

  I really feel this slab of scorching sausage rubbing towards my decrease back. He states practically nothing as he attaches two nipple clamps and connects them into a chain that is certainly close to his neck. The chain is simply long enough to pull on…

Kommentera


toppnyheterna just nu
Annons: