Annons:

Slutet för kyrkogården

Text: Mattias Pehrsson, chef Sydsvenskan.se

Veckans bästa svenska text om webbdesign har webbstrategen Per Axbom skrivit. Den handlar om något som jag berört tidigare här på Ping: kyrkogården, mer känd som högerspalten. Den plats där de flesta svenska nyhetssajter staplar puffar eller relaterat material i hopp om att de ska locka till vidare läsning.

Problemet är att de väldigt sällan gör det. Och varför envisas så många att ändå ha dem kvar?

Annons:

Den sista frågan ger Per Axbom inte svar på. Bristen på förebilder och mod är två förklaringar.

På gott och ont har vi inom vår bransch en flockmentalitet och vi bygger därför våra sajter på ungefär samma sätt, det vill säga på det sätt som Aftonbladet gör. Det är av godo för läsarna som enkelt kan gå från sajt till sajt utan att fundera på hur den fungerar. Det är av ondo för att så stora delar av bygget är till ingen nytta.

Vi försökte ta bort högerspalten vid förra omgörningen och lyckades på förstasidan men av olika skäl inte på sektions- eller artikelnivå.

Nu är sajten snart ett år och det är dags för en mindre översyn. Hur skulle Sydsvenskan.se se ut utan högespalt? Här är ett exempel på en hur en artikelsida skulle kunna se ut. Därefter dagens faktiska version av texten. Vilken version föredrar du?


 • Utan högerspalt kan det bli större bilder. Hand upp. Jag röstar på bort!

 • Är det någon mer än jag som ser två bilder som båda har vänsterspalt + mittspalt + högerspalt?

  Så…??

  Kan ni inte bara sätta handtag på sidelementen och låta folk dra runt eller slänga väck som det passar var och en.

  Som här tex:
  http://www.superstart.se/

  Sedan kan ni kolla vad folk verkligen vill ha, vad ingen vill ha etc, och anpassa era ansträngningar därefter.

 • Det jag är ute efter är att relaterat material till en artikel inte hamnar till höger. Det är inte samma sak som att högerspalten försvinner. Per Axbom nämner WordPress som exempel där högerspalten är en form av navigation och inte ett utrymme för redaktionellt innehåll. På vår skiss har vi lagt Senaste nytt och Läsarpulsen som sådan element som är genomgående på hela sajten.

  Har du sett ett bra exempel på drag-and-drop av sidelement på en nyhetssajt?

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Annons: