På tungan 9 december 2012 • Uppdaterad 11 december 2012

En ny värld på Möllevången

Öl- och matkrogen Söder om Småland öppnade i förrgår, på en adress söder om Möllevångstorget – lokalen bredvid Azalee, på Claesgatan. Läs mer här och här.

Det är en för området rätt otypisk krog. Ljus och luftig, stilren och snygg. I genren ”pub med höga ambitioner i ölsortimentet” är den ännu mindre typisk. Glöm de belamrade pubarna i traditionellt brittisk stil, bered er snarare på något som ser ut som en sushibar eller ett italienskt kafé: stora fönster ut mot gatan, utan skymmande gardiner eller frostat glas; pallar och stolar med raka linjer. Inga blaffiga reklamskyltar eller glas med logotyper.

Fast fullt så spartansk som Mikkeller Bar är inte Söder om Småland, här finns utrymme för en del leklust. Som de där spetsade timmerstockarna i taket, som ser ut som orgelpipor. Eller de hängande lampskärmarna i trä, som visserligen ser ut som go go-burar för dansande råttor men vid närmare inspektion visar sig vara ombyggda flasklådor av gammalt snitt.

 

Så långt om den yttre skönheten. Nu: några ord om inre skönhet.

Det finns tio ölpumpar, allihop avsatta för mindre bryggerier. Igår fanns några pumpar med öl från hippa danska Hornbeer vid sidan om klassiker från Mikkeller och Dugges aktuella säsongsöl Easy Christmas och annat. Jag drack en julehumle, som var trevlig. Jag drack också en strålande, chokladnära sexprocentig sak … som jag redan glömt namnet på. Glasen är små (eleganta vinglas) vilket uppmuntrar gästerna att testa det oprövade.

Det finns också ett exklusivt flasksortiment, med öl från lokala South Plains och flera varianter från Brekeriet – det lilla nystartade bryggeriet i Göingebygden (rättelse! Det ligger i Djurslöv, Staffanstorps kommun), som bisarrt nog låter samtliga sina öl jäsa med brettanomycer. Jag testade äntligen deras saison. En trevlig upplevelse och en djärv saison, även om jag tyckte det var lite väl mycket yllekofta eller hårig getost för min smak (mind you, jag älskar hårig getost).

Minst lika fascinerande var flaskan med Brettlehem, som såvitt jag vet är det förstfödda utfallet av tvåenigheten brettanomycer och klassiskt kryddat julöl. I doften är nejlikan markant, men ta en klunk och du blir kvitt alla tankar på söta pepparkakor som sägs göra dig snäll (och loj). Jästen ger detta julöl en stram ton och ger maltsötman ett rejält mothugg.

Man kan tänka sig att flasksortimentet är hyfsat fast (även om säsongsölen är just vad de heter), men i pumparna blir det ordentlig rotation. Söder om Småland är alltså en värld där det finns mycket att upptäcka framöver.