Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
På tungan

Jul i Lund

Lundabryggeriet har från och med idag sina två nya julöl på Systembolagens hyllor. Åtminstone på fyra av dem: på Bangatan, i saluhallen, på Nova och i Dalby.

Det rör sig om två varianter, bägge etiketterade med bryggeriets nya och snyggare design. Dels en stark ale à 7,1%, dels en lager på 5,5%.

Jag har inte smakat någon av dem – jag sa ju det: de finns på Systemet först idag – så de finns inte med i årets julölsrapport som publiceras över tre fullmatade sidor i Sydsvenskan imorgon. Jag ber om att få återkomma!

Grumlig Primátor i december

Bättre sent än aldrig: den ofiltrerade tjeckiska lagern, som jag skrev om för några månader sedan, kommer verkligen till Systembolaget. Men det dröjer några veckor till – den 1 december är det dags.

Läs mer om ofiltrerad 11° Primátor här,  i leverentören Bibendums pr-material.

Hamnmästaren till salu

Hamnmästaren dansade två somrar, om dans är rätt ord, men nu är krogen med ölträdgården till salu. Detta meddelar ägaren – det vill säga Malmö Brygghus – på Facebook.

Det var den dåliga nyheten.

Den goda nyheten? Den är godare än den dåliga är dålig:

Malmö Brygghus bygger ut, på hemmaplan på Bergsgatan/Möllevångsgatan. ”Vi bygger större pub på Brygghuset med bl.a. 42 kranar, 150 sittplatser och nytt kök”, skriver ägaren Anders Hansson på Facebook.

Jag är inte säker på att vi gäster verkligen behöver 42 kranar, men 150 sittplatser? Äntligen!

Vit stout och halvljus mörk pale ale

Tragos är fontänskulpturen på piazzan framför Malmö Opera, skapad av Nils Sjögren. Den får sedan 2005 ”modern belysning”, läser jag här.

Tragos är numera också en mörk IPA, skapad av Jennie Ullner som brygger i köket på Malmö Operagrill. Den lyser alldeles av sig själv.

En första batch började serveras häromdagen. Passa på, det är gott.

Som mörk IPA betraktad är den onekligen väldigt ljus – bara snäppet mörkare än den ”golden ale” som är den lika nylanserade Thalia. Men den 5,9-procentinga Tragos har allt man önskar sig av en mörk IPA av det lite lättare slaget – det man kan dricka ett helt glas av utan att känna sig som en klubbad säl. Den rejält rostade malten bäddar in beskan fint. Ölet har bra rondör, med fin efterklang i eftersmaken.

Att färgen inte riktigt motsvarar smaken är en petitess, faktiskt, som bryggaren säger att hon ska fixa till när hon gör nästa batch.

Men att göra en lite mörk india pale ale som är lite ljusare än normen är inte konstigare än att det alls finns något som heter mörk IPA. Och det är inte konstigare än att Malmö brygghus för närvarande serverar något så bisarrt som en ”vit stout”. (Även benämningen golden stout förekommer).

Lopsided heter den. En tillförlitlig källa säger att den är mycket god. Måste testas!

Brekeriet tog priset

Brekeriet är årets ölutvecklare. De tre fritänkande bröderna Ek bakom bryggeriet i Djurslöv utanför Staffantstorp får ett välförtjänt pris, sedan juryn som utser ”Årets ölutvecklare” sagt sitt.

Brekeriet är näst intill unikt: ett bryggeri där ölen jäser enbart med vildjäst och andra bakterier; framför allt är bröderna Ek tillskyndare av den jästsvamp som kallas brettanomyces och som allmänt ansetts så svår att bemästra. Brekeriet lyckas ofta få fantastiska resultat, i brygder som karakteriseras av ungefär lika delar experimentlusta och kontroll.

Att Brekeriet på detta vis erbjuder intressanta alternativ till de extremhumlade och/eller kraftiga öl – som bland småbryggare varit husmanskost i så många år – gör bryggarnas insatser bara ännu mer värdefulla.

Att priset instiftats av stora Carlsberg Sverige – innebär inte det ändå lite smolk i bägaren? Är det så kul att få uppmuntran från landets dominerande bryggerigrupp, känd för tämligen själlösa massprodukter som Carlsberg Export och Tuborg Grøn? Vill man verkligen ha en kram från den stora björnen?

Ifall ni har sådana betänkligheter så förstår jag er; jag delar dem. Men man kan också se detta som ett gott tecken på den stora björnens genuina intresse för förnyelse och för smakupplevelser.

Priset delades ut vid Restauranggalan i Stockholm. De nominerade konkurrenterna var c/o Hops, Det Lilla Köksbryggeriet och Gamla Enskede bryggeri.

Juryns motivering lyder:

”Årets vinnare och Ölutvecklare säger själva att deras önskan är att främja ölkulturen och medvetenheten om annorlunda och bra öl hos gemene man. Juryn kan inte annat än hålla med.”

Hembryggarvinnare i Limhamn

Tre värdiga vinnare röstades fram när hembrygdsfestivalen denna lördag tog plats i Limhamns Folkets hus.

Två av dem var faktiskt smått sensationella. Den tredje? Den var jag med om att rösta fram – i den nya kategori som hette ”Branschens val” och som var mer inriktad på det som är lagom. Och som man ska kunna dricka i mängder som möjligen är mindre lagom.

Låter det trist? Det är det inte. Men de verkligt spännande ölen, det var de som vann Folkets val och Hembryggarföreningens domarval: dels en flamländsk rödöl med tesvamp, dels en stark Barley wine.

Dessa var också mina favoriter.

 

Tidigare år har jag varit lite kritisk mot vinnarvalen, som jag funnit förutsägbara (Starkt! Kraftigt!), men i år var de överlastade imperialstouten och de dubbla iporna dels färre och dels inte lika populära. Ölvärlden har utvecklats de senaste åren, och det märktes i Folkets hus på lördagen.

Trenden med jästpräglade öl är tydlig; saison har blivit ett vardagsöl för många, suröl når gillande hos en hyfsat bred publik, och till och med den saltade tyska öltypen gose har blivit ett begrepp. Två olika gose fanns på plats i Folkets hus.

 

Vinnaren Flemish Teaparty, från Brew Bastards, är en röd ale på 6,5% som delvis jäst på kombucha: en jästsvamp som också används till hälsote. Den har alla den flamländska rödölens karaktärsdrag, inklusive de läder-, trä-, passionsfrukt- och sur grädde-inslag som kommer av att ölet lagrats länge länge på träfat. Det mest imponerande med den här drycken är att bryggarna fått fram denna vällagrade karaktär trots att den fått mogna bara i två månader. Kutym är snarare två år.

 

Tvåa i Folkets val kom en weizenbock med massor av hallon, på 7,1%. Isglass för vuxna – inte dum. Brewbros Malmö ligger bakom Hallon Weizenbock. Trea kom en mycket söt barley wine från Nerdbrewing. 12, 1%.

Domarnas favorit-barley wine är en betydligt bättre utjäst och mjukt avrundad, mycket komplex dryck. Bakom Southhill Wine (10,6%) står Wessfeldts bryggeri – far och son Wessfeldt. Frukt, blommor och humle i madeira, typ. En fin tolkning, någonstans mellan Thomas Hardy ale och Anchors Old Foghorn.

Hembryggardomarna hade Flemish Teaparty som andrafavorit. Trea kom en svart ipa från NJN Brygg.

Bägge ovannämnda vinnaröl kommer att bryggas i lite större mängder, på kommersiella bryggerier: Rödölen hos Brewski i Helsingborg, barley winen på Lundabryggeriet. Men det öl som ska bryggas för att förhoppningsvis säljas i riktigt stora volymer? Det blir ölet som vann i Branschens val.

 

Detta var vårt uppdrag: välj ut ett öl som dels går att tolka om för att bryggas i ett större bryggverk, dels går att sälja på krogen. Inte som små smakprov, utan i hyfsat stora ölglas.

Bryggningen kommer att ske på Malmö brygghus. I juryn satt bryggare därifrån och krögare från bland annat Bishops Arms samt yours truly.

Vi var alltså på jakt efter ett kvalificerat öl för den kräsna mainstreampubliken, om uttrycket tillåts. För den som bryr sig och som samtidigt gärna dricker med stora klunkar.

Min personliga favorit var en ganska lätt men fullt stilenlig saison från trion Joakim, Marcus, Markus, vid namnet Marckus Saison. Blott 5,2%. Bryggt med dinkel och amerikansk humle. Men jag står helt och fullt bakom också den öl som vann, en apa (American pale ale) från Three Little Birds: en ren tolkning, med distinkt beska och inte alltför mycket av den annars stiltypiska fruktigheten. 5,5%. En ale att beställa både en och två pints av. We Really Did It heter denna apa.

 

Annars? Några fler favoriter:

En mycket lyckad Duvel-imitation som heter Vivi Sari, från Södra Innerstadens brygghus. Stark som sig bör – 8,8% – men inte det minsta spritig. Mästerligt.

Vidare: en mild ale, oväntat ljus och starkare än normen (5,0) men ändå stilenlig. Bryggaren kallar sig He-Brew, deras mild ale hette Juvenile Delinquent. Nästan lika mycket gillade jag He-Brews ”Röd bonnläpp”, som jästs med vinbär.

Mer frukt och bär och sånt: Samma bryggeri som gjorde apan, Three Little Birds, stod bakom en gose med rabarber. Fin balans mellan salt och syra, och med en kuriös doft av koriander som förvisso kan skrämma iväg en eller annan.

Jag uppskattade också flädern i 95 oktan, som var en witbier från The Garage Brewery. Snäll, men god!

Slutligen ett par mörka saker som jag gillade: dels Lakrits stout från Brewbros Malmö, en 6,1-procentig sak där lakritsen kommer sent men där doften av kladdig chokladkaka slår emot en omedelbart, dels en trevlig doppelbock från Helsingborgs Hembryggargille med namnet Mümsignator.

Tre tävlingar på Hembrygdsfestivalen

Oud bruin, dubbel-IPA, saison med hallon och svart kölsch. Liksom vanlig IPA, lager och APA.

Imorgon är det dags för Hembrygdsfestivalen i Limhamns Folkets hus. Biljett måste köpas i förväg, mer info här.

Tre vinnaröl kommer att utses, av tre olika grupper av bedömare. Alla besökare får rösta fram sina favoriter bland 41 olika öl; vinnarölet bryggs sedan på Brewski, ett nystartat bryggeri i Helsingborg.

Hembryggarnas egen jury tar ställning till 28 öl; vinnaren bryggs på Lundabryggeriet. Och så har vi en ny tävling, där juryn består av ”branschfolk” som särskilt ser till hur ölet kan tänkas funka på krogen (mindre av smuttande, mer av klunkande). Vinnarölet i den tävlingen bryggs sedan på Malmö Brygghus.

Hausse för det tyska

Ett Bierhaus på Drottninggatan? Lång bar? Ett tjugotal hanar? Sehr gut. Läs mer i denna nyhetsartikel.

Allt som sägs låter förträffligt, inte minst att man riktar in sig till en bred publik och att man introducerar ”något som inte finns” i Malmö.

Däremot finns det i Stockholm, där krögarna driver en krog enligt samma koncept och med samma namn. Jag har inte varit där, men googlar nyfiket – och blir en smula orolig ändå för bredden i sortimentet.

På hemsidan för Stockholmskrogen lyfter krögarna fram åtta av sina arton fatöl: Berliner Kindl, Bitburger, Jever, Radeberger, Spaten, Weihenstephaner, Schöferhofer och Gaffel.

Fyra pils (fem ifall Spatenkranen har bryggeriets pils istället för deras vanliga münchener). En kölsch. Två veteöl av bayersk typ.

Gott, nästan alltihop, men inte så spännande.

På nätet hittar jag en meny från december 2013. Tretton namn kan utläsas; samtliga tretton är ljusa öl av pils-, münchener- och weissbiertyp. Den fjortonde, längst ner på menyn, är lyckligtvis en schwarzbier (namnet fick inte plats i fotografiet).

Vad kan man säga om detta? Att här finns en enorm utvecklingspotential. Utbudet på Malmökrogen kan bli så mycket bättre än vad Stockholmskrogen hittills verkar ha varit.

Vi kan väl anta och hoppas att det bland tillfälliga gäster finns en del mer spännande öl, men de nämns inte i den fasta menyn.

Läs mer om tysk ölmångfald i denna artikel (främst den omfattande listan längst ner) som vi publicerade i augusti.

Jag ser fram emot Bierhaus. Det är ett fint koncept. Och jag hoppas kunna hitta åtminstone rauchbier, kellerbier och altbier bland hanarna.

Finn i Landskrona vann

Sveriges bästa fatöl? Alla kategorier?

Det bryggs i Landskrona, på Brygghuset Finn. Det har domarna på den pågående Stockholm Beer & Whisky Festival kommit fram till.

Fatölet de fastnat för är Finns Brown ale, som är ett mycket bra öl och definitivt brygghusets bästa (så här långt): maltigare än genomsnittet, bättre balans än vad som brukar vara resultatet när nybryggare med smak för amerikansk humle står för receptet och håller i sleven.

Vi får väl se hur länge det står sig som bryggeriets bästa – Brygghuset Finn lanserade sina första öl så sent som i slutet av förra året. Det kommer säkert mera.

Läs lite mer om Finn här.

Hembryggt på festival

Nästan alla kommersiella småbryggare har börjat i det ännu mindre formatet: de har lärt sig sitt hantverk hemma i köket. Det är hembryggarrörelsen som rör i grytorna.

Och snart visar de upp sig, några av regionens bästa hembryggare. Den 18 oktober blir det hembrygdsfestival i Limhamns Folkets hus. Ett 40-tal öl ska finnas på plats. Detta brukar vara trevliga och avslappnade tillställningar, i ett lagom stort format.

Observera bara att ni detta år måste vara medlemmar i Sällskapet Malte, den förening som arrangerar festivalen, för att kunna köpa biljett och komma in.

På tungan

Håkan Engström och Anders Fagerström bloggar om glädjeämnen och sorger i hemmaköket, i mataffärer, på krogen, på nätet och framför allt i munnen.

Senaste kommentarer

Sidor

Annons:
Annons:

toppnyheterna just nu
Annons: