Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Skallarna

Black or white

Anderson Coopers ”AC360” på CNN har gjort ett alldeles fantastiskt projekt om barns syn på det man i USA talar om som ”ras”. Hela paketet innehåller en vetenskaplig studie, med bland annat en anlitad barnpsykolog som intervjuat 133 barn, journalistiska uppföljningar, intervjuer, reportage, paneldiskussioner och över 4500 läsarkommentarer. Börja exempelvis här, med en av barnintervjuerna, och klicka er vidare. Det är värt det.


 • http://twitter.com/Petralilarsson Petra Li Larsson

  Sjukt intressant, men föga förvånande?

 • http://blogg.sydsvenskan.se/skallarna Patrik Svensson

  Nej, kanske inte. Fast kanske ändå, att präglingen fortfarande är så stark vid så tidig ålder. Bedrövande i alla fall.

 • Steffe

  Alicia Keys ”jobbar alldeles för hårt på att verka svart” och snackar och uppför sifg dessutom ”som en lesbisk” läste jag i en livlig, tilltrasslad diskussion med många amerikanska deltragare på ett stort showbiz-forum. Att hon ”upopträder som en lesbisk” betyder gissningsvis att hon inte alltid är ljuvt brudig, ungefär som Robyn diskuterar med Karin Arbsjö i dagens tidning, att hon inte bekrädtar dejtingspelet. Det är svårt att tänka sig bättre exempel på tesen att köns- och rasroller ofta är något uppbyggt, något som man tvingas internalisera och spela upp för att saker ska stämma med omgivningen (ett annat är naturligtvis Michael Jackson under hans senare år), men samtidigt körs den typen av omdömen helst och oftast av personer som tar för givet att det finns en enkel 1-1-relation mellan individ, ras/kön och det uppträdande denne lägger sig till med, eller bör lägga sig till med. Att beteendet, det rätta och passande, i sista hand är något man föds till.

 • Pingback: yellow october

 • Pingback: Exede

 • Pingback: Exede Cottonwood Heights City

 • Pingback: miami realtor

Skallarna

*Flintskalle: Den kommer alltid för tidigt och är orsakad av ungdomssynder eller av att man tänker stora tankar. Andreas Ekström. rakad 2000 och Patrik Svensson, rakad 2001 bloggar direkt från Sydsvenskans kulturredaktion. Ämnen: Åttiotalshårdrock, medier, fine dining, amerikanska talkshowvärdar, internet och Zadie Smith. Med mera.

Länklista

 • Andreas Ekström
 • Patrik Svensson
Annons:
Annons:

toppnyheterna just nu
Annons: