Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Anders Mildner

Googlegåtan

Vilken är egentligen skillnaden mellan The Pirate Bay och Google?

Frågan tål att ställas nu när den uppmärksammade rättegången inleds i Stockholms tingsrätt.

Många känner sig osäkra över svaret. Även jag. Bägge sajterna pekar ju då och då mot upphovsrättsligt skyddat material. Hur ska man ställa sig till det?

Kanske kan man bara blunda. Inte för att världen ser annorlunda ut när man öppnar ögonen igen, men man har i alla fall fått problemet ur vägen, för en stund.

Problemet?

Ja, för om jag nu har förstått den tekniska sidan av den här saken rätt, så sparar Google – till skillnad från The Pirate Bay – allt som man indexerar på sina servrar, vilket bland annat inkluderar en hel del bildmaterial som Google inte har upphovsrätt till.

Och det bör väl vara ett problem i dessa sammanhang.

– Men, hallå, det finns en stor skillnad när det gäller uppsåt, säger nu vissa.

Och det argumentet kan man ju köpa.

I alla fall för en stund.

Google har ju till exempel inget piratskepp som logga.

Samtidigt vill ju Google så klart indexera ALLT, eftersom det är företagets affärsidé. Men det innebär också att allt material som man kan hitta med hjälp av The Pirate Bay även går att finna med hjälp av Google.

För ett och ett halvt år sedan, fick Sten Warmland på polisens it-brottssektion Google-frågan av Daniel Goldberg på Computer Sweden, i samband med att det diskuterades att blockera The Pirate Bay på grund av misstankar att man kunde hitta barnpornografiskt material via sajten.

Han svarade så här:

”…det har inte varit aktuellt att spärra Google. Jag tror att det skulle vara betydligt mycket lättare att kommunicera med Google än med Pirate Bay. Bara där har du en skillnad. Men vad vi sen skulle kunna göra i ett sånt fall har jag svårt att säga just nu.”

Och här finns mycket riktigt en väsentlig skillnad. Det går faktiskt att plocka bort saker från Google. Genom att gå in på företagets ta-bort-sida, kan man som sajtinnehavare välja att inte komma med i Googles indexering.

Företaget frågar dock inte först. (Den roliga översättningen som förklarar varför lyder: ”Google anser att kvaliteten av dess webbsökningar är en extremt viktig prioritet. Därför slutar Google att indexa sidorna på din sajt endast efter förfrågan från sidornas webmaster. Denna policy är nödvändig för att försäkra att sidorna inte blir onödvändigt borttagna från vårt index.”)

Men om detta är den ena stora skillnaden, så är den andra att de företag och organisationer som nu vill stämma kablarna av The Pirate Bay-männen, faktiskt inte verkar bry sig ett dugg om Google.

Annars hade väl någon börjat föra den där kommunikationen som polisen pratar om? På några sekunder – betydligt snabbare än via The Pirate Bay, för övrigt – hittar man ju allt som ingår i åtalet mot The Pirate Bay. Dessutom med ett betydligt större urval av trackers.

Kolla bara här, här eller här.

Jag har inga svårigheter att begripa varför man drar sig för att börja slåss med Google. Det verkar helt enkelt lite lättare att brottas med tre pirater än ett helt imperium som säkert har en och annan dödsstjärna på lur om det skulle börja hetta till.

Men om nu frågan i sig är så angelägen – hur kommer det sig då att man inte ens hör det minsta lilla gnäll om Google? Nu när ämnet så att säga ändå är uppe på tapeten? Det skulle jag tycka vara rätt intressant att höra svaret på.


Annons:
Annons:

toppnyheterna just nu
Annons: