Annons:

Bilder från Tjärö

Text: Gustav Gatu

SSWC är igång på riktigt. Hittills har jag lyssnat på hur tidigare Sydsvenskanjournalisten Björn Jeffery gör leksaker på iphone och ipad för barn och hur myndigheter lämnar ut rådata. Här kommer några bilder och kommentarer:

Schemat för fredagen. De flesta punkterna kan du lästa mer om här. (klicka på bilden för större format)

Annons:

Fika framför Ladan, konferensens stora tält syns i bakgrunden.

Mötesplatsen Under Eken där snacket ”Hur använder du twitter, facebook, LinkedIn & var kommer Google+ in i bilden?” precis startat. I förgrunden en typisk SSWC-deltagare: stövlarna på och ögonen riktade mot smartphonens skärm. Antagligen kollar han in var folk befinner sig på SSWC-appen för iphone eller android.

Punkten om PSI-lagen, om hur vi kan begära ut rådata från myndigheter för att bygga tjänster och/eller granska deras verksamhet, föll lite på att för för få deltagare hade praktisk erfarenhet av det, än så länge. Istället blev det en grundkurs i hur man begär ut data från myndigheter, vilket kanske behövs mer än PSI-lagen just nu. Fortfarande faller många spännande möjligheter på att entreprenörer inte vet hur de ska få ut grunddata att jobba med – trots att de skulle kunna göra jättemycket kul om de väl hade den – och på att journalister inte har koll på vad de kan göra med rådata – trots att de har bäst möjligheter att lirka ut den från myndigheterna. Databasredaktören Helena Bengtsson på SVT är ett lysande undantag, men vad jag vet är hon också den enda heltidsanställda databasjournalisten på ett medieföretag i Sverige.


Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Annons: