Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Glufsglufs köper Glufs

Text: Håkan Engström

Så har jättarna blivit överens: världens största bryggerikoncern Anheuser-Busch Inbev ser ut att köpa SAB Miller, det vill säga världens näst största bryggerikoncern.

Men först ska konkurrensmyndigheter säga sitt. En gissning är att jättarna måste göra sig av med åtminstone några av sina många varumärken/bryggerier, men vad vet jag? Det enda jag vet är att jag är djupt orolig för att siffernissar ska rationalisera bort några av mina favoritöl.

Ölutveckling i Malmö

Text: Håkan Engström

Årets ölutvecklare? Det kan vara Anders Hansson, ägare till Malmö brygghus.

Den som säger detta är – vilket kan tyckas bisarrt – Carlsberg Sverige, som årligen delar ut den här utmärkelsen. I år sker det 2 november, på Restauranggalan.

De nominerade konkurrenterna är Det lilla köksbryggeriet, Göteborg Beer Week, Pelle Frost från All In Brewing, Robin Johnander på Gamla Enskede bryggeri samt Spritmuséet.

Annons:

88 pubar i London

Text: Håkan Engström

88? De flesta av oss förknippar talet med ondska (eller med glass). Men istället för att förbanna mörkret kan man tända en lampa. Det har Marko T Wramén gjort. Med söklyktan tänd har han letat fram sina 88 favoritpubar i London ur minnet, återbesökt dem allihop, tagit bilder och publicerat dem tillsammans med sina tankar.

Boken heter ”88 favoritpubar i London. En personlig guide till historiska pubar och hippa mikrobarer”. Och ja, den är vad den heter.

Själv är han inte svårare än att han kan tänka sig att gå till både ett 89:e och ett 90:e ställe. Från kl 19 ikväll finns han på Bishops Arms vid Gustav i Malmö för att fira bokens nedkomst. Imorgon kastar han sig i Churchill’s Arms i en stad som heter Stockholm och ligger ytterligare 60 mil i fel riktning från Harvey’s hemvist Royal Oak. Där firas boken kl 18, tillräckligt tidigt för att man ska hinna med kvällsplanet till Gatwick.

(Jag älskar förresten att boken ges ut av Outdoor Books, ett förlag som specialiserat sig på böcker om friluftsliv. Någon har tänkt till – man får verkligen mycket frisk luft om man promenerar mellan The Star Tavern i Belgravia och The White Horse i Parson’s Green (been there, done that.)

Göteborgtunnor rullar mot Bergsgatan

Text: Håkan Engström

Mikrobryggerier? De blir alltfler här i Skåne, men högsta per capita-siffror noteras trots allt i Göteborgstrakten.

Detta tar Malmö Brygghus fasta på när man arrangerar en endagsfestival 24 oktober, på temat Göteborg. Femton bryggerier är inbjudna, vart och ett får ta två pumpar i anspråk. Klara hittills är Spike, Dugges, O/O Brewing, Stigbergets bryggeri, Sad Robot, Beerbliotek, Mohawk, Rådanäs, Sahtipaja och Vega. Mer info här.

För oss konsumenter gäller tokens, eller ölpoletter som de hette när farfar var ung. De kostar 20 kr styck och ger 10 cl öl.

Göteborg hinner man väl avverkar på en dag, men det tar inte slut med det. Malmö Brygghus tänker sig återkomma med tre ölfestivaler av ungefär den här typen varje år. ”Malmö Brewing co Craft beer festival” är samlingsnamnet. Nytt tema nästa gång!

Pilsnerpris till Malmö

Text: Håkan Engström

Sveriges bästa pilsner? Det vill säga Sveriges bästa Pilsner Urquell? Den serveras vid Gustav Adolfs torg i Malmö.

Bryggeriets representanter gör regelbundna smakkontroller, och har kommit fram till att det finns fyra krogar i Sverige som håller de stränga kraven och som fick max poäng. Bland dessa fyra röstades så Bishops Arms vid Gustav i Malmö fram som den bästa Urquellbaren. Diplom delades ut vid ölmässan i Stockholm i helgen. Läs mer här.

Om det är välförtjänt? Jadå! Det har stegvis skett underverk på Bishops Arms, som inte minst lyfte sin ofiltrerade Urquell till verkliga höjder i samband med en utbildningsdag februari i år då en expert från Plzen var på plats och lärde ut det ädla pilsnerupphällandets förvånansvärt svåra konst. Inte nog med att ölet numera alltid smakar fräscht och färskt, det serveras numera också alltid med en lagom stor och tät krona av skum som med varje klunk lämnar gott om ränder på insidan av glaset.

En väsentlig skillnad mot flertalet andra Urquellpumpar i Sverige är att ölet tappas upp med blandtryck, vilket ger mycket mindre av den där bubbliga och stickiga kolsyran som både svenskar och britter (ja, detta är trots allt en ”brittisk” pubkedja) tror hör till öltypen.

Det gör nästan ont att säga det, men Bishops vid Gustav i Malmö serverar idag sin Urquell bättre än på Den tappre soldaten Svejk i Stockholm. Men det gör bara lite grann ont, för det handlar inte om att Svejk tappat stinget. De har bara fått så mycket tuffare konkurrens.

De övriga tre som anses perfekta? Två ligger i Stockholm: Tjoget och Bar Central. Ett ligger i Göteborg och heter Steampunk Bar, vilket är ett oroväckande namn. Där uppges att Urquell mäter 5,0 procent i alkohol, vilket naturligtvis inte är sant – Urquell ligger på 4,4% och är vad som under den epok då vi hade skatteklassen mellanöl var ett bra exempel på just ett sådant.

Men krogen är i gott sällskap. I Joel Linderoths och Darren Packmans i flera avseenden utmärkta bok ”Öl Smakerna Hantverket Stilarna” – utgiven förra året av Bonnier Fakta, no less, och en väldigt tidstypisk bok såtillvida att tillförlitligheten sjunker drastiskt när författarna ger sig i kast med de äldre  brittiska och centraleuropeiska traditionerna – påstås i ett entusiastiskt kapitel att Urquell mäter 5,9%.

Samtida med Malmö

Text: Håkan Engström

Samtidigt i Malme, mässan/festen – kalla den vad ni vill (ni kan kalla den Arthur, ifall det bereder er glädje) – tar på sin andra dag ett kliv in i den för dagen aktuella samtiden: lördagen.

Det blir en ny chans att vara med i min ölprovning. Kl 17 sätter vi läpparna mot det första glaset. Halvannan timme ska det hålla på.

Mer kallt än torrt

Text: Håkan Engström

Torrhumlat?

Ja, det heter så fast det egentligen inte är riktigt klokt. Med torrhumling menas att man humlekryddar en sista gång efter själva koket: under jäsningen, under lagringsprocessen, kanske så sent som strax före serveringen rentav. Denna sena humling ger en särskilt påtaglig humlearom, med den oljiga känslan från kottarna/blommorna intakt.

Men egentligen är det rimligare att använda den term som det tjeckiska bryggeriet Bakalář begagnar: kallhumling. Öl som slutat koka kallnar förstås, men det torkar ju knappast ut.

Bakalář är i vanliga fall ett hyfsat industribryggeri, inte mer, med öl som borde vara mer distinkta än de är. Bryggeriet har nämligen sin hemmaadress i Rakovník, mitt i de böhmiska humleregionerna där ädelhumlen saaz odlas. På en tågresa söderut från Zatec (tjeckiska för Saaz) när det är säsong ser man tunnland efter tunnland av dessa blomstrande klängväxter, och allra tätast växer det i trakterna kring Rakovník.

Men bryggeriet gör också en torrhumlad variant – förlåt, kallhumlad, av sin premiumlager. Lite fylligare också, med tongivande karamellmalt som så fint bäddar in den kådaaktiga humlen. Den finns i buteljerad version på Beerditch i Malmö. Ingen sensation, kanske, men väldigt pigg. Rekommenderas varmt (ursäkta det torra skämtet).

Annons:

Samtidigt i Malmeglaset

Text: Håkan Engström

Man kan adoptera ett grekiskt olivträd. Långsimma. Tatuera. Smaka sig igenom några öl. Spela datorspel. Gerillaslöjda.

Var och när? På Slagthuset, i helgen, under vinjetten Samtidigt i Malme.

Jag medverkar, och det är inte i yogan eller komposten eller ens antikvariatet. Istället håller jag i en ölprovning, som jag av okänd anledning gett namnet En explosion i färg och skum. Det blir två tillfällen, fredag och lördag, bägge kl 17.

Lite mer kan ni läsa här, men bara lite. En längre presentation här nedan, vilken jag bara med tvekan klistrar in eftersom det är så patetiskt med människor som skriver om sig själv i tredje person och dessutom ägnar sig åt oberättigat skryt. Men det var aldrig meningen att det skulle framgå vem som skrev.

Däremot var det meningen att detta skulle finnas med i ett tryckt program, men eftersom jag alltid skriver för långt när jag skriver om öl så fick det inte plats.

Kom till en av provningarna och se till att jag inte blir lika pladdrig och långrandig när vi sitter där med näsan i glasen.

 

EN EXPLOSION I FÄRG OCH SKUM

Ölprovning med Håkan Engström

 

Har ni sett en regnbåge någon gång? Det har ni nog, om ni ansträngt er en smula. För det måste man: de är rätt bleka, de där naturfenomenen.

I alla fall om man jämför med den färgstarka ölvärlden, fylld till brädden av fenomenala naturfärgade godsaker i alla nyanser från halmbeige och lejongult till bärnsten, kopparrött och korpsvart.

Hela spektret.

Det är en djungel där ute, och därför har vi anlitat Håkan Engström som svingat sig i dessa lianer längre än de flesta.

Med entusiasm och anti-snobbism som signum håller han i en pedagogisk ölprovning, där han hjälper oss att begripa skillnaderna mellan weissbier, pilsner, bitter, lambic, IPA och stout – och att förstå poängen med dem allihop.

—–

Håkan Engström skriver regelbundet om öl i Sydsvenskan. Belönades 2008 med Svenska ölfrämjandets guldpin. Författare till ”En ölbok” (Grenadine förlag, 2005) som av Måltidsakemien i Grythyttan utsågs till Årets bästa dryckeslitteratur.

 

En pint te, tack!

Text: Håkan Engström

Te? Egentligen dricker jag inte sånt, blir bara illamående. Men i rätt sammanhang blir det rätt.

Rätt sammanhang? Kan bara vara Marble Brewerys och Emelisses gemensamma Earl Grey IPA. Jag hittade den på Systembolaget vid Värnhem häromdagen (en liten sändning, skynda dit eller hitta den på systembolaget.se).

Detta är en välbalanserad och spännande IPA, där bryggarna tillsatt Earl Grey-te under jäsningen. Inslaget av te märks, men inte alltför mycket. Det finns en liten läder/tannin-ton i doften, vilken växer sig stark i eftersmaken. Den balanseras främst av citrustonen i humlen (citron och te går ju bra ihop), men givetvis också av malten.

Marble är en av anledningarna till att jag i flera år velat åka till Manchester: Marble Brewery är en centralt belägen bryggeripub som ser hur trevlig ut som helst. Bra urval av öl (flera av dem är prisbelönta), med tonvikt på traditionellt engelskt hantverksbryggande – vilket bland annat innebär att alkoholstyrkan hålls på mattan.

Just Earl Grey IPA går i taket, den når 6,8% – ”The strong brew” står det följaktligen på etiketten – men flera av ölen ligger kring 4,0 eller under. Men visst, de är inte främmande för barley wines eller ipor heller.

Emelisse är ett av de bästa bryggerierna i världens bästa obesjungna ölnation: den nederländska.

Stor blir större

Text: Håkan Engström

Världens största bryggerikoncern, In Bev (med bland andra Brahma, Budweiser, Corona, Beck’s och Stella) är på väg att lägga vantarna på SAB Miller, det vill säga världens näst största bryggerikoncern (Miller, Foster, Urquell, Grolsch).

Detta uppger BBC.

En sådan sammanslagning (eller om det är mer korrekt att tala om att In Bev faktiskt tar över SAB Miller) kan knappast vara förenlig monopollagstiftningen, varför bryggerijättarna sannolikt får göra sig av med delar av sina koncerner. Fortsättning följer.

På en något blygsammare nivå agerar den kinesiska energijätten CEFC, som för drygt en vecka sedan köpte 79 procent av aktierna i den tjeckiska bryggerigruppen Lobkowicz: en grupp à sju mellanstora bryggerier – varav Lobkowicz är det klart tristaste; de övriga är högklassiga: Rychtar, Janacek, Klaster, Platan, Jezek, Cerna Hora.

Sedan dessa sju gick samman för några år sedan har deras produkter blivit alltmer synliga i de tjeckiska storstäderna – klichén ”tillsammans är vi starka” har sällan varit så giltig.

Hur det blir framöver återstår att se. Jag har bara dåliga erfarenheter av hur det gått när utländska aktörer köpt upp oberoende tjeckiska bryggerier. SAB Miller köpte år 1999 Pilsner Urquell-gruppen och lade raskt ner produktionen av flera öl.

Heineken köpte år 2008  upp fyra regionala bryggerier i Böhmen (Breznák, Zlatopramen, Kutna Hora, Louny), som nyligen gått samman för att stå starka mot konkurrensen. Alla räknade med att Heineken skulle lägga ner produktionen på det slitna Breznák-bryggeriet, men fel hade vi. Istället rustades bryggeriet upp (det behövdes alldeles säkert; synd bara att ölen blev sämre) och det blev bryggerierna i Kutna Hora och Louny (ett av landets bästa) som lades ner. Öl med dessa etiketter produceras nu hos Breznák i Velké Brezno. Det är inte samma sak.

 

Annons:
Annons:

Senaste kommentarer

Sidor

Annons:

Annons:
Annons: