På tungan 20 oktober 2016 • Uppdaterad 21 oktober 2016

Schwarzbier = svart lager, inte pilsner

Mariestad lanserar en schwarzbier, det låter trevligt. Lanseras i december.

Men att kalla den ”Mariestads Kolsvarta Inlandspilsner”? En svart pilsner?

För att ett öl ska vara en pilsner krävs, ifall man är tillåtande, egentligen bara två saker: det ska vara ett ljust lageröl och mycket av karaktären ska komma från humlen.

En schwarzbier är något helt annat. Ja, det är ett lageröl. I reklammaterialet, bland annat denna sju minuter långa film, liksom i en del ”redaktionellt” material, betonas att den skiljer sig från stout. Det är en lager. Ja, det kanske behöver påtalas. Men ifall man nu månar om att bringa ordning i folks uppfattningar om var öl kommer ifrån och hur de karakteriseras, varför då lägga ut helt nya dimridåer?

De flesta uppfattar pilsner som ett ljust öl. Att börja tala om ”kolsvart inlandspilsner”, och förvirra den publik som har svårt att skilja på stout och svart lager men åtminstone vet på ett ungefär vad en pilsner är? Det är bara så dumt.

En schwarzbier? Den präglas allra tydligast av den hårt rostade malten. Den är i övrigt ren i smaken, precis som en bra pils/pilsner, men humlearomen som är så viktig för en pils är inte särskilt påtaglig.

Amerikanska bryggare har på senare år lanserat begreppet ”black ipa”, som jag vänder mig starkt emot. En svart pale ale? Också med ipa och andra tidiga engelska pale ales var färgen från den ljusa malten viktig: malten gav en rund och elegant smak, till skillnad från mer barska ale som dittills dominerat. Men Black ipa är åtminstone en vidareutveckling av den befintliga (amerikanska) ipan. Schwarzbier däremot kan inte på något vis sägas ha tagit sin utgångspunkt i pilsnern. Den är istället en återgång till äldre ideal och äldre öltyper; detta framgår inte minst i Spendrups pr-material för Mariestads nya schwarzbier: ”ett öl som man i sydöstra Tyskland drack redan för 2800 år sedan”.

Det revolutionerande med pilsnern när den lanserades på 1840-talet (e Kr) var att detta var ett ljust och klart öl. Visst hade bryggare lyckats producera öl med ljus malt innan dess, men dessa var allihop grumliga. Pilsnern skapades som en reaktion mot gamla öltraditioner, även om ingen av dem var 2600 år gammal.

(I Pilsen, och resten av Tjeckien, är det en skymf att kalla något som inte kommer från staden Pilsen för en pilsner. Men så rigida ska vi inte vara.)

På tungan 18 oktober 2016

Sibbarps husbryggeri hittar hem

Sibbarps husbryggeri har på kort tid etablerat sig som en av landets bästa bryggare. Nu blir det ett bryggeri på riktigt, sedan bryggmästaren Rolf Nilsson – som tills vidare producerat sina öl på Brygghuset Finn i Landskrona – flyttar verksamheten till egna lokaler på Krossverksgatan i Limhamn.

Ännu så länge finns två av Sibbarps öl på Systembolaget: dels den ypperliga Rye India Pale Ale, dels den trevliga Citra India Pale Ale. Ytterligare två introduceras 1 november, och de är bägge förstklassiga.

För det första har Rolf Nilsson lyckats skapa en intressant pilsner – närmast av frankisk typ – med utsökt balans mellan beska och maltkropp, och med en renhet i smaken som få svenska pilsnerbryggare är mäktiga. Ängö kvartersbryggeri i Kalmar gör den enda svenska pilsner jag kan erinra mig som jag dricker lika gärna. Nils Oscars Södermalmspilsner kommer på god tredjeplats.

För det andra har han på ett fåtal krogar lanserat en Winter Warmer, det vill säga en mäktigare och fylligare ale med brittiska traditioner. Man kan kalla den transatlantisk, eftersom det finns amerikansk humle i koket. Amerikansk och tysk, vill säga. Den mäter 7,5 i alkoholstyrka, men här finns inte minsta spritighet utan alkoholen precis som humlen är fint integrerad och inbäddad i malten.

Malten är ”hemligheten” med Sibbarps öl; det är inte minst bryggarens hand med mäsken som skiljer hans öl från flertalet svenska öl. Han använder dessutom gärna rågmalt, som ger en krydda som bidrar till den fullmatade smaken.

På tungan 10 september 2016

Bästa oktoberfesten

Oktoberfesten? Den inleds som vanligt i september: den tredje fredagen i månaden. Nästa helg, alltså.

Men på Systembolaget finns ölen redan nu. Jag har testat det som finns i ordinarie sortiment, och skrivit lite grann om trender och historia. Text här.

Bäst i år? Zoller Hof Festbier. Men Lakefronts variant, från Milwaukee av alla platser, är nog så intressant.

(Men allra bäst är kanske bilden ovan. Den tog Peter Frennesson … redan för två år sedan. Tror den föreställer en Georgenbräu … och genast längtar jag tillbaka till Bamberg. Borde aldrig ha lämnat stan.)

På tungan 4 september 2016

Fritt från alkohol fast med smak

En grunka om alkoholfria öl, publicerad i Sydsvenskan förra veckan.

Bäst visade sig Mikkeller (fortfarande) vara, men jag blev impad av en pale ale från Nils Oscar. Värst smakade något obestämbart från en bakgård i Falkenberg:

http://www.sydsvenskan.se/2016-08-27/alkholfri-ol

 

På tungan 3 september 2016 • Uppdaterad 4 september 2016

Humledrycker med balans

Hantverksbryggeri? År 1896? Omöjligt, det vet väl alla att hantverksbryggeri är ett amerikanskt påfund och att pionjärerna fick upp ångan först i mitten av 1970-talet.

Ja, jag är ironisk.

Här är en intressant artikel av min kollega Martin Andersson om småbryggerier i Malmö före förrförra sekelskiftet, med anknytning till industriutställningen. Småskaligt, javisst. Riktigt gott? Det är jag inte lika säker på. Kanske, kanske inte.

Det må ha varit hur som helst med kvalitetsmedvetandet i Malmös ölvärld 1896. Jag ser ändå en koppling till vad som håller på att hända nu, i Malmö och annorstädes: hantverksbryggare återupptäcker malten.

Efter att först ha utmärkt sig genom ett starkt fokus på humle och sedan på jäst håller alltfler på att upptäcka betydelsen av en bra mäskning (dekoktionsmäskning, någon?) och konsten att göra maltiga öl som inte är söta.

Sibbarps husbryggeri har imponerat från dag 1. Jag beställer gärna deras Rye India Pale Ale där jag hittar den: kryddigare, maltigare och framför allt bättre balanserad än det mesta i konkurrensen. Nu har Sibbarpsbryggaren (som bryggt i Finns anläggning i Landskrona; det gör han nog fortfarande) lanserat en utsökt pilsner – bland det bästa i sitt slag jag smakat från en svensk bryggare. Helt i klass med Nynäshamns Södermalmspilsner och gjord efter ungefär samma förebilder, verkar det som.

Det rör sig alltså om en pilsner med maltkropp och tätt skum, med en väl inbäddad beska (ja, det är en pilsner – den ska vara besk) som dröjer sig kvar väldigt länge, utan att slå sig fri och köra sitt eget humlechock-race. Det är en pilsner med fin balans: kontinental i ordets bästa bemärkelse (dvs utan något släktskap med Heineken och ”internationell lager”). Tänk inte ens Nordtyskland (spritsiga, men tunna och ofta för all del goda pils); dra er söderut mot Franken, världens verkliga bryggericentrum, där det finns lite mer kropp också i pilsnern.

Och den är ren i smaken. Vilket är den stora utmaningen för var och som brygger pilsner (stor nog för att få småbryggare ens ska försöka).

I en annan del av Sverige, i Örebro, finns sedan några månader tillbaka ett andra kvalitetsbryggeri. Närke Kulturbryggeri hör till mina favoriter. Det håller också Örebro Brygghus på att bli.

Jag har smakat en fin session ipa (Örebro Half IPA) – mättad med humle, men med fin balans – men framför allt en klassisk best bitter av engelskt snitt som heter Böna och be. Fokus på malt, tänker jag först, men framför allt med siktet inställt på balans mellan humle och malt. Mycket hasselnötter och choklad i smaken, men med en distinkt humleprofil – distinkt brittisk, that is – med både Fuggles, East Kent Golding och Target.

Bägge dessa öl bryggs delvis med vetemalt. Det är okonventionellt, men bidrar till den mjuka kroppen. Örebroölen har jag hittat på Bishops Arms i Malmö, men Sibbarps pilsner finns lite varstans. Peas & Honey är ett bra tips.

På tungan 19 juli 2016

Körsbärs-gose från Pennsylvania

Jag klev in på krogen Peas & Honey igår och upplevde ett kort manodepressivt ögonblick då jag först fick syn på en pump med Prima Pils från amerikanska Victory Brewing Company (tänk: pils med europeisk ädelhumle, fast använd i proportioner som är amerikanska) som jag aldrig förr sett på fat, och sedan nästan omedelbart insåg att fatet var slut: det hängde ett uppochnervänt glas på hanen.

Jaja. Istället tog jag en Kirsch Gose från samma bryggeri. Fanns på fat här, finns sedan tio dagar i små partier på Systembolaget.

Den var inte dum.

En gose är en regional öltyp från Leipzigtrakten – utrotningshotad för fem år sedan, idag jättehipp – som precis som Berliner Weisse  produceras med mjölksyrebakterier, men också salt. Men att låta den jäsa med färska körsbär? Det där är mer i linje med vad belgarna gör med en del av sin lambic.

Denna Kirsch Gose var inte lika syrlig som de bättre kriek lambic, men ändå väldigt frisk och mycket drickvänlig. Karaktär från körsbären, förstås, men också smak som av sorbet, blodapelsin och kanel.

På tungan 6 juli 2016

Dry & Bitter

Session ipa? Mycket sällan är de så fylliga och balanserade som danska Dry & Bitters Christian Bale Ale. Jag såg den på Fermentoren i Köpenhamn i söndags, men hade tyvärr annat för mig. Men igår hittade jag den på Bishops vid Gustav Adolfs torg och slog till.

Det är en alldeles förtjusande ipa. (Eller session ipa, fåniga uttryck.) Kolsyran är mycket mjuk, utan att det på något negativt vis alls inverkar på ölets förmåga att läska och pigga upp. Torr och bitter? Jovars, men här finns också fin maltighet som faktiskt bjuder på tuggmotstånd. Fint blommiga toner. Citra-humlen bidrar med citrus.

Strålande.

På tungan 5 juli 2016

Säsong för … pale ale

Fuller’s i London har gjort sin delikata vanliga bitter till en del av säsongutbudet – i år ska denna klassiker finnas på cask enbart från juli till september ska den finnas som cask ale.

Vilket är ett jättemärkligt beslut, men fram till dess finns i alla fall ett något fylligare och nästan fullgott substitut: Quintessential British Pale Ale.

Namnet har en bitter bismak av brexit, men i övrigt har jag mest gott att säga om denna old school bitter/pale ale. Den är väldigt brittisk och den är ganska basic. Lite tunn, som sig bör – alkoholstyrkan är bara 3,8% – men med fin munkänsla ändå. Arom och smak av frisk humle, småsöta kex och karamell. Jag hittade den i handpumpat skick på Bishops vid Gustav Adolfs torg.

På tungan 10 juni 2016 • Uppdaterad 12 juni 2016

Nya öl på Bolaget

Jag har provat ölnyheterna som kom till Systemet 1 juni – och en handfull av de tillfälliga ölen, som kom 3 juli och som kan vara borta redan. Men merparten finns tillgängliga i minst nio månader. Artikel här.

 

På tungan 9 juni 2016

Sköna Helena på Röda Nejlikan

Öl med päron och kanel?

Brouwerij de Hoorn är ett litet experimentbryggeri som belgiska halvjätten Palm startat vid sidan om. Under vinjetten ”Arthur’s Legacy”, efter bryggeriets anfader, brygger de öl i små mängder men med mycket leklust. Brygd nr 6 heter Belle Hélène, efter en klassisk efterrätt tydligen, och har bryggts med päron och kryddats med kanel. Alkoholstyrka på 7,0%.

Belle Hélène finns för tillfället på Röda Nejlikan i Malmö, på fat. Det är inget man dricker flera glas av efter varandra, men jag trivdes med mitt enda igår. Kanelen känns fräsch, inte som extrakt, och den passar fint till päronen och den rätt söta malten. Smaken påminner lite grann om risgrynsgröt med rikliga mängder kanel, men mer som äppelkaka.

Fast det hade varit sött och långtråkigt om det inte vore för den syrliga eftersmaken som räddar anrättningen och får en att vilja ta en klunk till.

 

Senaste kommentarer

Sidor