Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

En fin belgare bland julölen

Text: Håkan Engström

Är det jul nu igen? Inte nödvändigtvis. Men lite julafton är det ändå när man får hem de första julölen för säsongen. I alla fall om man lyckas få med sig rätt.

Jag har haft 58 där hemma, för ett test som publicerades med fina illustrationer i dagens papperstidning och som finns också här.

Favoriter i år? Oppigårds Winter Ale, som vanligt, men också De Rankes Père Noël. Och så finns här några fina imperial stouts, främst Port Brewing’s Santa’s Little Helper (se bara till att inte förväxla den med Mikkellers Santa’s Little Helper!) och Thornbridges mer sansade Imperial Winter Stout.

Bland lagerölen föll jag för Rådanäs vinterbajer.

Tap Takeover på Tempo

Text: Håkan Engström

Aldrig förr har jag fått sådan lust att åka på konferens. Jag hittar in på Kackelbryggeriets hemsida, och läser om ett ”bildningscenter på Öland” som heter Kackelstugan och – som alla bildningscentra värda namnet borde – har ett eget bryggeri. 

Men man behöver inte ta sig över bron efter öl – denna helg är bryggaren och hans öl nämligen i Malmö, närmare bestämt på Tempo. Under devisen ”brewery tap takeover” rinner fyra öl ur kranarna: Ale, Ölands lager, ÖPA (Ölands Pale Ale), Stout.

 

Annons:

Klimatproblem för Cantillon

Text: Håkan Engström

Att brygga lambic under sommarmånaderna är omöjligt, eftersom denna syrliga belgiska specialitet baseras på spontanjäsning. När det är för varmt är jästpartiklarna i det fria lite väl spontana.

Därför håller dessa traditionsmedvetna bryggare sommarlov ända fram till oktober, då temperaturen sjunkit tillräckligt för att vörten ska kunna kylas och jästen börja jobba. Detta sker i grunda, öppna jäskar på vinden. Jästpartiklarna bjuds in genom takpannorna, som utformats så att det läcker in luft (ett öppet fönster hade också gjort jobbet).

Men denna höst är det för varmt. Bryggaren Jean Van Roy på Cantillon i Bryssel skyller på klimatförändringarna. Läs lite mer här. Flera satser har kasserats. Likadant var det förra året, då kom bryggningen igång först 10 november.

Göteborg: nu också i Malmö

Text: Håkan Engström

Det brukade vara Företagmalmös coolaste namn: Malmö Brygghus. Det skvallrade om lokalkänsla och anor.

Numera kallas det Malmö Brewing Co, vilket inte bara är lite töntigt utan också alldeles onödigt anonymt – varje gång jag ser namnet på en ölpump utanför själva huset måste jag tänka efter innan jag kommer på varifrån ölen kommer.

Men i folkmun heter det fortsatt Malmö Brygghus. Kalla det civil olydnad eller vad som helst: vi är rätt många som vägrar ta det nya namnet i vår mun.

I vilket fall: denna lördag får brygghuset besök av se Sexton bryggare från Göteborg, för en festival där temat är just Göteborg. Eller, egentligen inte. Korrekt beteckning ska vara ”Theme: Gothenburg”, men också detta tänker jag hädanefter strunta i.

Varje bryggeri får ha två olika öl på plats. För konsumenten gäller fri entré och 20 kr per smakprov à 10 cl.

De sexton:

Spike Brewery
Dugges Ale- & Porterbryggeri
O/O Brewing
Stigbergets Bryggeri
Sad Robot Brewing
Beerbliotek
Mohawk Brewing Company
Rådanäs Bryggeri
Sahtipaja
Vega Bryggeri
Göteborgs Nya Bryggeri
Poppels Bryggeri
Oceanbryggeriet
Electric Nurse
Ahlafors Bryggerier
MankerBeer Creative Beerologis

 

Alternativa Guinness

Text: Håkan Engström

Guinness? Går det att 2015 uppbåda någon entusiasm kring den där ölen?

Det borde det. Guinness har på senare tid skakat liv i sitt pilotbryggeri och lanserar titt som tätt nya eller nygamla öl, under namnet ”The Brewers Project”. Två på papperet intressanta exempel kommer till Sverige i november.

Det rör sig om nya öl, baserade på äldre recept ur Guinness arkiv – från tiden innan sortimentet cementerades. Guinness Dublin Porter är en alkoholsvagare vardagsporter av den typ som förr kallades ”plain porter” (ett begrepp som Porterhouse i Dublin plockade upp igen i slutet av 1990-talet). Stout är ju ett lätt ålderdomligt ord för kraftig eller stark; en vanlig Guinness, en s k stout porter,  må vara rätt alkoholsvag (4,2%), men en plain porter är lättare.

Guinness Dublin Porter mäter 3,8 – ungefär som britternas bitter och mild ale. Den baseras på ett recept från bryggeriets dagböcker, daterat 1796.

Det kommer också en berest typ: en Guinness West Indies Porter, med anor från åtminstone 1801: en sorts släkting till Imperial porter, men med blicken riktad åt väster.

Guinness har på senare tid lanserat också en ordentligt humlad lager som går under namnet Hop House 13 (lansering i Sverige är inte aktuell), liksom – läser jag på Wikipedia – en Guinness Blonde som 2014 lanserades i delar av USA och en Black Lager som år 2010 såldes i Nordirland och Malaysia.

Dessa uppryckningar är, verkar det som, de första sedan Guinness gjorde ett intressant försök 2005-07 med att utöka sortimentet. Under rubriken ”The Brewhouse Series” skulle bryggeriet i tät följd presentera fyra olika variationer på det vanliga temat. Jag var i Dublin 2007 och drack därför flera pints av den tredje varianten: North Star. Detta var en något sötare, silkesmjukare (jag fick för mig att havre ingick i receptet, men det var nog bara en känsla) och med tydligare chokladtoner. Den var god, en fin omväxling i en stad som vid den tiden inte erbjöd så mycket alternativ (sedan dess har mikrobryggerierna blivit fler också i Irland).

Men satsningen föll inte så väl ut, och den utlovade fjärde varianten lanserades inte. Synd, jag hade hoppats på att den bästa bland de fyra skulle tas upp i bryggeriets ordinarie sortiment.

Nu ställer jag mitt hopp istället till deras plain porter och starkare västindiska variant.

Det går lika bra med selleri

Text: Håkan Engström

Ordet bitter har en negativ klang, som vi ölälskare inte riktigt lyckats tvätta bort. Och det lär bli värre nu, när Vetenskapen – företrädd av Innsbrucks universitet – presenterar forskning (med risk att upptäcka obehagliga nyanser som sabbar grejen har jag givetvis bara tagit del av denna kortfattade artikel, hämtad ur den källa till kunskap som är tidningen Elle) – berättar om intressanta samband mellan smakpreferenser och psykologiska drag hos människor som vill ha det beskt.

Baserat på en undersökning bland knappat 1000 amerikaner har forskarna lyckats utröna att den som gillar besk mat och dryck tenderar att vara mer benägna till illvilja.

Vi är psykopater.

Snälla människor? De finns tydligen i de sockerdrogades skara.

Elle vinklar det på att svart kaffe och monstruösa personlighetsdrag hör ihop. Men man listar också andra livsmedel som är och uppenbarligen gör oss bittra: öl, tonic, rädisor och selleri.

Hembrygdsfestivalen

Text: Håkan Engström

Ett tecken i tiden, så gott som något: När sällskapet Malte inför lördagens hembrygdsfestival tagit fram ett provningsglas är  modellen ipa-glas.

Då är det alltså bekräftat: Ipa är inte bara  det nya Stor stark, ipa är dessutom det nya Liten stark.

Helt galet? Nej, det där glaset funkar nog rätt bra för den som vill låta ölet skvalpa runt – även om jag föredragit en kupa. Helt galet är däremot att låta 2013 års juryvinnare Southhill Stout (bryggt hos Stronzo) bli ”årets matöl”. Det förutsätter att maten är snudd på oätlig, annars vill man inte skölja ner den med en 6,8-procentig och kraftig stout.

Lite förvånad är jag trots allt. Trenden på senare års ölfestivaler, även hembryggarfestivalen i Limhamn, har lett bort från ipa- och imperial stout-dominans. Jag hoppas att trenden fortsätter.

(För protokollet: Också jag har varit en varm förespråkare för dessa öltyper, medan de flesta av er fortfarande gick i blöja och drack välling. Det fanns en tid då jag tyckte att amerikansk ipa var det häftigaste man kunde uppbringa i en bar. Men jag har gått vidare.)

Tyvärr missar jag årets festival – det borde inte ni göra. Förra året var det så här lyckat. Allra bäst? Delad prispall: dels en rödöl av flamländsk typ, dels en barley wine som skapats av samma Southhill som 2013 deltog med den där stouten som är årets måltidsdryck.

Annons:

”Outnyttjad gröda”

Text: Håkan Engström

Att skämta om Lunds universitet?

För tidigt. Först måste lugnet lägra sig, efter Jodeldagen som inföll i förrgår.

Men det hindrar inte forskarna på Lunds Universitet från att själva skämta. En ny avhandling presenteras med ett pressmeddelande där det först slås fast det uppenbara: Korn är enligt ny forskning från Lunds universitet en av de mest gynnsamma grödor man kan äta för att hålla tarmfloran i balans och kroppen frisk.

Gott så, men det hade ni kunnat fråga mig om direkt – utan att ta vägen om universitetet. Men sedan?

Idag är den en väldigt outnyttjad gröda som främst används för att tillverka öl.

Glufsglufs köper Glufs

Text: Håkan Engström

Så har jättarna blivit överens: världens största bryggerikoncern Anheuser-Busch Inbev ser ut att köpa SAB Miller, det vill säga världens näst största bryggerikoncern.

Men först ska konkurrensmyndigheter säga sitt. En gissning är att jättarna måste göra sig av med åtminstone några av sina många varumärken/bryggerier, men vad vet jag? Det enda jag vet är att jag är djupt orolig för att siffernissar ska rationalisera bort några av mina favoritöl.

Ölutveckling i Malmö

Text: Håkan Engström

Årets ölutvecklare? Det kan vara Anders Hansson, ägare till Malmö brygghus.

Den som säger detta är – vilket kan tyckas bisarrt – Carlsberg Sverige, som årligen delar ut den här utmärkelsen. I år sker det 2 november, på Restauranggalan.

De nominerade konkurrenterna är Det lilla köksbryggeriet, Göteborg Beer Week, Pelle Frost från All In Brewing, Robin Johnander på Gamla Enskede bryggeri samt Spritmuséet.

Annons:
Annons:

Senaste kommentarer

Sidor

Annons:

Annons:
Annons: