På tungan 1 mars 2010

Sgt och major Pepper

Premiär för två Systembolagsöl idag, två peppriga saker av det mer experimentella slaget.

Mohawk Rye IPA – ett samarbete mellan Wicked Wine och bryggaren Stefan Gustavsson – är en av dessa hybrider som blivit på modet. I det här fallet rör det sig om en India Pale Ale av amerikansk typ, en karaktär som medvetet mildras av att bryggaren till 20% använt rågmalt. Råg ger en lite mjukare ton, ett maltigt öl som drar åt mint och peppar.

Likt många andra hybrider blir det ett öl som rycker åt olika håll. Det är som om ölet inte vet vad det vill. Själv vet jag exakt vad jag vill:  jag vill först ha en tysk lager eller möjligen weiss bier bryggd med råg, sedan en vanlig IPA.

Initialdoften har mint och humle, sedan tar pepparn överhanden. I munnen dominerar på liknande vis först frukten (mest aprikos) och minten, sedan blir det väldigt mycket peppar.

—-

Den andra Sverigepremiären – nästan världspremiär  – står Bashah för. Bashah är ett samarbete mellan skotska Brewdog och Stone Brewing i Kalifornien.

Med sedvanlig brewdogsk ironi kallas öltypen Black Belgian Style Double India Pale Ale. Det finns säkert någon som tycker det där är jättefestligt.

Vad är det då?

Det är en nästan kolsvart, stark (8,6 %), nästan extremt hårt rostad, kraftigt maltig och ordentligt humlad typ av ale. Ett mellanting av imperial stout, vidbränt kaffe och barley wine, kanske?

Den är intressant, men den är lite för mycket.

Doft av aska, blöt filt, salmiak, hårt rostad malt och svartpeppar.

Smak av rostade blåa plommon i grädde, svartpeppar, sötat kaffe och lätt vidbränd chokladsås. Lång eftersmak där det gräddiga hänger kvar.


  • Ja hade faktiskt lite svårt att bestämma mig om jag vad jag tyckte om Mohawk Rye men håller med om att den kändes lite för pepprig.