Nord & Francke 21 oktober 2016

En blus med maktanspråk

Bild: AP Photo/Patrick Semansky/ Jonas Ekströmer/TT.

I USA kallas den för PUSSY bow blouse. Så när Melania Trump bar en sådan blus i färgen fuchsia av märket Gucci häromveckan under den andra presidentdebatten, blev den ett skämt som valsade runt i alla amerikanska medier: En lika omedveten som ironisk kommentar till makens Grab them by the pussy-video?

Hela internet vibrerade: Hur kunde hon ha på sig ett plagg som heter något med pussy? Washington Post gjorde till och med ett nummer av att just den blusen, för ca 9700 SEK, ”nästan hade sålt slut” ett par dagar efter debatten. Harkel, host.

Detta pussy-spår skapar för övrigt roliga konnotationer kring hela debatten om rosetten runt Jens Lapidus hals. Pussyordningen! 

Foto: Åhléns.

Enligt en osäker källa nämndes ordet pussy bow blouse redan 1892 i en amerikansk tidning.

En lite mer noggrann research än den allra ytligaste ger dock detta vid handen: Det har inte så mycket med pussy som med pussycat att göra. Tänk Cats, tänk Pelle Svanslös yviga knut:

Foto: Gösta Knutsson.

Hur som helst har knytblusen gått och blivit trendig. Särskilt bland TV4:s programledare och SVT:s nyhetsankare. Där sitter den stadigt. Och alla leverantörer av plagg till desamma har knytblusar i sina aktuella kollektioner. Den kommer i alla material.

Att Daisy Grace kallar sin knytblus i 95 procent polyester för Working girl  känns väl helt kongenialt med denna samtid där den STARKA kvinnan är normen.

Carin Rodebjer, som vill skapa en kostym för den så kallade FRIA OCH MODERNA KVINNAN gör en i 100 procent viskos.

Och så har vi givetvis Greta i finaste siden.

Foto: Rodebjer.

Det här är direktøren för det hele – alltså för trenden som nu nått längre ner i modets hierarki:

Foto: Jonathan Short/Invision/AP.

Alessandro Michele, chefsdesigner på just Gucci, där fru Trump köpte sin lilla trasa. Michele har faktiskt hetsat catwalken med knytblusar sedan spring/summer 2015. Också på karlar. Så inget nytt under solen, om man säger så.

Solkungen älskade för övrigt knytblusar.

Ludvig XIV. Foto: TT.

Vad signalerar då detta plagg, som på 1950-talet upphöjdes till designplagg av Coco Chanel och Yves Saint Laurent? Vad är det Melania Trump är ute efter? Enligt säkra källor bar hon en knytblus-jumpsuit i svart på senaste debatten, så hon går helt upp i rosett nu för tiden.

Foto: AP.

Mest signalerar den väl thatcherismen. Margaret Thatcher är den som mer än någon annan gav knytblusen ett ansikte.

Man kan också säga att hon kidnappade den.

Genom henne blev ju blusen en symbol för det konservativa England. Järnladyn.

Själv sa hon att knytblusen för henne stod för MJUKHET och SKÖNHET.

1979, när Thatcher tog makten. Iklädd knyt. Foto: Lawrence Harris/AP.

Man skulle också kunna hävda att Prince gav knytblusen ett fejs, en kropp. Men så låter det inte i knytblusens historieskrivning.

Prince på Globen i Stockholm 1993. Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix.
Prince på Johanneshovs isstadion i Stockholm 1986. Foto: Bengt Eurenius/SvD/Scanpix.

På 1980-talet blev knytblusen just en symbol för karriärkvinnan med stort K. Hon som tog sig in i en machovärlden, och behövde något runt halsen som kunde mäta sig mot slipsen. I dokumentären Makers: Women Who Make America, berättar Meg Whitman, vd för Hewlett-Packard Enterprise, om sin klädstrategi för att få den pondus som uppdraget krävde:
We used to dress in suits with a skirt and a jacket with button-down shirts and a little bow tie, because that was sort of our interpretation of the man’s tie…It was our attempt to be feminine but fit into what was then a male world.

(Citatet kommer från den här artikeln.)

Vid denna tid var det säkert många amerikanska kvinnor som läste bestsellern The Woman’s Dress for Success Book.

I den gav författaren John T Malloy alla kvinnor som ville ”klättra på karriärstegen” rådet att bära knytblus. Så det är sen gammalt.

I Sverige bärs blusen av höjdare i såväl riksdagen som akademien.

Liberalernas Birgitta Ohlsson, som älskar att klä sig i starka färger och mönster, typ Marimekko, sa när jag intervjuade henne i somras till ett reportage om stil och politik:
Jag älskar knytblusar som maktsymbol.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Och så refererade hon till Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. För ingen missade väl hennes kritvita pussy bow blouse i Börshuset när vinnaren av Nobelpriset i litteratur tillkännagavs förra torsdagen?

Foto Jonas Ekströmer/TT.

Hon lär ha ett helt bibliotek med knytblusar i sin garderob. Så här beskrev Danius sin fäbless för plagget i DN häromåret:
Knytblusen upptäckte jag för tre fyra år sen. Från början var det en ploj och nu har den blivit lite av mitt signum. Knytblusen blev ökänd på 80-talet som symbol för en typ av makthungrig kvinna, så det är ju lite en ironisk lek. Men folk blir i regel på gott humör. Mycket i livet blir roligare med knytblus.

Jag har alltid sett detta plagg som instängt. Ända upp i halsen, svårt att andas. Bankväsende och styrelserum. Men man kanske borde ta och prova, ändå.

Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!

Nord & Francke 21 oktober 2016

Kära dagbok!

Francke högläser ur sin dagbok och konstaterar att hon var som mest kärringaktig i tioårsåldern. Men det är en utvikning, för egentligen är ämnet Ensamheten värst av Siri Johansson, en dagbok som spänner över nästan 20 år och som hon började skriva när hon var 72 år gammal. Nu har hennes son redigerat dagböckerna och gett ut dem.

Vi pratar också om juicekillar som tvingas flörta med tanter som oss på arbetstid och om knytbluskvinnan som hösten 2016 syns överallt och bärs både av Sara Danius och Melania Trump.

För att lyssna i mobilen rekommenderar vi till exempel Podcaster för iOS eller Soundcloud och Beyond pod för android. Även andra podspelare som Podkicker och Pocket cast ska funka för android. Sök på Nord & Francke!

Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!

Nord & Francke 20 oktober 2016

Äsch – det är lika bra som det blev

Ett leende? Eller en krampaktig grimas?

Inte helt lätt att se. Jag kommer inte ihåg om jag var ett glatt barn, eller ett moloket. Jag har inte någon egentlig känsla av att jag var särskilt ensam, däremot var jag ju ensamt barn i familjen. När jag vaknade och när skulle sova och vid måltiderna och under väldigt många timmars lek var jag ett ensamt barn som sysselsatte mig med mitt.

Som en skugga i familjen, det förstod jag senare, fanns det två andra barn. Jag skrev om dem i en annan text. Två som aldrig blev medlemmar i familjen men som nog påverkade den mer än jag ännu har förstått.

Jag tänker ibland på hur det hade varit att ha syskon. Ett eller flera. Att dela något med som jag inte riktigt vet, livet kanske. Och så börjar jag titta på andra säsongen av Tjockare än vatten och tänker: Äsch. Det är lika bra som det blev. Livet är tillräckligt mycket hårt arbete ändå, utan att man ska behöva kånka runt på den ångest det skulle innebära att ha syskon att oroa sig för.

Jonna i serien är skådespelare med oklar begåvning och skakig karriär. Hon har två bröder. Lasse är halvkriminell och Oskar försupen med trassligt känsloliv. De tre har tillsammans ärvt familjens gamla hotell på Åland med allt vad det innebär av beslut, hårt arbete och hantering av en skräckartad barndom.

När säsong två börjar sitter Oskar ute på isen med gevärspipan i munnen, redo att trycka av. Hans tankar avbryts och livet fortsätter. Hotellet ska öppna för gäster till jul men allt flyter. Det är rörigt och smutsigt och oklart om det finns några bokningar. Lasse och Jonna kommer dit och försöker bringa lite ordning.

Björn Bengtsson, Aliette Opheim och Joel Spira i Tjockare än vatten. Foto: Baldur Bragason/SVT.

Tjockare än vatten är feelbad på hög nivå. Då och då glimmar det till en kort stund. Ett kärleksfullt ögonkast, en öm gest, eller en tillfällig positiv vändning. Men minnena av familjens misshandlande pappa och sättet han dog och begravdes på dominerar tillvaron för dem alla. Helvetet är en plats på Åland och där bor syskonen Waldemar och är för alltid knutna till varandra. I många år träffades de inte, men mammans död tvingade samman dem igen.

Om de tio nya avsnitten ska visa på någon ljusning är oklart. Seriens början tyder inte på det. Inte det minsta. Men andra säsongen är liksom den första tio avsnitt lång och det finns utrymme för utveckling. Att få snurr på hotellbokningarna och affärerna är en sak. Men för att få ordning på livet och relationerna krävs stora insatser på ett helt annat vis.

I ljuset av detta: När eftertexterna rullar är det inte så dumt att vara ensambarn. Även om det känns lite övergivet ibland.

 

Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!

Nord & Francke 15 oktober 2016

Två typer som kan lära dig något om livet

Bild: Peter Bellamy/Emmalisa Pauly

Nu när Clownen visar sitt fula tryne får vi söka oss till andra typer. I veckan stötte jag ihop med två bespottade människosorter som förtjänar upprättelse.

1. Katastrofmänniskan.
Filifjonkan är så väldigt rädd. Hon går bara och väntar på den stora Katastrofen. Hennes enda vän i världen, som hon ogillar skarpt, heter Gafsan och hon avfärdar Filifjonkans oro. Så där är det för oss katastrofmänniskor. Ingen vill höra när vi målar fan på väggen.

Då finns det risk att den behornade jäveln sitter där på tapeten även fastän inget hände. Men det som sker i novellen ”Filifjonkan som trodde på katastrofer”, och i Unga teaterns aktuella föreställning med samma namn, är att Filifjonkan faktiskt får rätt. Katastrofen kommer. Och Gafsan är plötsligt inte så kaxig längre.

Viktig lärdom: Håll dig alltid nära en katastrofmänniska. Vi har garanterat koll på nödutgångarna, stormvarningarna, nödprovianten. Och när apokalypsen kommer har vi kanske lärt oss göra upp eld av fnöske och bygga bivacker. Om någon undrar var man kan gå sådana kurser, hör av er till mig.

Tio tomma falskor Shalimar, och händer i marmor. Från Louise Bourgeois ”Cell II”.Foto: Peter Bellamy

2. Samlaren.
Konstnären Louise Bourgeois (1911-2010), aktuell med stor utställning på Louisiana, sparade på exakt allt: Parfymflaskor, kakburkar, sin mammas slitna gamla nattskjortor. När hon dog hittades kvitton på betalda gasräkningar från hennes första lägenhet i Paris, över sjuttio år gamla. ”I need my memories. They are my documents”, står broderat i en av hennes celler i utställningen. Prylarna blev konstnärens minnesbank, stoff till hennes självbiografiska verk. Efter trettio år i psykoanalys hade hon sina triggerpunkter. Flaskorna med favoritparfymen Shalimar placerades i en av hennes uppbyggda celler.

Det är något på samma gång rörande som sorgligt över de tio tomma flaskorna. Den som sparar sina prylar kan också spinna sin livsberättelse runt dem. Jag har fortfarande inte förlåtit mina föräldrar för att de slängde alla mina leksaker när en råtta hade härjat i deras garage. ”Det är ju bara att köpa nytt”, var deras svar på mina tårar.

Min treåring är likt en skata en sakletare med siktet inställt på allt som glimmar. Varje kväll före läggdags sorterar hon dagens byte i små lådor på sängbordet: En trettio år gammal hårklämma, en silverring som oxiderat, en egenhändigt gjord kikare av en toarulle. Det finns ett drag av habegär som är besvärande. Och vi känner ju alla till problematiken kring tvångsmässig hoarding.

Men jag låter henne hållas. En dag kan det ju bli stor konst.

Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!

Nord & Francke 14 oktober 2016

How does it feel?

Bild: Sydsvenskans arkiv.

När Vladimir Nabokov skulle skriva om sitt liv blev titeln ”Låt höra av dig, minne”. I avsnitt 22 av vår podd pratar vi om svårigheten eller lättheten att minnas när man använder sitt liv som konst. Aktuella exempel är Linn Ullmanns och Alex Schulmans nya böcker samt en utställning med Louise Bourgeois på Louisiana.

Dessutom känner vi efter hur det känns såhär dagen efter att Svenska Akademien chockade med att ge Bob Dylan Nobelpriset i litteratur.

Och minsann – vi fick in lite om Working Girl också! Och en igelkott som dumpades i en buske i Arlöv.

 

För att lyssna i mobilen rekommenderar vi till exempel Podcaster för iOS eller Soundcloud och Beyond pod för android. Även andra podspelare som Podkicker och Pocket cast ska funka för android. Sök på Nord & Francke!

Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!

Nord & Francke 13 oktober 2016

Hallå där, Maria G Francke…

… dagens driftkucku på internet. Vad är det vi ser i denna bildserie?

 

– Det är starka bilder. Jag ser inte klok ut. Det är precis när Sara Danius meddelat att Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur.
Du ser ut att bli eld och lågor, men ingen vill riktigt möta din high five. Flera har undrat på Facebook över detta.
– Den var faktiskt riktad mot dig, men du såg ju inte.
Äsch. Hur mycket älskar du Bob Dylan?
– Jag tänker inte på Bob Dylan på det sättet.
Hur fan menar du?
– I termerna kärlek eller hat. Han bara är. En konstant.
Men bilderna talar ju sitt tydliga språk. Du har väntat på det här ögonblicket.
– Jag har vetat att det här ögonblicket skulle komma! De senaste dagarna har jag sagt att han kommer att få priset, nämligen.
Aha! Så din eufori är i själva verket ett uttryck för din egen briljans?
– Absolut. Och det handlar också om att jag fick rätt och Håkan Engström fick fel. Jag gillar att få rätt.

Här är hela filmen.

Det syns. Så då är du inte alls i polemik med Per Svensson som alla har trott denna blåsiga eftermiddag?
– Nej. Jag känner mer att Bob Dylan är ett avslutat kapitel för mig. Eller: jag är neutral.
Så då känner du inget när du hör ”Ballad of a thin man”?
– Jo, massor. Jag medger att jag är lite ambivalent. Jag kan lätt göra en tjugoitopp på Dylanlåtar jag älskar. Men eftersom jag var ihop med en Dylanman i sex år så är jag dels kraftigt indoktrinerad, dels lite uttröttad av hela grejen.
Såpass. Jag tyckte Tone Schunnesson hade en rolig kommentar om Bullen här (scrolla rätt långt ner i artikeln). Personligen känner jag inte direkt något för Bob Dylan. Så nu kan jag åka hem, dricka ett glas rött, läsa något som redan ligger på nattduksbordet (en läsare påstod att det heter nattygsbordet, men båda formerna funkar, OK?) och koppla bort hela grejen. Nästa år blir det någon roligare. 
– Säg inte det. Skål!

Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!

Nord & Francke 13 oktober 2016 • Uppdaterad 14 oktober 2016

”Han förändrade mitt sätt att se på världen och livet”

Bild: Hussein El-Alawi.

Jag fick tips om att Nadin Al Khalidi, musiker och sångerska som bor i Malmö, är ett stort Bob Dylan-fan. Hon bjöd på ett annat perspektiv än de gängse pojkrumsskildringarna:

Vad kände du när du fick veta?
– Jag blev så glad! Jag tar det väldigt personligt. Det jag hade med mig när jag flydde från Irak 2002 var mina kassettband med bland andra Bob Dylan. Kassettbanden är mina enda fysiska minnen från Bagdad.
När började du lyssna på honom? 
– Jag upptäckte honom som 17-åring i Irak, han förändrade mitt sätt att se på världen och livet. Vår vardag var att vänta på när smällen skulle komma: Antingen dör vi idag eller imorgon eller nästa vecka. Han skapade ett parallellt rum. Hans sköra vanliga röst, hans enkla gitarrspel talade direkt till mig. Hans sätt att berätta: poetiskt och allmängiltigt, ändå djupt. För mig var det som att komma in i ett annat rum. Det var en flykt, en inspiration men det gav mig också hopp och formade min karaktär: I en framtid kan jag duga, jag och min gitarr.
Nu är du själv musiker.
– Ja, och just nu på turné på flyktingboenden för nyanlända. Vi spelar och sprider glädje i en timme. Efteråt kan jag bli så kritisk: Det är bara en timmes plåster som sedan dras av. Men när jag idag läste om Dylan känner jag kulturen och musikens kraft. Den där enkelheten, som också är komplex. En riktig favorittext är All I really want to do. Hans texter rymmer allt: Det politiska, det sociala, det känslomässiga.

Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!

Nord & Francke 7 oktober 2016

Som man bäddar får man ligga

Bild: FYI /A&E Networks

Jag var så rädd för att bli typisk och vanlig, alltid, som en man som bara ville ge sig själv enkel utlösning.
Så funderar mannen Jon i Geir Gulliksens ”Berättelse om ett äktenskap” när han har sex med sin fru.

Borde han inte ligga bredvid istället för ovanpå? tänker han. Det här är en man som, med Gulliksens ord, har ”tagit feminismen inom sig”. Och denne Jon provocerar långt utanför romanens berättelse.

Foto: Baard-Henriksen.

I intervjuer berättar författaren om hur män brukar komma fram till honom för att prata om Jons ”ynklighet”. Han är mannen som har tagit hemmafruns roll. Som går där hemma om dagarna, mellan sina skrivprojekt och tvättmaskinen. När hustrun Timmy kommer hem från sin karriärtillvaro står maten på bordet. Också när frun blir uppvaktad av en annan man håller Jon tillbaka äganderätten. Istället för att bromsa, uppmuntrar han henne. Tills han en dag står ensam kvar.
Jon repar sig nog, utanför berättelsen. En vacker dag blir han säkert hembjuden på te. På ”te”.

Geir Gulliksen ville skriva en bok om kärlek, men lika mycket handlar den om en modern manlighet. Som han säger i intervjun i Svenska dagbladet:
Det var inte så att jag ville visa att om män inte är män mister de sina kvinnor. Men en del män är rädda för att prata om feminism för att de är rädda för att de måste förändra sig så mycket. Jag upplever feminismen som ett fantastiskt instrument för att visa hur komplexa vi alla är.

Amen to that, Geir.

Samma dag som jag läser klart romanen ser jag upplösningen på den tredje säsongen av ”Gift vid första ögonkastet USA”. Där går manlighetstemat igen: Någon sökte en alfahanne och fann en mjukis. Hon är besviken. Hon markerar med en kudde tvärs över den äktenskapliga bädden.

Det är smärtsamt att se. Men det är bra tv.

Serien har fått kritik för att det inte går att arrangera äktenskap 2016 och tro att de ska hålla. Men jag tittar inte för att jag hoppas att bröllopen ska resultera i livslång kärlek. Jag tittar för att serien berättar om den eviga längtan efter romantisk kärlek, och vad den där längtan gör med människor.

Bara efter några dagars arrangerat äktenskap säger bankkontorschefen Samantha till laboratoriespecialisten Neil: Du är inte tillräckligt ”manlig” för mig. Hon vill bara betala 40 procent av den gemensamma hyran, och hon gnäller över att Neil vill splitta notan. Som om hon vill gifta bort sig från rollen som en modern, yrkesverksam kvinna och istället bli ”omhändertagen” i en hemmafrutillvaro som på 50-talet. Jag vill ruska om henne och ge henne mitt tummade ex av Revolutionary road.

Foto: SVT.

Hon är Timmy, men vill bli Jon.

Har hon sett på för många Bachelor på tv eller? Det blir särskilt intressant när någon bryter könsrollsmönstren i en reality-serie som Gift vid första ögonkastet. Som om kontraktet för den heterosexuella tvåsamheten bryts när någon vägrar bete sig som på 50-talet.

Neil själv är konfunderad, men inte knäckt över Samanthas beteende. ”Vi har lite olika uppfattningar om könsroller”, konstaterar han. Någonstans under seriens gång kommer Samantha plötsligt till någon sorts insikt. Hon vill fortsätta vara gift med Neil. Kanske kan hon till och med tänka sig att ”consummate the marriage”, som det är ett envist tjat om i serien (det betyder ”att ligga”).

Men då är det försent. I det sista skälvande avsnittet tar han ut skilsmässa.

Som man bäddar får man ligga.

Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!

Nord & Francke 6 oktober 2016

Vill inte alla tänka att de har det perfekta äktenskapet?

Bild: Andreas H. Nilsson / SvD / SCANPIX

Solange Knowles har gjort en otroligt vacker låt om hår, i en lika estetisk som politisk video . Vi pratar om symboliken kring svarta kvinnors hår i avsnitt 21 av podden.

Men allra mest, och ingående, talar vi om denna fulländade roman: Om en sårad modern manlighet, om maktförskjutningar i kärleksrelationer, om fasaden som omger det ”lyckliga äktenskapet”, om att driva sin partner till otrohet som del av en lek, men också en önskan om att leva i den totala fria och jämställda relationen.

God lyssning!

För att lyssna i mobilen rekommenderar vi till exempel Podcaster för iOS eller Soundcloud och Beyond pod för android. Även andra podspelare som Podkicker och Pocket cast ska funka för android. Sök på Nord & Francke!

Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!

 

Nord & Francke 5 oktober 2016

Ge mig en känslomässig trafikolycka

Bild: Foto: Matt Sayles/AP.

Under några dagar i september är Brangelina det enda vi ser och läser om.

Angelina Jolie files for divorce from Brad Pitt

Brangelina to get therapy under temporary custody plan

Så ska Brangelina lösa sitt miljardbråk

6 lessons every couple can learn from Brangelina’s divorce

Det går inte att värja sig. September är månaden som flest söker sig till parterapi, efter semesterns påfrestningar, men fiktionen överträffar som vanligt verkligheten. I kulturen är den en perenn, skilsmässan, som återkommer med jämna mellanrum. Som ett nederlag, en möjlighet. Ett tankeexperiment, en oro, något onämnbart.

Kanske är det just därför den är så stark i kulturen, eftersom det finns så många angreppssätt, så mycket att blotta. Det sägs att skilsmässan är smittsam. Det är förmodligen sant, särskilt om man ser sig omkring på höstens kulturutbud.

En av de böcker det pratas mest om just nu är Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen. Den är nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris och hyllas för att vara så egen, så speciell. Och det är den. (Se honom bli intervjuad om boken i Babel här.) Det är en liten nätt bok, men tung till sitt innehåll: späckad med känslor av längtan, svartsjuka, en vilja och också en oförmåga att leva ett annat liv än det som förväntas.

Geir Gulliksen. Foto: Baard Henriksen.

Gulliksen låter mannen i paret som har glidit isär berätta historien, delvis genom kvinnan. Han berättar åt henne. Ett allvarligt fall av att ta orden ur någons mun? Kanske, men också ett berättargrepp som blottlägger svagheter – han betraktar sig själv genom hennes ögon och ser en smått ynklig man. En som är så förfärande vanlig men som strävar efter något annat, friare och modernare.

Deras skilsmässa är både en överraskning för dem, och inte. Det är som om Jon driver ut Timmy ur deras äktenskap, som i grunden verkar så bra, för att testa. Han har en övertro på att de ska kunna utstå allt. Det gör de inte.

I Anna Fredrikssons nya roman Avskedsfesten är problematiken en annan. Där handlar det om Rebecca och Jacob som har bestämt sig för att skiljas. De, mest hon faktiskt, vill avdramatisera skilsmässan. Men när de berättar för sina bästa vänner, de två paren som de umgåtts så mycket med och firat nyår med, skapat egna ritualer med – när de berättar för dem tar alla några hastiga steg bakåt och det verkar omöjligt för de sex att närma sig varandra igen, just i denna konstellation.

Anna Fredriksson. Foto: Caroline Andersson.

Plötsligt befinner sig Rebecca utanför gemenskapen. Ingen tar kontakt. På Facebook ser hon hur de andra två paren fortsätter umgås, till och med tillsammans med Jacob och hans nya. Men hon, som är singel, står utanför.

I romanens botten ligger rädslan för smittorisken. Om de, som verkade ha det så bra, plötsligt skiljer sig – vad säger det om vännernas äktenskap? Plötsligt vänds tankarna inåt, och taggarna utåt. Parrelationerna måste värnas, till varje pris.

Liv Ullmann och Erland Josephson i ”Scener ur ett äktenskap”.

Det sägs, det har nog till och med bevisats, att när Ingmar Bergmans tv-serie Scener ur ett äktenskap hade sänts 1973 så ökade antalet skilsmässor i Sverige. Parterapeuterna täljde guld. En av 1970-talets största filmsuccéer var skilsmässodramat Kramer mot Kramer, där Dustin Hoffman och Meryl Streep spelade paret som skilde sig och hade en infekterad strid om sin lille son. Som sagt, skilsmässan är en perenn.

Skilsmässan har fött klassiker. Skivor som Blood on the tracks av Bob Dylan och Den vassa eggen av Ulf Lundell. Horder av män har behandlat sin kärlekssjuka med de albumen, troligen en och annan kvinna också. I samband med ett uppbrott för många år sedan fick jag brev från min alldeles snart före detta där han citerade ur Chans av Lundell på ett både högtravande och innerligt vis:

Du hade allt som du drömde om
Alltihop försvann på en dag
Det skulle inte hända dig
Det hände ändå och hon tog vad hon kunde ta

Det satt liksom som en smäck mitt i tårarna.

Men varför så mycket skilsmässor i kulturen just nu? Geir Gulliksen, Anna Fredriksson. På biorepertoaren går Jag älskar dig, en skilsmässokomedi med Björn Kjellman och Christine Meltzer i huvudrollerna. HBO sänder med start i helgen tv-serien Divorce med Sarah Jessica Parker och Thomas Haden Church. På SVT försöker Mark Levengood visserligen gifta bort präster och TV4 framhärdar med sina kärlekskranka bönder men i våras sände Sjuan Skilsmässohotellet där Denise Rudberg gav par som låg i skilsmässa en quick fix med diverse experter till hjälp.

Vi fortsätter följa tråden bakåt. Under året som gått har Martina Haags roman Det är något som inte stämmer, inspirerad av verkliga livet, utvecklats till en formidabel succé. Och Ebba Witt-Brattström har troligen skapat en framtida klassiker med Århundradets kärlekskrig, hennes rasande sorgesång över ett havererat äktenskap.

Men detta föregicks av två internationella bästsäljare: först Gone girl av Gillian Flynn (2012) och därefter Kvinnan på tåget av Paula Hawkins (2015). En sårig separation var själva ryggraden i dessa två romaner. Jag tror att de har, på olika plan, påverkat och inspirerat. Smittat, om man så vill.

Är det sårigheten som gör skilsmässan så lämplig och frestande att utgå från i konstnärliga verk? Tja, lycklig kärlek är förbannat svårt att skildra på ett vettigt vis. Ge mig hellre en känslomässig trafikolycka som kan dissekeras och förklaras. Av lycka lär vi oss inte särskilt mycket alls. Det är problemen och olyckorna som gör oss till hela människor.

 

Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!

Nord & Francke

Vi tänkte först döpa bloggen till: G.U.M-manifestet. Eller Glitterfittorna.


Men vi nöjde oss med Nord & Francke. Vi är Sydsvenskans kulturtanter.


Vi gillar att jämföra läppstiftsfärger i hissen och prata om hur vi ska lägga upp semesterläsningen. Ibland är vi heligt förbannade. Vi älskar feminism och litteratur och snygga grejer och populärkultur och att analysera livet & döden.


Podd varannan vecka!