Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
På två hjul

Polisen kollar cyklister

Idag fick jag ett trevligt mail från en polisinspektör i Malmö. Han informerade om att polisen i Malmö denna vecka (vecka 8) fokuserar sitt trafiksäkerhetsarbete på cyklar. De saker polisen kommer att kontrollera runt om i staden är bl.a. att lampor finns på cykeln och att de är godkända och att man beter sig som man ska, d.v.s. att man stannar vid stoppskylt och vid rött ljus. De kommer också ha ögonen öppna efter cyklar som har anmälts stulna.

Jag måste säga att detta ändå gläder mig ganska mycket. Är det någon sak som det alltid blir okonstruktiv pajkastning kring är det huruvida fotgängare, cyklister eller bilister är de största idioterna som inte kan trafikreglerna. Ska jag vara helt ärlig tror jag alla är lika bra eller dåliga på det, något som polisen också sa för något år sedan när man undersökte saken.

Belysning är en av sakerna som kommer kontrolleras. Bilden är från sr.se

 Anledningarna till att cyklister bryter mot regler kan ju så klart vara många. Det kan bero på total ignorans, det kan bero på att man cyklar samma sträcka varje dag året om och att det aldrig kommer någon annan trafikant vid det där rödljuset som man måste trycka på knappen för att få grönt.  Det kan ju så klart också bero på att man helt enkelt inte kan trafikreglerna, som t.ex. att cyklister ska lämna företräde för andra fordon när man korsar en vägbana eller kör ut på en vägbana. Många gånger tror jag också att det beror på att man helt sonika skiter i reglerna.

Hur som helst så tycker jag det är bra att polisen fokuserar lite på cyklisterna. Dels för att alla regleröverträdelser drar ner alla cyklister som sköter sig i skiten och dels för att det faktiskt också visar att cyklar är fordon i trafiken som har regler att förhålla sig till. Med ökade rättigheter, som vi så gärna talar om, kommer också ökade skyldigheter, eller vad är det man säger, är man stor måste man vara snäll. Resultatet av fokusveckan hoppas jag kunna ta del av i nästa vecka.

Cykla aktivt.


  • http://www.facebook.com/people/Johannes-Westlund/1422224299 Johannes Westlund

    Med tanke på att cyklister inte utgör något större säkerhetsmässigt problem så kan man ju ifrågasätta rimligheten av satsningen. 70 procent av lastbilsförarna kör för fort, över hälften av alla bilister kör också för fort. Fortkörning dödar ca 150 personer om året. Alltså ska vi kolla om cyklisterna har rätt antal reflexer och lysen. Logik på hög nivå…

    Jag hade gärna sett insatser för att kolla hur det fungerar runt överfarter och också övergångsställen. Min upplevelse är att bilister gärna tummar lite på reglerna och inte tar det så lugnt som man kan önska. Det är också svåra ställen med komplicerade regler, så det hade varit bra med insatser där just för att kunna nå ut med hur reglerna är till de som kanske hunnit glömma av det.

På två hjul

Här kommer det skrivas om cykling och allt däromkring. De tunga morgonbenen som rullar ut i ösregnet, doften av de gula rapsfälten på väg till jobbet, bilen som tar vattenpölen intill dig i 70 knyck och var man hittar den där sjukt snygga hjälmen. Jag, Marcus Ljungqvist, är bosatt i Malmö och cyklar mycket och ofta. För mig är cykeln oslagbar som transportmedel på kortare sträckor. Cykeln är miljövänlig, säker, billig, hälsosam och tidseffektiv. Dessutom fungerar cykeln som en drog, börjar man nyttocykla finns ingen återvändo, man är fast! Vill du se eller läsa om något speciellt, maila mig på patvahjul@gmail.com.

Sök i bloggen

Annons:
Annons:

toppnyheterna just nu
Annons: