På tungan 7 februari 2017

Urquell på tank till Malmö

När smakar Pilsner Urquell bäst?

Det givna svaret har i alla tider varit ”När man är i Tjeckien”. Men sedan ett par år är det där svaret inte alldeles självklart. Bishops’s Arms Gustav serverar en oftast ypperlig Pilsner Urquell i ofiltrerat skick. Och nu introduceras Urquell i tank i Malmö: färsk, men filtrerad.

Dessa tankar finns redan på tre krogar i Stockholm och en i Göteborg. Jag är extremt kräsen när det gäller Urquell, men faktiskt: på Bar Central i Stockholm och Gyllene Prag i Göteborg smakar ölet i stort lika lika bra som på de bästa ölstugorna i Tjeckien.

I slutet av mars, om tidsplanen håller, öppnar Johan Lönn och Tony Reka krogen Södergatan 14 i Harry’s gamla lokaler. Läs mer här.

Konceptet för ölen blir ”tankovna”: ölet transporteras i perfekt tillslutna behållare till de ståltankar som finns på krogen och rymmer 250 liter. Härifrån pumpar man öl direkt ner i halvliterssejdlarna. Inget syre möter drycken förrän den tappas upp. Och ölet är färskt, det vill säga opastöriserat.

Ståltankarna datummärks när de fyllts: de bör tömmas inom ett par veckor. Jag har aldrig någonsin druckit en Urquell från tank som är ofräsch, vilket förstås delvis handlar om att tjeckerna dricker så mycket öl att det aldrig hinner bli gammalt och delvis om att dessa tankar finns på ölställen där folk nästan uteslutande dricker just Urquell.

På dessa krogar får man sin pilsner utan de där stickiga bubblorna med överflödig kolsyra, som får så många ljusa lageröl att kännas bubbliga och läskeblaskiga.

I gengäld serveras ölen med mycket skum, som bidrar till den mjuka och harmoniska känslan – och till att framhäva smaken. Allra bäst blir det om du beställer din öl som en ”hladinka”, det vill säga len. Då ser den ut ungefär som sejdeln i mitten på bilden.

Hemligheten bakom de perfekt upphällda ölen är de avancerade tappkranarna (Bishops har också en sådan till sin Urquell, och i den lilla baren på Grand Öl & Mat i Malmö finns en sådan till det tjeckiska alternativet). Med dessa kranar kan en skicklig bartender styra och kontrollera texturen. Vill du ha en lite krispigare variant (sejdeln till vänster?) Då beställer du en sådan, och bartendern börjar med att tappa upp själva kroppen och toppar med skum. En len halvliter öl skapar man genom att först tappa upp skumkronan, sedan bygga ölen från botten.

Bryggeriet brukar vara noga med att utbilda personalen så att de lär sig hantera kranarna och ölet. Inget vore värre än om ölet hamnade i vanrykte.

Den tredje varianten, den som ser ut som ett glas mjölk? Den beställer inte många. Men den är en fin upplevelse den också, krämig och sötare i smaken. Priset brukar vara ungefär hälften mot en ”vanlig” Urquell.