På tungan 10 mars 2010 • Uppdaterad 13 april 2011

Anyone for single?

Ørsted Ølbar i Köpenhamn arrangerade i lördags en ölprovning med bryggaren Mikkellers samtliga tio Single Hop IPA (India Pale Ale). Fantastiskt … lärorikt. Och, ja, gott.

Bakgrunden är den här:

IPA är hyfsat alkoholstarka öl med relativt svag maltprofil men med väldigt generösa mängder humle. Det är således hyperbeska öl som präglas av humlens hartsiga oljighet.

Normalt sett kombinerar man olika sorters humle, men en trend sedan några år tillbaka är att göra Single hop ale. Mikkeller har gjort tio olika single hop IPA, alla bryggda efter exakt samma recept – det enda som skiljer dem åt är valet av krydda (dvs humlesort).

Skillnaderna mellan olika humle framträder alltså väldigt tydligt vid en provning som denna.

Så vad upptäckte jag, efter denna humleprovning med åtta moderna amerikaner, en lika modern nyazeeländare och en engelsk klassiker?

Jag upptäcker att Simcoe är i brutalaste laget, en burdus humlechock som utöver den tuffa örtigheten och tonerna av citrus (dessa inslag finns i varierande grad i alla tio) har inslag av kattpiss och svett. Jo, det är gott – men faktiskt lite för våldsamt.

Jag upptäcker att den moderna klassikern Cascade förblir en favorit: en mycket blommig humle som i denna tappning ger en långsamt utklingande efterbeska med oannonserade inslag av körsbär i mörk choklad.

Jag upptäcker peppar och citronfromage i Amarillo; jordgubbssylt och pamelo (de där handbollsstora citrusfrukterna som är nylanserade på svenska fruktdiskar) i Warrior; Nötkrokant och apelsiner i den trista Nugget; krusbär och klementiner i Tomahawk, ölkorv och saltlakrits i Centennial; blodgrapefrukt och blommor och gymnastikpåse i finfina Chinook.

Jag upptäcker vidare att engelska East Kent Golding, med ett inslag av milda örter (timjan) som inte finns hos amerikanerna, är som en mjuk och fin dunkudde att landa i efter ett par timmar i humlechock-land.

Men min favorit? Det blev, lite otippat, Nelson Sauvin (ja, den anses ha likheter med druvan Sauvignon), en rätt ny humle som förädlats på Nya Zeeland och som lanserades för tio år sedan. Inslag av spiskummin, krusbär, mandariner och blommor.


 • Kim

  Warrior är min favorit, även om jag tycker den är lika krigiskt bitter som du målar ut Simcoe.

  Ett annat hett tips är deras Stateside IPA som finns på Green Lion i Malmö — inte en single hop, men en riktigt krämig och fin IPA.

 • Ja, Stateside är fin. Häromveckan fanns den även på Bishops Arms, men det var nog bara tillfälligt.

 • Detta var sannerligen en av de mest läsvärda öl-relaterade artiklarna jag läst på länge. Önskar såå mycket att jag kunde deltagit själv. Jag har skrivit en del på humuluslupul.blogspot.com om single hop just. Går dessa single hop från Mikkeller att köpa på flaska någonstans?
  Jag håller på att dokumentera just detta som du skriver om – egenskaper och kännetecken för respektive humlesort. Stor eloge till dig Håkan för denna information. Har du mer information eller ”egna erfarenheter” i ämnet får du gärna kontakta mig via alltomol.nu (alltomol.blogspot.com), eller om du bara vill utbyta erfarenheter kring humle-karaktärer.
  Mvh
  Pelle Stridh

 • Hej Pelle
  Det finns några riktigt bra ölbutiker i Köpenhamn. Ölbutikken har, om man kan lita på att hemsidan är uppdaterad, för närvarande samtliga Mikkellers single hop IPA. Det skulle inte förvåna mig om det stämde; butiken drivs av bryggarens bror.
  http://www.olbutikken.dk/Beers.aspx

  Min favoritbutik är egentligen Barley Wine, på parallellgatan till Strøget. De har flera Mikkeller, men tycks för närvarande inte ha en enda single hop. Värt ett besök ändå.
  http://www.barleywine.dk/

  Den tredje jag kan rekommendera är Fish-n-Beer. Samma sak där, dock: flera Mikkeller men ingen single hop.
  http://www.fish-n-beer.dk

 • Tack för tipsen Håkan. Tyvärr bor jag inte tillräckligt långt ner i Sverige för att det ska vara möjligt för mig att enbart åka till Köpenhamn för att köpa dessa flaskor….hur mycket jag än skulle vilja. Så nu återstår att hitta någon som kan inhandla dessa 10 flaskor och transportera dessa till Eskilstuna 😉 Frivilligt? Någon?

 • Ingela

  Hej!

  Håll utkik på bolaget. Finns lite då och då. Just nu ingen av ovanstående men annat. Be en Eskilstuna-butik ta hem. Eller privatimportera en låda eller två? Ta kontakt med Jonas på Brill och fråga.