Annons:

Nya krönikörer på Sydsvenskan.se

Text: Mattias Pehrsson, chef Sydsvenskan.se

I dag är vi stolta över att presentera en ny krönikör på Sydsvenskan.se. Nämligen Kalle Lind. Känd från radions Morgon i P4, författare till en rad böcker och med en julkalender som manusförfattare på samvetet.

Bland annat.

För många Malmö- och Lundabor är han kanske mest känd för sina krönikor i Sydsvenskans systertidning City. Nu kommer de krönikorna att publiceras också här på Sydsvenskan.se.

Och Kalle Lind blir inte ensam. Övriga City-krönikörer flyttar in de närmaste dagarna. Näst ut är Kajsa Leo på torsdag och under nästa vecka är det dags för Anahita Nicoobayan Shiri och Behrang Miri.

Och de blir inte ensamma. Fler nya ansikten kommer under våren.

 

 

 

 

 

Nytt utseende på Sydsvenskan.se

Text: Mattias Pehrsson, chef Sydsvenskan.se

I dag lanserar vi en ny version av Sydsvenskan.se. Det är resultatet av en längre tids utvecklingsarbete där nyheterna främst ligger under ”huven”. Men vi kunde förstås inte låta bli att ändra lite på utseendet när vi ändå höll på.

Här är några av förändringarna på ”nya” Sydsvenskan.se:

* Nytt rubriktypsnitt: Guardian Sans ersätts av svensktillverkade Siri.

* Helt nya bloggmallar. Den förra hade några år på nacken och bäst före-datumet hade passerats sedan länge.

* Artikelmallen är också ny. En bättre läsupplevelse över alla plattformar är målet.

* Senaste Nytt-listan flyttar från vänster- till högerspalten. Innehållet utökas och nyhetstempot höjs.

* Nya menyer för mobil och surfplatta.

Bland mycket annat.

Synpunkter och frågor får ni gärna skicka till mattias.pehrsson@sydsvenskan.se.

/Mattias Pehrsson, chef Sydsvenskan.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons:

En fråga om cred

Text: Gustav Gatu

Nyhetssajter blir bättre och bättre på att berätta varifrån vi hämtar vår information. Tidigare i år lovade Expressens chefredaktör till exempel fler länkar till källorna och tydligare credit i texterna.

Oftast skrivs crediten och länkarna in löpande i texten men den här månaden lanserade Maria Popova och Tina Roth Eisenberg ett försök att strukturera länk-kärleken: The Curator’s Code.

Systemet bygger på två tecken:
ᔥ – ”Via” – Visar var du fått informationen ifrån.
↬ – ”Hat tip” – Visar vad som hjälpte dig att hitta stället med informationen.

Som exempel: Nyss skrev jag en s.k. ”rewrite” (referat från andra texter) om iranska ninjor och Reuters, där de huvudsakliga källorna var iranska Press TV och amerikanska The New York Times. Jag hittade historien genom en tweet från radioprogrammet ”On The Media”.

Alltså:
ᔥ – ”Via”: New York Times och Press TV
↬ – ”Hat tip”: On The Media

Jag creddar redan inspirationskällor vid sidan av informationskällor ibland – som här med ”hat tip:en” till Feber t ex – men har svårt att bestämma mig för om de nya tecknen/orden hjälper mer än de stjälper.

Vad tycker du?

 

Och för denna story:
till
On The Media, även här.

Problem med RSS:er

Text: Mattias Pehrsson, chef Sydsvenskan.se

Det är många läsare som hör av sig och undrar vad som hänt med RSS-flödena på Sydsvenskan.se. Det undrar jag också.

Problemet är att innehåll från olika delar blandas friskt. En handbollsintresserad läsare fick en hel del material från förstasidan i sitt flöde.

Och så ska det förstås inte vara.

Vi felsöker och hoppas på en snar lösning.

 

Bloggarna har också flyttat

Text: Mattias Pehrsson, chef Sydsvenskan.se

Tidigare i veckan gick vi som ni vet över till en ny teknisk plattform för Sydsvenskan.se. Den innefattade också bloggarna. Nu testar vi live en ny funktion på just bloggarna. Testet är det här inlägget. Nu håller vi tummarna att allt som fungerar som tänkt.

Slut på meddelandet.

 

Ny teknik bakom Sydsvenskan.se

Text: Mattias Pehrsson, chef Sydsvenskan.se

Sydsvenskan.se gick under natten till tisdagen över till en ny teknisk plattform. Vi kommer framöver utgå från samma tekniska grund som andra Bonnier-sajter som exempelvis Expressen.se och DN.se.

Med bytet följer också en del förändringar.

Sydsvenskans mobilsajt – m.sydsvenskan.se – relanseras med nytt utseende och nya funktioner. Fler saker kommer också hända här under våren.

Mobilsajten kommer att utgöra grunden för våra kommande appar för Iphone och Android. De kommer att lanseras senare i vår och det innebär att de nuvarande apparna stängs ned.

På ”nya” Sydsvenskan.se saknas just nu en del sektioner. Det handlar till exempel om olika recensionstyper under Kultur & Nöjen. Dessa kommer tillbaka på sajten inom kort. Det gör också vår börssida som gjorts om inför återlanseringen.

I övrigt innebär den här övergången få överraskningar. Vi har ändrat något på sektionerna och på artikeln. Synpunkter är liksom buggrapporter varmt välkomna.

 

Uppdatering #1

Det går inte att kommentera vanliga nyhetsartiklar. Felsökning pågår. Problemet löst.

 

Uppdatering #2

Det tar lång tid för artiklar att komma ut på den nya mobilsajten. Även där pågår felsökning. Problemet löst.

 

Uppdatering #3

Sydsvenskan.se gick ner under en timme i går kväll. Orsak: ett databasproblem. Det är första gången på två år som vi gått ner. Löst.

 

Problem på Sydsvenskan.se

Text: Mattias Pehrsson, chef Sydsvenskan.se

Som många läsare sett har Sydsvenskan.se haft problem under måndagseftermiddagen. I stället för en nyhetssajt har läsarna hamnat på en sajt av en helt annan karaktär. För att uttrycka det milt.

Detta gäller vissa – men inte alla – användare av Internet Explorer.

Vi arbetar förstås med att lösa problemet och har kommit en bra bit på väg.

Tyvärr måste vi uppmana er läsare med Internet Explorer att starta om datorn och därefter tömma cache-minnet i webbläsaren och ta bort alla cookies/kakor. Kontrollera att ditt virusskydd är uppdaterat.

Här finns en bra guide på svenska hur man ska göra. Här är en annan guide.

Vi ber verkligen om ursäkt för det inträffade.

Annons:

Tekniska krumsprång

Text: Mattias Pehrsson, chef Sydsvenskan.se

Det är många läsare som hör av sig och undrar varför många bilder inte syns på Sydsvenskan.se. Tack för det, och särskilt tack till er som också hjälper till med att felsöka.

Det finns en förklaring och nej, den är inte bra. Bättre är däremot att vi har hittat felet och räknar med att lösa det under dagen.

Vi ber verkligen om ursäkt.

***

Arbetet med att flytta över Sydsvenskan.se till en ny teknisk plattform börjar närma sig slutet. Sydsvenskan.se kommer inom kort ligga i samma tekniska system som hanterar DN.se, Expressen.se och DI.se.

Flytten påverkar en del funktionalitet på dagens Sydsvenskan.se:

# Kommentarer och emo-vote har stängts av.

# Bloggstopp. Inga nya inlägg under flytten.

Teknisk uppdatering

Text: Mattias Pehrsson, chef Sydsvenskan.se

Under helgen påbörjar vi arbetet med att flytta Sydsvenskan.se till en ny teknisk plattform. Det medför att en del funktionalitet på sajten slås av.

Ett tydligt exempel är att inga artiklar går att kommentera på Sydsvenskan.se. Kommentarerna hamnar mellan två olika tekniska system och risken är stor att de helt enkelt försvinner i flytten.

Även våra bloggar kommer att flyttas men det sker enligt plan i början av nästa vecka. Därför kan ni kommentera här och i andra bloggar ett tag till

Mer information om den tekniska uppdateringen och hur den kommer att påverka Sydsvenskan.se publiceras här på Ping.

Listetta för sista gången

Text: Teresa Lindstedt
Sydsvenskan.se:s mesta långkörare har gått ur tiden – i dubbel bemärkelse. Artikeln om den berusade blinde mannen som slog en döv man skrevs i april 2006 och har sedan dess legat högt på rankingen över mest lästa och mest delade artiklar från Sydsvenskan ett otal gånger. När vi på redaktionen trott att den kittlande rubriken gjort sitt kom den plötsligt tillbaka på topplistorna – efter att hamnat på länktipsarsajter som Buzz eller fått pånyfött viralt liv genom att någon med stort nätverk och sociala medier-pondus tipsat om den.

Nu är långköraren borttagen från Sydsvenskans webbtidning. En av de äldre männen är död och hans familj har vänt sig till chefredaktör Daniel Sandström och bett om att texten ska raderas. I fall som detta, där hänsynen till personer som förekommer i artiklar eller till deras anhöriga väger tyngre än allmänintresset, raderar vi från Sydsvenskan.se. Då har det ingen betydelse hur långt upp artikeln ligger på den historiska klicktoppen.

Annons:
Annons:
Annons:

Annons: